ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

9.04.2018

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΑΡΤΟΥΡΑ

«Οι περιπέτειες του Ναρτούρου και της Ναρτούρας»

Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» προκήρυξε στις 2 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου- παιδικό διαγωνισμό διηγήματος, για την έκδοση ενός βιβλίου.

Η συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση τόσο για τα ίδια, όσο και για τους γονείς και κηδεμόνες τους. Ο φορέας διοργάνωσης, δηλαδή το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησής του και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των δημιουργών. Η συμμετοχή των παιδιών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους αυτή. Για το λόγο αυτό, ζητείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού στην οποία να αναγράφεται ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του παιδιού σε ηλεκτρονικό και έντυπο μέσο, αλλά και τυχόν αναδημοσίευση των διηγημάτων ή μέρος αυτών από το Σωματείο μας, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

Μαζί με το διήγημα θα επισυνάπτεται και η Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού. Και τα δύο μαζί, θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ταχυδρομείου μας: [email protected], που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, με την ένδειξη (θέμα): ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΑΡΤΟΥΡΑ, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο (και με τη χρήση μικρών χαρακτήρων, ώστε να γίνεται σωστά η ανάγνωση ως προς τον τονισμό επιθέτου), τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλικία και το σχολείο που μαθητεύει. Η φόρμα της Υπεύθυνης Δήλωσης θα είναι στη διάθεσή σας προσεχώς, στην ηλεκτρονική μας σελίδα: www.nartura.eu

Τα διηγήματα θα αξιολογηθούν από μια 3μελή επιτροπή, που θα αποτελείται από καταξιωμένους καλλιτέχνες, συγγραφείς και σεναριογράφους, που είναι οι εξής: η Ισμήνη Καπάνταη, ο Μάνος Κοντολέων και η Ζωή Νικητάκη.
Στη συνέχεια, τα καλύτερα από αυτά θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο που θα έχει ως τίτλο: «Οι περιπέτειες του Ναρτούρου και της Ναρτούρας».

Η επιτροπή αξιολόγησης τέλος, θα πρέπει να επιλέξει και τα 3 καλύτερα διηγήματα από την παραπάνω συλλογή. Οι τρεις μικροί συγγραφείς, θα κερδίσουν μια σειρά σεμιναρίων δημιουργικής γραφής.

Κάθε παιδί ή και ομάδα παιδιών -από όλο το νομό Μεσσηνίας, ηλικίας από 10 έως 16 ετών- καλείται να γράψει ένα διήγημα με δύο ήρωες˙ ένα αγόρι, τον Ναρτούρο και ένα κορίτσι, τη Ναρτούρα.

Ο τόπος που θα διαδραματίζεται η ιστορία θα πρέπει να είναι κάποιο πολιτιστικό, ιστορικό ή φυσικό μνημείο της περιοχής που ζει ο κάθε διαγωνιζόμενος. Ο τόπος αυτός θα πρέπει να αναφέρεται και στον τίτλο του διηγήματος.

Αρχικά λοιπόν το κάθε παιδί, θα πρέπει να διεξάγει μια μικρή έρευνα για τα πολιτιστικά, ιστορικά ή φυσικά μνημεία της περιοχής του. Αφού τα ανακαλύψει, θα πρέπει να επιλέξει ποιο θα είναι το μέρος εκείνο όπου θα αναπτύξει το αφήγημά τους (π. χ. ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα αλώνι, ένας πύργος, ένας ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές, μια πλατεία με έναν αιωνόβιο πλάτανο, μια πηγή, ένας βράχος κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του διαγωνισμού μας.

Οι νικητές του Α’ μέρους του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα Δεκέμβριο.

Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ

Στο δεύτερο μέρος, ο διαγωνισμός θα αφορά στην εικονογράφηση του βιβλίου -που θα φιλοτεχνηθεί και πάλι από παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 ετών, από τη Μεσσηνία. Οι ημερομηνίες της έναρξης και της λήξης, θα ανακοινωθούν λίγο πριν την έναρξη του β’ μέρους του διαγωνισμού.

Τα διηγήματα που θα περιέχονται στο βιβλίο, θα είναι στη διάθεση του κάθε παιδιού μέσω της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει, να εμπνευστεί και να δημιουργήσει.

Με την ολοκλήρωση του βιβλίου, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να εκδοθεί σε έντυπη, αλλά και σε ψηφιακή έκδοση και να διατεθεί προς πώληση. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν σε συλλόγους αρωγής παιδιού.
Η δημιουργία ενός audio CD επίσης, από γνωστούς ηθοποιούς που θα διαβάζουν τα διηγήματα, θα ήταν χρήσιμο και για τα παιδιά με προβλήματα όρασης.
Αφού καταφέρουμε όλα τα παραπάνω, επόμενος στόχος μας είναι η έκδοση του υλικού αυτού και στα αγγλικά.

ΣΚΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ:

• Να δοθούν κίνητρα, για την απόκτηση γνώσης.
• Να δοθούν κίνητρα για την ανακάλυψη δημιουργικών τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής, ιστορικής, και φυσικής κληρονομιάς του τόπου του.
• Να δοθούν ερεθίσματα για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, μελέτη και εμβάθυνση σε θέματα που το περιβάλλουν καθημερινά.
• Η ανάπτυξη της παρατηρητικότητάς του.
• Η βελτιστοποίηση της ικανότητάς του στο γραπτό λόγο, μέσω της διαδικασίας.
• Η πρόκληση του ενδιαφέροντός του για την ιστορία του τόπου του, την πολιτιστική του κληρονομιά, την τέχνη και τη φύση.
• Να δοθούν ερεθίσματα, ώστε να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα, μέσα του.
• Η ανάδειξη ταλαντούχων παιδιών στη λογοτεχνία και τα εικαστικά.
• Να δοθούν ευκαιρίες για μια πρώτη ώθηση εξέλιξης του ταλέντου του.
• Τα επιπλέον κίνητρα, ώστε να αναπτύξει εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο.
• Η επιδίωξη για μάθηση, μέσω μιας ευχάριστης και δημιουργικής απασχόλησης.
• Η δημιουργία
• Η ψυχαγωγία
• Η επικοινωνία
• Η διάδραση
• Η συνεργασία
• Η καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης

Υποσημείωση:
• Για να δώσουμε τη χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας και σε όλα τα παιδιά, θα δρομολογήσουμε μέσα στη χρονιά που διανύουμε, εργαστήρια κατασκευής κούκλας˙ του Ναρτούρου και της Ναρτούρας.
Περιγράφοντας το προφίλ των δύο ηρώων, τα παιδιά με την καθοδήγηση εικαστικών και ειδικευμένων δασκάλων, θα κατασκευάσουν τις συγκεκριμένες κούκλες, έτσι όπως εκείνα φαντάζονται τον Ναρτούρο και τη Ναρτούρα. Θα γράψουν στη συνέχεια μικρές ιστορίες και θα τις εμψυχώσουν τα ίδια, σε παραστάσεις κουκλοθέατρου. Κάποιες από αυτές, θα αποτελέσουν δώρα, για τα παιδιά που νοσηλεύονται.
• Όλες οι ζωγραφιές που θα σταλούν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό εικονογράφησης, ανεξάρτητα αν επιλέχθηκαν ή όχι για το σκοπό αυτό, θα παρουσιαστούν σε κάποια από τις μελλοντικές δράσεις ΝΑΡΤΟΥΡΑ.
• Τα διηγήματα που θα μείνουν εκτός της έντυπης έκδοσης θα επανεκτιμηθούνε στο μέλλον, ώστε κάποια από αυτά -με κατάλληλη διαμόρφωση και με την καθοδήγηση ειδικών-, να αποτελέσουν τη βάση για κείμενα παιδικών θεατρικών παραστάσεων ή παραστάσεων κουκλοθεάτρου.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ:

1. Περιοχή: Νομός Μεσσηνίας
2. Ηλικία: 10 -16
3. Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.
4. Ανώτατο όριο σελίδων: 20
5. Γραμματοσειρά: Times New Roman
6. Μέγεθος χαρακτήρων: 12
7. Διάστιχο: 1,5
8. Περιθώρια σελίδας: Κανονικά
9. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται ότι τα διακριθέντα έργα θα δημοσιευτούν στην προαναφερόμενη έντυπη έκδοση (βιβλίο) ή σε οποιαδήποτε άλλη έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση (e book, audio).

Β΄ ΜΕΡΟΣ:

1. Περιοχή: Νομός Μεσσηνίας
2. Ηλικία: 10 -16
3. Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με μία έως τρεις ζωγραφιές.
4. Ο τίτλος της ζωγραφιάς θα πρέπει να είναι κοινός με τον τίτλο του διηγήματος από το οποίο την εμπνεύστηκε.
5. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει το κάθε παιδί (ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, ακουαρέλες, παστέλ, κ.λπ.).
6. Η ανάλυση της ψηφιακής εικόνας του έργου που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, να είναι 1200 dpi.
7. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται ότι τα διακριθέντα έργα θα δημοσιευτούν στην προαναφερόμενη έντυπη έκδοση (βιβλίο) ή σε οποιαδήποτε άλλη έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση (e-book, audio).
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6946096502

Η Πρόεδρος, Βασιλική Κατέρη | Η Γραμματέας, Μαρία Θεοδωρακέα

Εγγραφείτε στην ενημέρωση
των λογοτεχνικών διαγωνισμών

(Με κάθε νέα δημοσίευση άρθρου που αφορά λογοτεχνικό διαγωνισμό)

Ακολουθήστε μας

Δ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2021-2022

Δ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2021-2022

Δ' ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΙΖΌΝΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ 2021-2022   Προκήρυξη Οι Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, εφαλτήριο λόγου, τέχνης και πολιτισμού, μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών τους δραστηριοτήτων, προκηρύσσουν τον Δ΄ Πανελλήνιο λογοτεχνικό...

Δ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2021-2022

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2021 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του Νομικού Προσώπου «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού  προκηρύσσει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το 2021. Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα είδη λόγου: α) Ποίηση β) Μικρό Διήγημα   Θέμα Το θέμα του Διαγωνισμού και στις δύο...

Δείτε κι αυτά

Δ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2021-2022

Πρόσκληση για υποβολή σεναρίων και ταινιών από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2021 [ London Greek Film Festival ] το διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο 4ο International Cosmocinema Festival Awards 2021   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόσκληση για υποβολή ταινιών και σεναρίων για το...

Δ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2021-2022

Προκήρυξη Λογοτεχνικών Διαγωνισμών από την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης»

 Προκήρυξη Λογοτεχνικών Διαγωνισμών   Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ «Βασίλης Μιχαηλίδης» προκηρύσσει, για το 2021 τον πρώτο της Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό και τον πρώτο της Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος.   Όροι συμμετοχής: Διαγωνισμός Ποίησης: Κάθε...