Ο Χάρης Μαύρος συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 9.06.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

 Κάνει το ντεμπούτο του στον κόσμο του μυθιστορήματος με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό βιβλίο!

 

 

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε;

Θεωρώ ότι με επέλεξε η γραφή. Γενικώς έχω την άποψη ότι δεν επιλέγουμε τα πράγματα στην ζωή μας, μας επιλέγουν. Αυτό έχει να κάνει και με το γονιδιακό απόθεμα που φέρουμε και με το περιβάλλον στο οποίο έχουμε μεγαλώσει. Οπότε με τις αναφορές και τις προσλαμβάνουσες που είχα, ήμουν «καταδικασμένος» να γράφω από μικρό παιδί.

 

Με τι κόστος;

Όταν αγαπάς κάτι δεν έχει κόστος. Όταν γράφεις είναι όπως όταν αναπνέεις, μια φυσική λειτουργία, οπότε δε  σου κοστίζει κάτι. Κόστος υπάρχει όταν το στερείσαι. Το κόστος δεν είναι στο γράψιμο, βρίσκεται στην αναζήτηση της έκδοσης. Όταν μπαίνεις σε έναν χώρο, που θέλεις η φωνή σου να ακουστεί, εκεί έχεις να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που πιθανώς ως ρομαντικός συγγραφέας να μην τις περίμενες.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφω είναι αυτό που είπα πριν, αναπνέω. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Όπως και με τον προφορικό λόγο έτσι και με τον γραπτό επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε. Η γραφή όμως δίνει ένα πλεονέκτημα στον συγγραφέα: να μπορεί να πλάσει κόσμους. Γίνεται ένας μικρός θεός, που ορίζει τις ζωές των ηρώων του, τη μοίρα, τα γεγονότα και τον κύκλο τους. Αυτή είναι μια μαγική ιδιότητα, που δεν μπορούν να έχουν πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Γενικώς, όπως είπα και στο κομμάτι της επιλογής, νομίζω ότι γεννιόμαστε με τα στοιχεία που φέρουμε. Φέρνω συνήθως το παράδειγμα του αθλητισμού στο κομμάτι της γραφής. Ένας αθλητής που έχει ταλέντο και τη δυναμική να κατακτήσει πρώτες θέσεις, αν δεν ασκηθεί, δεν προπονηθεί και δεν το κάνει με αγάπη, προφανώς δε θα φτάσει ποτέ στο βάθρο. Ενώ κάποιος που δεν έχει τη δυναμική αυτή, αν προπονηθεί σωστά και το κάνει με αγάπη έχει πολλές πιθανότητες  να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι το μυστικό είναι η αγάπη!

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Έρχεται η στιγμή που όλες οι εικόνες, οι αναφορές και οι εμπειρίες της ζωής σου θέλουν να εκφραστούν. Επιθυμία μου ήταν να γράψω κάτι που να έχει τη φωνή του και να είναι διαφορετικό από τις ήδη υπάρχουσες φωνές του χώρου. Σαφώς έχω επηρεαστεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη θέση της σεξουαλικότητας στο σήμερα και την αποξένωση, που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα καθαρά σύγχρονο βιβλίο!

 

Κοιτώντας το έργο σας (μυθιστόρημα, διηγήματα και ποιήματα) βλέπουμε ότι η αγάπη, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστεύεται πώς η αληθινή αγάπη έχει εκλείψει στις μέρες μας;

Οι εκφράσεις της αληθινής αγάπης φαίνεται να έχουν εκλείψει, τουλάχιστον σε ποσοτικό επίπεδο ενώ σε ποιοτικό πιστεύω ότι όσο πιο αντίξοα είναι τα περιβάλλοντα τόσο πιο δυνατές σχέσεις αναπτύσσονται. Δηλαδή, όσοι βρουν την αληθινή αγάπη  έχουν τα εφόδια να ζήσουν πιο αληθινά από τους άλλους. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε, αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Αν γνωρίζαμε καλύτερα τους εαυτούς μας, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Γι’αυτό δεν καταφέρνουμε να τη βρούμε την αγάπη. Η αγάπη είναι δύναμη, αλλά δυστυχώς τους δυνατούς ανθρώπους δεν τους θέλει το σύστημα οπότε έχουν να πολεμήσουν διπλά απέναντι σε κάτι τέτοιο και αυτό στο τέλος τούς κάνει δυνατότερους.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο ή ποίημα, που έχετε διαβάσει;

Σίγουρα έχω συγκινηθεί με πολλά έργα, που έχω διαβάσει. Για παράδειγμα «η περιφραστική πέτρα» της Κικής Δημουλά, νομίζω ότι ο τρόπος πού παίζει με τις λέξεις είναι μαγικός και σου προκαλεί συγκίνηση. Επίσης όλα τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, είναι συγκινησιακά πολύ φορτισμένα.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Γενικά είμαι κατά των «αγαπημένων φράσεων», επειδή νιώθω ότι σήμερα μπορεί να πιστεύω σε κάτι και αύριο να το αναιρέσω. Μου αρέσει η ρευστότητα των πραγμάτων -πέρα από κάποιες αξίες που παραμένουν σταθερές. Υπάρχουν φράσεις που δε μου αρέσουν ακριβώς γιατί τις συνδέω με την απολυτότητα. Το ‘άδραξε τη μέρα’ μπορεί να με εκφράζει σήμερα, αλλά αύριο να ανατραπεί. Δε με εκφράζουν τα «μότο». Θεωρώ ότι η ζωή μας είναι η ίδια η μεγαλύτερη έκφραση των πιστεύω μας στην πράξη.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Όταν συνδέεις τη γραφή με το οξυγόνο είναι σαν να σου ζητάνε να σταματήσεις να αναπνέεις και να περιμένεις τον θάνατό σου. Θα σταματούσα όμως να γράφω εάν αυτό θα βοηθούσε κάποιους  ανθρώπους, εάν το έθεταν ως κάποιο πολύτιμο αντάλλαγμα, για παράδειγμα «σταμάτα να γράφεις για να σωθεί κάποιος άνθρωπος ή για να σωθεί η ψυχή σου ή τέλος για να φέρεις πίσω ένα αγαπημένο σου πρόσωπο». Προτεραιότητα για μένα έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, η ανθρώπινη επαφή και ύπαρξη και μόνο για έναν τέτοιον λόγο θα θυσίαζα τη γραφή.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μέχρι (τις) Τέσσερις

Το «Μέχρι {τις} τέσσερις» θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, όμως δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη δύναμη του σεξ, όμως δεν είναι. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο για την αγάπη" αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχογράφημα, που στο επίκεντρό του έχει την ολοκλήρωση του ατόμου μέσα από την αγάπη, τις γονεϊκές σχέσεις και πώς αυτές επηρεάζουν την ενήλικη ζωή, τις αποφάσεις και την αναγκαιότητά τους σε μια κοινωνία που η κρίση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν νέες βάσεις για τα πάντα. Ένα μυθιστόρημα για τέσσερις ήρωες που παρέμειναν παιδιά και ως παιδιά που δεν έλαβαν την αγάπη, συνεχίζουν να την αποζητούν με όλο τους το είναι. Σε αυτό το παράξενο για τα κοινωνικά πρότυπα κουαρτέτο θα βρουν καταφύγιο, θα ανακαλύψουν τα θέλω τους και θα διεκδικήσουν μια νέα ζωή για τον καθένα.

Ο Χάρης Μαύρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Τον κουράζουν τα βιογραφικά σημειώματα, γιατί δεν έχει καταλάβει μέχρι σήμερα τι αποδεικνύουν. Του αρέσει η ζωγραφική, η μουσική και η συγγραφή – αναρωτιέται αν τους αρέσει κι εκείνος. Έχει αδυναμία στα λευκά γλυκά και στα ταξίδια. Το «Μέχρι (τις) Τέσσερις» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το έργο του συγγραφέα και να επικοινωνήσετε μαζί του στο προσωπικό του blog.

 

 

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Real News  Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου