(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη συνέντευξή του!
Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα του δημιουργού μες από το βιογραφικό του:
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Μάριος Δημητριάδης κατάγεται από τον Ασκό Θεσσαλονίκης και έχει κάνει σπουδές γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μόνιμα με την σύζυγό του. Διδάσκει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και είναι λάτρης της Heavy metal, των ταξιδιών και της φωτογραφίας. Αρθρογραφεί επίσης στις σελίδες nyctophilia και metalsurgery.
Του αρέσουν τα βιβλία τρόμου και μυστηρίου και έχει εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις λογείον, τον Δεκέμβριο του 2014 με τίτλο «Σκοτεινές Μέρες». Διηγήματά του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς (Diavasame.gr, Larry Niven, Ανάτυπο, 120 λέξεις, iwrite) και έργα του βρίσκονται σε ανθολογίες διηγημάτων (Nyctophilia.gr, Αντίθετο ημισφαίριο).
Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερό του βιβλίο.
Θα τον βρείτε εδώ:
1) Στο Facebook: www.facebook.com/marios.dimitriadis www.facebook.com/mariosdimitriadisauthor
2) Στο προσωπικό του blog: www.darkpages.eu
3) Στο email : [email protected]
4) Και στις σελίδες: www.metalsurgery.blogspot.gr
www.panoramio.com/user/7902339
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
- Γιατί γράφεις;
Γράφω γιατί μέσα στο κεφάλι μου κρύβονται ένα σωρό ιστορίες που θέλουν να βγουν έξω, γιατί είναι μικρόβιο, γιατί ταξιδεύω σε άλλους κόσμους και γιατί είναι η καλύτερη ασχολία μου μαζί με τις κιθάρες μου. Γράφω γιατί μ’ αρέσει.
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Δε νομίζω ότι μπορώ να συμβουλέψω ή να αποτρέψω κάποιον από το να γίνει συγγραφέας. Αν έχεις την αγάπη να γράψεις, θα το κάνεις. Και όπως έχω ξαναπεί, δε χρειάζεται να εκδώσεις κάτι για να λέγεσαι συγγραφέας. Συγγραφέας είσαι στη ψυχή. Αν θέλεις συνεχώς να γράφεις, βγάζοντας τις σκέψεις σου στο χαρτί, τότε απλά είσαι. Το μόνο που θα συμβούλευα σε κάποιον που είναι στα πρώτα του βήματα, είναι ότι εφόσον γράφει και του αρέσει, είναι σημαντικό να το εξασκεί όσο μπορεί καθημερινά, για να βελτιώνεται συνεχώς. Η πολύ δουλειά φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.
- Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Το είδος που ασχολούμαι είναι το μυστήριο και ο τρόμος γιατί το λατρεύω και γιατί σε αυτό πιστεύω ότι μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα της γραφής μου. Άλλωστε μόνο όταν μας αρέσει κάτι πολύ, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Από την άλλη στις ερωτικές ιστορίες πιστεύω ότι δε θα μπορούσα να αποδώσω καθόλου. Θα έμοιαζαν μάλλον με… κωμωδίες.
- Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Ίσως κάποιοι που δε με έχουν γνωρίσει ακόμη και έχουν διαβάσει κάποιες από τις πιο «βάρβαρες» ιστορίες μου να νομίζουν ότι είμαι λίγο psycho. Μόλις με γνωρίσουν όμως θα καταλαβαίνουν ότι δεν είμαι έτσι… αλλά ακόμη χειρότερος…χαχαχα!
- Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Ο χώρος μας έχει λίγα καλά και πολλά κακά. Το άσχημο είναι γενικά ότι ο κόσμος δε διαβάζει το οποίο κατ’ επέκταση κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα στον λογοτεχνικό χώρο. Όσοι διαβάζουν προτιμούν κατά κύριο λόγο τα ερωτικά κι έτσι απομένει ελάχιστος κόσμος που διαβάζει τρόμο και μυστήριο με αποτέλεσμα το είδος στη χώρα μας να είναι παραγκωνισμένο. Οι εκδοτικοί δεν προτιμούν να εκδίδουν τέτοιους είδους βιβλία και συνεπώς οι συγγραφείς βλέπουν δύσκολα τα βιβλία τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Το όλο κλίμα είναι αποτρεπτικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί ξεκινούν με όρεξη και στη πορεία τα παρατούν λόγω της δεινής κατάστασης.
Το καλό γενικά είναι ότι η χώρα μας βγάζει πολύ αξιόλογα βιβλία, παρόλα τα όσα επικρατούν. Πολύ δυνατά βιβλία που έχουν τα φόντα να διαπρέψουν και στο εξωτερικό. Επίσης το μόνο καλό που προσφέρει αυτή η μικρή κοινωνία που είμαστε, είναι ότι υπάρχει γενικά καλή επικοινωνία μεταξύ μας, πράγμα που δε θα συνέβαινε αν ήμασταν περισσότεροι.
- Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Αυτή που μόλις μου έκανες… χαχαχα! Αστειεύομαι! Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη που να με ενοχλεί…
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει την ικανότητά του στο γράψιμο γιατί η γραφή του καθενός συνεχώς βελτιώνεται με την συνεχή προσπάθεια, κατά την γνώμη μου. Άλλωστε ποιος μπορεί να πει ότι η γραφή του έφτασε τελικά στο 10; Πάντα θα βρίσκουμε λάθη στους εαυτούς μας και πάντα θα προσπαθούμε να γινόμαστε όσο μπορούμε καλύτεροι. Προσωπικά, μετά από τρία μυθιστορήματα και 27 διηγήματα το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι μπορώ και καλύτερα.
- Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Το να επιδιώκεις το χρήμα με την κατάσταση που επικρατεί στη λογοτεχνία στη χώρα μας είναι τουλάχιστον ανόητο. Κάποιοι ίσως να επιδιώκουν λίγη δόξα παραπάνω, ωστόσο πιστεύω ότι όλοι το κάνουν επειδή το αγαπούν πραγματικά και γιατί τους εκφράζει. Και αυτό έχει σημασία.
- Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω έρθει σε επαφή στους διάφορους λογοτεχνικούς κύκλους, μου είναι αρκετά συμπαθείς. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντιπάθεια στο πρόσωπο κάποιου από μέρους μου. Γενικά βέβαια έχω παρατηρήσει κάποιες αντιπάθειες μεταξύ κάποιων ατόμων αλλά είναι πολύ λίγες και πιστεύω κιόλας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν γενικά στις κοινωνίες των ανθρώπων.
- Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Τα όνειρα μου είναι πολλά και διάφορα. Απλά θα πω όμως ότι θα είμαι ευχαριστημένος αν συνεχίσω απλά να εκδίδω βιβλία μέχρι να γεράσω. Και μόνο αυτό θα μου έφτανε. Τώρα αν προκύψει και κάτι μεγαλύτερο… δε θα έλεγα όχι. Όσο για τον χειρότερο εφιάλτη μου, μάλλον αν κάποια στιγμή στερέψω από ιδέες.
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια