“…πειραματίζομαι με όλα για να πετύχω την απόδοση της εικόνας σε λέξεις…” – Δημήτρης Τσιχλάκης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Τσιχλάκης! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  Ο Δημήτρης Τσιχλάκης γεννήθηκε ένα βροχερό απόγευμα του Νοέμβρη του 1969. Είναι οδηγός ταξί και τα ποτάμια των δρόμων τον οδηγούν στις λεωφόρους της φαντασίας. Ονειρεύεται, οδηγεί και σκαρφίζεται ιστορίες καθώς παρακολουθεί τις ζωές των […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Τσιχλάκης!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Δημήτρης Τσιχλάκης γεννήθηκε ένα βροχερό απόγευμα του Νοέμβρη του 1969. Είναι οδηγός ταξί και τα ποτάμια των δρόμων τον οδηγούν στις λεωφόρους της φαντασίας. Ονειρεύεται, οδηγεί και σκαρφίζεται ιστορίες καθώς παρακολουθεί τις ζωές των αγνώστων, που ξετυλίγονται μέσα και έξω από τα τζάμια του αυτοκινήτου του σαν ταινία… Και κάπως έτσι ξεκινά τις περιπέτειές του· λίγο αληθινές και λίγο ψεύτικες, όσο χρειάζεται για να κάνουμε τη ζωή μας λιγάκι πιο γοητευτική. Η βάρδια είναι το χρονικό σύνορο του ονείρου του… 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Αγαπώ πολλούς συγγραφείς και ποιητές,τόσους που δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω.Αλλά αν με ρωτήσεις τον πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό αυτή την στιγμή, θα πω τον Μενέλαο Λουντέμη. Το συγγραφικό του έργο είναι βαθιά ανθρώπινο και θα ήθελα να τον ρωτήσω πως καταφέρνει να με κάνει να πονάω κάθε φορά που τον διαβάζω.

    2.Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα;Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;  

Δεν ξέρω τι με εκφράζει απόλυτα. Πειραματίζομαι με όλα για να πετύχω την απόδοση της εικόνας σε λέξεις…

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Αλίμονο! Ποια άλλη; Η ιδιαίτερη για μένα στιγμή που μου τηλεφώνησε ο εκδότης μου για να μου ανακοινώσει ότι κέρδισα στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΛΚΥΣΤΗ. Την πιπιλίζω ξανά και ξανά στο μυαλό μου σαν καραμέλα βουτύρου.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Υπάρχουν στιγμές που η συγγραφή με παρατάει κι εγώ την παρακαλάω να γυρίσει πίσω…χαχαχα..

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για να επεξηγήσω , να βάλω τάξη σ’ αυτά που βλέπω γύρω μου, γράφω από νοσταλγία, από αγάπη, γράφω για πολλούς και διάφορους λόγους …και πάλι βλέπω ότι το να παίζω με τις λέξεις δεν μου δίνει την πολυπόθητη γιατρειά.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Στον Ελκυστή χωρίς να το σκεφτώ, και όχι γιατί διάλεξε ”Το καλοκαίρι του αιγόκερου” και το έκανε βιβλίο, αλλά γιατί γνωρίζοντας τους εκδότες μου κύριο Αχιλλέα Τριαντόγλου και κυρία Κατερίνα Τσίρη στην πορεία, το πόσο ευγενείς, φιλικοί  και ανθρώπινοι είναι μέσα σε έναν κόσμο που πάσχει από αδιαφορία…δεν θα μπορούσα παρά να επιθυμώ τον ΕΛΚΥΣΤΗ για την έκδοση του. Ήμουν πολύ τυχερός!

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι και οι ήρωες ενός βιβλίου ταυτόχρονα. Τουλάχιστον έτσι νιώθω εγώ σαν αναγνώστης.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Συμπαθώ και με συμπαθούν όσοι έχω γνωρίσει ως τώρα στους λογοτεχνικούς κύκλους με κάθε ειλικρίνεια.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Δεν κάνω όνειρα ούτε έχω εφιάλτες για το συγγραφικό μου μέλλον. Είναι κάτι που δεν μπορώ να το ορίσω γι αυτό αφήνομαι στα χέρια των αναγνωστών.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Καταρχάς Θεόφιλε σε ευχαριστώ για την φιλοξενία. Δεν έχω να κάνω κάποια ερώτηση ταμπού, αλλά μια απλή ερωτησούλα αν μου επιτρέπεις… Στο «Αγκάθινο στέμμα», το βιβλίο σου, οι πρωταγωνιστές σου πηγαίνουν σε ένα  ταβερνάκι, σε μια αυλίτσα κατάφυτη και γραφική και παραγγέλνουν λαχταριστούς μεζέδες συντροφιά με γλυκόπιοτο κρασάκι…μήπως να μου έλεγες που βρίσκεται αυτό το όμορφο ταβερνάκι να το επισκεφθώ μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά με καλή παρέα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη συγγραφέα Δημήτρη Τσιχλάκη, πάντα επιτυχίες εύχομαι στη λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, το όμορφο αυτό μέρος είναι κρυμμένο στην πανέμορφη Ξάνθη, και αρκεί ένα σεργιάνι στην πόλη για να το ανακαλύψεις! Κι όπως κι αν έχει, είμαι σίγουρος πως ο Άγγελος και ο Κωνσταντίνος (0ι ήρωες ου Αγκάθινου Στέμματος) θα σε οδηγήσουν αμέσως εκεί….

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου