“…ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και οδηγείται επομένως, ως ένα βαθμό, στην αυτογνωσία” – Λεύκη Σαραντινού

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λεύκη Σαραντινού, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Η Λεύκη(Ελευθερία) Σαραντινού γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1984. Σπούδασε ιστορία και εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μουσική(κλαρινέτο, πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά της  μουσικής). Σήμερα είναι […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λεύκη Σαραντινού, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Lefki Sarantinou.

Βιογραφικό

Η Λεύκη(Ελευθερία) Σαραντινού γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1984.

Σπούδασε ιστορία και εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μουσική(κλαρινέτο, πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά της  μουσικής).

Σήμερα είναι παντρεμένη και ζει στην Κομοτηνή, έχει έναν οκτάχρονο γιο και ασχολείται, εκτός από τη συγγραφή, και με τη διδασκαλία της μουσικής και της ιστορίας.

Έχει γράψει δύο ιστορικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Historical Quest, το «Χαμσίν, ο άνεμος της ανατολής» και το «Λέων και ημισέληνος».

Τελούν υπό έκδοση τα δώδεκα βιβλιαράκια της παιδικής σειράς «Φρουτοφίλοι» που θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Κόσμος, καθώς και το τρίτο ιστορικό της μυθιστόρημα «Οι σταυροί της Ρόδου».

Έχει γράψει ακόμη σχολικά βοηθήματα ιστορίας, ένα ιστορικό δοκίμιο(Μύθοι που έγιναν ιστορία)και μία σειρά διηγημάτων (Μια εικόνα, μια ιστορία).

Τρόποι επικοινωνίας: e-mail: [email protected]

Facebook: Lefki Sarantinou

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

         Η τέχνη του γράφειν είναι για μένα εσωτερική ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ δεν μου άρεσε να μιλάω και να εκφράζω τις απόψεις μου μπροστά σε πολλούς ομιλητές ή σε μεγάλες παρέες. Το γράψιμο λοιπόν νομίζω ότι εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη εξωτερίκευσης συναισθημάτων και απόψεων, που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους ως ένα βαθμό. Πιστεύω μάλιστα πως αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους συγγραφείς γράφουν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

         Η διαδικασία της συγγραφής είναι αναμφίβολα μία δύσκολη, επίπονη αλλά και άκρως απολαυστική ώρα που έχει ο συγγραφέας με τον εαυτό του. Θεωρώ πως μέσα από αυτήν την «επώδυνη» διαδικασία ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και οδηγείται επομένως, ως ένα βαθμό, στην αυτογνωσία. Νομίζω αυτό είναι και το κέρδος από τη συγγραφή, καθαρά πνευματικό και ψυχικό δηλαδή. Κάποιος θα έπρεπε να αποφύγει τη συγγραφή ακριβώς για τον αντίθετο λόγο, επειδή δεν πρόκειται δηλαδή να αποκομίσει ικανοποιητικές υλικές απολαβές  από αυτό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό το πενιχρό εισόδημα που κερδίζει κανείς από τη συγγραφή, είναι αντιστρόφως ανάλογο, από τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς στο πόνημά του, προκειμένου να έχει ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Το βιβλίο σήμερα, σε αυτήν την εποχή της τεχνολογίας, είναι κάτι που απευθύνεται σε λίγους ούτως ή άλλως. Επομένως λοιπόν αν κάποιος επιδιώκει να αποκτήσει φήμη και χρήμα από αυτό, το πιθανότερο είναι να απογοητευτεί.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αναμφίβολα το αγαπημένο μου είδος συγγραφής είναι το ιστορικό μυθιστόρημα, λόγω των σπουδών μου πάνω στην ιστορία και της αγάπης που τρέφω γι΄ αυτήν.  Από κει και πέρα, έχω ασχοληθεί και με παιδική λογοτεχνία, διήγημα και σχολικό βοήθημα. Πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την ποίηση, παρ’ όλο που διαβάζω και τέτοιου είδους έργα. Νομίζω όμως ότι δεν έχω ούτε τη διάθεση, ούτε τις γνώσεις, ούτε και  τις απαραίτητες ικανότητες για να γράψω ποίηση.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Καλώς ή κακώς τα περισσότερα πράγματα στην αγορά σήμερα είναι θέμα μάρκετινγκ. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά του βιβλίου, αφού οι μεγάλοι εκδοτικοί προωθούν τα έργα που επιλέγουν και πληρώνουν για τη θέση που έχει το κάθε βιβλίο στις βιτρίνες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ξέρω πως το είδος των βιβλίων που συγγράφω δεν απευθύνεται ίσως στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, αλλά πιστεύω ότι με μία καλύτερη προώθηση μπορεί να γνώριζαν το έργο μου περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ιστορία και το ιστορικό μυθιστόρημα. Αν μπορούσα λοιπόν θα επέλεγα έναν εκδοτικό οίκο που να είχε την οικονομική δυνατότητα να προωθήσει αποτελεσματικά τα βιβλία μου μέσω διαφημίσεων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ και μέσω της αποστολής τους σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.  Από την άλλη είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα σήμερα από άποψη πληθώρας βιβλίων και συγγραφέων που υπάρχουν στην αγορά, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που επιβαρύνει τους καταναλωτές, που όσοι συγγραφείς καταφέρνουν και εκδίδουν τα βιβλία τους χωρίς να πληρώσουν γι΄ αυτά, έστω και σε ελάσσονες εκδοτικούς, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι για μένα κυρίως κριτές του έργου μου και συμβουλάτορες. Η κριτική είναι νομίζω αναπόφευκτη από τη στιγμή που συναινεί κάποιος στο να εκδοθεί  ένα έργο του και να δει  το φως της δημοσιότητας.  Τόσο η κριτική όσο και οι συμβουλές  θεωρώ ότι βοηθούν στην εξέλιξή κάποιου ως συγγραφέα και εγώ προσωπικά έχω βοηθηθεί πολύ από συμβουλές αναγνωστών. Από την άλλη, οι αναγνώστες είναι ταυτοχρόνως και πελάτες, είτε το θέλουμε είτε όχι εμείς οι συγγραφείς και από αυτούς εξαρτώνται οι χρηματικές μας απολαβές. Όσο περισσότερο οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί οίκοι ικανοποιούν τις αγοραστικές προτιμήσεις των πελατών, τόσο περισσότερους αποκτούν. Αν λοιπόν ο συγγραφέας θεωρεί τους αναγνώστες του ως πελάτες, θα πρέπει, πιστεύω, να προσαρμοστεί ως έναν βαθμό στα γούστα τους, προκειμένου να γίνει αρεστός στο μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού. Ανάλογα με τον στόχο που έχει ο καθένας.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δεν νομίζω ότι με ξέρουν και πολλοί αναγνώστες, αυτοί οι λίγοι που με γνωρίζουν όμως, πιστεύω ότι θεωρούν πως διαβάζω πολλή ιστορία, αφού αυτό είναι κάτι που  φαίνεται, απ’ όσο μου έχουν πει οι αναγνώστες τουλάχιστον, στα βιβλία μου.  Αν αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι αναγνώστες για μένα, τότε όντως ισχύει.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Με έχουν ρωτήσει σε βιβλιοπαρουσίαση πόσα βιβλία σκοπεύω να γράψω ακόμα. Αυτή ήταν μία ερώτηση την οποία θεωρώ ότι, όχι μόνον εγώ, αλλά κανένας συγγραφέας δεν θα ήταν σε θέση να απαντήσει, εκτός κι αν διέθετε μαντικές ικανότητες!

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Κατά βάση όλοι οι συνάδελφοι στον χώρο της λογοτεχνίας είναι συμπαθείς λόγω των κοινών ενδιαφερόντων που μοιράζονται όλοι οι συγγραφείς. Το μόνο πράγμα που κάνει κάποιον αντιπαθή στον χώρο αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και να αντιμετωπίζει με έπαρση τους συναδέλφους του. Θεωρώ ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος γράφουν καλά, οπότε το να πιστεύει κάποιος ότι είναι ο καλύτερος  από όλους και, ακόμη χειρότερα, να το δείχνει κιόλας, είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Μου αρέσει που είμαι οργανωτική και που λειτουργώ με πρόγραμμα γιατί έτσι αξιοποιώ στο έπακρο τις ελεύθερες ώρες μου. Επίσης είμαι πεισματάρα, κάτι που θεωρώ καλό για να πετυχαίνω τους στόχους μου.  Απ’ ότι μου λένε τρίτοι, ακόμη, είμαι αρκετά συνεργάσιμη. Από την άλλη θεωρώ ότι είμαι φλύαρη κάποιες φορές, αγχώδης και κουραστική σαν άτομο, γι’ αυτό συχνά προτιμώ να σιωπώ, ιδιαίτερα σε μεγάλες παρέες.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Όνειρο και εφιάλτης για την καριέρα μου είναι για μένα οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Το μεγαλύτερό μου όνειρο θα ήταν να εκδοθούν όλα τα έργα που έχω γράψει ως τώρα (χωρίς να πληρώσω για να το κάνω αυτό εννοείται) και ο χειρότερος εφιάλτης μου να μην μπορέσω τελικά να εκδώσω τα έργα μου. Και αυτό το επιθυμώ όχι τόσο για να αποκτήσω φήμη ή χρήματα, αλλά περισσότερο το θεωρώ σαν ανταμοιβή των κόπων μου και του χρόνου που έχω δαπανήσει για τη συγγραφή. Η μεγαλύτερη λοιπόν ανταμοιβή για μένα θα ήταν ηθική, από την άποψη ότι ένας εκδοτικός οίκος κρίνει το έργο μου άξιο να εκδοθεί ακόμη και σε τόσο χαλεπούς οικονομικά καιρούς όπως οι σημερινοί.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου