Τί εστί βιβλιοφάγος;

28.11.2018

γράφει η Μαρία Βασιλειάδου

 

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ τα διάφορα επίθετα που δίνουν κάποιοι σε όσους επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία; Ποια διαφορά έχει ο απλός αναγνώστης από τον βιβλιόφιλο; Είναι ο βιβλιόφιλος και βιβλιοφάγος; Τι χαρακτηρίζει έναν βιβλιοφάγο πέρα από τον μεγάλο αριθμό αναγνωσμάτων σε μια εύλογη χρονική περίοδο;

Ο βιβλιοφάγος δεν είναι απλά βιβλιόφιλος. Δεν είναι εκείνος που θα αρκεστεί να διαβάσει πέντε ή δέκα βιβλία το χρόνο. Δεν είναι εκείνος που θα σταθεί τυχαία μπροστά σε ένα τραπέζι βιβλιοπωλείου ή Έκθεσης βιβλίου, επειδή απλά του αρέσουν τα βιβλία.

Ο βιβλιοφάγος είναι εμμονικός, θύμα της ίδιας του της ανάγκης να βρίσκεται όσο το δυνατό περισσότερο σε περιβάλλον με βιβλία, να νιώθει την υφή του χαρτιού, να οσφραίνεται τη μυρωδιά του και ενίοτε εκείνη του μελανιού, να βυθίζεται από το πρώτο λεπτό στην περιγραφή του οπισθόφυλλου και να γίνεται μέρος της ιστορίας.

Είναι εκείνος που θα διαβάσει κάθε τίτλο στα ράφια της βαριάς βιβλιοθήκης, όταν θα βρεθεί καλεσμένος σε σπίτι φίλων. Θα αποφασίσει να ξοδέψει το τελευταίο εικοσάευρω που υπάρχει στο πορτοφόλι του, για να αγοράσει το βιβλίο με το εξώφυλλο που του έκλεψε τη ματιά. Δεν θα νιώσει ίχνος ντροπής να μυρίσει τις σελίδες του ξεφυλλίζοντάς το, κι ας βρίσκεται σε χώρο γεμάτο κόσμο. Θα ξενυχτίσει διαβάζοντας, για να δει τι θα γίνει παρακάτω στην ιστορία και, φυσικά, θα διαλέξει να καθίσει στο πρώτο καφέ που θα βρει μπροστά του μόνο και μόνο για να διαβάσει έστω και τις δύο πρώτες σελίδες από το νέο του απόκτημα.

Δεν θα διαβάσει απλά για να κλείσει το βιβλίο και κοιτάζοντάς το να νιώσει ωραία με τον εαυτό του. Θα διαβάσει για να βγάλει την ουσία και να την κάνει κτήμα του. Δεν θα υπερηφανευτεί ποτέ στους άλλους για τα όσα διαβάζει ούτε και για το τι διαβάζει, αλλά θα σταθεί μπροστά στη βιβλιοθήκη του χαμογελώντας και θα νιώσει πληρότητα για τα όσα πήρε από τα βιβλία που έπιασε στα χέρια του.

Με βεβαιότητα, δεν θα αρκεστεί μονάχα σε νέες εκδόσεις. Θα διαβάσει κλασικούς, θα ψάξει εκδόσεις που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, θα διαβάσει ό,τι πέσει στα χέρια του -από μυθιστόρημα μέχρι ποίηση ή θεατρικό- ακόμα κι αν είναι φθαρμένο ή λεκιασμένο. Θα διαβάσει το πρωτότυπο, τη μετάφραση, τη διασκευή.

Καθώς ο έρωτας για την ανάγνωση δεν σταματά, ο ενθουσιασμός του βιβλιοφάγου αμείωτος χαρακτηρίζει το ξεκίνημα κάθε νέας γνωριμίας με συγγραφείς και τις ιστορίες τους. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις που δεν θα αρνηθεί ποτέ ένα νέο «ταξίδι».

Κι όλα αυτά επειδή η ανάγκη του για το βιβλίο είναι γραμμένη στο γενετικό του κώδικα.

Τόσο απλά.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου