Ο Δημήτρης Κάσσαρης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημήτρης Κάσσαρης  Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Η συγγραφή γενικά είναι απόρροια διαβάσματος παιδικής, εφηβικής και κλασσικής λογοτεχνίας μέσα από τα ανάλογα βιβλία που συνοδεύουν την κάθε ηλικία. Η αρχή έγινε με τα κλασσικά εικονογραφημένα των εκδόσεων Πεχλιβανίδη και με τους ήρωες εκείνους που έκαναν άθλους και έκοβαν γόρδιους δεσμούς. Ήταν […]

Δημήτρης Κάσσαρης

 

 

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η συγγραφή γενικά είναι απόρροια διαβάσματος παιδικής, εφηβικής και κλασσικής λογοτεχνίας μέσα από τα ανάλογα βιβλία που συνοδεύουν την κάθε ηλικία. Η αρχή έγινε με τα κλασσικά εικονογραφημένα των εκδόσεων Πεχλιβανίδη και με τους ήρωες εκείνους που έκαναν άθλους και έκοβαν γόρδιους δεσμούς. Ήταν και τα κόμικς με τον τρομερό σούπερμαν που ξεπετάγονταν από τις σελίδες για να πολεμήσει τους κακούς και να αποδώσει  δικαιοσύνη, αυτόν τον σούπερμαν που λείπει στις μέρες μας. Αργότερα αυτά τα αναγνώσματα αντικαταστάθηκαν με τα κανονικά αριστουργήματα  της κλασσικής μεταφρασμένης λογοτεχνίας. Δον Κιχώτης, Άθλιοι, Ντίκενς, Μαρκ Τουέιν και πολλοί άλλοι. Ο Μάρκος Αυρίλιος και οι Στωϊκοί φιλόσοφοι.  Παράλληλα με όλα αυτά, ηχούσε στο σπίτι η μελοποιημένη ποίηση των Τάσου Λειβαδίτη, Ρίτσου, Ελύτη και άλλων που έφεραν τον Καβάφη, την Κική Δημουλά και άλλους πολλούς και νέους. Κάπως έτσι, μαζί με την αρωγή της τέχνης και της επίμονης δουλειάς, δημιουργήθηκε μια παλέτα με κάθε λογής χρώματα για να’βρει χώρο και να αναπτυχθεί το προσωπικό μου  εργαστήρι που οδήγησε στην συγγραφή παιδικών βιβλίων.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Σημαίνει πολλά. Σκαλίζω σπέρνω και ραντίζω το χώμα να βλαστήσει καρπούς και ανθάκια. Το κρασί σε υγρό και σκοτεινό κελάρι για να δέσει το άρωμά του. Σημαίνει εκφράζω κάτι βαθύτερο από αυτό που φαίνεται, κάτι περισσότερο από το αυτονόητο. Σημαίνει ανακινώ τα βαθιά κρυμμένα και άλλα εν υπνώσει που ήταν χρόνια σε αναμονή και ήρθε η ώρα τους να βγουν στο φως. Σημαίνει αυτό που λέει μια Πομάκικη παροιμία: “Τάιζε την ψυχή για να σ’ ακούει”.

 

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Ο άνθρωπος, τα ζώα και τα λουλούδια γεννιούνται. Με πότισμα, με καλλιέργεια, με δουλειά, με υπομονή και με αγάπη, αναπτύσσονται και βγάζουν καρπούς, “γίνονται”.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με το βιβλίο σας;

“Το χειμωνόσπιτο”, το παιδικό μου βιβλίο στις εκδόσεις Καλέντη, είναι για όλες τις εποχές του χρόνου όπως και οι αληθινές αξίες της ζωής είναι παντός καιρού και περιέχονται σε αυτό. “Το χειμωνόσπιτο” είναι ένα σύμβολο ένας τόπος αγνότητας όπου δεν υπάρχει ίχνος βίας, τοποθετημένο μακριά και έξω από την διαφθορά, το ψέμα, την εκμετάλλευση και τόσα άλλα που συμβαίνουν μπροστά μας και μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων της φύσης και τους στίχους μου που μελοποίησε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, την εικονογράφηση του Βασ. Παπατσαρούχα και την σκηνοθετημένη αφήγηση της ηθοποιού Λίλας Μουτσοπούλου,  προβάλλεται η πολύτιμη αξία της φύσης που δυστυχώς ο άνθρωπος δεν εκτιμά, δεν σέβεται και δεν προσέχει όσο θα έπρεπε. Ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, αλλά αποτελεί ένα μέρος του οικοσυστήματος όπως όλα τα όντα του πλανήτη. Όμως, όπως έχει πει ο Σεφέρης, ο άνθρωπος έχει τόση βαρβαρότητα που βάζει τα δυνατά του να την αποτυπώσει σε δάση, σε πολιτείες ακόμα και στον ίδιο τον άνθρωπο. 

 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά ως αναγνώστες, ως ακροατές και ως θεατές είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινό. Σαν ένα καλοκουρδισμένο όργανο που θα πρέπει να κάνεις τις χορδές του να ηχήσουν αρμονικά σε μια όμορφη μελωδία και σαν κρουστό ώστε να κρατηθεί ο ρυθμός της ιστορίας μέσα από ενδιαφέρουσες εικόνες. Αυτές που θα καταφέρεις να δημιουργηθούν στο μυαλό του παιδιού μέσα από τη δράση και το χιούμορ ώστε να υπάρχουν ισόποσα υλικά συγκίνησης, παιχνιδιού και διασκέδασης.

 

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

Σε αυτή την ερώτηση, αγαπητή Βούλα, θα σου απαντήσω με ένα ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ:  “Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει/ Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα/ Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα/ Κι αυτό που θέλω να σου πω το πιο όμορφο από όλα δεν στο’χω πει ακόμα”.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Είναι πολλές, πάρα πολλές: Ευχαριστώ, ευχαριστώ,  ευχαριστώ, ευχαριστώ και ευχαριστώ!

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Για να μπω στον μαγικό ρεαλιστικό κόσμο ενός μυθιστορήματός μου που το παίδεψα και με παίδεψε για πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε πολύ όμορφα πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου δεν εγκαταλείπεται εφόσον παράλληλα ένα νέο μου παραμύθι ετοιμάζει τα πανιά του και περιμένει την άδεια απόπλου.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα του συγγραφέα:

Αλλιώς, (εκδόσεις Γαβριηλίδης-2013) ποιητική συλλογή

 

Το Θεατράκι του Ουρανού, (Ελλ. Γράμματα)

Εικονογράφηση Σοφίας Φόρτωμα, ήταν προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005. 2

 

Οι Χοντρές Κυρίες, (Κέδρος)

Εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση, βραβεύθηκαν από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ήταν επίσης προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005.

Περιπέτεια στον πλανήτη Μελιτζάν, (Κέδρος), εφηβικό μυθιστόρημα με σκίτσα του συγγραφέα.

 

Το Τσουρεκόσπιτο, (Κέδρος), εφηβικό μυθιστόρημα.

 

Καλημέρα γερο-Γουότς, (Ελληνικά Γράμματα) με ζωγραφιές Έφης Λαδά.

 

Ο Θησαυρός της Ρεματιάς, (Εκδ.των Συναδέλφων-2012), με ζωγραφιές παιδιών, παραγγελία του περιβαλλοντικού συλλόγου Ρεματιάς Χαλανδρίου.

 

Το Χειμωνόσπιτο, (εκδ. Καλέντης- 2015),

Εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας με ένθετο cd που περιλαμβάνει αφήγηση και τραγούδια. Σε μουσική του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και στίχους του συγγραφέα. Ο συγγραφέας που ερμηνεύει τα τραγούδια του παραμυθιού το έχει διασκευάσει και για θεατρική παιδική παράσταση.

Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Στα έργα του παντρεύει το μουσικό με το συγγραφικό του ταλέντο, γι’ αυτό και πορεύεται με τις δύο του ιδιότητες: του συγγραφέα παιδικών βιβλίων και του συνθέτη-τραγουδιστή. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και πήρε δίπλωμα κλασικού τραγουδιού. Εργάσθηκε ως καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1994 έγινε μόνιμο μέλος στη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως λυρικός καλλιτέχνης (βαρύτονος), πρωταγωνίστησε σε πολλές παραγωγές κυρίως για την παιδική σκηνή και την όπερα δωματίου σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη, ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός , η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, κ.ά.

Ως τραγουδιστής επίσης, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες του Ελληνικού τραγουδιού μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη, η Νένα Βενετσάνου, ο Γιάννης Σπανός, ο Χρήστος Λεοντής, με νεώτερους όπως η Ρίτα Αντωνοπούλου, κ.ά. σε συναυλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε πόλεις της Ευρώπης, του Καναδά και της Αυστραλίας. Παρουσιάσθηκε επίσης επανειλημμένα σε εκπομπές της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Ως συνθέτης, έχει συνθέσει τραγούδια για παιδικά βιβλία και συμμετοχές σε συλλογικούς δίσκους. Η πιο πρόσφατη συνθετική του δουλειά είναι η συμμετοχή του σε δίσκο με παιδικά τραγούδια, σε ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου, που εγκρίθηκαν από την 4η ακρόαση της εταιρείας Μικρή Άρκτος. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Περισσότερα για τον Δημήτρη Κάσσαρη:

www.dimitriskasaris.blogspot.com

http://www.facebook.com/dkasaris

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου