Στο σχολείο του δρόμου…

12.02.2014

 

Διαβάστε το πρώτο μέρος της ιστορίας εδώ.

 

Δύο μέρες αυστηρά στέρηση Ζαχαρούλας
- Γιατί μάστορα μου, τι έκανα ;;
- Όχι τι έκανες, τι δεν έκανες ρε μπαγλαμά, τι δεν έκανες και τσάκισες τα δάχτυλά σου. Τα μπατάρισες με ταινία. Έβαλες τουλάχιστον καπνό να κλείσει το σκίσιμο ή τα άφησες έτσι και στα απαυτά σου;

Η στέρηση Ζαχαρούλας αυστηρά ήταν «βαριά» τιμωρία και υπολογίσιμη από τους πιτσιρικάδες, βοηθούς μαστόρων. Επιβαλλόταν δε από το Λιάκο και γίνονταν σεβαστή ασυζητητί από τον τιμωρημένο χωρίς περαιτέρω σχόλια. Σήμαινε τις επόμενες δύο (ή περισσότερες) φορές που θα του ζητούσαν την Ζαχαρούλα για να βγάλουν βόλτα την γκομενίτσα, θα εισέπρατταν ένα μεγαλοπρεπές όχι χωρίς άλλη αιτιολόγηση. Έτσι όπως είχε εξελιχθεί το πράγμα, το ιδιότυπο αυτό ποινολόγιο, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πιτσιρικάδων μαστόρων. Έπεφτες σε παράπτωμα, είχες στέρηση Ζαχαρούλας, γινόσουν ρόμπα στους υπόλοιπους, άκουγες και την γκρίνια της «μικρής» που ένιωθε ασφαλής στην Ζαχαρούλα όσο σε κανένα άλλο αυτοκίνητο. Δεν έβαζε βλέπεις φωτιά στην άσφαλτο το βαρύ και δυσκίνητο αυτοκίνητο. Ο πιτσιρικάς οδηγός δεν μπορούσε να κάνει τις φιγούρες του, τα παντηλίκια, τα χειροφρενήδια και όλα τα κόλπα που σκάρωνε το τρελαμένο από τις νεανικές του ορμόνες μυαλό. Έτσι τα κορίτσια ένιωθαν καλά. Δεν είχαν το φόβο μήπως βρεθούν αγκαλιά με κανένα δέντρο, αλλά και στην χειρότερη που θα συνέβαινε και αυτό (είχε γίνει αρκετές φορές), η ταχύτητα ήταν τέτοια που δεν σε σκότωνε.
Όλη η αγάπη του Λιάκου για τα παιδιά, έβγαινε σε αυτή την τιμωρία. Τα είχε φιλοσοφήσει τα πράγματα. Είχε μιλήσει και με αρκετούς από τους γονείς τους, είχε συνάψει και μια άτυπη μυστική συμφωνία με τις πιτσιρίκες. Παιδιά ήταν κι αυτές και τις αγαπούσε όσο και τα μικρά «κριαράκια» που τον περιτριγύριζαν με θαυμασμό και σέβας.
- Για πες τώρα τι έκανες και τα κλάδεψες τα δάχτυλα;
- Να μάστορά μου, έχουμε δυο μέρες στο μαγαζί ένα «χρέπι», ένα αρχαίο FIAT, σάπιο από την κορφή μέχρι τα νύχια. Μου είπε ο «μάστορας» να το γδύσω, για να το ξεσαπίσουμε. Μια βίδα στον μπροστινό προφυλακτήρα δεν έβγαινε με τίποτα. Την ζόρισα, τσάκισε το κεφάλι και μου έφυγε το κλειδί, έσκασε το χέρι μου στο σκουριασμένο φτερό και...
- Ανεξεταστέος και τον Σεπτέμβριο με τον κηδεμόνα σου.
- …τσιμουδιά ο μικρός και το κεφάλι κάτω με τα μάτια να κοιτάζουν το πάτωμα.
- Ανεξεταστέος σε δύο, ένα στην προσοχή, δύο στις βίδες.
Τι σας έχω πει ρε; (όταν έλεγε τι σας έχω πει, ενώ μιλούσε σε έναν, ήξερε πως ήταν σαν να μίλαγε σε όλους, αφού σε χρόνο ντε-τε θα το μάθαιναν και οι άλλοι). Πρώτα πάει το κανονικό κεφάλι και μετά το δεύτερο. Πρώτα σκέφτεσαι και μετά δουλεύεις. Στο μάθημα «προσοχή» λοιπόν κόπηκες πανηγυρικά. Δεν ζήτησες βοήθεια από το μάστορά σου, τον συνάδελφό σου ή από εμένα σε τελική ανάλυση. Δεν πρόσεξες, δεν σκέφτηκες, δεν έκανες ότι έπρεπε σωστά, άρα μας έγραψες όλους στα μεγάλα βαριά σου τέτοια. Πάρτα να ‘χεις λοιπόν και πάω παρακάτω. Μάθημα: Βίδες. Άνοιξε τα αυτιά σου γιατί λιγκουαφό δεν είμαι και σε κασέτα δεν θα στα γράψω να κάνεις «υπνοπαιδεία».

                              
ΒΙΔΕΣ
Οι βίδες το λοιπό είναι πράγματα θηλυκά και σαν τέτοια τις σέβεσαι και τις λογαριάζεις. Δεν την σεβάστηκες τη βίδα θα σου κάνει τσαλίμια, θα σε παιδέψει μπορεί και να σε τραυματίσει ανεπανόρθωτα. Δεν την λογάριασες το λιγότερο θα γρατζουνιστείς και το χειρότερο βάλτο μόνος σου στο τρελαμένο σου κεφάλι.
Αν το σκεφτείς οι βίδες, τα θηλυκά είναι που βαστάνε όλα τα αρσενικά και τα ουδέτερα σε ένα αυτοκίνητο. Μην βιαστείς να μου πεις για τις πόρτες που έχουν βίδες. Οι βίδες κρατάνε τον μεντεσέ που είναι αρσενικός και αυτός κρατάει την πόρτα.
Άμα η βίδα είναι νέα και γυαλιστερή, το πολύ να θέλει λίγο ζέστη για να βγει και χτύπημα ποτέ. Καμιά δεν θέλει χτύπημα όπως καμιά γυναίκα. Θα χτύπαγες ρε την μάνα σου, την αδερφή, την γκόμενα ή την κόρη σου ποτέ; Τότε γιατί να χτυπήσεις την βίδα;
Άμα είναι γριά και σκουριασμένη, εκεί θέλει την μαστοριά σου. Το μυαλό σου πα να πει. Τις πιο πολλές φορές είναι στρυφνή και δύσκολη. Δυσκίνητη. Θέλει βοήθεια πως να το πω. Θα βάλεις το λοιπόν, λαδάκι ή αντισκωριακό, θα την αφήσεις να πάρει ανάσες και μετά με το κατάλληλο εργαλείο θα την ξεβιδώσεις σιγά να μην τρομάξει. Θα σπάσει από την τρομάρα άμα πας με ορμή να την ζορίσεις ή θα τριγυρνάει τις βόλτες της στις αυλακιές και θα σε αποτρελάνει. Μαλακά, κατάλαβες μα... άντε να μην σε πω γιατί σε σέβομαι.
Συμπέρασμα και κλείνω γιατί θα σε κυνηγήσει ο μάστορας που ρεμπέλιαζες εδώ και εκεί.
Οι βίδες δεν θέλουν χτύπημα, δεν θέλουν ζόρι και αντριλίκια. Θέλουν μυαλό και το κατάλληλο εργαλείο για να μη σε φτύσουν.
Αλήθεια τι κλειδί έβαλες είπες, δεκατεσσάρι; Βαρέθηκες ρε τεμπελόσκυλο να σηκωθείς να βρεις το δεκατρία; Δεν έχουνε τα FIAT δεκατεσσάρες βίδες.
Απαράδεκτος, ανεξεταστέος και τον Σεπτέμβρη με το κηδεμόνα σου...

Ξαλαφρωμένος ο μικρός, παρά την βαριά τιμωρία γύρισε να φύγει τρέχοντας.

Ρε που τρέχεις, από την άλλη είναι το μαγαζί.
Όχι ρε μάστορα στο Μαράκι πάω, να της πω ότι καθάρισα μόνο με “δύο”, να χαρεί. !!!!!

 

του Βαγγέλη Τσερεμέγκλ​η

Γεννήθηκα πριν από 49 χρόνια στο Περιστέρι. Εκεί μεγάλωσα, εκεί έπαιξα, εκεί πήγα σχολείο, εκεί πρωτοδούλεψα, εκεί μένω ακόμη.  

Οι  παλιές γραφές μου, όσες γλίτωσαν το καλάθι των αχρήστων, είναι καταχωνιασμένες στα συρτάρια και τα ντουλάπια αρνούμενες κατηγορηματικά να εκτεθούν από ντροπή και συστολή.  

Οι νεότερες και μάλλον πιο ώριμες, σερφάρουν διαδικτυακά, πότε εδώ και πότε εκεί, αλήτισσες και ανεξέλεγκτες.  

Η  φλόγα παραμένει ζωντανή και το μικρόβιο θεριεύει τελευταία σαν να μην μπορεί να χωρέσει πια στο κουτί του νου. Εκτίθεται τώρα, χωρίς καμία συστολή, αναζητώντας χώρο ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς  που επιθυμούν να μάθουν.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

ΦΟΝΙΣΣΑ ΜΕΤΑ

ΦΟΝΙΣΣΑ ΜΕΤΑ

ΦΟΝΙΣΣΑ ΜΕΤΑ (διήγημα) πολὺς δ᾽ ἅμ᾽ αὐτῷ προσπόλων ὀπισθόπους κῶμος λέλακεν, Ἄρτεμιν τιμῶν θεὰν ὕμνοισιν: οὐ γὰρ οἶδ᾽ ἀνεῳγμένας πύλας Ἅιδου, φάος δὲ λοίσθιον βλέπων τόδε ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Δεν πέθανε η Φραγκογιαννού από το μαύρο κύμα την ξέβρασε η θάλασσα, την...

Άνιση αντιπαλότητα

Άνιση αντιπαλότητα

Ήταν η δεύτερη γάτα που μου σκότωναν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Και δεν ήταν από κάποια δικαιολογημένη αφορμή που να μπορούν να την επικαλεστούν. Ήταν η χαρά τους να σου προκαλούν στενοχώρια και να σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ακόμη κι αυτοί που φαίνονταν αμέτοχοι όταν...

Σαπουνόφουσκες

Σαπουνόφουσκες

ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΕΣ επώδυνος αποχωρισμός στον πεζόδρομο Έζησα τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής μου στον πεζόδρομο, στον οποίο βρισκόταν το προποτζίδικο του παππού και της γιαγιάς μου. Από πάνω ήταν το σπίτι μας.  Ήταν ένας ήσυχος πεζόδρομος μέσα στη μεγαλούπολη. Αν κάποιος...

Μια αναπάντεχη συνάντηση

Μια αναπάντεχη συνάντηση

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη - Το αμφιθέατρο είναι τεράστιο. Ανεβαίνω τα σκαλιά προσπαθώντας να επιλέξω που θέλω να καθίσω σήμερα. Διαλέγω ένα από αυτά στην tρίτη σειρά από το τέλος. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο μακριά από τα μάτια του καθηγητή. Εισαγωγή στη μυθολογία στις 8...

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπου. Εκτός των πολλαπλών χρήσεών του και εφαρμογών, έχει γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα, ας το πούμε κι’ έτσι, της καθημερινότητάς μας είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω απ΄ αυτό. Αν τύχει και συμβεί κάποια βλάβη στο δίκτυο και δεν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπου. Εκτός των πολλαπλών χρήσεών του και εφαρμογών, έχει γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα, ας το πούμε κι’ έτσι, της καθημερινότητάς μας είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω απ΄ αυτό. Αν τύχει και συμβεί κάποια βλάβη στο δίκτυο και δεν...

Βήματα στη γειτονιά

Βήματα στη γειτονιά

Τον φίλο από τα παλιά τον συνάντησα στη γειτονιά του πατρικού. Έμοιαζε φευγάτος. Δεν ξέρω τι είχε καταφέρει από όσα ζητούσε, όμως έμοιαζε να μην τον ενδιαφέρει πια το ρήμα. ''Ζω ανάμεσα στο παρελθόν και στο τώρα'' μου είπε και δεν πολυκατάλαβα. ''Με δένει ένα περίεργο...

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

Το τηλέφωνο της μοναξιάς

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπου. Εκτός των πολλαπλών χρήσεών του και εφαρμογών, έχει γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα, ας το πούμε κι’ έτσι, της καθημερινότητάς μας είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω απ΄ αυτό. Αν τύχει και συμβεί κάποια βλάβη στο δίκτυο και δεν...

10 σχόλια

10 Σχόλια

 1. Άννα Ρουμελιώτη

  Πολύ χαίρομαι που συναντώ αυτόν τον τρόπο γραφής!!Ευθύς, άμεσος!! Μπράβο!!!!!!!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Η χαρά είναι δική μου Άννα ,που αυτός ο μάλλον “επικίνδυνος” να παρεξηγηθεί τρόπος γραφής, βρίσκει αναγνωστικό κοινό. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Απάντηση
 2. 'Ερικα Τζαγκαράκη

  Λατρεύω την “αργκώ” σε λογοτεχνικά κείμενα…Οταν αποδωθεί με τον απαιτούμενο σεβασμό μπορεί να κατακτήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!!!!!!!! Υπέροχο!!!!!!!!!

  Απάντηση
 3. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Γράφοντας σε «αργκώ» είναι μια καθαρή πρόκληση . Μοιάζει να περπατάς σε ένα τεντωμένο σκοινί ισορροπώντας ανάμεσα στην θυσία της αυθόρμητης αυθεντικότητας και του γελοίου .Κινδυνεύει ο συγγραφέας ενός λογοτεχνικού κειμένου που χρησιμοποιεί την «αργκώ» της εποχής του, να χαρακτηριστεί από τους αναγνώστες του αδιάφορος ,ρηχός, απλοϊκός ή και γελοίος κάποιες φορές.
  Την «γλιτώνει» ,όταν πείσει πως ότι γράφει είναι αυθεντικά αυθόρμητο ,δεν είναι υποκριτικό και δεν αποτελεί την «πατίνα» που θα καλύψει κάτι που δεν γνωρίζει καλά.
  Το γεγονός ότι λίγοι στο παρελθόν επέλεξαν να εκφραστούν με την «αργκώ» της εποχής τους και ελάχιστοι διακρίθηκαν για αυτή τους την επιλογή ,φανερώνει και την δυσκολία .
  Προσωπικά «διάλεξα» το δύσκολο, κυρίως γιατί με συναρπάζει να γράφω όπως μιλάω αλλά και γιατί αισθάνομαι πως οι «άνθρωποι» της καθημερινότητας ,της γειτονιάς ,δεν εκπροσωπούνται επαρκώς ή ακούγονται ελάχιστα . Άλλωστε ένας τέτοιος τύπος είμαι και εγώ .Δεν κουβαλάω περγαμηνές «γνώσης» και δεν διεκδικώ παρά μόνο την ύπαρξή μου όπως είναι ,χωρίς φιοριτούρες και στολίδια ,χωρίς «πατίνες» .
  Ότι, απαιτητικοί αναγνώστες εγκρίνουν το αποτέλεσμα είναι το «πράσινο» φως ,που μου λέει προχώρα γι αυτό και τους ευχαριστώ πολύ .

  Ευχαριστώ και εσένα απαιτητική Έρικα.

  Απάντηση
 4. Καρυάτιδα

  Το ενδιαφέρον συνεχίζεται και στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας! Συμβάλλει απίστευτα η αμεσότητα της γραφής. Συγχαρητήρια!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Πως μπορεί κάποιος να ευχαριστήσει μια Καρυάτιδα;

   Απάντηση
 5. Ειρηνη Σ.

  διαβαζοντας ολο το κειμενο με εφερε πισω πριν πολλα πολλα χρονια στην Κοκκινια να ακουω τον Μηνα να μας λεει πως τα περασε στην δουλεια και τι εμαθε, ποιος του εμπιστευτηκε να τελειωσει ενα κομματι του αυτοκινητου και ποιος οχι
  αυτο το κειμενο με την τοσο απλη γραφη που ειναι σαν να μιλανε δυο φιλοι με εχει συναρπασει
  σας ευχαριστω κ.Τσερεμεγκλη

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Μάλλον εγώ πρέπει να σε ευχαριστήσω Ειρήνη που με όχημα ένα τόσο απλό κείμενο, μπήκες στον κόπο να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο.
   Είναι ευχαρίστησή μου που το ταξίδι σου δεν ήταν κουραστικό και σε έκανε να νιώσεις πολύ όμορφα.
   Να είσαι καλά.

   Απάντηση
 6. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Βαγγέλη, με γοητεύει αφάνταστα η γλώσσα που χρησιμοποιείς. Αυτή που ονομάζουν αργκώ. Είναι πραγματικά άθλος γιατί όποιος την χρησιμοποιεί μπορεί να πει κανείς ότι κινείται πάνω σε λεπίδα ξυραφιού γιατί είναι εύκολο να παρασυρθεί σε υπερβολή ή και σε αδόκιμες λέξεις και φράσεις. Εσύ όμως σε βεβαιώνω με καθήλωσες. Εκεί δε στην “πει βίδας διάλεξη” ήσουν υπέροχος πραγματικά. Θα μπορούσα πάντως να πω ότι εγώ ίσως είμαι ακατάλληλος για αυτήν την κρίση καθώς έχοντας μεγαλώσει στην Αφρική δεν συνάντησα αυτήν την λεγόμενη αργκώ της μαστοράντζας παρά στις ταινίες ή σε ορισμένα βιβλία. Το γεγονός όμως ότι διαβάζοντας σε, ένιωσα την υπόθεση να ρέει με απόλυτη φυσικότητα συνάγω το συμπέρασμα ότι πέτυχες τον στόχο σου. Παρά το ότι έχω πλέον την ιδιότητα του θείου σε παρακαλώ δέξου την εκδήλωση του σεβασμού μου στο γνήσιο σου ταλέντο.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Η ευγένεια σου “θείε Χριστόφορε” με συγκινεί και με κάνει να νιώθω υπέροχα.
   Να είσαι πάντα καλά.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου