Συνομιλώντας με την Όλγα Βλαχοπούλου

13.04.2014

Είναι κάποιοι άνθρωποι που με την πρώτη ματιά σου κάνουν μεγάλη εντύπωση. Κάπως έτσι έγινε και με την Όλγα Βλαχοπούλου, όταν πριν από πολύ καιρό είδα τη φωτογραφία της σε κάποια συνέντευξη κι είπα μέσα μου πώς γίνεται αυτός ο χαμογελαστός άνθρωπος να έχει γράψει το ‘’μοναξιά μου όλα’’, το ‘’έπαψες αγάπη να θυμίζεις’’ και το λαϊκότερο ‘’έσπασε η νύχτα δυο κομμάτια’’;  Η πρώτη εντύπωση έγινε επιθυμία για επικοινωνία όταν μέσα από τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα γνώρισα το Μηνά Βλαχόπουλο, αδερφό της Όλγας, και του έκανα πρόταση ένα βράδυ να μεσολαβήσει για να μιλήσω μαζί της. Η αντίδραση άμεση και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι αυτό. Το άλλο κιόλας πρωί μιλούσα στο τηλέφωνο με την γνωστή στιχουργό. Το λαμπερό πρόσωπο που έβλεπα στις φωτογραφίες αποδείχτηκε ένας απλός και χαρούμενος άνθρωπος, που σ’ έκανε αμέσως να νιώσεις οικεία μαζί του. Μπορεί κι εκεί κάπου να κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας της.

Κι έτσι κάπως κανονίστηκε η συνέντευξη…

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με μια πρόταση, ποια θα ήταν αυτή;

Είμαι ένας παρορμητικός άνθρωπος

 

''Έπαψες αγάπη να θυμίζεις – ΠΥΞ ΛΑΞ’’: η αρχή… το μετά ποιο ήταν;

Δημήτρης Μητροπάνος Ελεονόρα Ζουγανέλη... μετά από πολύ καιρό αφότου κυκλοφόρησαν τα τραγούδια των Πυξ Λαξ

 

Το χαμόγελο δε σας λείπει ποτέ. Τα τραγούδια σας όμως είναι γεμάτα πόνο, συνήθως τον πόνο της αγάπης. Οι στίχοι σας είναι κομμάτια του εαυτού σας;

Οι στίχοι είναι η προσωπική μου ψυχοθεραπεία… όλα εκείνα τα σκοτεινά σημεία του εαυτού μου που δεν εκφράζω στην καθημερινότητα μου! Οι ανεκπλήρωτοι έρωτες οι χωρισμοί, οι επώδυνες καταστάσεις, που αναβιώνουν στα τραγούδια μου, απέχουν πολύ από την δική μου πραγματικότητα!!!

 

Η Αθήνα προσφέρει πολλά για τη δουλειά σας. Εσείς όμως δηλώνετε μόνιμος  κάτοικος Δράμας.

Το έχω πει και σε άλλες μου συνεντεύξεις ότι αυτό έχει τα αρνητικά του και τα θετικά του. Το να είμαι μακριά από την πρωτεύουσα, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα, μου στερεί αυτομάτως πάρα πολλά. Όπως και κερδίζω άλλα τόσα μένοντας εκτός. Το θέμα είναι να βρεις τις σωστές ισορροπίες και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν το έχω καταφέρει αυτό ακόμα! Το ευχάριστο είναι σαφώς ότι έχω πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα στην δουλειά μου και από απόσταση!

 

Έχετε δηλώσει ότι υπήρξαν και άσχημες στιγμές στην πορεία σας σαν στιχουργός.

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά φαντάζομαι υπάρχουν οι καλές και οι κακές στιγμές! Η διαφορά που βλέπω εγώ στην δική μας ιδιότητα είναι ότι η καλλιτεχνική μας φύση τα φιλτράρει όλα λίγο διαφορετικά με αποτέλεσμα τα άσχημα να μοιάζουν λίγο παραπάνω άσχημα και τα ωραία λίγο πιο ωραία αντίστοιχα! Το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και προσπαθώ να προσπερνώ κάθε δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσω! Και πιστέψτε με είναι αρκετές!

 

Ξενιτιά. Την έχετε βιώσει. Θα μπορούσατε να γράψετε ανάλογα τραγούδια; Πολιτικό τραγούδι ίσως;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω ένα τραγούδι με πολιτικό περιεχόμενο… αν και έχω γράψει δύο κομμάτια που το ένα, με τίτλο "Έχω ξεχάσει το όνομά μου" αντιπροσώπευε όλα αυτά τα συναισθήματα του νόστου και την ιδιαίτερη αυτή μοναξιά που βιώνεις σε έναν ξένο τόπο, που ούτε θα γίνει ποτέ δικός σου ούτε θα γίνεις δικός του εσύ, και ένα ακόμα για την "πολιτική" κατάσταση της χώρας μας, μέσα από την δική μου σκοπιά με τίτλο "Του Στέλιου η μπαλάντα". Η πολιτική δεν με αφορά καθόλου, ούτε οι άνθρωποι που την αντιπροσωπεύουν, αλλά με αφορά ο τόπος μου!

Είναι οι άνθρωποι μου έλεγες πουλιά
σαν χειμωνιάσει πάντα μακριά πετάνε
κι έρχονται ίσως να σε δουν κάποια βραδιά
άν έχουν σπάσει τα φτερά τους ή αν πεινάνε.

Σας αρέσει να γράφετε ελεύθερα ή ακούγοντας μια μελωδία;

Η έμπνευση χωράει και στους δύο τρόπους!!!

 

Εμπορικό και ποιοτικό τραγούδι, σουξέ και διαχρονικό. Κρίση και ελληνικό τραγούδι.

Δεν βάζω τίτλους και ταμπέλες στο τραγούδι. Για μένα η μουσική είναι μία! Θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη πως οι ταμπέλες έντεχνο, ποιοτικό, εμπορικό, λαϊκό εξυπηρετούν ίσως συμφέροντα δισκογραφικών εταιριών, μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών και συγκεκριμένων καλλιτεχνών κτλ. Σαφέστατα και η κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη την τέχνη,  το τραγούδι και ότι αυτό συνεπάγεται! Απλά νομίζω ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και συνθήκες η τέχνη βγαίνει μπροστά και ξεχωρίζουν-μένουν αυτοί που πραγματικά αξίζουν!

 

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο στιχουργό να μπει στο χώρο κι αν το καταφέρει, να καθιερωθεί;

Είναι δύσκολο! Για μένα τουλάχιστον ήταν! Ακόμα και μετά από τα πρώτα μου βήματα με τους Πυξ Λαξ και την επιτυχία που γνώρισαν τα τραγούδια εκείνα, τίποτα δεν μου χαρίστηκε! Κουράστηκα και προσπάθησα πάρα πολύ για να πείσω για την δουλειά μου και για την οποιαδήποτε αξία μου! Θέλει πολύ αγάπη, δουλειά και επιμονή!!

Ο στιχουργός γεννιέται ή γίνεται; Ή κάτι ενδιάμεσο;

Γεννιέται  αυτό μαζί σου και μεγαλώνει μέσα σου σαν ένστικτο και σαν φυσική ροπή… οφείλεις βέβαια να το καλλιεργήσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που μαθαίνεται!

Το ξέρω πως δεν το διάλεξα
αν έπρεπε τη σκέψη μου να ορίζεις
μα ακόμα δεν κατάλαβα
γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις

Έχετε γράψει τραγούδια για  πολλά μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου. Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που δεν έχετε αλλά θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Είχα πράγματι την ευλογία και την τιμή να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που θαύμαζα πολύ! Και φυσικά υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχω και θα ήθελα να συνεργαστώ πολύ!

Ένα τραγούδι κάποιου άλλου στιχουργού που θα θέλατε να ‘χετε γράψει εσείς.

Την "Πιρόγα" του αείμνηστου  Άλκη Αλκαίου!

Θέλουμε να ‘’χαρίσετε’’ στο δικτυακό τόποπ τοβιβλίο.net έναν αδημοσιοποίητο στίχο σας.

θα ήθελα να χαρίσω κάποιον που έχει κυκλοφορήσει ήδη από την φωνή του Πασχάλη Τερζή σε μουσική Αντώνη Βαρδή που αγαπώ πολύ

 

Η ζωή μας μια άδεια σκοπιά
Που κανένας δεν φυλάει τώρα πια
Ένα θέατρο σκιών τυπικά και 'μεις παρόν
Να κοιτάμε, να κοιτάμε.

Τόσα χρόνια η ίδια πληγή
Στο παράλογο να βρούμε λογική
Να πιστεύουμε σοφούς, τους προφήτες, τους τρελούς
Ν΄ ακολουθάμε, ν΄ ακολουθάμε.

 

 

Τα σχέδιά σας για το μέλλον. Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Γράφω γράφω γράφω..και ασχολούμαι με τα πιτσιρίκια μου! Σχέδια δεν κάνω...πλάνα  ίσως..

 

Κυρία Βλαχοπούλου, ήταν χαρά μας που σας φιλοξενήσαμε στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Η χαρά ήταν και δική μου κύριε Θερμογιάννη.

Η Όλγα Bλαχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Δράμα όπου ζει τα πέντε τελευταία χρόνια. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Το 1995 συνάντα τον Φίλιππο Πλιάτσικα και έτσι ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο της μουσικής!

Από το 1998 μέχρι και το 2003 ζει στην Γερμανία και εργάζεται στο ίδρυμα SANT ASKAR που στεγάζει ορφανά παιδιά! Ασχολείται κυρίως με ένα τμήμα παιδιών και αναλαμβάνει την κύρια επιμέλεια τους!

Τον Ιούλιο του 2009 υπογράφει το ντουέτο των ΕMIGRE με τον Αντώνη Ρέμο "ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ",που συμπεριλαμβάνεται στο dc των EMIGRE "live στιγμές",το οποίο έγινε χρυσό!!!

Μεχρι και σημερα εχει συνεργαστει με τους: ΠΥΞ ΛΑΞ, Αντώνη Βαρδή, Αντώνη Ρέμο, Δέσποινα Βανδή, Νίκο Βέρτη, Πασχάλη Τερζή, Γιάννη Βαρδή, Δημήτρη Μητροπάνο, Σάκη Ρουβά, ΟΝΙΡΑΜΑ, NULL, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεωόρα Ζουγανέλη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Μπάμπη Στόκα, Δημήτρη Κοντόπουλο, Patrick Guibert, Τρύφωνα Κουτσουρέλη, ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ, EMIGRE, GREGOIRE, Ευδοκία Καδή και Λουκά Γιώρκα.

Δείτε εδώ το παιδικό βιβλίο της Όλγας Βλαχοπούλου 'Η μάγισσα Ανακακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων'

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Ποια είναι η σχέση σου με την Λέσβο και πώς πήρες την απόφαση να χρησιμοποιήσεις σε γραπτό λόγο το προφορικό ιδίωμα του νησιού; Η οικογένεια μου μετακόμισε στα Βατερά Λέσβου όταν ήμουν δέκα χρονών. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη και καθώς οι γονείς μου...

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Το βιβλίο Ιστορίες από το Μπλέ Τετράδιο είναι μια συλλογή διηγημάτων που διαβάζεται απνευστί, αλλά μπορεί να σου κόψει την ανάσα. Συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα του βιβλίο Γιώργο Κοντόπουλο για να μάθουμε περισσότερα για το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου