Προσεχείς κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

15.09.2017

 

Δοκίμιο – Ιστορία

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ανακοινώνουν με υπερηφάνεια μια νέα σειρά βιβλίων Ιστορίας με τίτλο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τη διεύθυνση της σειράς έχει η Κωνσταντίνα E. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σειρά θα περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία, με διεισδυτική, αδογμάτιστη και φιλελεύθερη ματιά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικοινωνία της Ιστορίας με σημερινούς επιστημονικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Η σειρά εγκαινιάζεται με ένα θεμελιώδες έργο της ελληνικής Ιστορίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε αξιόλογη μελέτη για τη μεταπολεμική Ελλάδα αλλά δεν έχει ποτέ, μέχρι σήμερα, μεταφραστεί στη γλώσσα μας.

 

Πρόκειται για το εμβληματικό βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (The Metamorphosis of Greece Since World War II) του βραβευμένου με το αμερικανικό Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και βαθύ γνώστη της ελληνικής Ιστορίας, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου William H. McNeill. Προϊόν μακροχρόνιας μελέτης και παρατήρησης του McNeill πάνω στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της μεταπολεμικής εποχής, το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1979 και έκτοτε παραμένει θεμελιώδες ανάγνωσμα για όποιον θέλει να κατανοήσει πώς και πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Εμφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστημα και την οικονομική ανάπτυξη. Παράδοση και εκσυγχρονισμός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, κοινοτικές δομές και αστικοποίηση, τοπικές συμπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται με οξυδέρκεια και ακρίβεια που εκπλήσσει μέχρι σήμερα, τόσο ως επιστημονική πραγματεία όσο και ως μαρτυρία από πρώτο χέρι. Ο αναγνώστης βλέπει στις σελίδες του βιβλίου την Ελλάδα να μεταμορφώνεται καθώς ταξιδεύει με τον συγγραφέα σε διαφορετικούς χρόνους με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Στη σύγκριση βλέπει μια Ελλάδα αρκετά όμοια με τη χώρα που γνώρισε, μα λίγο πίσω της στον χρόνο στέκει μια πατρίδα με εμφανώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, που φαντάζει σαν μακρινή ανάμνηση ακόμα και για τις μεταπολεμικές γενιές, αλλά παραμένει παρούσα σήμερα σε έθιμα, μνημεία, τοπωνύμια, σε κοινωνικά αιτήματα και σε πολιτικές αποφάσεις. Το βιβλίο του McNeill προσφέρει ένα συναρπαστικό ψυχογράφημα της χώρας, εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας, όπου ο αναγνώστης αναζητεί στην Ιστορία απαντήσεις για τις αβεβαιότητες της εποχής μας. Θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 σε μετάφραση Νίκου Ρούσσου με πρόλογο του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale Στάθη Καλύβα.

 

Μια άλλη –λιγότερο συνειδητοποιημένη– πτυχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματεύεται το βιβλίο Αιματοβαμμένες Χώρες: Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν (Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin) του σπουδαίου ιστορικού Timothy Snyder, μαθητή και αργότερα στενού συνεργάτη του πρόωρα χαμένου Tony Judt. Μετά την κυκλοφορία του δοκιμίου Απέναντι στην Τυραννία, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν την ιστορική μελέτη του καθηγητή του πανεπιστημίου του Yale, η οποία αποκαλύπτει τις προμελετημένες πολιτικές εξόντωσης που εφάρμοζαν για δεκαετίες το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς, εξολοθρεύοντας δεκατέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην Κεντρική Ευρώπη, στις αχανείς πεδιάδες μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας. Όπως σημειώνεται στην κριτική του New York Times Book Review «Ο Snyder μάς υποχρεώνει να κοιτάξουμε κατάματα το πλήρες φάσμα της καταστροφής που διέπραξε πρώτα το σταλινικό και στη συνέχεια το χιτλερικό καθεστώς». Συνδυάζοντας την εξονυχιστική έρευνα με το βαθιά ανθρώπινο ύφος, ο συγγραφέας κατορθώνει να ρίξει φως σε μία από τις πιο ερεβώδεις περιόδους της ευρωπαϊκής Ιστορίας και φανερώνει για ακόμη μία φορά τον καταστροφικό τρόπο λειτουργίας των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

 

Το φθινόπωρο του 2017 θα κυκλοφορήσουν επίσης δύο ενδιαφέρουσες συλλογές κειμένων: Η πρώτη φέρει τον τίτλο Κρίση και Ακρισία: 65 κείμενα για μια ταραγμένη δεκαετία και περιλαμβάνει άρθρα του γνωστού δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή. Τα κείμενα του βιβλίου εστιάζουν στην πορεία και την ανάλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και στις συνέπειές της στην κοινωνία. Η δεύτερη συλλογή, με τίτλο Επιχειρήματα Ελευθερίας, αποτελείται από κείμενα του αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών Αριστείδη Χατζή και αποτελεί ουσιαστικά έναν οδηγό εφαρμογής του Φιλελευθερισμού, μέσα από τον σχολιασμό καίριων ζητημάτων της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

 

Μετρώντας επτά τίτλους ήδη, η νέα σειρά βιβλίων αναφοράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ συνεχίζει την ήδη επιτυχημένη πορεία της, με την κυκλοφορία νέων τίτλων που αποσκοπούν στην κάλυψη περισσότερων τομέων γνώσης, δίνοντας περιεκτικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν ποικίλα πεδία των ενδιαφερόντων μας. Οι τίτλοι που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία από τον Οκτώβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018 είναι οι εξής:

Αθήνα: Οι αρχές του 21ου αιώνα Νίκος Βατόπουλος
Ζωγραφική και ιστορία (Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα) Θάνος Βερέμης

Ηλιακές εκλάμψεις, Διαστημικός καιρός Μανώλης Γεωργούλης

Μικρασιατική Καταστροφή Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Δύση & Ελλάδα Κωνσταντίνα Μπότσιου

Ηγεσία Δημήτρης Μπουραντάς
Τράπεζες στην κρίση Γιάννης Παπαδογιάννης
Πολιτική έρευνα & κοινή γνώμη Γιώργος Σιάκας

Ελληνικό κράτος στον 20ό αιώνα Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος

Συντάξεις Πλάτων Τήνιος

Τουρκία: Τα γεωπολιτικά Κωνσταντίνος Φίλης
Θεσμοί και οικονομία
Αριστείδης Χατζής
Λαϊκισμός
Άγγελος Χρυσόγελος

Στη σειρά με σημαντικά κλασικά κείμενα Μικρά Διαχρονικά, την οποία διευθύνει η Κατερίνα Σχινά, θα κυκλοφορήσει το πρώτο δοκίμιο για τη γυναικεία χειραφέτηση που εκδόθηκε ποτέ. Είναι το πρωτοποριακό δοκίμιο Υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας της Mary Wollstonecraft, μητέρας της Mary Shelley, φιλοσόφου και πρώιμης φεμινίστριας, στο οποίο διατυπώνεται το πρώτο συστηματικό επιχείρημα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει το αντιπολεμικό δοκίμιο του Herman Hesse H επιστροφή του Ζαρατούστρα, που εκδόθηκε μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καλούσε τους νέους της Γερμανίας να αποτινάξουν τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό ο οποίος οδήγησε την πατρίδα τους στην άβυσσο, καθώς και το πρωτοποριακό κείμενο του Charles Baudelaire Ο ζωγράφος του σύγχρονου κόσμου.

 

Λογοτεχνία

Τον Οκτώβριο οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος υποδέχονται τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αμερικανή συγγραφέα Toni Morrison. Για πρώτη φορά στα ελληνικά, θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά ένα από τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά της με τίτλο Γυρισμός (Home). Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 και κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός Αφροαμερικανός που κατατάσσεται στον στρατό για να ξεφύγει από τον στενό, ασφυκτικό κόσμο της επαρχιακής πόλης του Νότου όπου μεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη και εύθραυστη μικρή του αδελφή, τη Σι. Ο πόλεμος της Κορέας τον τραυματίζει ψυχικά και σωματικά, ωθώντας τον σε κρίσεις άλλοτε μανίας και άλλοτε κατάθλιψης. Ώσπου μαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει. Το Γυρισμός είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για έναν σύγχρονο Οδυσσέα που ξαναβρίσκει το κουράγιο, τον ανδρισμό του και τον τόπο του.

 

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Ελβετού συγγραφέα και δημοσιογράφου Christian Kracht με τίτλο Οι νεκροί (Die Toten) που το 2016 απέσπασε το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στη χώρα του, καθώς και το βραβείο Herman Hesse στη Γερμανία. Η ιστορία ξεκινά στο Βερολίνο του 1930, όταν ο κορυφαίος Ελβετός σκηνοθέτης κινηματογράφου Έμιλ Νέγκελι δέχεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και εκεί να σκηνοθετήσει μια ταινία τόσο άρτια και σημαντική, ώστε να παγιώσει την κινηματογραφική επικυριαρχία της μελλοντικής αυτοκρατορίας του Χίτλερ. Αυτό, ωστόσο, που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι ο Νέγκελι σκοπεύει να «απογυμνώσει το Ράιχ» με μια μνημειώδη, μοντερνιστική, αλληγορική ταινία τρόμου, ικανή να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για την επερχόμενη φρίκη του ναζισμού. Από την άλλη πλευρά, ο Ιάπωνας υπουργός Κινηματογραφίας Μασαχίκο Αμακάσου βλέπει στο πρόσωπο του Νέγκελι τον άνθρωπο που θα καταστήσει την ιαπωνική βιομηχανία κινηματογράφου το αντίπαλο δέος του Χόλιγουντ. Μέσα σε όλα αυτά εμπλέκονται και γνωστά ιστορικά πρόσωπα όπως ο Ζίγκφριντ Κράκαουερ, η Λότε Άιζνερ, ο Άλφρεντ Χούγκενμπεργκ, ο Πούτσι Χάνφστανγκ και βεβαίως ο Τσάρλι Τσάπλιν. Φαουστικό και βαθιά διεισδυτικό, το μυθιστόρημα Οι νεκροί αναδεικνύει την εσωτερική δυναμική της τέχνης, που είναι ικανή να αντισταθεί στον αυταρχισμό και την προπαγάνδα. Τη μετάφραση από τα γερμανικά υπογράφει ο Βασίλης Τσαλής.

 

Οι λογοτεχνικές εκδόσεις του 2017 κλείνουν με το μυθιστόρημα της Lydia Davis Το τέλος της ιστορίας (The end of the story), το πρώτο και το μόνο μυθιστόρημα της σπουδαίας διηγηματογράφου, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International το 2013. Η υπόθεση είναι απλή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας καταφέρνει να δείξει τις περίπλοκες και διφορούμενες διαδρομές της μνήμης είναι έξοχος. Η ανώνυμη ηρωίδα του βιβλίου προσπαθεί να οργανώσει τις αναμνήσεις της από μια ερωτική της σχέση με έναν νεότερο άνδρα, σχέση που έχει τελειώσει από καιρό, και να τις χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για το μυθιστόρημα το οποίο γράφει. Με ενσυναίσθηση, χιούμορ, ειλικρίνεια, προσπαθεί να προσδιορίσει τι πραγματικά γνωρίζει για τον εαυτό της και το παρελθόν της, αλλά αρχίζει να υποπτεύεται, και ο αναγνώστης μαζί της, ότι με δεδομένη τη ρευστότητα της μνήμης, όποια ιστορία και αν ανασύρει κανείς από το παρελθόν του είναι αναπόφευκτα επινοημένη: μια μυθοπλασία. Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για την απώλεια, τη μοναξιά και τη δημιουργία, που θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

 

Παιδικό βιβλίο

Η αρχή του φθινοπώρου έχει συνδυαστεί με την επιστροφή στα θρανία. Για αυτό και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν το βιβλίο Το σχολείο πάει σχολείο του Adam Rex, με εικονογράφηση του Christian Robinson και σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Σε αυτή την πρωτότυπη ιστορία οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο από την πλευρά του ίδιου του σχολείου, μια και το σχολείο δεν είναι ένα απλό κτίριο, αλλά ένας χώρος με σκέψεις, συναισθήματα και αντιδράσεις. Μια υπέροχη ιστορία για τη χαρά της μάθησης και της ανακάλυψης στη διάρκεια των παιδικών χρόνων.

 

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου όμως δεν μένει μόνο στον ρόλο του μεταφραστή: πήρε στα χέρια τη δημιουργική του πένα και παρέδωσε τον έκτο τίτλο της σειράς ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ. Το νέο βιβλίο της σειράς είναι το Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο ή η γνώση είναι περιπέτεια το οποίο θα κυκλοφορήσει τέλος Οκτωβρίου σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Ο βραβευμένος συγγραφέας δίνει νέα πνοή στον Δόκτορα Φέργκιουσον, ο οποίος έχει ένα παράτολμο σχέδιο: να εξερευνήσει την καρδιά της Αφρικής, παρόλο που όσοι το έχουν ήδη προσπαθήσει συνάντησαν τρομερά εμπόδια και σταμάτησαν. Ο Δόκτορ Φέργκιουσον όμως έχει την πεποίθηση πως θα ξεπεράσει τα εμπόδια ακόμα κι αν όλοι διαφωνούν μαζί του! Η σειρά βιβλίων που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, αφού δικαιώματα έκδοσής της έχουν πουληθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Ισπανία, συνεχίζεται με την πιο συναρπαστική και περιπετειώδη ιστορία!

 

Μια άλλη πετυχημένη σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος που αποκτά νέο τίτλο στις αρχές Οκτωβρίου είναι Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ του Φίλιππου Μανδηλαρά. Αυτή τη φορά τα συνδυασμένα με δραστηριότητες ευφάνταστα στιχάκια του γνωστού συγγραφέα εξυμνούν τη θεά Αφροδίτη. Ποια ήταν η θεά της ομορφιάς και ποιες περιπέτειες έχει να μας διηγηθεί; Την έξοχη εξιστόρηση, σε ελεύθερη ομοιοκαταληξία, συμπληρώνουν ιδανικά οι μοντέρνες και χιουμοριστικές εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια.

 

Παραμένοντας στις σειρές βιβλίων, ακολουθεί μια «μεταγραφή» από την παιδική λογοτεχνία καθώς μετά τα μυθιστορήματα Θαύμα (Wonder) και Ο Όγκι κι εγώ (Auggie & me), θα κυκλοφορήσει το εικονογραφημένο βιβλίο Είσαι ένα θαύμα (We’re all wonders) της R.J. Palacio. Η ιστορία του Όγκι, του συνηθισμένου παιδιού με το ασυνήθιστο πρόσωπο, έχει συγκινήσει πλήθος αναγνωστών ανά τον κόσμο για αυτό και μετρά πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια αντίτυπα. Αυτή τη φορά η Palacio δημιούργησε μια εικονογραφημένη περιπέτεια με πρωταγωνιστές τον Όγκι και τη σκυλίτσα του Ντέιζι, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε μικρότερης ηλικίας αναγνώστες να γνωρίσουν τον κόσμο του Όγκι, που νιώθει κανονικός παρόλο που οι άλλοι δεν τον βλέπουν έτσι. Μια εξαιρετική ιστορία που θα αποτελέσει την αφορμή ώστε γονείς και δάσκαλοι να μιλήσουν στα παιδιά για τη συμπόνοια, την ευγένεια και τη διαφορετικότητα. Η ιστορία του Όγκι έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Julia Roberts, τον Owen Wilson και τον Jacob Tremblay. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στην Ελλάδα στο τέλος του 2017.

 

Στις εικονογραφημένες ιστορίες για παιδιά από 4 ετών και άνω θα προστεθεί και εκείνη του Φρεντ, ενός πολύ ξεχασιάρη ελέφαντα που για καλή του τύχη έχει φίλο ένα μαϊμουδάκι, το οποίο είναι πάντα εκεί για να του θυμίζει τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει! Όλα βέβαια έχουν ένα τίμημα: Θα μπορέσει ο Φρεντ να θυμηθεί τι είχε να κάνει πριν αναγκαστεί να ξεφλουδίσει ένα εκατομμύριο μπανάνες για τον φίλο του; Το Τώρα το θυμήθηκα (FRED Forgets) του Jarvis είναι το δεύτερο βιβλίο ενός πολύ ιδιαίτερου δημιουργού, ο οποίος ήταν εξαιρετικά πολυπράγμων πριν ανακαλύψει την πραγματική του κλίση, εκείνη του συγγραφέα και εικονογράφου παιδικών βιβλίων.

 

Την εκδοτική σκυτάλη από τον ελέφαντα και τη μαϊμού παίρνουν τρεις πολικές αρκούδες που βρίσκονται ξαφνικά στη μέση του ωκεανού, ταξιδεύοντας πάνω σε ένα ολοένα και πιο μικρό κομμάτι πάγου. Οι αρκούδες επισκέπτονται διάφορα νησιά στα οποία κατοικούν αγελάδες, ένα πάντα και καμηλοπαρδάλεις, αναζητώντας καταφύγιο. Παρακαλούν τα ζώα να τις δεχτούν στο νησί τους, κάθε φορά, όμως, παίρνουν αρνητική απάντηση. Στο τέλος, βρίσκουν ένα νησί ολόδικό τους. Άραγε θα δεχτούν να φιλοξενήσουν άλλα ζώα σε αυτό; Το βιβλίο Καλωσήρθατε (Welcome), σε κείμενο και εικονογράφηση του Barroux, είναι μια αστεία και συνάμα ευαίσθητη ιστορία με σπουδαία μηνύματα για την κλιματική αλλαγή και τη φιλοξενία προσφύγων.

 

Τον Οκτώβριο θα εκδοθεί μια όμορφη ιστορία με τίτλο Το λευκό λιοντάρι (The Snow Lion) του βραβευμένου συγγραφέα Jim Helmore, σε εικονογράφηση του μοναδικού Richard Jones. H μικρή ηρωίδα του βιβλίου μετακομίζει με τη μαμά της σε νέο σπίτι, ξεκινά μια απρόσμενη φιλία με ένα λευκό λιοντάρι και σύντομα γίνονται αχώριστοι! Τι γίνεται όμως όταν έρθει η στιγμή που πρέπει μόνη να ανοίξει τα φτερά της; Τότε θα χρειαστεί τη βοήθεια του λευκού λιονταριού για να ανακαλύψει το θάρρος που κρύβει μέσα της! Μια καθησυχαστική ιστορία με μια στάλα μαγείας και ένα υπέροχο μήνυμα!

 

 

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου με τίτλο Πού πήγε ο παππούς; Ένα βιβλίο για τον αποχαιρετισμό, μια γλυκιά και κατευναστική ιστορία σχεδιασμένη να βοηθήσει τα παιδιά κάθε ηλικίας να συμφιλιωθούν με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αξίζει να σημειωθεί πως την εικονογράφηση του βιβλίου έχει αναλάβει η Ισπανή εικονογράφος Mariona Cabassa που ζει στη Βαρκελώνη και έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 ισπανικά βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί και σε άλλες γλώσσες, όπως τα πορτογαλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα κινεζικά.

 

Το εκδοτικό πρόγραμμα των εικονογραφημένων βιβλίων για το 2017 θα ολοκληρωθεί με ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τις μικρές αναγνώστριες και τους μικρούς αναγνώστες με ισχυρά γυναικεία πρότυπα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες σε κείμενο της Κατερίνας Σχινά, παρουσιάζονται σύντομα και περιεκτικά ιστορίες σημαντικών Ελληνίδων από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Γυναίκες που άφησαν το δικό τους σημάδι, εντυπωσίασαν με την τόλμη τους, άσκησαν επιρροή σε διάφορους τομείς και απέδειξαν πως το φύλο τους δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο, ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς. Από την Υπατία και τη Σαπφώ ως την Πηνελόπη Δέλτα, την Αμαλία Φλέμινγκ και την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η συγγραφέας και μια ομάδα γνωστών εικονογράφων θα γνωρίσουν με απλό και γλαφυρό τρόπο στα παιδιά σαράντα σπουδαίες γυναίκες που σίγουρα θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα μικρά κορίτσια, σε μια εποχή που προβάλλει αμφιλεγόμενα πρότυπα και διφορούμενες επιλογές.

 

 

Παιδική – Εφηβική Λογοτεχνία

 

Το εκδοτικό πρόγραμμα του τελευταίου τετραμήνου της χρονιάς της παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας εγκαινιάζει στις αρχές Οκτωβρίου η μοναδική αφήγηση του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή Ταξίδι στο Ηλιακό μας Σύστημα. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος. Καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δρ. Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons. Η αφήγηση της μαγευτικής αυτής περιπέτειας μπλέκεται στο βιβλίο με την ιστορία της ζωής του ίδιου του Σταμάτη Κριμιζή, που ξεκίνησε από τον Βροντάδο της Χίου για να γίνει πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης! Ένα βιβλίο που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα με κέφι σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των μαθητών και των δασκάλων τους που βλέπουν ζωντανά, μπροστά στα μάτια τους, πόσα μπορεί να κατακτήσει ένα παιδί από μια μικρή γωνιά της Ελλάδας, βασιζόμενο αποκλειστικά στην ακαταπόνητη προσπάθεια, στην επιμέλεια και στο μυαλό του!

 

Ακολουθεί η απίστευτη, αληθινή ιστορία του William Kamkwamba, ο οποίος είναι Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο (The boy who harnessed the wind). O Kamkwamba γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα όπου η μαγεία κυριαρχούσε έναντι της επιστήμης, σε έναν τόπο που μαστίζεται ακόμα και σήμερα από την ξηρασία και την πείνα. Έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του αλλά όχι το όραμά του, ο Kamkwamba σε συνεργασία με τον Bryan Mealer εξιστορεί πώς, με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου Φυσικής που βρήκε στη δημοτική βιβλιοθήκη, μερικά παλιοσίδερα και κάποια εξαρτήματα από παρατημένα τρακτέρ και ποδήλατα, κατόρθωσε να φτιάξει έναν ανεμόμυλο, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο, όταν το κατόρθωμά του έγινε γνωστό, στο χωριό του και σε μερικά γειτονικά, κάτι στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο το 2% του πληθυσμού στο Μαλάουι: καθαρό νερό και ηλεκτρισμό. Ομιλητής στον διάσημο θεσμό που παρακολουθούν νέοι σε όλο τον κόσμο, τα TEDx Talks, ο William Kamkwamba, Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, έγραψε μια δυνατή, αυτοβιογραφική ιστορία για το ανθρώπινο πάθος, την ευρηματικότητα και την προσφορά που θα εμπνεύσει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τους εφήβους. Το βιβλίο μετέφρασε η γνωστή συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη.

 

Με μια ακόμη αληθινή ιστορία εμπλουτίζεται το εκδοτικό πρόγραμμα της παιδικής λογοτεχνίας με το εικονογραφημένο μυθιστόρημα Χάτσικο (Hachiko. El gos que esperava) σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη. O Καταλανός συγγραφέας Lluís Prats και η εικονογράφος Zuzanna Celej συνθέτουν με τον πλέον αριστουργηματικό και ατμοσφαιρικό τρόπο τη διαχρονική, αληθινή ιστορία του Χάτσικο, του σκύλου που κάθε βράδυ περίμενε καρτερικά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια να υποδεχτεί τον ιδιοκτήτη του, καθηγητή Ουένο, καθώς εκείνος επέστρεφε από το πανεπιστήμιο. Η ρουτίνα αυτή συνεχίστηκε απαρέγκλιτα εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του καθηγητή Ουένο, ως το 1935 οπότε απεβίωσε και ο Χάτσικο. Η ιστορία του Χάτσικο ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει γλύπτες, συγγραφείς, σχεδιαστές κόμικ και κινηματογραφιστές, γιατί 80 χρόνια μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυνατό σύμβολο αφοσίωσης και υπομονής. Η συγκεκριμένη έκδοση, που κατορθώνει παράλληλα να μας ταξιδέψει στο Τόκιο μιας άλλης εποχής, έλαβε τη διάκριση White Ravens 2016 καθώς και το βραβείο παιδικού μυθιστορήματος Josep M. Folch i Torres 2014.

 

Το τέλος της εκδοτικής χρονιάς σημαίνει το ξεκίνημα για μια νέα παιδική σειρά μυστηρίου με πρωταγωνιστές τον ντετέκτιβ σκύλο Αρσέν και τη βοηθό του γάτα Φαντομά. Το Μυστήριο του εξαφανισμένου παπαγάλου είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Αρσέν και Φαντομά: Γραφείο Ιδιωτικότατων Ερευνών που υπογράφουν ο Κυριάκος Αθανασιάδης και η Κίκα Τσιλιγγερίδου, στο οποίο οι δύο πρωταγωνιστές καλούνται να διαλευκάνουν μια υπόθεση που απειλεί την ίδια της ύπαρξη του γραφείου τους. Η έρευνα ξεκινά, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια σειρά από σπαρταριστά γεγονότα και ανατροπές.

 

Το εκδοτικό μας πρόγραμμα για το τελευταίο τετράμηνο του 2017 θα εμπλουτιστεί με επιπλέον βιβλία τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά και η ολοκλήρωση της χρονιάς θα δώσει τον «ρυθμό» για ένα δυναμικό, δημιουργικό και συναρπαστικό 2018 για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τους Έλληνες αναγνώστες!

 

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Real News https://youtu.be/Q4q005OR_r0 Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Το νέο μυθιστόρημα της Ειρήνης Δερμιτζάκη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ   Περίληψη: Μια ελληνίδα ηθοποιός μεταναστεύει στο Λονδίνο και πιάνει δουλειά σε ένα γηροκομείο. Εκεί προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα ενόσω οι ένοικοι του...

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη, του Θεοφάνη Θεοφάνους

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη, του Θεοφάνη Θεοφάνους

"ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη" Θεοφάνης Θεοφάνους Επιμέλεια - Διόρθωση: Άννα Γρίβα Εικόνες Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι ISBN: 978-618-86322-1-9 Εφηβική ποίηση   Δείγμα από τη συλλογή...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Γατουργήματα, της Jenn Bailey
Γατουργήματα, της Jenn Bailey

Γατουργήματα, της Jenn Bailey

Η Μάμα Γατ, απογοητευμένη από τα άτακτα παιδάκια της που δεν τρώνε το φαγητό τους και κάνουν αταξίες, αποφασίζει να τα μαζέψει κοντά της και να τους πει για τις γατίσιες τέχνες! Τι κάνουν οι γάτες με χάρη, ποιες είναι οι συνήθειές τους, γιατί κυνηγάνε τα ποντίκια,...

Βιβλιοκριτικές
(Δεν) υπάρχουν χαζές ερωτήσεις στην επιστήμη, της Leah Elson
(Δεν) υπάρχουν χαζές ερωτήσεις στην επιστήμη, της Leah Elson

(Δεν) υπάρχουν χαζές ερωτήσεις στην επιστήμη, της Leah Elson

Πώς λειτουργεί το DNA; Πώς μεταλλάσσονται οι ιοί; Είναι δυνατή η τηλεμεταφορά; Γιατί το αίμα είναι κόκκινο; Πόσοι γαλαξίες υπάρχουν στο σύμπαν; Γιατί επιπλέει ο πάγος; Πώς λειτουργεί η βαρύτητα; Γιατί γερνάμε; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται με τον πιο...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού
Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το σημερινό μας βιβλίο αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών και πάνω. Σε αυτές τις ηλικίες που γονείς και παιδαγωγοί, κυρίως παιδαγωγοί προσπαθήσουν να μυήσουν τα παιδιά στον δρόμο της γραφής και της μάθησης, όλα είναι...

Δελτία τύπουΝέες κυκλοφορίες
Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη
Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Το νέο μυθιστόρημα της Ειρήνης Δερμιτζάκη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ   Περίληψη: Μια ελληνίδα ηθοποιός μεταναστεύει στο Λονδίνο και πιάνει δουλειά σε ένα γηροκομείο. Εκεί προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα ενόσω οι ένοικοι...

Δελτία τύπουΝέες κυκλοφορίες
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη, του Θεοφάνη Θεοφάνους
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη, του Θεοφάνη Θεοφάνους

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη, του Θεοφάνη Θεοφάνους

"ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη" Θεοφάνης Θεοφάνους Επιμέλεια - Διόρθωση: Άννα Γρίβα Εικόνες Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι ISBN: 978-618-86322-1-9 Εφηβική ποίηση   Δείγμα από τη συλλογή...

Βιβλιοκριτικές
Το θαύμα, της Emma Donoghue
Το θαύμα, της Emma Donoghue

Το θαύμα, της Emma Donoghue

Η νοσοκόμα Ελίζαμπεθ (Λιμπ) Ράιτ, σκληραγωγημένη από τις μάχες στην Καλλίπολη και με εμπειρία υπό τις οδηγίες της Φλορενς Νάιτινγκεϊλ, μεταβαίνει σε ένα φτωχό χωριό της Ιρλανδίας για να παρακολουθεί ένα εντεκάχρονο κορίτσι που δεν έχει δεχτεί φαγητό εδώ και...