Select Page

Ο ανάποδος καθρέφτης, της Μάχης Τζουγανάκη

Ο ανάποδος καθρέφτης, της Μάχης Τζουγανάκη

 

 

Ο Σηρά είναι ένας νέος ετών 28. Ύψος 1.70, καστανός, αδύνατος, σχεδόν καχεκτικός, με ένα βλέμμα που επιβεβαιώνει ότι δε βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη. Ο πλανήτης Ηγ θα του ταίριαζε περισσότερο. Και αν αυτός ο πλανήτης δε σας λέει τίποτα μην ανησυχείτε. Αυτήν την ιστορία θα πρέπει να την πιάσεις από τη μέση, να την πας στην αρχή και να τη φτάσεις στο τέλος ή και το ανάποδο για να μπορέσεις να την καταλάβεις εξ’ ολοκλήρου.

Ο Σηρά γεννήθηκε πριν από 28 χρόνια και ήρθε να κλείσει την ποδοσφαιρική ομάδα της οικογένειας. Μέλος μιας τεράστιας πολύτεκνης οικογένειας λοιπόν, είχε καταφέρει να περνάει σχεδόν απαρατήρητος. Κάπως έτσι μεγάλωσε. Σχεδόν απαρατήρητος. Στο σχολείο πηγαινόφερνε μια σάκα από σχολικά βιβλία που σπάνια άνοιγε και μία στοίβα από το αγαπημένο του κόμικ «Ο ανάποδος κόσμος» το οποίο διάβαζε καθημερινώς και ανελλιπώς.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Σηρά δεν κατάφερε να περάσει σε κάποια σχολή όπως ανέμενε ολόκληρη η οικογένεια. Έτσι, ο πατέρας του με τα χίλια ζόρια, έπεισε τον κ. Ιακώβου - φίλο καλό που του χρώσταγε χάρη - διευθυντή της εφημερίδας «Τα καλά νέα» να τον πάρει για υπάλληλό του. Πάνε περίπου 2 χρόνια από τότε που ήρθε για την τυπική συνέντευξη. Ο Κ. Ιακώβου τον κοίταζε από πάνω ως κάτω. Αταίριαστα χρώματα παντελονιού μπλούζας, ένα μπουφάν ανάποδα φορεμένο με τη φόδρα απέξω που δεν τόλμησε καν να τον ρωτήσει το λόγο και ένα βλέμμα που δε σου άφηνε περιθώρια για καμία συζήτηση. Με τα πολλά κατόρθωσε να πάρει μόνο μία απάντηση. Και αυτή ήταν στην ερώτηση αν θέλει να αναλάβει τη στήλη με τις κηδείες ή τους γάμους. Κι ακόμα και αν δεν ξέρετε καθόλου το Σηρά, είμαι σίγουρη ότι μαντεύετε τι απάντηση έδωσε!

Οι μήνες περνάγανε και ο Σηρά πήγαινε κάθε μέρα πρώτος στη δουλειά του κουβαλώντας τα περιοδικά του και διάφορες ζωγραφιές που κανένας δεν είχε καταφέρει να δει και έφευγε τελευταίος κατά πάσα πιθανότητα για να αποφύγει οποιαδήποτε χαιρετούρα με όσους σχολάγανε. Σπίτι δουλειά σπίτι και τίποτε άλλο.

Κάθε Κυριακή ο Σηρά έφευγε νωρίς-νωρίς από το σπίτι του και γύριζε κατά το μεσημέρι. Κανείς δεν ήξερε πού πήγαινε βόλτα αλλά και κανείς δεν τον έψαχνε. Κάποια από τα αδέρφια του λέγανε πως πάει εκκλησία, άλλα ότι έχει κρυφή κοπέλα και οι γονείς του απλά κουνάγαν απογοητευμένα το κεφάλι τους. Στο δωμάτιο του Σηρά – μια αποθήκη στο γκαράζ που έπεισε τους γονείς του να του παραχωρήσουν για να μένει μόνος του - εκτός από ανάποδα κρεμασμένες αφίσες και αναποδογυρισμένα βιβλία, άδειες κορνίζες και ανάποδα κάδρα με αναμνηστικά των παιδικών του χρόνων, υπήρχε μία γυάλα. Όχι- όχι δεν ήταν από εκείνες τις γυάλες που λένε τη μοίρα, αν και μπορεί να έσωζε λιγάκι την κατάσταση. Ήταν μία απλή γυάλα για ψάρια αλλά χωρίς κανένα ψάρι μέσα της.

Η γυάλα αυτή είχε ένα σωρό μικρά χαρτάκια μέσα, που κάθε Κυριακή ο Σηρά με μια απίστευτη ιεροτελεστία τα πέταγε και έβαζε καινούρια. Ύστερα, την ανακινούσε προσεκτικά, διάλεγε ένα, το διάβαζε, το έβαζε στην τσέπη του και έφευγε από το σπίτι. Ο Σηρά δεν συναντούσε καμία κοπέλα στα κρυφά και δεν πήγαινε σε καμία Κυριακάτικη λειτουργία. Πήγαινε όμως στην εκκλησία. Κάθε Κυριακή βρισκόταν και σε διαφορετική εκκλησία και κατέφθανε λίγο πριν τελειώσει η λειτουργία. Καθόταν πάντα στα πίσω καθίσματα, έβγαζε μία κόλλα χαρτί και κοίταζε τον μαυροντυμένο κόσμο.

Ναι, πολύ σωστά μαντέψατε. Ο Σηρά πήγαινε από κηδεία σε κηδεία ψαρεύοντας από τη γυάλα του κάποιο τυχερό χαρτάκι με τα στοιχεία που ο ίδιος κατέγραφε στην εφημερίδα «Τα καλά νέα». Και εκεί, στα πίσω καθίσματα, επηρεασμένος από το αγαπημένο του περιοδικό που όλα ήταν ανάποδα, ζωγράφιζε με ανάποδη οπτική οτιδήποτε παρατηρούσε. Έτσι, ο νεκρός συνήθως στα σχέδιά του ήταν καθισμένος και μίλαγε με τους συγγενείς, ο παπάς θυμιάτιζε με αργιλέ, τα λεγόμενα «κοράκια» φορούσαν χαβανέζικες μπλούζες και αντί να μοιράζουν λευκά λουλούδια πρόσφεραν σε όλους κολιέ από χρωματιστές μαργαρίτες.

Κάπως έτσι περνάγανε όλες οι Κυριακές του Σηρά μέχρι που ήρθε εκείνη η Κυριακή. Σαν αποχαιρετούσε τους συγγενείς του κληρωμένου νεκρού, με το καλά δουλεμένο του θεατρικό φρασάκι «Να ζήσετε να τον θυμάστε» και τον αργό βηματισμό του και κατέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας, ένιωσε έναν γρήγορο βηματισμό από πίσω του. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά όταν συνέχισε να τον ακούει στα επόμενα δύο στενά που περπατούσε, σταμάτησε απότομα και γύρισε προς τα πίσω.

Μία όμορφη γυναίκα με ένα κατάμαυρο μακρύ φόρεμα τον κοιτούσε με ένα απολύτως διαπεραστικό βλέμμα που τον μούδιασε ολόκληρο. Στα χέρια της κρατούσε ένα χαρτί τσαλακωμένο.

- «Σας έπεσε αυτό το χαρτί…» του είπε πλησιάζοντάς τον παράλληλα

Ο Σηρά την κοίταζε θαμπωμένος. Όταν όμως αναγνώρισε το χαρτί, άλλαξε χίλια χρώματα. Δεν πρόλαβε καν να αρθρώσει κάποια λέξη και εκείνη συνέχισε να του μιλά

- «Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας μου κάπως έτσι θα προτιμούσε την κηδεία του. Και σα να τον ακούω να μου λέει. Γιατί βρε Άννα μου δε φόρεσες εκείνο το στενό το κόκκινο φόρεμα που σου πάει μονό μου ντύθηκες σα καλόγρια!» είπε σχεδόν βουρκωμένη με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη

Του έδωσε το χαρτί και έφυγε τρέχοντας. Δεν τον ρώτησε τίποτα. Ο Σηρά την κοίταζε να απομακρύνεται. Τη ντροπή του την είχε διαδεχθεί ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο. Μετά από κάμποση ώρα, άρχισε να τρέχει για το σπίτι. Αυτή ήταν και η τελευταία κηδεία που κλήρωσε η γυάλα του. Άρχισε να ψάχνει με μανία τα χαρτάκια του. Ευτυχώς μετά από ώρα βρήκε τα στοιχεία που ήθελε. Είχε τη διεύθυνσή της, το τηλέφωνό της, όλα.

Πλησίασε τον καθρέφτη του και κοιτάχτηκε δειλά. Είχε τόση ανάγκη να βρει εκείνο το θάρρος.. Πώς θα τα κατάφερνε; Και τότε έγινε εκείνο το αναπάντεχο γύρισμα. Το είδωλό του ξεμύτισε από τον καθρέφτη και τον έσπρωξε μέσα με βία. Ύστερα με ένα λάγνο βλέμμα και λαμπερό χαμόγελο, έφτιαξε με κέφι τα μαλλιά του, πήρε το χαρτί με τη διεύθυνση του έρωτά του, προβάροντας τα λόγια που θα της έλεγε σαν άνοιγε την πόρτα

«Γεια. Είμαι ο Άρης και θέλω να σε δω με εκείνο το κόκκινο φόρεμα…»

 

_

γράφει η Μάχη Τζουγανάκη 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

4 Σχόλια

 1. Άννα Ρουμελιώτη

  Πρωτότυπη και πολύ όμορφη και αισιόδοξη και και και ….. και μου αρέσει πάρα πολύ!!Μπράβο!!!!!!!

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   και και και….μου αρέσει η παρέα σας σε όσα γράφω!!! Ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
 2. Ανώνυμος

  Μαριάνθη Παπάδη

  Αυτές οι ανατροπές της ζωής με ξετρελαίνουν!!!! Το σπάσιμο της μιζέρης, ήσυχης ζωής μέσα από τα φτερά του έρωτα ξετυλίγεται με υπέροχο τρόπο στην ιστορία σου και ανατρέπει την μονότονη, βουβή καθημερινότητα!

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   Ναι έτσι ακριβώς σκεφτόμουν. Να σπάσω τη μίζερη ζωή του όποιου Σηρά. Που χρειαζόταν ένα τσαφ από ένα σπίρτο για να φέρει μόνος του την ανατροπή… Σας ευχαριστώ

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

231 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!