“…το πιστεύω ότι, κατά βάθος, έχουμε την ανάγκη να γίνουμε η φωνή των άλλων” – Χριστίνα Πομόνη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χριστίνα Πομόνη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Η Χριστίνα Πομόνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε οικονομικά, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεράκι της, τα βιβλία. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χριστίνα Πομόνη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Βιογραφικό

Η Χριστίνα Πομόνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.

Σπούδασε οικονομικά, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεράκι της, τα βιβλία.

Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν ζει χωρίς μουσική, λατρεύει τη φωτογραφία, τον αθλητισμό, και τον σκύλο της.

Κοιμάται λίγο και σκέφτεται πολύ. Σημείο αναφοράς της είναι πάντοτε η ψυχή.

Τα τρία χρόνια παραμονής στην Αμερική έγιναν αφορμή για τη γέννηση του πρώτου της μυθιστορήματος “Σιωπή Σαν Όρκος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Για να ανασαίνω, για να ακούγομαι, για να μπορώ μέσα από τους χαρακτήρες μου να πω κάποια πράγματα που η αναγκαστική αποχή από την αγορά εργασίας εδώ και 8 χρόνια με έκανε απόμακρη, με άλλαξε η κλεισούρα, τα φάρμακα, όλα όσα έβλεπα να συμβαίνουν γύρω μου και πίστευα πως δεν θα μου συμβούν. Μου συνέβησαν όμως, τα νίκησα και τα νικώ, αλλά γράφω γιατί είναι ο λόγος που σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι και λέω «Άλλη μία μέρα. Μπορείς.»

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άξιο να συμβουλέψει κάποιον που ονειρεύεται να μπει στον χώρο. Ο καθένας μας γράφει όπως μπορεί και όπως νομίζει. Αν δεν αξίζουμε, θα μας πετάξει ο κόσμος έξω. Αν τα καταφέρουμε, θα προχωρήσουμε παρακάτω. Αλλά, δεν μπορώ εγώ να συμβουλέψω κάποιον γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός άνθρωπος.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Δεν θα μπορούσα να γράφω φανταστική λογοτεχνία. Μου αρέσει η αλήθεια, αυτά που συμβαίνουν στους ανθρώπους και νομίζω πως σε αυτό είμαι καλή. Μου βγαίνει αυθόρμητα. Επίσης, θα μπορούσα να γράφω δοκίμιο ή οικονομικό βιβλίο (είναι και αυτό στα πλάνα!).

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Είμαι 100% μέλος της οικογένειας του Μίνωα και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να αλλάξω. Οι άνθρωποι, μου στάθηκαν πραγματικά στις τελευταίες ψυχολογικές δυσκολίες που πέρασα, και πάντοτε μου δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο, όχι το πρόσωπο του εργοδότη ή του μαρκετίστα.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι η δύναμή μου. Ακόμα και όταν δεν τους αρέσω.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Άκουσα μόνο μία φορά ότι ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη. Δεν το πιστεύω αφενός γιατί 1 στους 25 δεν στέκει στατιστικά και αφετέρου γιατί το πρόσεξα ιδιαιτέρως, τόσο εγώ όσο και ο Μίνωας να μην υπάρχει αυτό που στην άλλη μου πατρίδα λέμε spoiler. Γενικά, έχω πάρει από καλές έως πάρα πολύ κακές κριτικές.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Νομίζω ότι οι αναγνώστες μπορούν να νιώσουν την αλήθεια μου. Και θεωρώ πως ισχύει. Παίρνω μηνύματα από ανθρώπους που με διάβασαν και μου γράφουν ότι δε μου φαίνεται, αλλά είμαι ευαίσθητη. Δεν μου φαίνεται γιατί έμαθα να το κρύβω, αλλά όταν γράφω είμαι αποκλειστικά εγώ. 100% εκτεθειμένη. Επομένως, νομίζω ότι οι άνθρωποι που με διαβάζουν, με ξέρουν ίσως και καλύτερα από μένα.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Θα μου έβαζα 7. Νομίζω ότι έχω πολλά ακόμα να μάθω για να ανέβω κατηγορία. ΤΟ ταλέντο και η πειθαρχία είναι  μία καλή αρχή, όμως θέλει πολλά ακόμη, όπως το να διαβάζεις, να αφουγκράζεσαι, να βλέπεις την ψυχή σου στο χαρτί. Είναι φορές που με τρομάζω και πιστεύω πως έχω δρόμο ακόμα. Απλά, έκανα μία πολύ όμορφη αρχή και ευχαριστώ πολύ όλους όσους με διάβασαν και με κατάλαβαν. Είναι η δύναμή μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω πως είμαστε, κατά πλειοψηφία, άνθρωποι με ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση. Παίρνοντας σαν δεδομένη την ανάγκη της έκφρασης, πολλοί γράφουμε και για την δόξα, την αναγνωρισιμότητα, αυτό που κάνουμε τώρα εδώ. Το πιστεύω ότι, κατά βάθος, έχουμε την ανάγκη να γίνουμε η φωνή των άλλων. Στο χέρι μας είναι να μείνουμε αληθινοί και προσγειωμένοι.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Επίμονη, τελειομανής, αληθινή. Προσπαθώ να βελτιώσω την αυτομαστίγωμα, την ανασφάλεια και την ανάγκη για προσοχή.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου