Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 28 Μαΐου – 3 Ιουνίου

15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου  «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες Εικαστική Έκθεση ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια, συνεργασίες με λογοτέχνες, […]

15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου

 «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη»

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Εικαστική Έκθεση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια, συνεργασίες με λογοτέχνες, τα περιβόητα «τσίκι-τσίκι» από το τρίξιμο της πένας στο χαρτί, όπως ονόμασαν ο Κώστας Ταχτσής κι ο Γιώργος Μακρής την τεχνική του, καθώς και τη σειρά με τις

“ιστορίες” που δημιούργησε για την κόρη του

Χώρος: Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη- Σάββατο: 10:00 -21:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη


19 Απριλίου – 21 Ιουλίου

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Δημιούργησε εξώφυλλα βιβλίων,

προμετωπίδες και εικονογραφήσεις, κυρίως για ποιητικά έργα (περιοδικά Νέα Εστία, Μορφές και Αιξωνή , τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, έργα του Γκάτσου κλπ) . Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τη ζωγραφική αλλά και με τη λογοτεχνία. Δίνει, τέλος, την ευκαιρία να μελετήσει κανείς παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Έκθεση

Χώρος: Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00

Είσοδος ελεύθερη στις 28 και 29 Απριλίου, τις υπόλοιπες με εισιτήριο


22 Απριλίου – 10 Ιουνίου

«anOther story: leaving and living»

Ετήσιο θεματικό λογοτεχνικό και εικαστικό φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους

Διοργάνωση: Myrtillo Cafe

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρότζεκτ “anOther story”, φιλοξενείται στους χώρους του Myrtillo από το 2017. Στη φετινή θεματική του “leaving and living”, εστιάζει στο ταξίδι, τη φυγή και την εστία, στην περιπέτεια και στη θαλπωρή, στην κινητήρια σύνθεση του γνωστού και του ανοίκειου. Μέσα από το φετινό ετήσιο φεστιβάλ, διοργανώνει συναντήσεις των παιδιών και των εφήβων με χρώματα, λέξεις και δημιουργούς Έλληνες και ξένους, ενώ φιλοξενεί και επιμελείται εικονογραφικές/εικαστικές και βιβλιογραφικές εκθέσεις.

Από τις 22 Απριλίου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Γύρος του κόσμου σε 70 Χάρτες, Τρείς αιώνες χαρτογραφικών θησαυρών παιδικής λογοτεχνίας.» Μια περιοδεύουσα έκθεση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

Χώρος: Myrtillo Café και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το Παιδί και

τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι Συμμετοχή:  ελεύθερη, κατά προτεραιότητα


Από 21 Απριλίου

Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ενότητα:  Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χώρος: κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα

Ημέρες και Ώρες:  το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, 10:00 – 11:30


Από 22 Απριλίου

Ελευσίνα – Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Παγκόσμια

Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι δύο διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η Ελλάδα, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου  συμπράττουν μέσα από μια σειρά δράσεων που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει αθέατες ή λιγότερο γνωστές όψεις των δύο πόλεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι «Περίπατοι της EUphoria» εστιάζουν στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας.

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στους Περιπάτους της EUphoria είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu.


22 Απριλίου – 18 Νοεμβρίου

«Κυριακές στην Τεχνόπολη»

Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Εκπαιδευτική δράση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Κυριακές στην Τεχνόπολη», πραγματοποιείται από το 2014, προσφέροντας εκπαιδευτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και άλλου είδους δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια μέσα στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.


23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019

«#Text Me_Fluffy Library» 

Ενότητα:  Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Διοργάνωση : Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Εικαστικά

Σύντομη Περιγραφή: Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ θα καταληφθεί από ένα  γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητο του. Οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και θα μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι μόνοι τους  ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Παράλληλα, το FluffyLibrary θα πλαισιωθεί από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Χώρος: ATOPOS Contemporary Visual Culture,  Σαλαμίνος 72

Είσοδος ελεύθερη


21 Απριλίου – 21 Ιουλίου Victoria Post

Διοργανωτής : T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All), Victoria Square Project, Action Aid

Ενότητα: Η Mεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Σεμινάρια και συναντήσεις 2 μηνών με μαθητές του 2ου Λυκείου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”. Σκοπός είναι η συγκρότηση μιας ομάδας μικρών “δημοσιογράφων” από μαθητές του 2ου Λυκείου που θα καταγράφουν και θα αποτυπώνουν την καθημερινότητα και τα συμβάντα της περιοχής μας. Εβδομαδιαία σεμινάρια και συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, καλλιτέχνες, γραφίστες, δημοσιογράφους ώστε οι μαθητές να διδαχτούν και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής μιας εφημερίδας. Πώς στήνεται; Πώς επιλέγω το υλικό μου; Πώς προσεγγίζω τους ανθρώπους και παίρνω συνέντευξη; Ποια είναι η Πλατεία Βικτωρίας;

Ώρες Δράσης:  Τετάρτη και Παρασκευή στο  2ο Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»  μετά το πέρας των μαθημάτων – 14:30-16:30- και κάθε Σάββατο στo χώρο του Victoria Square Project, 14:0017:00.


23 Απριλίου – ετήσιο

«PerhaΨ you’re an Aθενιαν, too!»

Ενότητα : Διαβάζοντας Παντού

Διοργάνωση: Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια από τις ενέργειες προώθησης προορισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν η καμπάνια «PerhaΨ you’re an Aθenian, too!» η οποία εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία. Φέτος, ο ΔΑΑ ετοιμάζεται να αναδείξει  ένα αεροδρόμιο που συνδέει πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες. Η δράση #HubOfStories!, επικεντρώνεται στις μοναδικές, προσωπικές ιστορίες ταξιδιωτών και επισκεπτών της πόλης μας, οι οποίες θα «ζωντανέψουν» μέσα από την πένα διάσημων Ελλήνων συγγραφέων!  Ενώ το  #AthensAirPortraits!, είναι προσωπικά πορτραίτα ανθρώπων που βρέθηκαν, ο καθένας για το δικό του λόγο, στο αεροδρόμιο και θα συνθέσουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα.


23 Απριλίου 2018 – 1 Φεβρουαρίου 2019

«Black in White: Το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο»

Διοργανωτής: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ενότητα: Παράλληλο Πρόγραμμα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Επιστημονική ημερίδα στις εργασίες της οποίας εξετάζεται η φύση του χαρτιού, βασικού υπόβαθρου του βιβλιακού υλικού. Η ιστορία, η τεχνολογία και η εξέλιξη του χαρτιού, των μελανιών και των χρωστικών, αλλά και των τεχνικών τυπογραφίας, κυρίως του ελληνικού βιβλίου, περιγράφονται από ειδικούς επιστήμονες με κατανοητό τρόπο.

Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14

Συμμετοχή ελεύθερη

Δευτέρα 23.04.2018: Επιστημονική ημερίδα 10:00-17:00,

 Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες 17:00-19:00


25 Απριλίου – 29 Μαΐου

Έκθεση Χαρακτικών ex libris, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος 

Διοργάνωση: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος /ΕΕΤΕ απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη του διοργανώνει την έκθεση ex libris, μικρών αυθεντικών χαρακτικών, που κατά παράδοση δηλώνουν τον κτήτορα του βιβλίου και αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, κατηγορία χαρακτικών έργων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί ένα εργαστήριο ex libris και θα δοθεί διάλεξη.

Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 

Είσοδος: ελεύθερη


26 Απριλίου – 1 Ιουλίου

 Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Μορφωτικό Κέντρο Πρεσβείας Ιράν, με τη στήριξη του

Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση στοχεύει στην εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη της γραφής αλλά και με τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.  Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη – Κυριακή : 10:00 – 18:00

Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


2 Μαΐου – 29 Ιουνίου

Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών – Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες

Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτουν στις συλλογές τους πλούσιο και σπάνιο υλικό που καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Σχολών του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα εκτεθεί πολύτιμο υλικό σε ειδικές προθήκες Βιβλιοθηκών των Σχολών, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας τους για την εξέλιξη των Επιστημών.

Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 09:00-14:00 Είσοδος ελεύθερη


3 Μαΐου – 1 Νοεμβρίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις Οικονομικού περιεχομένου

Διοργάνωση: Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών  – ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Ενότητα: Στρογγυλά Τραπέζια

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Δίκτυο συμμετέχει στην «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» με στόχο την προβολή του ποιοτικού οικονομικού βιβλίου και την ανάδειξή του ως πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης και πληροφόρησης

Βιβλιοπαρουσίαση

Γκούσια–Ρίζου Μαρία & Σδράλη Δέσποινα, «Επιχειρηματικά Σχήματα Συνεργασίας και

Επικοινωνία στον Τουριστικό Τομέα. Βήματα για αποτελεσματικές εφαρμογές.» (εκδόσεις Παρισιάνου, 2017)

Ομιλητές: Πάρις Τσάρτας- καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Τουριστική Ανάπτυξη,  Δέσποινα Σδράλη – επίκουρη καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Οικιακή Οικονομία – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μαρία Γκούσια–Ρίζου, Διδάκτωρ, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Χώρος: Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3

Ώρες: 17:00 – 19:00

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο http://diovi.lib.unipi.gr


6 Μαΐου – 10 Ιουνίου

Όλη η πόλη διαβάζει… Παραμύθια

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα:  Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφηγήσεις Παραμυθιών από βιβλία συγγραφέων που έχουν εμπνευστεί από παραδοσιακά παραμύθια με αναφορές στις εποχές και τους μήνες του έτους, στα έθιμα και τις γιορτές, στους μύθους και τους ήρωές τους, ή από βιβλία που καταγράφουν λαϊκά παραμύθια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από  τα νησιά του Αιγαίου, τους Σαρακατσάνους, από την ποιμενική ζωή κ.α.

Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη 6

Ώρες: 12:00

Είσοδος ελεύθερη


Από 9 Μαΐου – 21 Σεπτεμβρίου

«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κύκλος συναυλιών αφιερωμένος σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς.

Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Είσοδος ελεύθερη


31 Μαΐου

Βουτιά στη Γνώση

Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

Ενότητα:  Εκπαιδευτικές Δράσεις

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τις Πέμπτες του Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ταξιδεύει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» επισημαίνει την αξία της καταγραφής των ιστορικών αρχείων και πραγματεύεται τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτό.

Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Ώρες: 17:00 – 19:00

Ελεύθερη συμμετοχή


12 Μαΐου 2018  – 24 Απριλίου 2019 

Η δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Ενότητα: Διαβάζοντας Παντού

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Πλατεία Δεξαμενής αναβιώνει μέσα από τους διαβόητους θαμώνες της: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά αργότερα και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.


16 Μαΐου – 2 Ιουνίου

 «Ελληνικές παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι»

Διοργάνωση: Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου

Αθηναίων

Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει επιδοθεί για πάνω από μία δεκαετία σε ευρύτατη επιτόπια έρευνα για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την ομάδα του. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Συλλογών» παρουσιάζει τμήμα της συλλογής αυτής.

Χώρος: Ελληνοαμερικανική Ένωση, αίθουσα «Χατζηκυριάκος – Γκίκας», Μασσαλίας 22

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30 Είσοδος ελεύθερη


25 – 31 Μαΐου

Βιβλιο-διαδρομές μέσα από τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας.

Διοργάνωση: Urban Act

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Εικαστικά

Σύντομη Περιγραφή: Πέντε επώνυμοι καλλιτέχνες από την αθηναϊκή street art σκηνή, οι

Jamer (Κώστας Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος

Δάγλας), Taxis (Δημήτρης Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, ο Μanomatic, προσκαλούνται να ζωγραφίσουν με το μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική, το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, σε πέντε επιφάνειες σε δημόσια κτίρια.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται δύο τοιχογραφίες:

  1. 5ο Γυμνάσιο Αθηνών, Αραχώβης 48 2. Ενιαίο ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών

1 Ιουνίου – 21 Νοεμβρίου

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Διοργάνωση: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από τον Ιανουάριο του 2017, λειτουργεί στην Πυξίδα, το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες εξυπηρετούμενους. Η ιδέα πίσω από το εργαστήριο είναι ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να έρχονται μία φορά την εβδομάδα και να εκφράζονται μέσω γραπτών ασκήσεων ανοιχτού τύπου και τεχνικές ενσυνείδησης.

Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να μπορούν να εκφραστούν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, αλλά στο γραπτό τους μπορούν να γράφουν στη γλώσσα που επιθυμούν.

Χώρος: Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 20, Αθήνα

Ημέρες και Ώρες:Τετάρτη 11:30 – 13:00 και Παρασκευή 11:00 – 12:30

Συμμετοχή ελεύθερη και κατά προτεραιότητα


 

1 Ιουνίου – 5 Ιουνίου

Δημήτρης Κουρτάκης, Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου – Μια παράσταση εμπνευσμένη από το Mπεκετικό σύμπαν 

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ και τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Σύνθεση κειμένων βασισμένη σε πεζά του Σάμιουελ Μπέκετ. Μια παράσταση που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2017 και ξεχώρισε για την ερμηνεία του μπεκετικού λόγου από τον Άρη Σερβετάλη, μέσα σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό σύμπαν. Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια παράσταση πολυμέσων με ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών. Η παράσταση, που αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με τη σύγχρονη Ελλάδα σε μια μεταιχμιακή και οριακή ισορροπία, συνομιλεί με εικαστικούς όπως οι Bruce Nauman, Vitto Acconci, Terry Fox, Gordon Matta-Clark, Rachel Whiteread κ.ά.

Συντελεστές Δράσης: Σύλληψη – σκηνοθεσία – σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου – Βίντεο: Jérémie Bernaert – Φωτισμοί: Scott Bolman – Καλλιτεχνική συνεργασία: Έφη Μπίρμπα – Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη – Βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Λύρη – Εκτέλεση παραγωγής: Ντένια Σαφαρή – Ερμηνεία:

Άρης Σερβετάλης

Χώρος: Πειραιώς 260 κτίριο Δ

Ημέρες και Ώρες: 1 Ιουνίου 21:00, 2 Ιουνίου 20:00, 3-5 Ιουνίου 21:00

Είσοδος: με εισιτήριο από 15Ε

Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών, socialmedia


 

1 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 

Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα αλλιώς Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα:Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Σύντομη Περιγραφή: www.opanda.gr

Χώρος:Εθνικός Κήπος, Πάρκο Κέντρου Τεχνών, Άλσος Προμπονά, Άλσος Παγκρατίου


 

2 Ιουνίου

#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: ΑντριάναΜίνου – “Ονειρωρυχείο”

Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visua lCulture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Σύντομη Περιγραφή: Ποια είναι τα όρια της ανάγνωσης ενός μυθιστορήματος; Πως μια ιστορία μετατρέπεται σε ένα διαδραστικό, ανοιχτό έργο; Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αποτελεί συλλογική διαδικασία; Η Αντριάνα Μίνου θα παρουσιάσει την τελευταία της λογοτεχνική δουλειά ως μια εγκατάσταση που θα καταλάβει τους χώρους του ATOPOS. Θραύσματα κειμένου, ήχου και εικόνας από το βιβλίο “Ονειρωρυχείο” (εκδόσεις Παράξενες Μέρες) θα φτιάξουν ένα ζωντανό λαβύρινθο / κυνήγι θησαυρού σε ολόκληρο το κτίριο του ATOPOS, καταλήγοντας σε μια μουσική performance με το σύνολο Coocoolili και άλλους καλεσμένους.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72

Ώρα: 19:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη


 

2 Ιουνίου – 16 Ιουνίου

 Από την ανασκαφή στη δημοσίευση

Διοργάνωση: Γαλλική Σχολή Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές

Σύντομη Περιγραφή:Η Σχολή ανοίγει τις πόρτες της και φιλοξενεί ξεναγήσεις στην πλούσια βιβλιοθήκη της Σχολής, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παζάρι βιβλίου και έκθεση αρχειακού υλικού (ημερολόγια ανασκαφής, σχέδια, φωτογραφίες), χειρόγραφων και εκδόσεων, που παρουσιάζουν στο κοινό τα βασικά στάδια της αρχαιολογικής έρευνας, ξεκινώντας από την ανασκαφή και φτάνοντας στην δημοσίευση και την διάδοση της γνώσης.

Επιμέρους Δράσεις:

  1. 2,9,16 Ιουνίου 13:30- 14:00/14:00 -14:30 αγγλικά/ελληνικά και 13/6 19:00-19:30/19:30-20:00 Ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6
  2. 5,6,7/6 10:00-18:00 Παζάρι Βιβλίου, Γαλλική Σχολή Αθηνών
  3. 5-13/6 Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00 και Σάββατο 09:00-14:30Έκθεση: «Από την ανασκαφή στη δημοσίευση», Γαλλική Σχολή Αθηνών
  4. 6/6 19:00-21:00 Διαλέξεις, ετήσια παρουσίαση της ΓΣΑ. AlexandreFarnoux, Το έργο της ΓΣΑ κατά το

2017 | PhilippeDurey, Ο Νταβίντ ντ’Ανζέ και η Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31

  1. 14/6 (για την ώρα απευθυνθείτε στην Γαλλική Σχολή Αθηνών), Παρουσίαση Βιβλίου:Lucile ArnouxFamoux και Πολύνα Κοσμαδάκη: Le double voyage: Paris – Athenes (1919 – 1939), Γαλλική Σχολή Αθηνών, Σίνα 31

Είσοδος Ελεύθερη

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου