Προκήρυξη 3ου Ποιητικού Διαγωνισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

28.04.2021

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχαν στις αρχές του 2020 οι Διαγωνισμοί Ποίησης Νέων α) Για την Κική Δημουλά και β) Για τον Τάσο Λειβαδίτη, προκηρύσσει 3ο Διαγωνισμό ποιήματος ή πεζόμορφου ποιητικού στοχασμού μεταξύ νέων (ηλικίας 17-37 χρόνων) για τον Γιάννη Ρίτσο. Ο 3ος Διαγωνισμός αρχίζει στις 23/4/21, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και λήγει στις 23/5/21. Δεν καταβάλλονται έξοδα συμμετοχής.

Α. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό Ποίησης έχουν ελληνόφωνες νέοι και νέες, ηλικίας 17 μέχρι 37 χρόνων, από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

2. Το έργο θα πρέπει να έχει γραφτεί ειδικά για τον Διαγωνισμό Ανθολογία Ποίησης Νέων ΣΠΕΚ “Για τον Γιάννη Ρίτσο” και να μην έχει υποβληθεί σε άλλο Διαγωνισμό σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια ή σε συλλογή του νέου που εξέδωσε ή σε Ανθολογία.

3. Κάθε νέος / νέα μπορεί να υποβάλει μόνο ένα έργο και να είναι αυθεντικά δικό του.

4. Το έργο που θα υποβάλει θα είναι α) ποίημα 12-20 γραμμών (90-150 λέξεων) ή β) πεζόμορφος ποιητικός στοχασμός, κείμενο 16-23 γραμμών (250-370 λέξεων).

5. Γραφή σε word, Arial ή Times Roman, μεγέθους 12, με διάστημα γραμμών 1,0.

6. Τα έργα που θα υποβάλλονται πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα – πανελλήνια δημοτική και δεν θα περιέχουν ανοίκειες ή υβριστικές εκφράσεις/ λέξεις ακρότητας, ρατσισμού, ναζισμού-φασισμού, εναντίον της ελευθερίας και δημοκρατίας.

7. Το ποίημα έχει ως θέμα α) την Ελευθερία β) τη Δημοκρατία ή γ) ελεύθερο.

8. Έπειτα οι νέοι που συμμετέχουν απαντούν με 100 λέξεις στην ερώτηση «Γιατί γράφεις ποίηση;» και με άλλες 100 λέξεις στην ερώτηση «Τι σε εμπνέει ή  σε συγκινεί από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου;».

9. Ο νέος / η νέα αποστέλλει επίσης ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα – το πολύ 70 λέξεων – που να αναφέρει τα εξής μόνο 1. όνομα και επίθετο 2. Χρόνος γέννησης, 3. τόπος γέννησης και τόπος διαμονής, 4. μόρφωση/ σπουδές και τίτλοι 5) πού εργάζεται, 6) ασχολίες, χόμπι, στόχοι.

10. Ο διαγωνιζόμενος στέλνει τα κείμενα (4, 8, 9) με e-mail στη διεύθυνση [email protected] υπόψη της Κριτικής Επιτροπής με θέμα ‘Διαγωνισμός ΣΠΕΚ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΝΕΩΝ – Για τον Γιάννη Ρίτσο» 2021.

 

Β. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης
  • Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος, λογοτέχνης, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας
  • Νίκος Ευθυμίου, φιλόλογος, δοκιμιογράφος
  • Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, φιλόλογος, συγγραφέας
  • Ρούλα Ιωαννίδου – Σταύρου, φιλόλογος, λογοτέχνης
  • Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Προϊσταμένη Έργου: Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά, ΜΑ, ΒΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ, φιλόλογος- λογοτέχνης- παραγωγός προγραμμάτων για τον πολιτισμό.

Η Κριτική Επιτροπή απορρίπτει ένα έργο, εάν κρίνει ότι δεν πληρούνται οι 1-10 προϋποθέσεις της Προκήρυξης του Διαγωνισμού. Επίσης, απορρίπτει όσα κείμενα στέλνονται μετά τα μεσάνυκτα της 23ης Μαΐου 2021.

 

Γ. ΕΠΑΘΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η Κριτική Επιτροπή βάσει κριτηρίων και ειδικού πλαισίου θα επιλέξει τα καλύτερα μεταξύ των έργων που θα κατατεθούν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνοδεύουν τον Διαγωνισμό. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα ενταχθούν στην Ανθολογία Ποίησης Νέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Για τον Γιάννη Ρίτσο».

Επιπλέον, η Ανθολογία Ποίησης Νέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Για τον Γιάννη Ρίτσο» και οι νέοι / -ες που συμμετέχουν επιτυχώς με τα έργα τους θα προβληθούν διεθνώς μέσα από εκπομπή του Web RadioTV “Solomos” του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Επιπρόσθετα, η Ανθολογία Ποίησης Νέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Για τον Γιάννη Ρίτσο» και οι νέοι / -ες που συμμετέχουν επιτυχώς με τα έργα τους θα παρουσιαστούν στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Παράλληλα, ο 3ος Διαγωνισμός Ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, σε όλα τα στάδια του, θα καλυφθεί επικοινωνιακά διεθνώς μέσα από συνεργαζόμενα ΜΜΕ, Social Media, τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org, το ενημερωτικό δελτίο «ΩΡΕΣ» του ΣΠΕΚ και την ετήσια περιοδική έκδοση του ΣΠΕΚ «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ».

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους νέους και τις νέες (ηλικίας 17-37 χρόνων) που θα συμμετέχουν στον 3ο Διαγωνισμό Ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ να δραστηριοποιηθούν στον ΣΠΕΚ και να ενταχθούν στην «ΠΤΕΡΥΓΑ: ΝΕΟΙ» του ΣΠΕΚ, να αρθρογραφούν και να επικοινωνούν θέματα ενδιαφέροντός τους στην αντίστοιχη στήλη / σελίδα στον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org.

 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εύχεται στους νέους: Καλή Έμπνευση!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ,

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Αντιπρόεδρος Συνδ. Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εγγραφείτε στην ενημέρωση
των λογοτεχνικών διαγωνισμών

(Με κάθε νέα δημοσίευση άρθρου που αφορά λογοτεχνικό διαγωνισμό)

Ακολουθήστε μας

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

  Ο Δήμος Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης και η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Κασομούλης στο πλαίσιο των δράσεων του open book προκηρύσσουν τον 1ο Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό Νικόλαος Δελιαλής  με θέμα: Φως.   Ο...

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

5ος Διαγωνισμός Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι 4 προηγούμενοι Διαγωνισμοί Ποίησης Νέων [προς τιμή α) της Κικής Δημουλά, β) του Τάσου Λειβαδίτη, γ) του Γιάννη Ρίτσου και δ) του Μανόλη Αναγνωστάκη], προκηρύσσει 5ο Διαγωνισμό Ποίησης...

Δείτε κι αυτά

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

22ος Ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ»

22ος Ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» Θέμα: Την Πατρίδα μ’ έχασα… (Ξεριζωμός, “συνωστισμος”,προσφυγιά)   Συμμετοχή μ’ ένα ποίημα, (ανέκδοτο και αδημοσίευτο οπουδήποτε), γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ,...

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

Διαγωνισμός 16th Japan International Manga Award

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα σας ενημερώνει για την προκήρυξη του διαγωνισμού 16th Japan International Manga Award από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.  O διαγωνισμός στοχεύει στη διάδοση της κουλτούρας των MANGA (ιαπωνικών κόμικς) στο εξωτερικό και στην...

1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νικόλαος Δελιαλής

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κειμένου Παιδικής Λογοτεχνίας 2022

Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης με την επωνυμία ‘’ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ‘’, που εδρεύει στην Κόρινθο, προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κειμένου Παιδικής Λογοτεχνίας (Παιδικό Παραμύθι), με ελεύθερο θέμα, για το έτος 2022. Το κείμενο θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών.  ...