Οι «Πέρσες» του Αισχύλου είναι από τα συγκλονιστικότερα αντιπολεμικά κείμενα όλων των εποχών, με εξαιρετική ψυχογράφηση χαρακτήρων και έντονη επίδραση της απώλειας των στρατιωτών στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους που έμειναν πίσω και τους αγαπούσαν (σύζυγοι, μάνες, παιδιά). Ο κύριος Κώστας Χατζηεμμανουήλ κατάφερε να κάνει μια σωστή διασκευή του κειμένου, ίσως όχι τόσο για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Αισχύλο αλλά για να καταλάβουν με εύληπτο τρόπο τα δεινά του πολέμου και τις άσχημες συνέπειες που αφήνουν αυτά πίσω τους.
Ο Ξέρξης, θέλοντας να πάρει εκδίκηση από τους Έλληνες για την ήττα του πατέρα του, Δαρείου, στη μάχη του Μαραθώνα, εκστρατεύει ξανά εναντίον της Ελλάδας, διασχίζοντας τον Ελλήσποντο με ένα τέχνασμα εφευρετικό μεν, που προκάλεσε όμως την ύβρι απέναντι στον θεό Ποσειδώνα. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι άλλη μια ηρωική σελίδα στην ιστορία των Περσικών πολέμων κι έτσι ο Ξέρξης επιστρέφει ηττημένος στην πατρίδα του, όπου στο μεταξύ η μητέρα του, Άτοσσα και οι άλλες γυναίκες και γέροντες, χάρη στο όραμα του Δαρείου, προετοιμάζονται για τη μεγάλη απώλεια των ανθρώπων τους.
Το κείμενο απευθύνεται σε παιδιά από δέκα χρονών και πάνω και περιέχει συναρπαστικές μάχες, τρυφερά στιγμιότυπα ειρήνης, μια συγκλονιστική σκηνή με τα προβλεπόμενα από τον βασιλιά Δαρείο γεγονότα και ένα συγκινητικό τέλος. Το λεξιλόγιο δεν είναι απλό, κάτι που θα προκαλέσει το παιδί να ενδιαφερθεί περισσότερο για τη γλώσσα, ρωτώντας και ψάχνοντας περαιτέρω. Ο παιάνας «Ίτε παίδες Ελλήνων», τα προφητικά λόγια του Δαρείου και η μεταφορά των ειδήσεων από τον αγγελιαφόρο αποδίδονται με ενάργεια και φροντισμένο λεξιλόγιο. Επίσης, η ναυμαχία στη Σαλαμίνα, το φάντασμα του Δαρείου και η ζωή στην Αθήνα αποδίδονται εξίσου συναρπαστικά, χάρη στην εικονογράφηση της κυρίας Μαιρήλιας Φωτιάδου, που δίνει έμφαση στις εκφράσεις των προσώπων και καταφέρνει με απαλά χρώματα να δώσει δύναμη και παραστατικότητα στην αφήγηση. Το βιβλίο είναι μια σωστή πρώτη προσέγγιση των παιδιών στο αρχαίο δράμα και η σειρά ξεκινάει με την κατάλληλη επιλογή: τους αντιπολεμικούς Πέρσες.
–
0 Σχόλια