
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Η Δανάη με καταγωγή από τη Λαμία, στα 38 της είναι χωρισμένη και ζει με την 12χρονη κόρη της Μυρτώ στη γενέτειρά της. Θα την χαρακτήριζα συνεσταλμένη, ντροπαλή, ανασφαλή αλλά συνάμα θα της καταλόγιζα και έναν πηγαίο δυναμισμό που στα δύσκολα πάντα ήταν παρών. Στα 8 της χρόνια χώρισαν και οι δικοί της γονείς, έμεινε με τη μητέρα της και το φευγιό του πατέρα της χάρισε ένα μεγάλο κενό στην παιδική ψυχή της. Οπότε, παιδί και η ίδια χωρισμένων γονιών, κάνει τα πάντα για να είναι η Μυρτώ ευτυχισμένη, αν και η τελευταία είναι αρκετά αυτόνομη και δυναμική παρουσία φέροντας μια χροιά γλυκύτητας.
Έχει πολύ καλές σχέσεις με την πρώην σύζυγό της Μάνο που ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει κοντά της τη μητέρα της Αντιγόνη και ο χρόνος που μοιράζονται είναι αρκετά ποιοτικός και δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου, έχοντας ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο.
Η Δανάη από μικρή είχε μια περίεργη σχέση με τις λιβελούλες. Τις συνάντησε για πρώτη φορά στο χωριό της γιαγιάς της όπου εκεί περνούσε τα καλοκαίρια και ένιωθε ότι αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα μοιράζονταν μαζί της πολλά. Μη με ρωτάτε να σας πω περισσότερα. Η σχέση που είχαν αναπτύξει ήταν πολύ ιδιαίτερη και η Δανάη είχε την πεποίθηση ότι οι λιβελούλες τις έδιναν ‘απαντήσεις’ σε πολλά ερωτήματα που την απασχολούσαν.
… με τα φτερά σου να πετάς και όπου φτάσεις…
Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή της Δανάης και των οικείων της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο διάβα της, τις αποφάσεις που καλέστηκε να πάρει, τους έρωτες που σημάδεψαν τον χαρακτήρα της, αλλά και τα νέα πρόσωπα που εισέβαλλαν στην καθημερινότητά της και την άλλαξαν άρδην.
Το ποτάμι με τα πολλά δέντρα στο χωριό της γιαγιάς, το χοντρό ξεφτισμένο ημερολόγιο που θα ξεδιπλώνει της ιστορία της Δανάης καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, ο μύθος για τις λιβελούλες που κάποτε ήταν νεράιδες, οι όμορφες συζητήσεις με τον κύριο Δημήτρη ποιητή και συγγραφέα, αλλά και οι ξεχωριστοί λειτουργικοί χώροι του βιβλιοπωλείου που προσφέρονται για ανάγνωση, είναι οι πρώτες εικόνες της Δανάης που έμειναν στη μνήμη μου.
Ακολουθεί μια γνωριμία στο τρένο που έμελλε να εξελιχθεί σε ιστορία ζωής, η εξωστρεφής φίλη Αννίτα, μια παράνομη σχέση που στοιχίζει, ο χειριστικός, ζηλιάρης και ανασφαλής Παναγιώτης, αλλά και η καλή φίλη Δέσποινα που είναι πάντα παρούσα, μας εισάγουν στα άδυτα της ιστορίας, με σκοπό να ρίξουν άπλετο φως.
…θα σ’ έχανα από φόβο μη σε χάσω…
Η ζωή τους προχωράει, η Μυρτώ παλεύει με τα μαθήματα, επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία τη Θεσσαλονίκη και τον αγαπημένο της πατέρα και η Δανάη ακοίμητος φρουρός της είναι πλάι της σε ότι χρειάζεται.
Απρόσμενα θα εισβάλει ένας άγνωστος μέχρι πρότινος πελάτης και η αγορά ενός σημειωματάριου που στοιχειώνει, η ανάγνωση του ημερολογίου – πιστό κουτάβι σε όλα που κατατάσσεται ενάντια στη μοναξιά της, μια επιμονή ή καλύτερα μια εμμονή ενός ανθρώπου που αδυνατεί να δει τη στυγνή πραγματικότητα, αλλά και ένα αναπάντεχο γεγονός που ζητά επιτακτικά λήψη αποφάσεων.
Η ζωή της Δανάης περιπλέκεται αρκετά. Θα την δελεάσει ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα, μια 5ήμερη εκδρομή όχι όμως σχολική, ο Αλέξανδρος που έχει αναλάβει την ανακαίνιση του νέου χώρου, μια βόλτα με μηχανή αλλά και μια πρόσκληση για φαγητό πλάι στο κύμα.
Δεν είναι όμως όλα ρόδινα γύρω της. Θα δουν το φως αποκαλύψεις που συγκλονίζουν, θα αποστασιοποιηθεί από καταστάσεις για να αποφύγει παρελθοντικά λάθη, θα προκύψει μια εκτός προγράμματος συνάντηση, θα ακολουθήσει ένα μήνυμα που θα απαντηθεί δια ζώσης, θα αρπάξει τα ηνία ο έρωτας, όμως η μοίρα καραδοκεί και βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γιώτας Τριανταφύλλου, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…μαγεύομαι να ταξιδεύω στους δρόμους που χάραξαν τόσοι άνθρωποι πάνω σε λευκές σελίδες…
Ευθύνες, τύψεις, λάθη, ενοχές, πόνος, αλήθειες, όλα θηλιά που σφίγγει. Η ζωή της Δανάης της προτάσσει μια νέα σελίδα που διεκδικεί χώρο και χρόνο. Είναι έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα; Είναι διατεθειμένη να ρισκάρει; Να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Να αφεθεί ελεύθερη και να διαλέξει την κατεύθυνση που οδηγεί στο άγνωστο;
Βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι και είναι έτοιμη να αποφασίσει.
Τι λέτε;
Θα έχουν μέρος στην τελική απόφαση οι λιβελούλες της;
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
«Για όσο αντέξουμε», είπε η Δανάη στον Αλέξανδρο…
Ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι σχέσεις, τα πιστεύω αλλάζουν κι ακολουθούν τη ζωή μέσα από μονοπάτια που φαινομενικά εμείς διαλέγουμε.
Η Δανάη, ο Παναγιώτης, ο Μάνος, ο Αλέξανδρος θα μπορούσαν να είναι ο καθένας από εμάς, που άλλοτε θύτης κι άλλοτε θύμα παίζει τον ρόλο που του αναλογεί και υπερασπίζεται με πίστη την ανάγκη να ορίζει τη ζωή του.
Όταν όμως οι δρόμοι που διαλέγουμε δεν μας πηγαίνουν εκεί που θα θέλαμε, χρειαζόμαστε έναν πύργο με λιβελούλες, οι οποίες θα σηκώσουν στα φτερά τους, έστω και για λίγο, τις έγνοιες μας και θα καθησυχάσουν τον εσωτερικό μας κριτή, τον απρόσκλητο επισκέπτη και κλέφτη της χαράς και του δικαιώματος να ζήσουμε τη ζωή που μας δόθηκε όπως εμείς την ορίζουμε.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Γιώτα Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Ασχολείται με τα κοινά επί σειρά ετών και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων. Αγάπησε την ποίηση από μικρή ηλικία, ενώ με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου της είναι η κυρίαρχη παρουσία του συναισθήματος σε μια αρμονική συνύπαρξη με τη σκέψη. Ψάχνει την αλήθεια και η αλήθεια γίνεται κάθαρση, ζωή, ελευθερία. Ο λυρικός λόγος της λυτρώνει από τα δεσμά της κατεστημένης αντίληψης, βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, που δεν μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε την ιερότητα της στιγμής. Η πρώτη ποιητική της συλλογή Κατάθεση ψυχής κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Διάνοια. Κατά καιρούς έχει παρουσιάσει έργα της στον τοπικό Τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Η πεζογραφία ήρθε ως αποκάλυψη, ως βιωματική έννοια και απόσταγμα μιας ζωής, σμιλεμένης στο βλέμμα του πεπρωμένου, στη λιβελούλα της ελπίδας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις κάκτος.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια