Select Page

Ο Χάρης Μαύρος συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Ο Χάρης Μαύρος συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Κάνει το ντεμπούτο του στον κόσμο του μυθιστορήματος με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό βιβλίο!

 

 

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε;

Θεωρώ ότι με επέλεξε η γραφή. Γενικώς έχω την άποψη ότι δεν επιλέγουμε τα πράγματα στην ζωή μας, μας επιλέγουν. Αυτό έχει να κάνει και με το γονιδιακό απόθεμα που φέρουμε και με το περιβάλλον στο οποίο έχουμε μεγαλώσει. Οπότε με τις αναφορές και τις προσλαμβάνουσες που είχα, ήμουν «καταδικασμένος» να γράφω από μικρό παιδί.

 

Με τι κόστος;

Όταν αγαπάς κάτι δεν έχει κόστος. Όταν γράφεις είναι όπως όταν αναπνέεις, μια φυσική λειτουργία, οπότε δε  σου κοστίζει κάτι. Κόστος υπάρχει όταν το στερείσαι. Το κόστος δεν είναι στο γράψιμο, βρίσκεται στην αναζήτηση της έκδοσης. Όταν μπαίνεις σε έναν χώρο, που θέλεις η φωνή σου να ακουστεί, εκεί έχεις να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που πιθανώς ως ρομαντικός συγγραφέας να μην τις περίμενες.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφω είναι αυτό που είπα πριν, αναπνέω. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Όπως και με τον προφορικό λόγο έτσι και με τον γραπτό επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε. Η γραφή όμως δίνει ένα πλεονέκτημα στον συγγραφέα: να μπορεί να πλάσει κόσμους. Γίνεται ένας μικρός θεός, που ορίζει τις ζωές των ηρώων του, τη μοίρα, τα γεγονότα και τον κύκλο τους. Αυτή είναι μια μαγική ιδιότητα, που δεν μπορούν να έχουν πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Γενικώς, όπως είπα και στο κομμάτι της επιλογής, νομίζω ότι γεννιόμαστε με τα στοιχεία που φέρουμε. Φέρνω συνήθως το παράδειγμα του αθλητισμού στο κομμάτι της γραφής. Ένας αθλητής που έχει ταλέντο και τη δυναμική να κατακτήσει πρώτες θέσεις, αν δεν ασκηθεί, δεν προπονηθεί και δεν το κάνει με αγάπη, προφανώς δε θα φτάσει ποτέ στο βάθρο. Ενώ κάποιος που δεν έχει τη δυναμική αυτή, αν προπονηθεί σωστά και το κάνει με αγάπη έχει πολλές πιθανότητες  να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι το μυστικό είναι η αγάπη!

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Έρχεται η στιγμή που όλες οι εικόνες, οι αναφορές και οι εμπειρίες της ζωής σου θέλουν να εκφραστούν. Επιθυμία μου ήταν να γράψω κάτι που να έχει τη φωνή του και να είναι διαφορετικό από τις ήδη υπάρχουσες φωνές του χώρου. Σαφώς έχω επηρεαστεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη θέση της σεξουαλικότητας στο σήμερα και την αποξένωση, που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα καθαρά σύγχρονο βιβλίο!

 

Κοιτώντας το έργο σας (μυθιστόρημα, διηγήματα και ποιήματα) βλέπουμε ότι η αγάπη, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστεύεται πώς η αληθινή αγάπη έχει εκλείψει στις μέρες μας;

Οι εκφράσεις της αληθινής αγάπης φαίνεται να έχουν εκλείψει, τουλάχιστον σε ποσοτικό επίπεδο ενώ σε ποιοτικό πιστεύω ότι όσο πιο αντίξοα είναι τα περιβάλλοντα τόσο πιο δυνατές σχέσεις αναπτύσσονται. Δηλαδή, όσοι βρουν την αληθινή αγάπη  έχουν τα εφόδια να ζήσουν πιο αληθινά από τους άλλους. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε, αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Αν γνωρίζαμε καλύτερα τους εαυτούς μας, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Γι’αυτό δεν καταφέρνουμε να τη βρούμε την αγάπη. Η αγάπη είναι δύναμη, αλλά δυστυχώς τους δυνατούς ανθρώπους δεν τους θέλει το σύστημα οπότε έχουν να πολεμήσουν διπλά απέναντι σε κάτι τέτοιο και αυτό στο τέλος τούς κάνει δυνατότερους.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο ή ποίημα, που έχετε διαβάσει;

Σίγουρα έχω συγκινηθεί με πολλά έργα, που έχω διαβάσει. Για παράδειγμα «η περιφραστική πέτρα» της Κικής Δημουλά, νομίζω ότι ο τρόπος πού παίζει με τις λέξεις είναι μαγικός και σου προκαλεί συγκίνηση. Επίσης όλα τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, είναι συγκινησιακά πολύ φορτισμένα.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Γενικά είμαι κατά των «αγαπημένων φράσεων», επειδή νιώθω ότι σήμερα μπορεί να πιστεύω σε κάτι και αύριο να το αναιρέσω. Μου αρέσει η ρευστότητα των πραγμάτων -πέρα από κάποιες αξίες που παραμένουν σταθερές. Υπάρχουν φράσεις που δε μου αρέσουν ακριβώς γιατί τις συνδέω με την απολυτότητα. Το ‘άδραξε τη μέρα’ μπορεί να με εκφράζει σήμερα, αλλά αύριο να ανατραπεί. Δε με εκφράζουν τα «μότο». Θεωρώ ότι η ζωή μας είναι η ίδια η μεγαλύτερη έκφραση των πιστεύω μας στην πράξη.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Όταν συνδέεις τη γραφή με το οξυγόνο είναι σαν να σου ζητάνε να σταματήσεις να αναπνέεις και να περιμένεις τον θάνατό σου. Θα σταματούσα όμως να γράφω εάν αυτό θα βοηθούσε κάποιους  ανθρώπους, εάν το έθεταν ως κάποιο πολύτιμο αντάλλαγμα, για παράδειγμα «σταμάτα να γράφεις για να σωθεί κάποιος άνθρωπος ή για να σωθεί η ψυχή σου ή τέλος για να φέρεις πίσω ένα αγαπημένο σου πρόσωπο». Προτεραιότητα για μένα έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, η ανθρώπινη επαφή και ύπαρξη και μόνο για έναν τέτοιον λόγο θα θυσίαζα τη γραφή.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μέχρι (τις) Τέσσερις

Το «Μέχρι {τις} τέσσερις» θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, όμως δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη δύναμη του σεξ, όμως δεν είναι. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο για την αγάπη" αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχογράφημα, που στο επίκεντρό του έχει την ολοκλήρωση του ατόμου μέσα από την αγάπη, τις γονεϊκές σχέσεις και πώς αυτές επηρεάζουν την ενήλικη ζωή, τις αποφάσεις και την αναγκαιότητά τους σε μια κοινωνία που η κρίση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν νέες βάσεις για τα πάντα. Ένα μυθιστόρημα για τέσσερις ήρωες που παρέμειναν παιδιά και ως παιδιά που δεν έλαβαν την αγάπη, συνεχίζουν να την αποζητούν με όλο τους το είναι. Σε αυτό το παράξενο για τα κοινωνικά πρότυπα κουαρτέτο θα βρουν καταφύγιο, θα ανακαλύψουν τα θέλω τους και θα διεκδικήσουν μια νέα ζωή για τον καθένα.

Ο Χάρης Μαύρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Τον κουράζουν τα βιογραφικά σημειώματα, γιατί δεν έχει καταλάβει μέχρι σήμερα τι αποδεικνύουν. Του αρέσει η ζωγραφική, η μουσική και η συγγραφή – αναρωτιέται αν τους αρέσει κι εκείνος. Έχει αδυναμία στα λευκά γλυκά και στα ταξίδια. Το «Μέχρι (τις) Τέσσερις» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το έργο του συγγραφέα και να επικοινωνήσετε μαζί του στο προσωπικό του blog.

 

 

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!