Πού κρύβονται οι εποχές; – Βασιλική Μουργελά

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Οι εποχές είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τις αντιληφθούν. Είναι κάτι πιο περίπλοκο από ένα παιχνίδι, ένα χρώμα ή ένα αντικείμενο, οπότε αδυνατούν να τις κατανοήσουν με λόγια ενόσω είναι καλύτερη η περιγραφή τους μέσω εικόνων.

Αυτό έχει καταφέρει η συγγραφέας του βιβλίου Βασιλική Μουργελά κάνοντας χρήση της λυρικής μορφής χαϊκού, η οποία ξεχώρισε τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε εποχής και σε συνδυασμό με την όμορφη εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη, φτάσαμε να κρατάμε στα χέρια μας ένα άριστα δομημένο αποτέλεσμα.

Κάθε εποχή του χρόνου, είναι μοναδική. Άλλη την αγαπάμε περισσότερο, άλλη μας μελαγχολεί, άλλη βιάζεται να μας επισκεφτεί και άλλη έρχεται και δε θέλει να φύγει. Όλες, μα όλες κρύβουν θησαυρούς, αναμνήσεις και ξεχωριστές στιγμές, ικανές να τις αναπολούμε αλλά και να τις περιμένουμε.

Υπάρχουν εποχές στις οποίες φοράμε τα καλά μας και γιορτάζουμε, σε άλλες πάλι φοράμε τα μαγιό μας και σε άλλες σκουφιά, κασκόλ και γάντια.

Πού βρίσκουμε την Άνοιξη;

Στα ανθισμένα λουλούδια που ευωδιάζουν,

Στα τραγούδια και τα τιτιβίσματα των πουλιών,

Στις μυρωδιές του Πάσχα που αναβλύζουν λιβάνι…

Πού βρίσκουμε το καλοκαίρι;

Στις θάλασσες και στις ακρογιαλιές παρέα με αστερίες και κοχύλια,

Στη δροσιά του γλυκού και κόκκινου καρπουζιού,

Στα χρυσά στάχια του κάμπου που λαμπυρίζουν,

Στις βουτιές των ξέγνοιαστων διακοπών…

Πού βρίσκουμε το φθινόπωρο;

Στα πρωτοβρόχια αναζητώντας τις ομπρέλες μας,

Στη φυγή των χελιδονιών για ζεστούς τόπους, αφήνοντας υπόσχεση γυρισμού,

Στα αμπέλια που περιμένουν τον τρύγο τους για να μας δώσουν τους καρπούς τους,

Στο πρώτο κουδούνι του σχολείου, ψάχνοντας τους φίλους μας…

Πού βρίσκουμε τον χειμώνα;

Στα χιόνια και στον γελαστό χιονάνθρωπο που φτιάχνουμε στην αυλή,

Στα λαμπιόνια των Χριστουγέννων και στον Άγιο Βασίλη με τα δώρα του,

Στο ζεστό τζάκι που σκορπά θαλπωρή στο σπίτι και στις καρδιές μας…

Ελάτε να ανακαλύψουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου την κάθε εποχή του χρόνου, με χρώματα, παραστάσεις και εικόνες.

H Βασιλική Μουργελά κατάγεται από το χωριό Χώρα Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια, χτίζοντας όμορφες αναμνήσεις με την οικογένειά της και απολαμβάνοντας εικόνες μοναδικής φύσης.

Σήμερα ζει μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της στην Αθήνα, ωστόσο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα της και την επισκέπτεται συχνά.

Σπούδασε Πληροφορική και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα.

Το μικρόβιο της συγγραφής εμφανίστηκε στη ζωή της σε μικρή ηλικία.

Γράφει βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, σε διαφορετικά είδη γραπτού λόγου, και κάποια από τα έργα της έχουν διακριθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμμετρία.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Άλκηστη έχει χάσει τη μητέρα της 10 χρόνια τώρα και αιφνίδια θα ειδοποιηθεί από τον αστυνομικό υπηρεσίας ότι ο πατέρας της, ο διάσημος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαρισόπουλος, είχε ένα τροχαίο ατύχημα και έχασε τη ζωή του. Είναι...

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Τι είναι ο πόλεμος; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα; Πώς ζει και τι τον τρέφει; O José Jorge Letria έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που με λίγα λόγια και λιτές περιγραφές καταφέρνει να αποδώσει σε όλο του το μέγεθος και την έκταση τον τρόμο και τις...

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Τη δεκαετία του 1950 ένας φόνος θα διχάσει δύο οικογένειες και θα αποτελέσει την αρχή για να ξεδιπλωθεί ένα κουβάρι γεγονότων που θα στείλουν τα πρόσωπα του βιβλίου σε διαφορετικούς τόπους. Έπιασε μήπως η κατάρα από τρεις κοπέλες, τρεις αθώες ψυχές, που αυτοκτόνησαν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου