Επιλέξτε Σελίδα

Οι Μαινάδες του Χίτλερ της Wendy Lower

 νέα κυκλοφορία Οι Μαινάδες του ΧίτλερΟ ρόλος των Γερμανίδων στα ναζιστικά πεδία θανάτου της Wendy Lowerμετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς Οι Μαινάδες του Χίτλερ αμφισβητούν τις πιο βαθιά εδραιωμένες μας πεποιθήσεις. Η γενοκτονία είναι και δουλειά των γυναικών, αν και οι αποδείξεις γι’ αυτό έμειναν κρυμμένες εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.Η εκπληκτική καταγραφή της καθηγήτριας Ιστορίας Wendy Lower σχετικά με τον […]
- 20.12.2014 -

 

νέα κυκλοφορία

 

Οι Μαινάδες του Χίτλερ
Ο ρόλος των Γερμανίδων στα ναζιστικά πεδία θανάτου της Wendy Lower
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

 

Οι Μαινάδες του Χίτλερ αμφισβητούν τις πιο βαθιά εδραιωμένες μας πεποιθήσεις. Η γενοκτονία είναι και δουλειά των γυναικών, αν και οι αποδείξεις γι’ αυτό έμειναν κρυμμένες εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

Η εκπληκτική καταγραφή της καθηγήτριας Ιστορίας Wendy Lower σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Γερμανίδες στο ανατολικό μέτωπο των Ναζί στη μελέτη της αυτή είναι μια ρωμαλέα αναθεώρηση της ιστορίας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εκπληκτική καταγραφή του ρόλου που διαδραμάτισαν οι Γερμανίδες στο ανατολικό μέτωπο των ναζί, μια ρωμαλέα αναθεώρηση της Ιστορίας. Ο πραγματικός βαθμός συμμετοχής των γυναικών στο Ολοκαύτωμα έχει αγνοηθεί, ακόμα και όταν αφορά στυγερές δολοφόνους. Η επικρατούσα εικόνα των Γερμανίδων που στηρίζουν το μέτωπο ως πιστές σύζυγοι και μαζορέτες του Φίρερ ξεθωριάζει στη διεισδυτική μελέτη της Lower μπροστά στη μαζική συνέργειά τους και, ακόμα χειρότερα, μπροστά στις χιλιάδες γυναίκες τις οποίες τοποθετεί για πρώτη φορά ευθέως στα πεδία θανάτου του επεκτεινόμενου Ράιχ.
Η Lower, αντλώντας υλικό από είκοσι χρόνια αρχειακής και επιτόπιας έρευνας πάνω στο Ολοκαύτωμα, παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες ήταν κάτι περισσότερο από «δολοφόνοι γραφείου» ή παρηγορήτριες των δολοφόνων των γερμανικών ένοπλων σωμάτων: Λεηλάτησαν οι ίδιες και κακοποίησαν Εβραίους στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας∙ ήταν παρούσες σε πικ νικ σε πεδία θανάτου, όχι μόνο προσφέροντας αναψυχή αλλά και λαμβάνοντας μέρος οι ίδιες στις εκτελέσεις. Και η Lower αποκαλύπτει τις ιστορίες, ίσως τις πιο τρομερές απ’ όλες, των συζύγων των SS που, παρά το γεγονός ότι είχαν δικά τους παιδιά, οι κτηνώδεις πράξεις τους είναι από τις πιο ανατριχιαστικές στην ανθρώπινη ιστορία.
Ένα βιβλίο έντονα σοκαριστικό που τα λέει έξω απ’ τα δόντια και το οποίο γράφτηκε με ιατροδικαστική οξύτητα, κριτική σκέψη, βαθιά τεκμηρίωση κι έπειτα από ενδελεχή έρευνα, στοιχεία που δίνουν στο έργο της Lower το κύρος που του αξίζει.

«Βιβλίο-σταθμός τόσο στις γυναικείες σπουδές όσο και στην Ιστορία του Ολοκαυτώματος».
Timothy Snyder, συγγραφέας

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου