Επιλέξτε Page

Στο οπισθόφυλλο με τη Δήμητρα Ιωάννου

31.03.2016

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

 

Αδιαμφισβήτητα οι καιροί δύσκολοι για τον τόπο μας και οι μέρες γκρίζες… Χαμόγελο πουθενά και η απογοήτευση να φουσκώνει σαν κύμα και να παρασύρει στα αφρισμένα νερά της σχέσεις, καταστάσεις κι ανθρώπους. Ουδείς ανεπηρέαστος κι ουδείς ανέπαφος, όταν η συλλογική πραγματικότητα δείχνει τόσο σκληρά τα δόντια της.

Εδώ και μήνες παρακολουθούσα μουδιασμένη τα συμβάντα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, ποια λόγια να πω και πώς να ανακουφίσω το σφίξιμο στις στραγγαλισμένες ψυχές. Τι μπορείς να κάνεις όταν τα γεγονότα σε ξεπερνούν τόσο άγρια; Ένας πνιγηρός κόμπος φράζει το λαιμό και το ηθικό μοιάζει να τσακίζεται σα λιανόκλαδο κάτω από το βάρος τούτης της σαρωτικής χιονοστιβάδας.

valentina-planeutra athinonΉταν τότε που γεννήθηκε στο μυαλό μου η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Επανειλημμένα έχω αποκαλέσει αυτή την ηρωίδα ‘παιδί ενός κατώτερου Θεού’. Μπορείτε να φανταστείτε έναν άνθρωπο γεννημένο στην μοναξιά και στην απόρριψη και στραγγιγμένο παντελώς από υποστήριξη και αγάπη; Έτσι ακριβώς ήταν το ξεκίνημα της ζωής της!

Καρπός ενός έρωτα που δεν έφτασε στα σκαλιά της εκκλησίας και ορφανή από κούνια μεγαλώνει με μια σκοτεινή παρουσία, τη γιαγιά της, τη θρησκόληπτη γριά Γερακίνα, που τη θεωρεί όνειδος και στην ουσία θέλει να την ξεφορτωθεί. Ένα παιδί παρατημένο που μεγαλώνει μόνο του και από δώδεκα χρονών ρίχνεται στη βιοπάλη, μπαίνοντας υπηρέτρια στο πιο μεγάλο αρχοντικό του τόπου. Η οικονόμος του σπιτιού την αποπαίρνει και την κακομεταχειρίζεται, ενώ ο αφέντης του σπιτιού, ο κτηνώδης Λέανδρος Σγουρός την κακοποιεί επανειλημμένα.

Φως πουθενά στο σκηνικό. Μόνο μια κρυφή φλόγα που σιγοκαίει ζωντανή μέσα στην καρδιά της κοπελίτσας και την πυρώνει. Κάνει το αίμα της να αναδεύεται και να χοχλάζει. Θέλει να ξεφύγει, θέλει να δει άλλους τόπους και να κάνει κάτι παραπάνω από αυτά που φαίνεται να της έχει προδιαγράψει ένα σκληρό πεπρωμένο. Τολμά να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή! Το να καταποντιστεί ίσως θα ήταν η πιο λογική συνέπεια μιας τέτοιας αρχής και μιας τέτοιας ζωής, όμως το ψυχικό σθένος της δεν αποδέχεται μια τόσο άχαρη μοίρα. Αντιδρά και βρυχάται σα λιοντάρι! Ειδικά τα πρώτα βήματά της δεν είναι εύκολα. Ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια που την πληγώνουν κι εκείνη καλείται να περάσει δια πυρός και σιδήρου για να βρει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία της. Και το κάνει! Ρίχνεται στο βούρκο αλλά δε λερώνεται. Επιμένει, υπομένει, προσπαθεί, πέφτει, σφίγγει τα δόντια, ξανασηκώνεται, αλλά πάντα προχωρεί μπροστά και τελικά πετυχαίνει το στόχο της και πραγματοποιεί τα όνειρά της!

Η πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου δίνει με το δικό της παράδειγμα και την προσωπική της πορεία ένα μάθημα ζωής. Παρακολουθώντας την καταλαβαίνουμε ότι οποιοδήποτε τραγικό γεγονός δεν είναι απαραίτητα το τέλος των πάντων. Μπορεί κάλλιστα να είναι το έναυσμα που θα μας ωθήσει να αρνηθούμε τα γραμμένα και να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, ατσαλώνοντας την καρδιά μας και αποκαλύπτοντας το ιδιαίτερο μέταλλο από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.

Χρειάστηκε ενδελεχής έρευνα για να τοποθετηθεί σωστά το οδοιπορικό της Βαλεντίνας στην αθηναϊκή Μπελ Επόκ. Μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών ο αναγνώστης περπατά στις γραφικές γειτονιές της Πλάκας και του Γκαζοχωρίου. Απολαμβάνει τον καφέ του στο θρυλικό καφενείο του Ζαχαράτου μαζί με μια λαχταριστή γεμάτη κουταλιά υποβρύχιο και ακούει κλασσικό τραγούδι μετά μουσικής στα περίφημα κοσμικά ζαχαροπλαστεία, παρέα με τους κοσμικούς κύριους και κυρίες των Αθηνών. Έρχεται να διαβάσει την εφημερίδα του στα παγκάκια του δροσερού Ζαππείου μαζί με τους άλλους περιπατητές ή κατεβαίνει με το βιζαβί για να απολαύσει τη θαλασσινή αύρα στο κοσμικό Φάληρο. Παίρνει μια γεύση από τα αμαρτωλά καφέ σαντάν της Ομόνοιας και του Ιλισού καθώς και από μεγαλειώδεις παραστάσεις στα πιο πολυτελή θέατρα της εποχής.

Στο βιβλίο μας συστήνονται διάφοροι γραφικοί τύποι που δίνουν ανάγλυφα το χρώμα των καιρών. Ο μικρός λουστράκος Λουκίλης, ο γιος της αρσίζας της Φωφώς, με τις δύσκολες καταβολές και την απίστευτη εξέλιξή του, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η πονόψυχη Αιμιλία με το μαγαζί των νεωτερισμών κάπου κοντά στην Ερμού, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος, η νεαρή θεατρίνα Μπέτυ και πάνω από όλους ο αγέρωχος Σέργιος Σγουρός. 

 

Ιδιαίτερη έρευνα έγινε και για να αποδοθεί η κομψή και λεπτεπίλεπτη αθηναϊκή γλώσσα, κεντημένη με τύπους της καθαρεύουσας και πολλά ξενόφερτα στοιχεία, σαφώς επηρεασμένη από την εμφανή ξενομανία των Αθηναίων της εποχής.

Ολοκληρώνοντας οφείλω να πω πως ο σημερινός άνθρωπος και κατά συνέπεια ο σημερινός αναγνώστης είναι πολυδιάστατος και τέρπεται από πιο σύνθετα αναγνώσματα που εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλαπλούς σκοπούς. Σύνθετος λοιπόν είναι και ο ρόλος της λογοτεχνίας που αναλαμβάνει να τον ξεκουράσει και να του δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα προβλήματά του και από μια αδηφάγα καθημερινότητα που τον συνθλίβει. Να τον ταξιδέψει σε μακρινά μέρη αλλά και σε αλλοτινούς καιρούς κι άλλες νοσταλγικές εποχές. Να του προσφέρει γνώσεις και τροφή για σκέψη και περαιτέρω προβληματισμό πάνω σε καίρια ζητήματα. Να τον διδάξει αλλά και να του προσφέρει λύσεις με τα παραδείγματα και τα παθήματα των ηρώων της. Να ηρεμήσει και να εξισορροπήσει την ψυχή του, να ζωντανέψει και να εξευμενίσει το συναίσθημα και να ανοίξει ένα παράθυρο στην αυτογνωσία. Και πάνω από όλα να του προσφέρει την πολύτιμη ελπίδα, το φως και την πεποίθηση πως αν ο ίδιος προσπαθήσει, υπάρχει η δυνατότητα να πάνε όλα καλά και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα!

Η Λογοτεχνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που θα μας κρατήσει γερά από το χέρι και θα μας στηρίξει ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς.

Ας την έχουμε πάντα στην καρδιά μας και ας έχουμε ένα βιβλίο πάντα δίπλα μας!

Δήμητρα Ιωάννου

 

_

Διαβάστε την κριτική παρουσίαση του βιβλίου 'Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών' από τον βιβλιοκριτικό Πάνο Τουρλή εδώ.

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

-

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Λογοτεχνικά έργα που έγιναν τηλεοπτικές σειρές – Μέρος Β’

Λογοτεχνικά έργα που έγιναν τηλεοπτικές σειρές – Μέρος Β’

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η λίστα με τα λογοτεχνικά κείμενα που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην μικρή οθόνη παραμένει ατελείωτη, οπότε θα παραθέσω μερικά ακόμη που χαράχτηκαν στην μνήμη μας και μας χάρισαν όμορφες και συγκινητικές στιγμές: Το Δέκα: Το ομώνυμο...

Λογοτεχνικά έργα που έγιναν τηλεοπτικές σειρές – Μέρος Β’

Λογοτεχνικά έργα που έγιναν τηλεοπτικές σειρές

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Είναι σύνηθες φαινόμενο λογοτεχνικά έργα να μεταφέρονται – επιτυχώς ή μη- στην μικρή ή μεγάλη οθόνη. Επιλέγοντας λοιπόν την πρώτη περίπτωση (της επιτυχούς μεταφοράς δηλαδή) παραθέτω μια ενδεικτική λίστα με σήριαλ στην μικρή οθόνη –...

Ο Ουγκώ για την Ελληνική Επανάσταση

Ο Ουγκώ για την Ελληνική Επανάσταση

Το όνομα του Βίκτωρος Ουγκώ (1802-1885) είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα μυθιστορήματά του, όπως «Η Παναγία των Παρισίων» και «Οι Άθλιοι», ωστόσο το έργο του περιλαμβάνει, επίσης, δοκίμια, διηγήματα, θεατρικά  και ποιήματα, με μία ευρεία θεματολογία γύρω από τις...

Οι μικροί γαλαξίες – Νικηφόρος Βρεττάκος

Οι μικροί γαλαξίες – Νικηφόρος Βρεττάκος

γράφει η Άντια Αδαμίδου - Οι μικροί γαλαξίες Του Νικηφόρου Βρεττάκου Πᾶνε κι ἔρχονται οἱ ἄνθρωποι πάνω στὴ γῆ. Σταματᾶνε γιὰ λίγο, στέκονται ὁ ἕνας ἀντίκρυ στὸν ἄλλο, μιλοῦν μεταξύ τους. Ἔπειτα φεύγουν, διασταυρώνονται, μοιάζουν σὰν πέτρες ποὺ βλέπονται. Ὅμως, ἐσύ, δὲ...

15 Απριλίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

15 Απριλίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

- γράφει η Άννα Αργύρη - Οι μορφές χάνονται η μια μέσα στην άλλη, καθώς οι χρωματικοί τόνοι μεταβαίνουν απαλά από τη σκιά στο φως, "σαν τον καπνό που διαλύεται" (Sfumato). Τα περιγράμματα σβήνουν και δημιουργείται το ασαφές. Το αίνιγμα. 15 Απριλίου 1452 γεννιέται ο...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

15 Απριλίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

15 Απριλίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

- γράφει η Άννα Αργύρη - Οι μορφές χάνονται η μια μέσα στην άλλη, καθώς οι χρωματικοί τόνοι μεταβαίνουν απαλά από τη σκιά στο φως, "σαν τον καπνό που διαλύεται" (Sfumato). Τα περιγράμματα σβήνουν και δημιουργείται το ασαφές. Το αίνιγμα. 15 Απριλίου 1452 γεννιέται ο...

Πληγωμένη Άνοιξη

Πληγωμένη Άνοιξη

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η Άνοιξη, ως περίοδος Αναγέννησης και άνθησης, συχνά αποτελεί συνώνυμο της ζωής και της ευτυχίας. Ωστόσο, καμιά γέννα δεν προκύπτει χωρίς ωδίνες και μάλιστα – σε ορισμένες περιπτώσεις- ο πόνος ξεπερνά κατά πολύ και επισκιάζει την ακμή της...

30 Μαρτίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ

30 Μαρτίου – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ

- γράφει η Άννα Αργύρη - 1888. Ο Σερά απασχολεί με τον Pointillism τα φιλότεχνα καφενεία στη Rive Gauche του Παρισιού. Ο Σεζάν από την άλλη απομονώνεται δημιουργικά στο Αιξ. Κι ένας νέος με ασκητική μορφή και γεμάτος πάθος αναχωρεί από το Παρίσι για τη Νότια Γαλλία....

4 σχόλια

4 Σχόλια

 1. Δήμητρα Αδάμου

  Συγχαρητήρια στην κυρία Ιωάννου. Είναι πολύ ωραίο εμείς οι αναγνώστες να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουμε τις σκέψεις των αγαπημένων μας συγγραφέων! Και πάλι μπράβο!

  Απάντηση
  • Δήμητρα Ιωάννου

   Δήμητρά μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου! Και για μένα ήταν μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να γράψω κάποιες βαθύτερες σκέψεις και ευχαριστώ θερμά τον κύριο Κώστα Θερμογιάννη και τοβιβλίο.net που μου έδωσε την ευκαιρία να το κάνω στο Οπισθόφυλλο!

   Απάντηση
 2. Εύη Αντωνή

  Μπράβο
  Είναι πολύ ωραίο βιβλίο

  Απάντηση
  • Δήμητρα Ιωάννου

   Εύη μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου