Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου

Δημοσίευση: 8.08.2013

Ετικέτες

Κατηγορία

 

Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται τον Μπάμπη Καββαδία και το βιβλίο του "Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου". Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, στις σελίδες του οποίου είναι γραμμένη από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή η ζωή και οι περιπέτειές του στις αρχές του 1900 στην Αμερική αλλά και την Ελλάδα. Με την εξαιρετική επιμέλεια του Μπάμπη Καββαδία και μέσα από τα μάτια του παππού του ταξιδεύουμε στην ιστορία ζώντας κυριολεκτικά την εποχή μέσα από μια γλαφυρή και παραστατική γραφή.

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Ο Μπάμπης Καββαδίας γράφει:

Η τύχη το ʽφερε και ένα τετράδιο μικρού σχήματος με χοντρό χαρτονένιο εξώφυλλο και εκατόν είκοσι κιτρινισμένες σελίδες, δεμένες για περισσότερη ασφάλεια και με ένα σπάγκο, έπεσε στα χέρια μου. «Τα απομνημονεύματα του παππού μου», μου είπε η μητέρα μου όταν μου το έδινε. Μου είπε επίσης, ότι ίσα που τον θυμόταν, στα σκαλιά του χωριού της εκκλησίας του χωριού, της Βιλιβίνας, να λέει ιστορίες στα πιτσιρίκια που ήσαν μαζεμένα γύρω του.

Ήταν κρίμα να μην δοθεί στον προπάππο μου η ευκαιρία να ξαναπεί τις ιστορίες του σε όποιον -πιτσιρικάς ή μη- ήταν πρόθυμος να τις ακούσει. Έτσι λοιπόν έπιασα και καθαρόγραψα αυτά τα απομνημονεύματά του, προσπαθώντας να σουλουπώσω την ορθογραφία και να την προσαρμόσω λίγο στο σήμερα -όσο ήταν δυνατό χωρίς να αλλοιώνεται ο αέρας που απέπνεε η γραφή του-, να βάλω σημεία στίξης και να τα χωρίσω σε κεφάλαια. 

Πώς πήρε την απόφαση να πάει μετανάστης στην Αμερική όταν πάτησε τα 18, στα 1906, το μακρύ ταξίδι από την Πάτρα για τη Νέα Υόρκη, οι δουλειές που έπιασε εκεί πέρα, σε φάμπρικες και στην κατασκευή των σιδηροδρόμων, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε μη γνωρίζοντας τη γλώσσα, το κυνήγι που υπέστησαν οι μετανάστες από τους ντόπιους, αλλά και οι ερωτικές του περιπετειούλες. Και μετά, μην μπορώντας να στεριώσει, επιστρέφει στην Ελλάδα, εθελοντής για τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Και πάνω που περίμενε την αποστράτευση μετά τη νίκη, να τον κρατάει στο μέτωπο ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Και ύστερα από αυτόν, πάλι πόλεμος, ο Α΄ Παγκόσμιος. Εκεί όμως δεν άντεξε και κρύφτηκε στα βουνά, παράνομος, για να γλιτώσει την επιστράτευση. Και όταν ησύχασαν όλα, μετά και την κατραπακιά της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τότε προσπάθησε να στεριώσει σπίτι. Δύσκολα, με τις κακουχίες που συνοδεύουν την αγροτική ζωή στα βουνά των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας να συνοδεύονται με προσωπικές δυστυχίες, θανάτους συζύγων και παιδιών... Σιγά σιγά χάνει τον ενθουσιασμό με τον οποίον έγραφε στην αρχή. Επισκέπτεται το τετραδιάκι του αραιά και πού, και το μόνο που γράφει είναι σποραδικές ειδήσεις. Τώρα, που δεν τον τρόμαζε η φοβέρα του θανάτου όπως την πρώτη μέρα του 1912 που έπιασε να πρωτογράφει, δεν νοιαζόταν τόσο για το τετραδιάκι αυτό. Είχε άλλο κοινό για να λέει τις ιστορίες του: τα παιδιά του και τα πιτσιρίκια του χωριού.

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο μέρος αυτής της έκδοσης. 

Στο δεύτερο μέρος, παίρνοντας αφορμή από κάποια από όσα του συνέβησαν στην Αμερική, προσπαθώ να αναζητήσω τα ίχνη του σε επίσημα αρχεία και εφημερίδες της περιόδου. Για αρχή βλέπουμε τα αρχεία του Ellis Island και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ, που κατέγραφαν τους μετανάστες που έφταναν στη Νέα Υόρκη. Μετά βλέπουμε κάποια πράγματα για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στις ΗΠΑ, τους εργατικούς αγώνες της περιόδου, τη συστηματική αξιοποίηση των μεταναστών ως απεργοσπάστες, αλλά και τη σταδιακή οργάνωσή τους. Διαβάζουμε τα δημοσιεύματα που περιγράφουν το μεγαλύτερο πογκρόμ Αμερικανών κατά Ελλήνων μεταναστών, στην Όμαχα, αλλά και άλλες φυλετικές συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Ιάπωνες. Και τέλος, βλέπουμε το πώς φούντωσε το κλίμα του ενθουσιασμού ανάμεσα στους Έλληνες, Σέρβους και Βούλγαρους μετανάστες για τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Το πώς κατατάσσονταν μαζικά εθελοντές για να επιστρέψουν στους τόπους τους και να πολεμήσουν τους Τούρκους, εξυπηρετώντας έτσι τόσο τις κυβερνήσεις των χωρών τους που ήθελαν κρέας για την πολεμική τους μηχανή, αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που απαλλασσόταν έτσι από εν δυνάμει ταραξίες, μιας και οι νέοι που κατατάσσονταν για να πολεμήσουν ήσαν αυτοί που μέχρι τότε δεν είχαν στεριώσει σε καμιά δουλειά στη νέα τους χώρα.

Το ebook "Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου" διατίθεται δωρεάν (σε μορφή epub και pdf) στη σελίδα http://traversada.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html.

Ο Μπάμπης Καββαδίας γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αίγιο. Ξαναβρέθηκε στην Αθήνα το ‘01 για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ από το ‘03 έως το ’07 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της ΚΝΕ «Οδηγητής».
Την άνοιξη του ’10 επέστρεψε στο Αίγιο, όπου έκτοτε ζει και εργάζεται ως δικηγόρος. Παράλληλα ασχολείται με τη μελέτη ζητημάτων κοινωνικής ιστορίας και όποιο κείμενο (λογοτεχνικό, μελέτη ή μετάφραση) διασκέδασε περισσότερο γράφοντάς το, το ανεβάζει στο ιστολόγιο του traversada.blogspot.gr.

Ακολουθήστε μας

Συντηρητής Ουράνιων Τόξων, του Δημήτρη Μιχελουδάκη

Συντηρητής Ουράνιων Τόξων, του Δημήτρη Μιχελουδάκη

Συντηρητής Ουράνιων Τόξων «Μόλις χτυπήσω κάρτα ρυτιδώνουν το κυνηγητό τα μήλα ή μακριά γαϊδούρα Στην έξοδο έχει μείνει ένα παιδάκι μόνο που ακόμα δεν τολμάει να φτάσει ως το εκατό» Δημήτρης Μιχελουδάκης, ‘Άβολα Φτερά’ / Στον Μάνο Τασάκο’ _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης -...

Ο Βουνός

Ο Βουνός

  Συγγραφέας: Το ελατήριο Εκδόσεις: Αλφειός Εικονογράφηση: Themis Hatz. Vasconcelos - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Τρεις ιστορίες κοριτσιών από διάφορα μέρη του κόσμου και η ιστορία του ασάλευτου και ψηλού Βουνού συνδέονται με την ποίηση και τις εξαιρετικές...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο Βουνός

Ο Βουνός

  Συγγραφέας: Το ελατήριο Εκδόσεις: Αλφειός Εικονογράφηση: Themis Hatz. Vasconcelos - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Τρεις ιστορίες κοριτσιών από διάφορα μέρη του κόσμου και η ιστορία του ασάλευτου και ψηλού Βουνού συνδέονται με την ποίηση και τις εξαιρετικές...

Το γέλιο σου, του Θεόδωρου Λιμήτσιου

Το γέλιο σου, του Θεόδωρου Λιμήτσιου

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο βιβλίο του Θεόδωρου Λιμήτσιου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, θα περιπλανηθούμε από τα ορεινά χωριά της Πίνδου, Χαλίκι και Λεπενίτζα και θα οδηγηθούμε στο Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης παρέα με τους...

Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό, της Giulia Caminito

Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό, της Giulia Caminito

Η αφηγήτρια της ιστορίας είναι ένα παιδί που μεγαλώνει, μπαίνει στην εφηβεία και γίνεται γυναίκα, μόνο που σε αυτόν τον αγώνα νιώθει πως είναι μόνη της. Αγωνίζεται σκληρά να ξεφύγει από τη δεσποτική, αυστηρή και αυταρχική μητέρα της που επιμένει να της διαφεντεύει τη...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  Από τα όσα διάβασα “ακούγεται” πολύ ενδιαφέρον, πάντα με γοήτευαν αυτά τα αυθεντικά απομνημονεύματα! Έχουν την γνησιότητα και την ζωντάνια που επιδιώκουν ( χωρίς να την πετυχαίνουν πάντα) τα καθ’ αυτό μυθιστορήματα! ! Θα το διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία! Να είσαι καλά γι αυτή σου την ευαισθησία και πρωτοβουλία φίλε Μπάμπη!

  Απάντηση
 2. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Λοιπόν φίλες και φίλοι μου, διάβασα τις πρώτες 35 σελίδες του «”Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου” και σας βεβαιώνω πως γοητεύτηκα από την φαινομενικά απλοϊκή, αλλά γεμάτη συναίσθημα γραφή του προπάππου του Μπάμπη Καββαδία. Είναι απίστευτο το τι τράβηξε ο άνθρωπος αυτός εκεί στο Νέο Κόσμο τότε. Ήταν όμως από ότι φαίνεται παλληκαρακι γιατί δεν “κώλωνε” πουθενά και το “αδύνατο” λεγόμενο φύλο ήταν η αδυναμία του. Είναι απίστευτο το στο τι περιπέτειες, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, αλλαγές πόλεων, τοπικές «εμφυλιοπολεμικές» συρράξεις έλαβε μέρος. Εκείνο δε που κάνει εντύπωση ήταν πως όταν η μακρινή του η φτωχή πατρίδα – που φάνηκε φτωχότερη μετά την Αμερική- χρειάστηκε τα παιδιά της εκεί στα 1912 σηκώθηκε και γύρισε πίσω. Θα διαβάσω τι θα γίνει παρακάτω. Σας βεβαιώνω πάντως πως σπάνια αφηγήσεις με “γράπωσαν” με την αμεσότητά τους όπως αυτή εδώ.
  Θέλω φυσικά να συγχαρώ τον Μπάμπη Καββαδία για την δουλειά που έκανε με τις υποσημειώσεις του αλλά και γιατί “έβαλε” που λέει ο λόγος, τον προπάππο του, να μας διηγηθεί την ζωή του.Αξίζει ειλικρινά όλοι μας να διαβάσουμε τούτο το τετράδιο με τις “”Περιπέτηαι, Βίος και Διαθήκη Χρήστου Θεοδωρακόπουλου”
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Θερμογιάννη και σε όλους στους συντελεστές του βιβλιονετ για τις επιλογές τους.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Χριστόφορε αυτό ακριβώς ένιωσα κι εγώ διαβάζοντάς το αυτό το βιβλίο. Αξίζουν πάντως πολλά συγχαρητήρια στον Μπάμπη Καββαδία για τη δημιουργία του και τον κόπο που κατέβαλε για να το δημιουργήσει.

   Περιττό να πω για ακόμα μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ…

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου