Το θηρίο, της Μαριάνθης Πλειώνη

Δημοσίευση: 30.05.2015

Ετικέτες

Κατηγορία

 

 

Ο σιδηρόδρομος της Κηφισιάς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας και οι Αθηναίοι τον υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό.

Η «Εφημερίς» έγραφε την επόμενη μέρα των εγκαινίων: «Η αμαξοστοιχία διήρχετο δια μέσου κατάφυτου κοιλάδας, ην περιέκλεινεν εντεύθεν μεν ο Υμηττός και το Πεντελικόν, εκείθεν δε η Πάρνης επί των κορφών της οποίας ελαύκαζεν η χιών».

Στις 20 Ιουνίου του 1885, παραδόθηκε και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής που έφτανε ως το Λαύριο, εξυπηρετώντας τη λειτουργία των μεταλλείων, μεταφέροντας εργάτες και εμπορεύματα.

«Θηρίο» ονομάστηκε η ατμομηχανή του τμήματος Αθηνών - Κηφισιάς, εξαιτίας του μαύρου καπνού που έβγαζε, καθώς επίσης και του αγκομαχητού που χαρακτήριζε κάθε πέρασμά της! Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που πολλοί επιβάτες αποβιβάζονταν έχοντας μουντζούρα στα πρόσωπά τους.

Το παρατσούκλι του «θηρίου» ακολουθούσε κι ένα σατυρικό τραγουδάκι:

«Μόλις ξεκίνησες προ τριμηνίας, εκ της πλατείας της ομονοίας.

Φθάνεις εν μόχθω τε και βασάνω, εις τα Πατήσια ευθύς τα άνω.

Τότε οργίζεσαι και ασθμαίνεις και μια βδομάδα στο Ηράκλειο μένεις.

Έπειτα κάνεις ένα γιουρούσι κι αισίως φθάνεις εις το Μαρούσι.

Κι απελπισμένοι σου λεν΄πολλοί: -Βάλε τουλάχιστον και βαγκόν-λι!»

Παρ’ όλη την αυστηρή κριτική και τη σατυρική διάθεση που συνόδευε την κάθε κίνησή του, το ατμοκίνητο «θηρίο» εξυπηρέτησε πάρα πολύ τους Αθηναίους, κάνοντας προσιτά τα βόρεια προάστια Μαρούσι και Κηφισιά σε πολλούς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αναζητούσαν λίγη δροσιά, καθώς αποτελούσαν τόπους παραθερισμού κι εξοχικών κατοικιών.

Το βράδυ της 7ης Αυγούστου 1938, το «θηρίο» κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο.

Ο χρονογράφος της εποχής Τίμος Μωραϊτίνης, θα γράψει την επόμενη μέρα: «Μετά μακροχρόνιον νόσον, απεβίωσεν χθες ο Σταμάτης, ο γνωστός ανάπηρος της Κηφισιάς. Ο μεταστάς εγεννήθη προ 53 ετών στην Αθήνα. Έσυρε με βαρυθυμία και αδιαφορία τα βήματά του, συνεχώς καπνίζων και σφυρίζων. Εκ τούτου ωνομάσθη «Σταμάτης». Μεσόκοπον, πλέον έρημον και χωρίς φίλους, τον ευρήκεν ο…ηλεκτρισμός και έπεσεν… ηλεκτρόπληκτος.»

Η γραμμή Αθήνα-Λαύριο εξακολούθησε να λειτουργεί και μάλιστα μεταπολεμικά ξεκινούσε από το σταθμό Πελοπονήσου. Συνέχιζε περνώντας από τους Αγίους Αναργύρους, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Χαλάνδρι κι από το Σταυρό έμπαινε στα Μεσόγεια και διασχίζοντας το κέντρο της Παιανίας, του Κορωπίου, του Μαρκόπουλου έφτανε μέχρι το Λαύριο.

Το 1956,καταργείται οριστικά το «τρενάκι του Λαυρίου», του οποίου οι γραμμές είναι ορατές μέχρι σήμερα σε πολλά σημεία των προαναφερόμενων Δήμων. Κατά τόπους χορταριασμένες, σκεπασμένες με γκαζόν ή καλλωπιστικά φυτά, αποτελούν σημείο αναφοράς μιας εποχής που πέρασε. Στο Μαρκόπουλο, τα άδεια βαγόνια παράλληλα στο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Αττική οδό, δηλώνουν την παρουσία τους, φορτωμένα μνήμες και ιστορικά γεγονότα που δεν κατάφερε να σβήσει ο χρόνος, ούτε και ο πυκνός καπνός που έβγαινε από το φουγάρο της ατμομηχανής τους.

 

_

γράφει η Μαριάνθη Πλειώνη 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Παραπολιτικά – κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου   «Ιστορία της Μακεδονίας» του κορυφαίου, ελληνιστή καθηγητή Nicholas G.L. Hammond. Το Σάββατο ο έβδομος τόμος. 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός για την θεατρική παράσταση «Μπαμπά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή» Το CD...

Ψείρες στο μετρό

Ψείρες στο μετρό

Τα γυφτάκια αποφάσισαν να σπάσουν πλάκα με τους σοβαροφανείς, παγωμένους επιβάτες του Μετρό. Τους σπάγαν τα νεύρα έτσι ακίνητοι όπως κάθονταν, προσπαθώντας να βρουν ένα σημείο να κοιτάνε που να μην συναντούν το βλέμμα του άλλου. Σύντομα είχαν ένα σχέδιο έτοιμο,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ψείρες στο μετρό

Ψείρες στο μετρό

Τα γυφτάκια αποφάσισαν να σπάσουν πλάκα με τους σοβαροφανείς, παγωμένους επιβάτες του Μετρό. Τους σπάγαν τα νεύρα έτσι ακίνητοι όπως κάθονταν, προσπαθώντας να βρουν ένα σημείο να κοιτάνε που να μην συναντούν το βλέμμα του άλλου. Σύντομα είχαν ένα σχέδιο έτοιμο,...

Μάτια καθρέφτης

Άλλη μια νύχτα απέραντη κι ατέλειωτη εσύ έρχεσαι και φεύγεις σαν αόρατη σκιά σκόρπιες οι λέξεις, απ' το χρόνο ξεχασμένες αραχνιασμένες στη βουβή μου μοναξιά ραγισμένο γυαλί η καρδιά μου και τα όνειρά μου κι εσύ κομμάτι απ' τη ζωή μου σκορπισμένο τη θλίψη πώς να την...

8 σχόλια

8 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Λατρεύω το τρένο και τα ταξίδια με αυτό. Το αγνάντεμα από το παράθυρο, το κούνημα των βαγονιών με το τρέξιμο στις ράγες, το σφύριγμα του στο έμπα των γραφικών σταθμών, τις ιστορίες που πρωταγωνιστεί, όπως αυτή που έγραψες Μαριάνθη μου,!!!!!! Να είσαι πάντα καλά και να μας δωρίζεις ιστορίες γλυκές, γεμάτες αναμνήσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μαριάνθη Παπάδη

  Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου

  «Η αμαξοστοιχία διήρχετο δια μέσου κατάφυτου κοιλάδας, ην περιέκλεινεν εντεύθεν μεν ο Υμηττός και το Πεντελικόν, εκείθεν δε η Πάρνης επί των κορφών της οποίας ελαύκαζεν η χιών».

  Κατάφυτες κοιλάδες εκεί που, σήμερα, βρίσκονται (υποθέτω) δρόμοι με πυκνή κίνηση, βιαστικούς διαβάτες και παράνομους μετανάστες…
  Πολύ όμορφη η νοσταλγική σου αναδρομή, Μαριάνθη μου!
  Και πολύ χάρηκα που σε γνώρισα από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Γκανέτσα!

  Απάντηση
 3. Mαριάνθη Πλειώνη

  Σήμερα οι κατάφυτες κοιλάδες είναι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι… Βάσω μου! Κι εγώ χάρηκα πολύ για τη συνάντηση και τη γνωριμία μας.!!!

  Απάντηση
 4. Άννα Ρουμελιώτη

  Πολύ όμορφη η ιστορική αυτή αναδρομή Μαριάνθη!!Την καλησπέρα μου

  Απάντηση
 5. Μάχη Τζουγανάκη

  Μπράβο Μαριάνθη με έκανες να φανταστώ το θεριό εκείνης της εποχής.. εξαιρετική καταγραφή

  Απάντηση
 6. Μαριάνθη Πλειώνη

  Μία νοσταλγική και ιστορική καταγραφή της πορείας του τρένου, ήταν η πρώτη σκέψη μου όταν διάβασα για τις ¨τρενογραφίες¨.Χαίρομαι που σας άρεσε Άννα και Μάχη!!

  Απάντηση
 7. nikoleta

  Ενδιαφέρουσα ιστορική αναφορά της πορείας του τρένου, μας λείπουν παρόμοια άρθρα!!!

  Απάντηση
 8. Sophia Maronidi

  Υπέροχο το άρθρο σου Μαριάνθη! Έχεις έναν τρόπο μοναδικό, να μας ταξιδεύεις στο παρελθόν! Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς ένα μέσον που έχει γράψει ιστορία στων διαδρομών του τις ράγες! Συγχαρητήρια!!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου