τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Ποιος είσαι, αναγνώστη,
που διαβάζεις τα ποιήματά μου
μετά από εκατό χρόνια;
 
Δεν μπορώ να σου στείλω ένα μόνο λουλούδι
από αυτόν τον πλούτο της άνοιξης,
μια μόνο χρυσή σπίθα από τα σύννεφα.

Άνοιξε τις πόρτες σου και κοίτα έξω.
Από τον ανθισμένο κήπο σου
μάζεψε αρωματισμένες αναμνήσεις
των χαμένων λουλουδιών
πριν από εκατό χρόνια.
 
Στη χαρά της καρδιάς σου
θα νιώσεις τη ζωντανή αγαλλίαση
που τραγουδούσε ένα ανοιξιάτικο πρωινό,
στέλνοντας τη χαρούμενη φωνή του
στα πέρατα.
 
"Τά δέντρα εἶναι ἡ ἀτέλειωτη προσπάθεια τῆς  γῆς
νά μιλήσει στόν ἀκούοντα  οὐρανό"
~
"Οἱ  ρίζες εἶναι κλαδιά κάτω στή γῆ
τά κλαδιά εἶναι ρίζες στόν ἀέρα"
~
"Πιστεύω στο αληθινό σμίξιμο της Δύσης με την Ανατολή"
~
"Με τη δύναμη της Θέλησης
ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του.
Με τη δύναμη της Αγάπης αλλάζει τους άλλους.
Με τη δύναμη της Σκέψης αλλάζει τον κόσμο"
~
Είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν’ ανθούνε.
~
Της πλάνης το μυστήριο μοιάζει τη σκοτεινιά της νύχτας - στο ότι είναι βαθύ.
Και μοιάζουνε της γνώσης οι εικασίες με την ομίχλη του πρωινού.
~
Ω φως, που σα γυμνό παιδί, στα πράσινα τα φύλλα παιχνιδίζεις, ευτυχισμένο που δεν ένιωσες πώς ο άνθρωπος μπορεί να λέει ψέματα.
~
Τα δέντρα, λαχταρίσματα της γης, στέκονται στ’ ακροδάχτυλα να δουν τον ουρανό.
~
Τ’ αστέρια δεν τα νοιάζει να φανούν ωσάν πυγολαμπίδες.
~
«Είσαι η μεγάλη στάλα της δροσιάς
κάτω απ’  το φύλλο του λωτού,
και εγώ είμαι μια μικρότερη
στο πάνω του το μέρος»
στη λίμνη η δροσοστάλα ψιθυρίζει.
~
«Τα ερωτικά σου γράμματα τα φέρνει το φεγγάρι»,
στον ήλιο η νύχτα έλεγε,
«Κι αφήνω την απάντηση σε δάκρυα στα χορτάρια».
~
Βάλε χρυσάφι στου πουλιού τα φτερούγια, ποτέ του να μη ξαναπετάξει στα ουράνια
~
Το τραγούδι του πουλιού είναι η ηχώ του πρωινού φωτός που πίσω τη γυρίζει η γης.
~
Τα σκοτεινά τα σύγνεφα γίνονται λουλούδια τ’ ουρανού το φως αν τα φιλήσει.
~
Πάρε με στο κέντρο της σιωπής σου να γεμίσω την καρδιά μου με τραγούδια.
~
Σβήσε το λύχνο όταν θες.
Θα μάθω το σκοτάδι σου και θε να τ’ αγαπήσω.
~
Κάποια μέρα θα σου ψάλλω με το ηλιόβγαλμα άλλου κόσμου: ¨Σ’ έχω ξαναδεί και πάλι μες στο φως της γης, μες στον έρωτα του ανθρώπου».

Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (Rabindranath Tagore 1861-1941) ήταν Ινδός λογοτέχνης, φιλόσοφος, μουσικός, μυθιστοριογράφος, ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Καλκούτα των Ινδιών στις 7 Μαίου του 1861, στη δυτική  Βεγγάλη.

Ήταν το δέκατο τέταρτο παιδί του φημισμένου μεταρρυθμιστή Ντεμπεντρανάθ Ταγκόρ, ενός εκ των ιδρυτών του κινήματος Μπράχμο Σαμάζ  και  εγγονός του Ντβαρκανάθ Ταγκόρ.

Μεγάλωσε σε οικογένεια καλλιτεχνών και  κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμιστών που αντιτίθονταν στο σύστημα  των καστών και προωθούσαν  βελτιώσεις στη θέση της γυναίκας στην Ινδία.

Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ το 1877 πήγε στην Αγγλία, για να σπουδάσει νομική, αλλά πριν τελειώσει γύρισε στη Βεγγάλη, όπου επιδόθηκε στη λογοτεχνία.

Τα λυρικά του έργα τον έκαναν γνωστό όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο  του είχε σημαντική επίδραση στη λογοτεχνία της Δύσης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι γνωστός τόσο ως ποιητής όσο και ως  φιλόσοφος, αν και οι δύο αυτές τέχνες είναι συχνά συνεκτικά δεμένες στον  ινδικό πολιτισμό, και ενυπάρχει μία υπονοούμενη φιλοσοφία εντός της  ποίησης του Ταγκόρ.

Ο Ταγκόρ υπήρξε ο πρώτος συγγραφέας από την Ασία  στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913.

Το 1915 τιμήθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο της Αγγλίας με τον τίτλο του ιππότη, τον οποίο το 1919 αποποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή αθώων στην πόλη Αμριτσάρ από τους Άγγλους.

Ενδιαφέρθηκε για την εκπαίδευση και την  παιδαγωγική και  το 1901 ίδρυσε στο Βαλμπούρ, 150 χλμ. έξω από την Καλκούτα, σχολή ελεύθερης διδασκαλίας, την οποία το 1922 μετέβαλε σε διεθνές πανεπιστήμιο.

Από το 1924 και μετά ταξίδεψε πολύ και επισκέφθηκε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Χαρακτηριστικά στοιχεία στην ποίησή του είναι η μυστικοπάθεια και η ευαισθησία.

Πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το 1941.

 

Κυριότερα έργα του:
Ποιητικά αφιερώματα
Η μάζωξη των καρπών ή Συλλογή καρπών
Η ημισέληνος
Λυρικές προσφορές
Ο κηπουρός
Παρασυρμένα πουλιά
Ο φυγάς
Ινδικά παραμύθια
Το δώρο του εραστή
Αναμνήσεις
Λαμπυρίδες
Ο ωκεανός της ζωής
Ο ασκητής
Το ταχυδρομείο
Η θυσία και πολλά άλλα υπέροχα έργα.

πηγή (μέρους του βιογραφικού και της φωτογραφίας)

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Ελένη Ιωάννου

Η Ελένη Ιωάννου είναι από την Καβάλα. Γράφει ποίηση, ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, ενίοτε με την εικονογράφηση και την αρθρογραφία. Σπούδασε Fashion Design, Interior Design & Makeup Artist στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και γραφής, μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ζωγραφικής, φωτογραφίας, τραγούδι και πιάνο. Συμμετέχει σε σεμινάρια όταν της δίνεται η ευκαιρία γιατί της αρέσει να ανανεώνει τις γνώσεις της, πιστεύοντας πως ο άνθρωπος όσο ζει μαθαίνει. Είναι σε συνεχή δράση και νοιώθει τυχερή γιατί ασχολείται με ό,τι αγαπά και την εκφράζει. Εξάλλου όπως λέει, η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή… Ποιήματά της και ποιητικές συλλογές της έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και υπάρχουν σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, σε ebooks και ποιητικές ανθολογίες, όπως «ΣυνΠοιείν», «Της θάλασσας…», ‘Μια εικόνα… Χίλιες λέξεις! κ.α. με το vivlio.net, ”End of Days-A Collection Of Poetry”, «INTERCONTINENTAL ANTHOLOGY OF POETRY», «TRIBUTE FOR NELSON MANDELA»κ.α. Ζωγραφικά έργα της έχουν διακριθεί και βραβευτεί στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής με το εικαστικό τμήμα του Σ.Φ.Γ.Τ., όπως, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2016, CROSSING PATHS 2016, CHEAP ART 2017, REMbrand name στη gallery της Λόλας Νικολάου κ.α καθώς και σε εκθέσεις φωτογραφίας, με την Ε.Φ.Ε., τον Φ.Ο.Κ. και τον Φωτογραφικό Όμιλο Θες/νίκης κ.α. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου του Πλάτωνα Ριβέλλη, του Φ.Ο.Κ. (Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας), της Ε.Φ.Ε. (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία), του ΑΤΙΟΝ Αθήνας και του Σ.Φ.Γ.Τ. Κ. (Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας). Φωτογραφίες της υπάρχουν στο περιοδικό Φωτογράφος στη στήλη των Αναγνωστών. Έχει βραβευτεί και διακριθεί από την Ε.Φ.Ε. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον λογοτεχνικό-φωτογραφικό διαγωνισμό Νίκος Καζαντζάκης. Ανεβάζει τις φωτογραφίες της στο flickr με το όνομα Elena DestijldelArte: https://www.flickr.com/photos/96111769@N02/ και στην επίσημη ιστοσελίδα του Φωτογραφικού Κύκλου https://www.photocircle.gr/el/portfolios/community/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB Γράφει άρθρα περί… ποίησης και παρουσιάζει τα ποιήματά της στο διαδίκτυο και ό,τι της υπαγορεύει η συνείδηση… για τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη, τα αισθήματα, τους ανθρώπους… εμπνεόμενη από ένα οπτικό ταξίδι μεγάλων γνωστών και αγνώστων φωτογράφων, ζωγράφων, δημιουργών εικόνων… στην επίσημη ιστοσελίδα της: ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΗΣΗ___ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ https://obsessionforpoetry.blogspot.com/

6 Σχόλια

 1. fofi walter-kyrlidou

  Απλα υπεροχο.Δεν γνωριζα τον Ραμπιντραναθ Τανγκορ και η κυρια Ιωαννου μου ανοιξε με ευγενια και θερμη την πορτα του εργου του.Ευχαριστω.

  Απάντηση
 2. Βαγγέλης Θερμογιάννης

  Κι εγώ δεν τον γνώριζα κι είναι πράγματι υπέροχος ποιητής. Σας ευχαριστούμε κυρία Ιωάννου για την όμορφη σημερινή σας παρουσίαση.

  Απάντηση
 3. Soula Kalogeropoulou

  Επιτρεψτε μου να προσθέσω ενα ακομη καταπληκτικό του έργο : το σπιτι και ο κόσμος

  Απάντηση
 4. Ελένη Ιωάννου

  Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Θερμογιάννη, που εσείς κι ο αδελφός σας, μου δίνετε το βήμα και το χώρο να εκφραστώ 🙂

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος