Select Page

Σε τεντωμένο σχοινί, της Χριστίνας Σουλελέ

Σε τεντωμένο σχοινί, της Χριστίνας Σουλελέ

child_classroom

Απόψε θα κλείσω τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστή. Ούτε θέλω να δω, ούτε ν’ ακούσω για πολέμους, τρομοκρατία, δολοφονίες, προσφυγιά, ανεργία. Θ’ ακούσω μουσική, θα διαβάσω ένα βιβλίο και θα κοιμηθώ νωρίς.

Απόψε νιώθω κουρασμένη. Θέλω να ξεκουραστώ, να ξεχαστώ, να αδειάσει το μυαλό μου από καθετί άσχημο. Να προσποιηθώ πως τίποτα κακό δε συμβαίνει στον κόσμο, πως έστω για ένα βράδυ, τα πάντα κυλούν ήρεμα. Λέω να πάρω και ένα τηλέφωνο τη φίλη μου. Έχω ανάγκη ν’ ακούσω τη φωνή της, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα μικρά κι ασήμαντα που κουβεντιάζουν οι φίλες. Να κανονίσουμε να τα πούμε από κοντά.

Μια φωνή απελπισμένη, στενοχωρημένη με υποδέχεται στην άλλη γραμμή. Με γεμάτη ένταση φωνή, μου ανακοινώνει πως απολύθηκε. Τα δάνεια τρέχουν, οι λογαριασμοί τρέχουν, τα έξοδα τρέχουν κι αυτή είναι καθηλωμένη. Θα φύγει. Το αποφάσισε. Το αποφάσισαν μαζί με τον άντρα της, άνεργο εδώ και δυο χρόνια. Δεν υπάρχει φως πια σ’ αυτή τη χώρα. Άραγε υπάρχει κάπου φως;

Απόψε το off χάλασε, κόλλησε, δεν υπακούει. Απόψε δε θα ξεχαστώ, δε θα κοιμηθώ. Τα άσχημα νέα που ήθελα να αποφύγω, δεν βρίσκονται απομονωμένα από μένα. Βρίσκονται γύρω μου, δίπλα μου, μέσα μου. Μου χτυπάνε την πόρτα κι αν κάποιες φορές συνειδητά κωφεύω, δε σημαίνει πως δε φωνάζουν κι αν τα κοιτάζω από την κλειδαρότρυπα, δε σημαίνει πως περιμένουν εμένα να τους ανοίξω με το κλειδί. Κλέφτες είναι και φτιάχνουν αντικλείδια, βρίσκουν τρόπο ν’ ανοίξουν, να εισβάλλουν, να αρπάξουν και να μου θυμίσουν πως κι εγώ δεν είμαι εξαίρεση.

Απόψε τα λεπτά περνούν βασανιστικά αργά. Έχω μείνει αποκαμωμένη, μουδιασμένη και κοιτάζω το κενό. Ούτε ν’ ακούσω μουσική, ούτε να διαβάσω μπορώ. Είμαι άυπνη κι αύριο πρέπει να σηκωθώ πρωί, να ετοιμαστώ για τη δουλειά. Μακάρι να με περίμενε εκεί ένας υπολογιστής, να καθίσω απέναντί του χωρίς να με νοιάζει αν θα δει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου, αν θα αισθανθεί τα άνευρα ή νευρικά χέρια μου, αν θα ακούσει τη βαριά φωνή μου, αν με δει άκεφη, αγέλαστη, υποτονική ή τσαντισμένη. Μακάρι να δούλευα με κάποιον, που δεν θα τον ένοιαζε αν το βλέμμα μου ήταν σκοτεινιασμένο.

Αύριο όμως θα με περιμένουν παιδιά, να τους χαμογελάσω, να τα αγκαλιάσω, να τους διαβάσω παραμύθια, να τους τραγουδήσω, να πούμε τα νέα της ημέρας, να ζωγραφίσουμε, να γελάσουμε, να παίξουμε.

Κάθε ένα από αυτά, θα κουβαλάει το δικό του φορτίο. Την ανεργία των γονιών του ή την έλλειψή του λόγω μετανάστευσης, την ορφάνια, τις εικόνες από τη φρίκη ενός πολέμου. Μεγάλο βάρος για τους μικρούς του ώμους, ειδικά όταν λείπει και το αντίβαρο, ένα κολατσιό, ένα μολύβι, ένα όνειρο.

Αύριο, δεκάδες παιδικά μάτια, θα καρφώσουν το βλέμμα τους πάνω στο δικό μου και θα με ικετέψουν να τ’ αλαφρώσω, να τ’ απαλλάξω, να σηκώσω για λίγες ώρες το βάρος τους. Σ’ έχει κοιτάξει στα μάτια ένα παιδί; Η ματιά του γίνεται πότε χάδι τρυφερό, πότε λεπίδι κοφτερό που σε πληγώνει.

Απόψε νιώθω ανυπεράσπιστη, φοβισμένη. Αύριο, θα με περιμένει ένας μικρούλης που θα έχει ανάγκη, να με δει να πατάω γερά στα πόδια μου, για να στηριχτεί πάνω μου και να κάνει τα πρώτα του αυτόνομα βήματα. Πώς μ’ αρέσει να τον βλέπω να χαμογελά, κάθε φορά που αλλάζει βήμα, που κορδώνεται από χαρά κι υπερηφάνεια όταν καταφέρνει να ισορροπεί στα δυο του πόδια, που με κοιτάζει μέσα στα μάτια, για να δει αν συμμετέχω στη χαρά του, που παίρνει θάρρος όταν ακούει «μπράβο, συνέχισε».

Έχεις κοιτάξει στα μάτια ένα παιδί; Υδρόγειος σφαίρα είναι η ματιά του για να βρίσκεις τις συντεταγμένες όλων των συναισθημάτων. Ένας καθρέφτης που αντανακλά τα συναισθήματα μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Σαν κι αυτόν, προσπαθώ να ισορροπώ κι εγώ ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, την αθωότητα και τον παραλογισμό. Κάθε μέρα, νιώθω πως περπατώ σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Να μη δείχνω τη λύπη μου, για να είμαι δυνατή γι’ αυτόν που με έχει ανάγκη. Να μη δείχνω τη χαρά μου, από σεβασμό σ’ αυτόν που πονά. Δύσκολη η ισορροπία.

Πώς γίναμε έτσι; Να μην μπορούμε να χαρούμε αυτό το δώρο που λέγεται Ζωή. Κάποιοι να θεωρούνται προνομιούχοι, επειδή έχουν μια δουλειά έστω και κακοπληρωμένη. Πού να το πεις; Σε αυτόν που είναι άνεργος; Σε αυτόν που δουλεύει και δεν πληρώνεται; Η εργασία από δικαίωμα έγινε προνόμιο των λίγων. Η χαρά από όμορφο συναίσθημα που θα έπρεπε να ζητωκραυγάζει, μοιάζει σα ζαρωμένο παιδί, που λουφάζει σε μια γωνιά, από φόβο μήπως το μαλώσουν για τη σκανταλιά που έκανε. Κι όσο απλώνεται τριγύρω η λύπη, τόσο η χαρά συρρικνώνεται. Έγινε συναίσθημα προς εξαφάνιση. Απειλούμενο είδος.

Απόψε νιώθω τρωτή. Αύριο, θα πρέπει να νιώσω δυνατή, γιατί κάποια παιδιά με διδάσκουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Το βήμα που θα κάνουν, το ποτήρι που θα σηκώσουν, τα χέρια που θα απλώσουν, η κίνηση του κεφαλιού προς το μέρος της φωνής μου. Κάθε μέρα, παίρνω μαθήματα από τους καλύτερους δασκάλους, που μου διδάσκουν στην πράξη πως όλα κερδίζονται με αγώνα και κυρίως, διατηρούνται με κόπο, υπομονή κι επιμονή. Και μόνο γι’ αυτά πρέπει ν’ αντέξω.

Απόψε νιώθω κουρασμένη. Tα μάτια μου είναι βαριά. Αύριο, θα πρέπει να υπερβώ για άλλη μια φορά τον εαυτό μου. Να κρύψω τα σημάδια της αϋπνίας μου και να φορέσω το πιο πλατύ χαμόγελό μου. Ηθοποιός θα γίνω και θα προσπαθήσω να παίξω, όσο πιο φυσικά μπορώ. Πρέπει να είμαι πειστική. Δίπλα μου δε θα έχω ανυποψίαστους θεατές, αλλά συμπρωταγωνιστές. Ο ρόλος μου δεν θα είναι μονόλογος, αλλά θα εξελίσσεται μέσα από τα λόγια, τις σκέψεις των παιδιών, που καταγράφουν, αντιγράφουν και μιμούνται συμπεριφορές. Αν χαμογελάσω, θα χαμογελάσουν, αν με δουν να σηκώνω το χέρι για να πιαστώ από μια ελπίδα, θα σηκώσουν κι αυτά το δικό τους, αν με δουν να κρατώ το κεφάλι ψηλά, θα κάνουν κι εκείνα το ίδιο.

Απόψε η νύχτα είναι άοσμη και πληκτική. Αύριο, να μην ξεχάσω να κόψω δυο τριαντάφυλλα από τη γλάστρα μου, να στολίσω την τάξη για να μυρίσει Άνοιξη. Θα τραβήξω και τις κουρτίνες για να μπει ο ήλιος, συνεπής και αξιόπιστος όπως πάντα. Θα τραγουδήσουμε τα πιο χαρούμενα τραγούδια, θα ζωγραφίσουμε με τα πιο φωτεινά χρώματα, θα διαβάσουμε τα πιο όμορφα παραμύθια. Όλα τα παραμύθια είναι όμορφα, γιατί πάντα οι καλοί νικάνε. Πού ξέρεις; Από τα πολλά, ίσως τα παιδιά πιστέψουν πως ο λύκος νικιέται και κάποια φορά τον κερδίσουν κι αυτά. Εμείς οι μεγάλοι κιοτέψαμε, κιοτεύουμε. Μόνο κλάψα είμαστε, από πράξεις τίποτα. Δειλία κι αυτό! Να τα περιμένουμε όλα από τα παιδιά! Τα κάναμε θάλασσα εμείς, τραβάτε κουπί τώρα εσείς για να σωθείτε.

Αργεί να ξημερώσει. Θα κλείσω τα μάτια και θα φτιάξω ένα όμορφο παραμύθι, για ένα αύριο όχι μουντό και γκρίζο, αλλά φωτεινό, παιδικό, αθώο. Το χρωστάω στα παιδιά, που είναι παιδιά μου. Στα παιδιά που δε με αφήνουν να αφεθώ, να παραδοθώ, να ξεχάσω πως υπάρχουν παραμύθια και όνειρα και που, κάθε μέρα μου υπενθυμίζουν πως όλα απαιτούν αγώνα. Στα παιδιά, που δεν πρέπει να ξεχάσουν το πιο όμορφο συναίσθημα. Το χρωστάω στη σχέση μας, που στηρίζεται στο «δούναι και λαβείν». Δίνω και παίρνω, αδειάζω και γεμίζω, συγκοινωνούντα δοχεία είμαστε.

Απόψε η νύχτα είναι γεμάτη σκιές και δαίμονες. Νιώθω να με νικάει. Σε τεντωμένο σκοινί γίνεται ο αγώνας μας, μα δε θα την αφήσω. Θα την παλέψω και θ’ αντέξω. Για τα παιδιά που θέλουν να με βλέπουν να χαμογελώ, για μένα που θέλω να τα βλέπω να ελπίζουν.

 

_

γράφει η Χριστίνα Σουλελέ

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

19 Σχόλια

 1. Έλενα Σαλιγκάρα

  Πόσο αληθινό κείμενο και πόσο παράπονο έβγαλες, Χριστίνα. Με άγγιξε πολύ, απ’ την αρχή ως το τέλος.

  Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Με μια ευαισθησία που αγάπησα γέμισες με Φως αυτό το μονόλογο. Είσαι από εκείνους τους καθηγητές που θαυμάζω. Είναι πολύ δύσκολο να δίνεις ελπίδα όταν εσύ η ίδια τη χάνεις, να χαμογελάς όταν μέσα σου έχεις θλιμμένα κομμάτια..να βοηθάς τούτα τα πλάσματα που κρέμονται από εσένα και σε έχουν τόση ανάγκη. Σου βγάζω το καπέλο Χριστίνα μου. Μακάρι όλοι οι καθηγητές να σκέφτονταν τόσο ανθρώπινα και τόσο γεμάτα όπως εσύ… Μπράβο σου!

  Απάντηση
 3. Χριστίνα Σουλελέ

  Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα!

  Απάντηση
 4. Χριστίνα Σουλελέ

  Μάχη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου. Νομίζω πως όσοι, είτε δουλεύουμε μα παιδιά είτε συναναστρεφόμαστε με παιδιά, το έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα, να ισορροπούμε τα συναισθήματά μας.Είναι ψυχοφθόρο αλλά και ψυχοθεραπευτικό. Κι αυτή είναι η ομορφιά.
  Η φωτογραφία που επέλεξες είναι υπέροχη. Περίμενα ένα τεντωμένο σχοινί με κάποιον να ακροβατεί και με εξέπληξες ευχάριστα.
  Μία διόρθωση: Είμαι δασκάλα, όχι καθηγήτρια και αυτό τον διαχωρισμό τον κάνω για να διευκρινίσω τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η ουσία είναι πως είτε στην Α/θμια, είτε στη β/θμια ή στην γ/θμια εκπαίδευση δουλεύουμε, δάσκαλοι είμαστε. Σε ευχαριστώ για την επιμέλεια.

  Απάντηση
 5. Χριστίνα Σουλελέ

  Το κείμενο το εμπνεύστηκα όχι μόνο από προσωπικές εμπειρίες αλλά και από συζητήσεις με συναδέλφους. Οι αγωνίες οι δικές μας μπαίνουν στην άκρη, όταν έχουμε κοντά μας παιδιά που βιώνουν την ασχήμια της εποχής.

  Απάντηση
 6. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Χριστίνα ίσως το πιο ωραίο σου κείμενο . Τόσο μα τόσο αληθινό. Μου άρεσε πάρα πολύ, παρά τη μελαγχολία που με έπιασε με το διάβασμά του.
  Εύχομαι να παίρνεις δύναμη από τη Φύση, τα Βουνά σου, για να τη μεταδίδεις στα παιδιά που την έχουν πιο πολύ από όλους ανάγκη .

  Απάντηση
 7. Σοφια Ντουπη

  Χριστίνα μου τι να πω? Δεν έχω λόγια. Κάθε σου λέξη και ένα τρυφερό άγγιγμα …Υπέροχος μονόλογός μπράβο σου!!!!

  Απάντηση
 8. Μάχη Τζουγανάκη

  Χριστίνα μου, η λέξη δασκάλα μου αρέσει έτσι κι αλλιώς πιο πολύ. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οσο για τη φωτογραφία…το χέρι μου μόνο σε παιδί μπορούσε να πάει καθισμένο εκεί σε κάποιο θρανίο να παίρνει δύναμη απο εσένα και να γεμίζει από όνειρα…. Καλό βράδυ!

  Απάντηση
 9. Άννα Ρουμελιώτη

  Με άγγιξε….πάρα πολύ …..με συγκινησες για πολλούς λόγους Χριστίνα μου….να είσαι καλά και να μοιράζεσαι την όμορφη δύναμή σου μαζί μας………..Καλο βράδυ Δασκάλα 🙂

  Απάντηση
 10. Χριστίνα Σουλελέ

  Λένα σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου. Συγγνώμη για τη μελαγχολία που σου προξένησε το κείμενό μου. Όλοι έχουμε τέτοιες διακυμάνσεις, αλλά με το πρώτο φως της μέρας τις ξεπερνάμε. Μας βοηθάνε οι φίλοι μας, η φύση και τα παιδιά! Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 11. Χριστίνα Σουλελέ

  Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία μου. Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 12. Χριστίνα Σουλελέ

  Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 13. Χριστίνα Σουλελέ

  Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που σε άγγιξε. Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 14. Χριστίνα Σουλελέ

  Δε ξέρω τι γίνεται με τα σχόλια. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 15. Πόπη Κλειδαρά

  Είναι συγκλονιστικός μονόλογος. Μου άρεσε πάρα πολύ!

  Απάντηση
 16. Χριστίνα Σουλελέ

  Σε ευχαριστώ πολύ Πόπη. Καλό σου βράδυ!

  Απάντηση
 17. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗ

  Πώς γίναμε έτσι; Να μην μπορούμε να χαρούμε αυτό το δώρο που λέγεται Ζωή….. ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο Χριστίνα!

  Απάντηση
 18. Χριστίνα Σουλελέ

  Σας ευχαριστώ πολύ Χρυσούλα! Φαινόμενα της εποχής.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!