–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Υπάρχει λέτε η χώρα των Βιαστικών και Σιωπηλών Ανθρώπων; Όχι; Κι όμως, υπάρχει! Είναι η χώρα που ζει ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Λεφτέρης.
Έχοντας αγαπημένο του παιχνίδι το ακορντεόν, μετατρέπει σε τραγούδι ότι βλέπει μπροστά του, ανεβασμένος στο αγαπημένο του πράσινο δέντρο παρατηρώντας από ψηλά ότι συμβαίνει στο έδαφος.
Κάθε πρωί, ξυπνά με χαμόγελο και καλημερίζει τη ζεστή ηλιαχτίδα που τρυπώνει στο δωμάτιό του και όλα τα κάνει όμορφα, φωτεινά και αισιόδοξα. Ώσπου, μια αποφράδα μέρα, η ηλιαχτίδα δεν εμφανίστηκε, κάτι που προβλημάτισε τον Λεφτέρη και στη συνέχεια έγιναν γεγονότα που προξένησαν ταραχή, άγχος και φόβο.
Απρόσμενα στο δωμάτιό του καταφτάνουν ακάλεστοι, ένας αυταρχικός κύριος με περίεργη σκυθρωπή εμφάνιση αλλά και όνομα, με τις εξίσου περίεργες δίδυμες κόρες του την Αμέλια και την Αντάρα, όνομα και πράμα.
Ο Λεφτέρης, βρήκε τον μπελά του, τόσο με τον βλοσυρό κύριο και τις κόρες του, όσο και με άλλους συγγενείς τους που εισέβαλαν στη ζωή του και μόνο ταραχή και προβλήματα του έφεραν.
Άρχισε να χάνει έδαφος, να στενοχωριέται και να του λείπει όλο και πιο πολύ η Ηλιαχτίδα του και ο ρόλος του Όχιδεμπορη, έτσι ήταν το όνομα του κυρίου, όλο και τον δυσκόλευε.
Η ιδιότητά του ήταν να κλέβει γράμματα. Ναι, υπάρχει ο κλέφτης γραμμάτων και αν αναρωτιέστε τι κάνει, η απάντηση είναι απλή. Κλέβει από τις λέξεις γράμματα και τα φυλακίζει μέσα σε ένα κουτί. Και δε φτάνει μονάχα αυτό, ο Όχιδεμπορης, ήταν ακόλουθος του πολέμου και εμφανίστηκε μαζί με τον πόλεμο στη ζωή του Λεφτέρη.
Διεκδικούσε, απαιτούσε, δεν υποχωρούσε και λάτρευε το φ, ώσπου ο Λεφτέρης που του είχε κλέψει από το όνομά του το γράμμα φ, άρχισε να παίρνει θάρρος και να υποστηρίζει τη γνώμη του και την άποψή του. Έλεγε φωναχτά όποια λέξη ήξερε από φ με καλή σημασία, σε αντίθεση με τον κακό που άδραξε την ευκαιρία και για κάθε καλή λέξη, απαντούσε με μια κακή!
Το λογοπαίγνιο συνεχίστηκε για ώρα και είχε νικητή, όταν με υπομονή και επιμονή, ο Λεφτέρης διεκδίκησε τα αυτονόητα για εκείνον και για όλα τα παιδιά και με λίγη βοήθεια η φίλη του η Ηλιαχτίδα έγραψε με χρυσά, φωτεινά γράμματα τους τίτλους τέλους της ιστορίας.
Πρόκειται για ένα όμορφο παραμύθι που θα σταθεί αφορμή να μιλήσει ο καθένας μας για το δικό του φ και να κατανοήσουμε όλοι αξίες όπως αυτοεκτίμηση, αποδοχή, ελευθερία και ισότητα. Πάντα στη ζωή θα υπάρχει το άσχημο, το κακό, το αρνητικό, το τοξικό. Είναι όμως στο χέρι μας, με θέληση, αισιοδοξία, θάρρος και καλή διάθεση να χτίσουμε έναν κόσμο με
…φωτεινά χρώματα,
…με φίλους,
…με φροντίδα,
…με φιλανθρωπία,
…με φαντασία,
… και με ανοιχτά φτερά!
Εικονογράφηση: Αλίνα Σαπρανίδου
Η Βέρα Σαββίδη είναι θεατροπαιδαγωγός και γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Αρχή» και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση τη Θεατρολογία. Επιπλέον παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΛ. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον ετήσιο κύκλο σπουδών «Η προετοιμασία του ηθοποιού» του I.F.A., επίσημη εξειδίκευση για επαγγελματίες ηθοποιούς, για την άσκηση του επαγγέλματος σε ευρωπαϊκές παραγωγές. Έχει λάβει επιπλέον μακροχρόνια εκπαίδευση στο θεατρικό παιχνίδι, τη θεατρική αγωγή, τη σωματική έκφραση, τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και στις τεχνικές υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, σε σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επί είκοσι πέντε και πλέον χρόνια εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων Θεατρικής και Δημιουργικής Έκφρασης. Έχει διατελέσει για δώδεκα χρόνια υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου και της Θεατρικής Σκηνής του ΔΗ.Π.Ο.Π σε παιδιά και εφήβους. Δίδαξε Θεατρική Αγωγή σε σχολεία, σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς και σε πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην Εκπαίδευση. Παράλληλα εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτρια και συνεργάστηκε με διάφορους φορείς. Υπήρξε συντονίστρια Θεατρικών Εργαστηρίων, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά και σε θεατρικά εργαστήρια παιδιών και εφήβων, από το 1994 μέχρι σήμερα. Εργάζεται στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ του Ψ.Ν.Α. ως Ειδική Θεραπεύτρια.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
0 Σχόλια