τοβιβλίο.net

Select Page

Οψέποτε, στη Γη του Γαλάζιου Νείλου (βιβλιοκριτική)

Οψέποτε, στη Γη του Γαλάζιου Νείλου (βιβλιοκριτική)

Μία κριτική βιβλιοπαρουσίαση του Δήμου Χλωπτσιούδη για το νέο μυθιστόρημα του Χριστόφορου Παπαχαραλάμπους

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Κριτικές και δοκίμιά του του δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και ηλεκτρικά περιοδικά (tovivlio.net, tvxs.gr, Vakxikon.gr κ.ά.), καθώς και σε έντυπα περιοδικά (Μανδραγόρας, Σίσυφος, δίοδος 66100, ένεκεν, φευθ κ.ά.) Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (2011) και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014).

3 Σχόλια

 1. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Δήμο φίλε μου είναι σχεδόν ανατριχιαστικό-ευχάριστα ανατριχιαστικό -το γεγονός ότι διαβάζοντας την ματιά σου πάνω στο βιβλίο ένιωσα ότι εσύ είσαι κείνο το παιδί για το οποίο γράφτηκε. Ότι εσύ έζησες τα διάφορα γεγονότα που αναφέρονται στην αφήγηση. Αυτό για μένα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και από πιο θερμό επαινετικό σχόλιο που θα μπορούσε να γραφτεί ή να ειπωθεί.
  Δεν νομίζω ότι έχω κείνα τα λόγια που θα μπορούσαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μου για την τεράστια συμβολή σου στην γέννηση του βιβλίου. Σε παρακαλώ έχε στο νου σου πως παρά τον πλούτο της υπέροχης γλώσσας μας, υπάρχουνε στιγμές που αυτός (ο πλούτος) δεν έχει τα αποθέματα λέξεων που μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα όπως αυτά που με κατακλύζουν τώρα. Ας αρκεστώ λοιπόν σε ένα πτωχό αλλά από τα βάθη της καρδιάς μου προερχόμενο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

  Απάντηση
  • Δήμος Χλωπτσιούδης

   Εμείς πρέπει να ευχαριστούμε εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν κάτω από τέτοιες συνθήκες να δείξουν ότι μπορούν να γράψουν και να διεκδικήσουν επάξια την ιδιότητα του “συγγραφέα”. Και τελικά αυτό είναι που έχει σημασία…

   Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Το βιβλίο λειτουργεί σαν προσευχή για επιστροφή στη γενέθλια γη” – ακριβώς η δική μου τελική αίσθηση αγαπημένοι φίλοι μου Χριστόφορε και Δήμο!

  Πριν λίγες μέρες τελείωσα το “Οψέποτε” κι η γλυκιά γεύση της νοσταλγίας και του παραμυθιού είναι ακόμη στα χείλη μου – γιατί ο Γαλάζιος Νείλος και οι υπέροχες περιγραφές της γης του και των ξεχωριστών ανθρώπων της είναι ένα γοητευτικό παραμύθι που σε ταξιδεύει σε μέρη μυστηριακά και πανέμορφα, σε συγκινεί, σε κάνει να χαμογελάς αλλά και να αγωνιάς, να απορείς, να θαυμάζεις, να δυσπιστείς αλλά ταυτόχρονα και να έλκεσαι από το παράδοξο, το “αδύνατο” και να συμπορεύεσαι με τον συγγραφέα-παιδί στα μονοπάτια των παιδικών και εφηβικών του χρόνων!

  Φίλε μου Χριστόφορε σ’ ευχαριστώ γι αυτό το συναρπαστικό ταξίδι! Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για το μυθιστόρημά σου, που έχει ένα μόνο αρνητικό στοιχείο – τη λέξη ΤΕΛΟΣ!

  Την αγάπη μου!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Έρευνα

Ημερολόγιο 2019

Εγγραφείτε στο newsletter

Ενημέρωση μόνο για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Οδηγός ιστοσελίδας

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος