Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 7 – 13 Μαΐου

15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου  «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες Εικαστική Έκθεση ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια, συνεργασίες με λογοτέχνες, […]

15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου

 «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη»

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Εικαστική Έκθεση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια, συνεργασίες με λογοτέχνες, τα περιβόητα «τσίκι-τσίκι» από το τρίξιμο της πένας στο χαρτί, όπως ονόμασαν ο Κώστας Ταχτσής κι ο Γιώργος Μακρής την τεχνική του, καθώς και τη σειρά με τις

“ιστορίες” που δημιούργησε για την κόρη του

Χώρος: Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη- Σάββατο: 10:00 -21:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη19 Μαρτίου – 12 Μαΐου

 «Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη».

Διοργάνωση: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Δίκτυο

Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση είναι ένα εικαστικό πείραμα που εξερευνά τα όρια της αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου. Τα βιβλία κατέχουν περίοπτη θέση, μιας και υπαινίσσονται διαφορετικές καταστάσεις του εαυτού σε ανοικτή και κλειστή μορφή. Αφετηρία της έκθεσης δεν είναι μόνο τα ποιήματα και τα νοήματα του Καβάφη, αλλά και το ίδιο το ίχνος της γραφής του. Το αυτόγραφο του ποιητή γίνεται απτό, το βιβλίο γίνεται γλυπτό, ενώ τα ποιήματα αποτελούν το έναυσμα για ένα εικαστικό ταξίδι που αποκαλύπτει σκέψεις και μηνύματα δια μέσου της τέχνης της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ, Πτέρυγα “Ιωάννης Μακρυγιάννης”,  Σουηδίας 61

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 11:00-17:00, Πέμπτη: 14:00 – 20:00 , Σάββατο: 11:00 – 16:00

Είσοδος ελεύθερη


19 Απριλίου – 21 Ιουλίου

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Δημιούργησε εξώφυλλα βιβλίων,

προμετωπίδες και εικονογραφήσεις, κυρίως για ποιητικά έργα (περιοδικά Νέα Εστία, Μορφές και Αιξωνή , τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, έργα του Γκάτσου κλπ) . Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τη ζωγραφική αλλά και με τη λογοτεχνία. Δίνει, τέλος, την ευκαιρία να μελετήσει κανείς παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Έκθεση

Χώρος: Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00

Είσοδος ελεύθερη στις 28 και 29 Απριλίου, τις υπόλοιπες με εισιτήριο


21 Απριλίου – 20 Μαΐου

The City Reads

Διοργάνωση: TAF – the art foundation, με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δύο ενότητες δράσεων.

  1. Το ‘THE CITY READS’ είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ για το βιβλίο που ξεδιπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Περιλαμβάνει μια εγκατάσταση έργων διασκορπισμένη σε διάφορα σημεία της πόλης, μια ομαδική εικαστική έκθεση στο TAF | the art foundation, καθώς και

μια σειρά δημιουργικών δράσεων, περφόρμανς & εργαστήρια . 60 και πλέον συμμετέχοντες εικαστικοί, σχεδιαστές και συγγραφείς επιλέγουν  ένα βιβλίο που αποτελεί τη βάση μιας ελεύθερης και ευρηματικής δημιουργίας.

Χώροι φιλοξενίας έργων: Φωταγωγός Αίθουσα Τέχνης – Εκδόσεις Το Ροδακιό, Athens Bookstore, Γκαλερί έργων Παπαδάκης, Καφέ ΜΟΝΤΑΚΙΟΥ, Yoleni’s, Booktique store, Depolo, Γαλλικό

Ινστιτούτο, Στοά του βιβλίου Εκδόσεις Εσοπτρον  & Εκδόσεις Διόπτρα , Εκδόσεις Πατάκης,

Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις ΠΟΛΙΤΗΣ, Εκδόσεις Εν πλώ , Εκδόσεις Λαβύρινθος , Match Point, Εθνικό Τυπογραφείο-Μουσείο Τυπογραφίας, Free Thinking zone, Εκδόσεις Ίων , Travel Βookstore,

Πράσινος Πλανήτης, Bookstore Plus, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Λιβάνη, Παιδική βιβλιοθήκη του

Εθνικού Κήπου,  Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Εκδόσεις Ίκαρος, Φίλιον Καφέ, Εκδόσεις Κλειδάριθμος,  Εκδόσεις Μελάνι, Bartesera, Νεοκλασικό κτίριο Ευριπίδου 78.

Συμμετοχή ελεύθερη

  1. ‘DON’T JUDGE A COVER BY ITS ARTIST’: η δεύτερη αυτή δράση είναι μια έκθεση, που παραφράζοντας τη γνωστή φράση ‘don’t judge a book by its cover’, συγκεντρώνει εικονογραφικά έργα εικαστικών και σχεδιαστών που καταπιάνονται με την έννοια και τη σημασία του εξωφύλλου.

ΧώροςTAF / the art foundation, Nορμανού 5

Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο: 12:00 – 21:00, Κυριακή 12:00 – 19:00 Είσοδος: ελεύθερη


22 Απριλίου – 23 Μαΐου

«Ελπίδος 2030, Μικρές και μεγάλες ιστορίες στη Πλατεία Βικτωρίας»

Διοργάνωση: Action Aid, Victoria Square Project, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, World Human

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Εργαστήρια και δράσεις

Σύντομη Περιγραφή: η Action  Aid Ελλάς σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα και το World Human Forum θα πραγματοποιήσουν στις 22 Απριλίου ολοήμερη δράση. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να προσκαλέσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν  στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα. Κεντρική δράση της εκδήλωσης θα είναι τα εργαστήρια fanzine και η δημιουργία αυτοσχέδιων περιοδικών.

Χώρος: Victoria Square Project, Ελπίδος 13

Ώρες: 11:00 – 23:00

Είσοδος: ελεύθερη


22 Απριλίου – 10 Ιουνίου

«anOther story: leaving and living»

Ετήσιο θεματικό λογοτεχνικό και εικαστικό φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους

Διοργάνωση: Myrtillo Cafe

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρότζεκτ “anOther story”, φιλοξενείται στους χώρους του Myrtillo από το 2017. Στη φετινή θεματική του “leaving and living”, εστιάζει στο ταξίδι, τη φυγή και την εστία, στην περιπέτεια και στη θαλπωρή, στην κινητήρια σύνθεση του γνωστού και του ανοίκειου. Μέσα από το φετινό ετήσιο φεστιβάλ, διοργανώνει συναντήσεις των παιδιών και των εφήβων με χρώματα, λέξεις και δημιουργούς Έλληνες και ξένους, ενώ φιλοξενεί και επιμελείται εικονογραφικές/εικαστικές και βιβλιογραφικές εκθέσεις.

Από τις 22 Απριλίου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Γύρος του κόσμου σε 70 Χάρτες, Τρείς αιώνες χαρτογραφικών θησαυρών παιδικής λογοτεχνίας.» Μια περιοδεύουσα έκθεση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

Χώρος: Myrtillo Café και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το Παιδί και

τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι Συμμετοχή:  ελεύθερη, κατά προτεραιότητα


Από 21 Απριλίου

Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ενότητα:  Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χώρος: κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα

Ημέρες και Ώρες:  το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, 10:00 – 11:30


Από 22 Απριλίου

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Παγκόσμια

Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι δύο διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η Ελλάδα, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου  συμπράττουν μέσα από μια σειρά δράσεων που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει αθέατες ή λιγότερο γνωστές όψεις των δύο πόλεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι «Περίπατοι της EUphoria» εστιάζουν στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας.

Πρώτος Περίπατος, 22 Απριλίου

Άνω Ελευσίνα & Κεντρική Ελευσίνα

Επίσκεψη στις περιοχές της Κεντρικής Ελευσίνας και της Άνω Ελευσίνας που αντιστοιχούν στις Θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος EUrbanization και EUnvironment αντίστοιχα.

Χώρος: Αφετηρία είναι τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ώρα: 11:00

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στους Περιπάτους της EUphoria είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu.


22 Απριλίου – 18 Νοεμβρίου

«Κυριακές στην Τεχνόπολη»

Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Εκπαιδευτική δράση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Κυριακές στην Τεχνόπολη», πραγματοποιείται από το 2014, προσφέροντας εκπαιδευτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και άλλου είδους δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια μέσα στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.


23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019

«#Text Me_Fluffy Library» 

Ενότητα:  Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Διοργάνωση : Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Εικαστικά

Σύντομη Περιγραφή: Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ θα καταληφθεί από ένα  γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητο του. Οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και θα μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι μόνοι τους  ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Παράλληλα, το FluffyLibrary θα πλαισιωθεί από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Χώρος: ATOPOS Contemporary Visual Culture,  Σαλαμίνος 72

Είσοδος ελεύθερη


21 Απριλίου – 21 Ιουλίου Victoria Post

Διοργανωτής : T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All), Victoria Square Project, Action Aid

Ενότητα: Η Mεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Σεμινάρια και συναντήσεις 2 μηνών με μαθητές του 2ου Λυκείου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”. Σκοπός είναι η συγκρότηση μιας ομάδας μικρών “δημοσιογράφων” από μαθητές του 2ου Λυκείου που θα καταγράφουν και θα αποτυπώνουν την καθημερινότητα και τα συμβάντα της περιοχής μας. Εβδομαδιαία σεμινάρια και συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, καλλιτέχνες, γραφίστες, δημοσιογράφους ώστε οι μαθητές να διδαχτούν και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής μιας εφημερίδας. Πώς στήνεται; Πώς επιλέγω το υλικό μου; Πώς προσεγγίζω τους ανθρώπους και παίρνω συνέντευξη; Ποια είναι η Πλατεία Βικτωρίας;

Ώρες Δράσης:  Τετάρτη και Παρασκευή στο  2ο Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»  μετά το πέρας των μαθημάτων – 14:30-16:30- και κάθε Σάββατο στo χώρο του Victoria Square Project, 14:0017:00.


23 Απριλίου- ετήσιο

«PerhaΨ you’re an Aθενιαν, too!»

Ενότητα : Διαβάζοντας Παντού

Διοργάνωση:   Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια από τις ενέργειες προώθησης προορισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν η καμπάνια «PerhaΨ you’re an Aθenian, too!» η οποία εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία. Φέτος, ο ΔΑΑ ετοιμάζεται να αναδείξει  ένα αεροδρόμιο που συνδέει πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες. Η δράση #HubOfStories!, επικεντρώνεται στις μοναδικές, προσωπικές ιστορίες ταξιδιωτών και επισκεπτών της πόλης μας, οι οποίες θα «ζωντανέψουν» μέσα από την πένα διάσημων Ελλήνων συγγραφέων!  Ενώ το  #AthensAirPortraits!, είναι προσωπικά πορτραίτα ανθρώπων που βρέθηκαν, ο καθένας για το δικό του λόγο, στο αεροδρόμιο και θα συνθέσουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα.


23 Απριλίου 2018 – 1 Φεβρουαρίου 2019

«Black in White: Το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο»

Διοργανωτής: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ενότητα: Παράλληλο Πρόγραμμα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Επιστημονική ημερίδα στις εργασίες της οποίας εξετάζεται η φύση του χαρτιού, βασικού υπόβαθρου του βιβλιακού υλικού. Η ιστορία, η τεχνολογία και η εξέλιξη του χαρτιού, των μελανιών και των χρωστικών, αλλά και των τεχνικών τυπογραφίας, κυρίως του ελληνικού βιβλίου, περιγράφονται από ειδικούς επιστήμονες με κατανοητό τρόπο.

Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14

Συμμετοχή ελεύθερη

Δευτέρα 23.04.2018: Επιστημονική ημερίδα 10:00-17:00,

 Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες 17:00-19:00


25 Απριλίου – 29 Μαΐου

Έκθεση Χαρακτικών ex libris, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος 

Διοργάνωση: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος /ΕΕΤΕ απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη του διοργανώνει την έκθεση ex libris, μικρών αυθεντικών χαρακτικών, που κατά παράδοση δηλώνουν τον κτήτορα του βιβλίου και αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, κατηγορία χαρακτικών έργων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί ένα εργαστήριο ex libris και θα δοθεί διάλεξη.

Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 

Είσοδος: ελεύθερη


26 Απριλίου – 1 Ιουλίου

 Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Μορφωτικό Κέντρο Πρεσβείας Ιράν, με τη στήριξη του

Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση στοχεύει στην εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη της γραφής αλλά και με τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.  Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη – Κυριακή : 10:00 – 18:00

Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


27 Απριλίου – 12 Μαΐου

Το Ωδείο και οι μαθητές του

Διοργάνωση: Ωδείο Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην έκθεση «Το Ωδείο και οι μαθητές του» προβάλλεται αρχειακό υλικό σχετικό με τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών από 1871, οπότε και ιδρύθηκε το Ωδείο, μέχρι και σήμερα. Μέσα από το υλικό της έκθεσης αναδεικνύεται η κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Ωδείου, το οποίο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αποδείχθηκε πως ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων. Παράλληλα, εκτίθεται αρχειακό υλικό σχετικό με επιφανείς μαθητές του Ωδείου, από τον 19ο αιώνα έως και τα πιο πρόσφατα χρόνια (Σπύρος Σαμάρας, Ευρυσθένης Γκίζας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, Τζίνα Μπαχάουερ, Μαρία Κάλλας, Αλέκος Ξένος, Μίκης Θεοδωράκης, κ.τ.λ

Χώρος: Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19

 Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο : 10:00 -20:00 Είσοδος ελεύθερη


2 Μαΐου – 29 Ιουνίου

Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών – Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες

Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτουν στις συλλογές τους πλούσιο και σπάνιο υλικό που καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Σχολών του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα εκτεθεί πολύτιμο υλικό σε ειδικές προθήκες Βιβλιοθηκών των Σχολών, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας τους για την εξέλιξη των Επιστημών.

Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 09:00-14:00 Είσοδος ελεύθερη


2 – 7 Μαΐου

#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: AiméeLe – Ανάγνωση, Ησυχίες, Σλόγκανς

Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Η Aimée Le είναι Βιετναμέζα-Αμερικανίδα ποιήτρια, περφόρμερ και καλλιτέχνης. Η δουλειά της εστιάζει στην DIY παραγωγή κειμένου και performance, ενώ την ενδιαφέρει και η (μη) μεταφρασιμότητα τόσο ως  ένα θεωρητικό αντικείμενο έρευνας, όσο και ως κομμάτι της ποιητικής της πρακτικής. Στο πλαίσιο του #TextMe_Lab, θα οργανώσει εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις για την πρακτική της δημόσιας ανάγνωσης, τη σχέση μεταξύ γλώσσας και σώματος, και του βιβλίου ως αντικειμένου.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72

Ώρες: 19:00 – 21:00 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Είσοδος ελεύθερη


3 Μαΐου – 1 Νοεμβρίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις Οικονομικού περιεχομένου

Διοργάνωση: Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών  – ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Ενότητα: Στρογγυλά Τραπέζια

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Δίκτυο συμμετέχει στην «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» με στόχο την προβολή του ποιοτικού οικονομικού βιβλίου και την ανάδειξή του ως πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης και πληροφόρησης

Βιβλιοπαρουσίαση

Γκούσια–Ρίζου Μαρία & Σδράλη Δέσποινα, «Επιχειρηματικά Σχήματα Συνεργασίας και

Επικοινωνία στον Τουριστικό Τομέα. Βήματα για αποτελεσματικές εφαρμογές.» (εκδόσεις Παρισιάνου, 2017)

Ομιλητές: Πάρις Τσάρτας- καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Τουριστική Ανάπτυξη,  Δέσποινα Σδράλη – επίκουρη καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Οικιακή Οικονομία – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μαρία Γκούσια–Ρίζου, Διδάκτωρ, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Χώρος: Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3

Ώρες: 17:00 – 19:00

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο http://diovi.lib.unipi.gr


4, 11, 18 και 25 Μαΐου

«Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» – Ένας καλλιτέχνης, φτιάχνει ιστορίες για την κόρη του! Ελάτε να τις μοιραστούμε!

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις

Σύντομη Περιγραφή: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη».

Χώρος: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Ώρες:11:00 -12:30 (απαιτείται η δήλωση συμμετοχής στο 210 7224238)


6 Μαΐου – 26 Μαΐου

Μία Πόλη μέσα στην Πόλη

Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία / Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ξεναγήσεις με τίτλο “Μία Πόλη μέσα στην Πόλη”, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με αφετηρία (νοερή ή πραγματική) την έκθεση “180 Χρόνια Πανεπιστήμιο Αθηνών- θεσμοί και άνθρωποι” που παρουσιάζεται στο Περιστύλιο της Βουλής. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

6 Μαΐου:

Βουλή των Ελλήνων: δύο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός, οι άνθρωποι.», Χώρος: Κτίριο

της Βουλής, Περιστύλιο, Ώρες:14:00 και 16:00– απαραίτητη η κράτηση θέσης Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται στις 12, 19 και 26 Μαΐου και ώρα 12:00

Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ: ξενάγηση, γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του αρχείου. Συντήρηση, διαφύλαξη και μελέτη των συλλογών, με εστίαση στις εκδόσεις. Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, Σκουφά 45. Ώρες: 12:00 – 16:00

Βιβλιοθήκη της Νομικής:  ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και αναλόγιο με σύντομα αποσπάσματα κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής (Καραγάτσης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Καζαντάκης, Ελύτης, Σεφέρης)

Χώρος: Βιβλιοθήκη της Νομικής, Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104 -Κτήριο Παλαιού Χημείου ΕΚΠΑ. Ώρες:12:00 έως τις 19:00

Προπύλαια του Πανεπιστημίου: Ξενάγηση από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλο για την ανάδειξη της αρμονικής συστοιχίας τριών τεχνών (αρχιτεκτονικής ζωγραφικής, γλυπτικής) στο ελληνικό κράτος. Το μέγαρο και η ζωφόρος του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, του Οθώνειου (σημερινού  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), έργα που σχεδίασαν δύο Ευρωπαίοι ονομαστοί δημιουργοί, υλοποιούν την ανάγκη παγίωσης μίας  νέας συλλογικής συνείδησης. Ώρα: 18.00

Καπνικαρέα:  δύο ξεναγήσεις στον ναό με εστίαση στην ιστορία του και τη σχέση του με το ΕΚΠΑ.

Ώρες: 10:30 και 11:30

Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ: ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση του μουσείου και συναυλία μελοποιημένης ποίησης από το σύνολο ΜΕΛΟΣ του τμήματος μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Ώρα: 19:30

Ελεύθερη συμμετοχή


6 Μαΐου – 10 Ιουνίου

Όλη η πόλη διαβάζει… Παραμύθια

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα:  Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφηγήσεις Παραμυθιών από βιβλία συγγραφέων που έχουν εμπνευστεί από παραδοσιακά παραμύθια με αναφορές στις εποχές και τους μήνες του έτους, στα έθιμα και τις γιορτές, στους μύθους και τους ήρωές τους, ή από βιβλία που καταγράφουν λαϊκά παραμύθια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από  τα νησιά του Αιγαίου, τους Σαρακατσάνους, από την ποιμενική ζωή κ.α.

Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη 6

Ώρες: 12:00

Είσοδος ελεύθερη


7 Μαΐου

Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ

Διοργάνωση: Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Βιβλιοπωλείο IANOS, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  τρεις σπουδαίοι Γάλλοι συγγραφείς –  οι Caryl Férey, Hervé LeCorre και Jean-Bernard Pouy- θα μιλήσουν ο καθένας ξεχωριστά για το έργο τους και θα ακολουθήσει συζήτηση για την μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή. Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος Χώρος: Βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24

Ώρα: 20:30

Ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά

Είσοδος ελεύθερη


8 Μαΐου

Στρογγυλό Τραπέζι: Εορτασμός της Ημέρας της Πορτογαλικής Γλώσσας στην Ελλάδα

Διοργάνωση: Πρεσβείες της Αγκόλας, της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας

Ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ημερίδα που διοργανώνουν σε συνεργασία οι πρεσβείες της Βραζιλίας, Πορτογαλίας και Αγκόλας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές τοποθετήσεις της κάθε χώρας, που θα αναδεικνύουν τη σημασία της πορτογαλικής γλώσσας.

Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Ώρα: 18:30 – 22:00

Πορτογαλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία

Είσοδος ελεύθερη


8 Μαΐου 2018

“Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται, Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;” Ο δανός συγγραφέας Michael Kats Krefeld στην Αθήνα

Διοργάνωση: Πρεσβείες και Ινστιτούτα των Βορείων Χωρών

Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός και το Δανέζικο Ινστιτούτο

Ενότητα: Ένας Κόσμος Συγγραφείς

Χώρος: βιβλιοπωλείο Public, Καραγεώργη Σερβίας 1

Ώρα: 21:00

Είσοδος ελεύθερη – κατά προτεραιότητα προσέλευσης


9 Μαΐου – 30 Νοεμβρίου ARTProject “a book affair”

Διοργάνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary

Visual Culture, με τη στήριξη του British Council

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Σύντομη Περιγραφή: Μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό, στο πλαίσιο της οποίας προσκαλούνται  Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μινιεκθέσεων. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας, από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι  μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.

9/5 Giti Nourbakhsch, “The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe”

Παρουσίαση του νέου εικονογραφημένου βιβλίου και έκθεση μιας πειραματιζόμενης πρώην εμπόρου τέχνης

Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη15

Ώρα: 19:30

Είσοδος ελεύθερη


Από 9 Μαΐου – 21 Σεπτεμβρίου

«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κύκλος συναυλιών αφιερωμένος σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς.

Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

9 Μαΐου: «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»

Χώρος: Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος Ώρα: 20:30

Είσοδος ελεύθερη


10 Μαΐου

«Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» – Το μικρό και το μεγάλο παιδί, το παιχνίδι και η απεξάρτηση

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Μια ξεχωριστή δράση που φωτίζει με διαφορετικό τρόπο ζητήματα ηλικίας και γενεών. Παρουσία της κόρης του εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη, Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, του επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλου, καθώς και παιδιών και φίλων του Ακριθάκη που τον γνώρισαν σε παιδική ηλικία, ιατρών και ψυχολόγων.

Χώρος:Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Ώρα:19:00 Είσοδος ελεύθερη


10,17, 24 και 31 Μαΐου

Βουτιά στη Γνώση

Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

Ενότητα:  Εκπαιδευτικές Δράσεις

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τις Πέμπτες του Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ταξιδεύει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» επισημαίνει την αξία της καταγραφής των ιστορικών αρχείων και πραγματεύεται τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτό.

Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Ώρες: 17:00 – 19:00

Ελεύθερη συμμετοχή


10 Μαΐου – 25 Μαΐου

 «Η Ιστορία της Eλληνικής Tυπογραφίας (15ος – 20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης».

Διοργάνωση: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Ιωάννης Γεννάδιος ήταν βιβλιόφιλος συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τυπογραφία και πάθος για τον Ελληνισμό. Tα διάφορα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, καθίστανται εμφανή μέσα από τα ίδια τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την ιστορία του βιβλίου.

Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61

Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη: 9:00- 20:00, Σάββατο: 9:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη συλλογή, με απαραίτητη κράτηση στο τηλ. 210 – 7210536 (ες. 301)

Ημέρες και Ώρες :Πέμπτη 10 Μαΐου και 17 Μαΐου, 17:30, Παρασκευή 25 Μαΐου, 12:00


10- 11 Μαΐου & 14-15 Μαΐου

Poems and Crimes

Διοργάνωση: Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Ενότητα Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

Σύντομη Περιγραφή: Επίσκεψη και γνωριμία σε μια πλήρη μονάδα βιβλίου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, Poems & Crimes, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο.

Χώρος: Poems & Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

Ώρες: στις 11.00 κατόπιν συνεννόησης στο 210/3228839


12 Μαΐου

«Περι-διαβάζοντας την Αθήνα, με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα», με την Αλεξάνδρα Τράντα

Διοργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη

Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου

Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που σημαντικό μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας – Μουσειολόγος σχεδιάζει και υλοποιεί λογοτεχνικούς περιπάτους  για μια γνωριμία με γειτονιές, κτήρια και κατοίκους της πόλης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Οι περίπατοι στηρίζονται  στα βιβλία: Βιοτεχνία Υαλικών (Γκάζι), Ο ωραίος λοχαγός (Σύνταγμα, Κολωνάκι -Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), Η κυρία Κούλα (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), Ο θησαυρός του χρόνου (Σύνταγμα και Κυψέλη).

Χώρος: πλατεία Συντάγματος, είσοδος Μεγ. Βρετανίας

Ώρα: 12:00

Συμμετοχή ελεύθερη


12 Μαΐου

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – «Οι μύθοι του Πλάτωνα»

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις

Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του. 15 παιδιά 8 έως 12 ετών

 Χώρος: «Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος», Μοναστηρίου & Κρέοντος 1, Ακαδημία

Πλάτωνος

Ώρες: 12:00 – 14:00

Συμμετοχή ελεύθερη-  δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138


12 Μαΐου 2018  – 24 Απριλίου 2019 

Η δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Ενότητα: Διαβάζοντας Παντού

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Πλατεία Δεξαμενής αναβιώνει μέσα από τους διαβόητους θαμώνες της: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά αργότερα και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.


12 Μαΐου

18:30 – 21:00: Ξενάγηση στο Υδραγωγείο, παρουσίαση της ιστορίας της Δεξαμενής

21:00 – 22:30: Προβολή ταινίας με φόντο τη Δεξαμενή

Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση σχετικών βιβλίων και φωτογραφιών


12 Μαΐου

#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab –  Αφιέρωμα στην Elsa von Freytag-Loringhoven ή αλλιώς Baroness

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Σύντομη Περιγραφή: Σημαντική  μορφή  του ντανταϊστικού ρεύματος, η Εlsa von FreytagLoringhoven ή αλλιώς Baroness, συνδύασε την πρωτοποριακή γλώσσα με έναν μποέμ τρόπο ζωής, αποτελώντας  μια από τις πιο εκκεντρικές μορφές της τέχνης του 20ου αιώνα. Η  Σοφία Μπέμπεζα οργανώνει ομιλία εστιάζοντας στο έργο και τη ζωή της, ενώ ο Άλεξ Δημητρίου παρουσιάζει ένα εργαστήριο για τη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων του Νταντά.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72

Ώρες:19:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη


13 Μαΐου

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα

2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου  – Περίπατοι της Euphoria Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Σύντομη Περιγραφή: Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο “Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.

Χώρος: Αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός) Ώρα: 11:00

Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα  www .  eleusis  2021. eu ή στο τηλ. 210

5537206

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου