Τα Λύκεια της χώρας άνοιξαν για τη δια ζώσης εκπαίδευση αυτή την εβδομάδα με την υποχρεωτική χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ αλλά την ίδια στιγμή μια σειρά σοβαρών ζητημάτων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ένωση Βιοπαθολόγων έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον κίνδυνο διασποράς του ιού από την χρήση των σελφ τεστ από τους πολίτες. Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας και ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας Χρυσούλα Νικολάου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: “Πώς θα ανιχνευθεί το αντιγόνο με τα self test ανιχνεύοντάς το στο χιλιοστό και στην εξωτερική πλευρά της μύτης; Είναι σκάνδαλο και ξεπερνά την επιστήμη της Βιοπαθολογίας. Από την άνοιξη ζητούσαμε την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και τώρα μοιράζουνε 25 rapid test που έχουνε κολλήσει απέξω στα κουτιά ελληνικές οδηγίες και μέσα μπορεί κανείς να δει τις οδηγίες της πολυεθνικής που αναφέρουν ότι χρειάζεται ρινοφαρυγγικό δείγμα. Γιατί κοροϊδεύουνε πάλι τον Έλληνα πολίτη;”
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN προειδοποίησε ότι υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να μην επαναπαυθούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ενώ το θετικό αποτέλεσμα έχει υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό.
Ένα γεγονός το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως είναι ο ακριβής αριθμός μαθητών που έκαναν το αυτοδιαγνωστικό τεστ σε σχέση με το σύνολο των μαθητών. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι το πλήθος των μαθητών Λυκείου στα δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια ανέρχεται σε 254.351 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αλλά στην πλατφόρμα έχουν καταχωρήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου μόνο 160.100 μαθητές. Ερωτηθείσα η κυβερνητική εκπρόσωπος για το ζήτημα αυτό, απέρριψε τα περί αναντιστοιχίας καθόσον, όπως είπε, παραλήφθηκαν περισσότερα από τεστ κι έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών. Ακόμα κι έτσι όμως, αν αφαιρεθεί το πλήθος των εκπαιδευτικών που καταχώρησαν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα στο πλήθος των μαθητών που δεν δήλωσαν το αποτέλεσμα του τεστ, αν βεβαίως το έχουν κάνει. Προκύπτει δηλαδή το ερώτημα για το πόσο μεγάλος είναι τελικά ο αριθμός των μαθητών που δεν έχουν προσέλθει στα σχολεία τους για δια ζώσης εκπαίδευση μιας και χωρίς τη βεβαίωση δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.