γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Η παρουσίαση σήμερα αγαπητοί μου φίλοι είναι ποικιλόμορφη. Έχει να μας προσφέρει πολλά, να μας μάθει ακόμη περισσότερα και να φυσικά να μας διδάξει.
Αρχικά θα μάθουμε δύο πολύ σημαντικά σχήματα, τον κύκλο ή αλλιώς στρογγυλό και το τετράγωνο. Αυτά τα δύο σχήματα θα έχουν υπόσταση. Θα είναι δυο κύριοι, ο Στρογγυλός και ο Τετράγωνος και θα μένει ο καθένας στο σπίτι του. Φυσικά ο κύριος Στρογγυλός μένει σε ένα στρογγυλό σπιτάκι και ο κύριος Τετράγωνος μένει αντίστοιχα σε ένα τετράγωνο.
Τα δυο αυτά σπίτια είναι απέναντι και μπορεί οι δυο κύριοι να βλέπουν από το παράθυρό τους σχεδόν τα ίδια πράγματα, όμως κάποιες φορές είναι διαφορετικά.
Σας μπέρδεψα;
Μην ανησυχείτε και μη βιάζεστε.
Μαζί, παρέα, θα τα συζητήσουμε όλα!
Όταν ένα αντικείμενο είναι κοντά στο σπίτι του κυρίου Στρογγυλού, αυτό ταυτόχρονα είναι μακριά από το σπίτι του κυρίου Τετράγωνου.
Όταν κάτι φαίνεται πρώτο στη σειρά από το σπίτι του κυρίου Τετράγωνου, αυτό ταυτόχρονα φαίνεται να είναι τελευταίο από το σπίτι του κυρίου Στρογγυλού.
Όταν κάτι φαίνεται να έρχεται προς το σπίτι του κυρίου Στρογγυλού, αυτό ταυτόχρονα φαίνεται να φεύγει από το σπίτι του κυρίου Τετράγωνου.
Όταν κάτι είναι κοντά μας το βλέπουμε μεγάλο, ενώ όταν είναι μακριά μας, το ίδιο ακριβώς πράγμα φαίνεται μικρό.
Όταν βλέπουμε το φως να πέφτει επάνω μας όλα είναι φωτεινά, αν όμως βρισκόμαστε πίσω από το φως, όλα είναι σκοτεινά.
Και τώρα έναν παράδειγμα. Ξέρουμε όλοι πως είναι ένας πιγκουίνος; Ακούω να φωνάζετε όλοι ναι, μα εγώ για να είμαι σίγουρη, γι’ αυτό θα πω ότι ο πιγκουίνος μπροστά είναι άσπρος και πίσω είναι μαύρος. Άρα μικροί μου φίλοι όταν βλέπουμε τον πιγκουίνο από μπροστά το χρώμα του είναι άσπρο. Τι γίνεται όμως όταν τον δούμε από την πίσω του όψη;
Χμ, σκούρα τα πράγματα και μαύρα.
Έτσι λοιπόν, ο κύριος Στρογγυλός διαφωνούσε με τον κύριο Τετράγωνο αν και στην ουσία και οι δύο είχαν δίκιο που έβλεπαν τα ίδια πράγματα διαφορετικά!
Ώσπου μια μέρα, οι δυο κύριοι συμφώνησαν επιτέλους σε κάτι που σας περιμένει να το ανακαλύψετε γιατί όπως καταλάβατε, δεν θα σας το πω!
Το βιβλίο έχει όμορφη εικονογράφηση, μικρά και κατανοητά κείμενα και είναι σε θέση να μας διδάξει την έννοια του αντίθετου, του διαφορετικού, του πράγματος που μπορεί να φαίνεται αλλιώτικο αναλόγως από ποια πλευρά το βλέπουμε και φυσικά από ποια απόσταση.
Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω συζήτηση στο σπίτι ή στο σχολείο και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, ούτως ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τις έννοιες που μόλις περιγράψαμε.
Αγαπητοί γονείς, μπορεί σε εμάς όλα αυτά να φαντάζουν εύκολα, αλλά πιστέψτε με, η έννοια του διαφορετικού και του αντίθετου για τους μικρούς μπόμπιρες είναι κυκεώνας. Με υπομονή, παραδείγματα και τα κατάλληλα εργαλεία που προσφέρουν τα βιβλία, όλα γίνονται κατανοητά, εύκολα και προσιτά!
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο κύριος Στρογγυλός και ο κύριος Τετράγωνος ζούσαν ο ένας απέναντι από τον άλλο. Κάθε μέρα κοιτούσαν έξω από το παράθυρό τους. Όταν είχε λιακάδα για τον κύριο Στρογγυλό, είχε συννεφιά για τον κύριο Τετράγωνο. Όλα διαφορετικά τα έβλεπαν. Ή μήπως όχι;
Μια αστεία ιστορία για όλα όσα είναι διαφορετικά, αλλά και… ίδια.
Περιέχει προτάσεις για συζήτηση και βιωματικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας από τη συγγραφέα και παιδαγωγό Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Έχει βραβευτεί με το Ασημένιο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονογράφησης Key Colours, 2022
Μετάφραση: Αντωνία Νικόλη
Εικονογράφηση: Πατρίσια Φίτι
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια