Το Πριγκιπότο, της Πηνελόπης Κουρτζή

9.01.2019

σχόλια

Κέρκυρα 1898 και Κηφισιά 1909. Τα όμορφα χρόνια που παίζανε νωχελικά στην κονίστρα των αιώνων και έριξαν τη ματιά τους στην Ελλάδα, γέννησαν στη συγγραφέα την ιστορία του ρομαντικού αυτού μυθιστορήματος. Η Κλημεντίνη Στάινμπεργκ και η Αμάντα Θεοφίλου είναι δύο φίλες που μεγάλωσαν μαζί στο νησί της Κέρκυρας, έζησαν έρωτες και απογοητεύσεις ώσπου η ζωή τις χώρισε. Από το Πριγκιπάτο, το μυστικό τους καταφύγιο όπου συναντιούνταν κρυφά για να πουν τα δικά τους, στο «Πριγκιπότο», το ξενοδοχείο που έχτισε από την αρχή η Κλημεντίνη στην Κηφισιά της Μπελ Επόκ. Μια τρυφερή και όμορφη ιστορία αγάπης, με πιστή και ρεαλιστική αναπαράσταση της εποχής, έναν δυνατό έρωτα και μια δολοφονία που θα αλλάξει την πορεία της πλοκής.

Η κυρία Πηνελόπη Κουρτζή στήνει γύρω από τις ξεχωριστές και διαφορετικές μεταξύ τους Αμάντα και Κλημεντίνη ένα γλυκό σκηνικό, που αποπνέει πάθος, έρωτα και θυμό, τον θυμό της αγάπης, που έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για όσους βρεθούν μπροστά του. Η Αμάντα έχει μια ερωτική περιπέτεια με τον παντρεμένο Αλέξιο φον Έσελ Κασέλ ενώ η Κλημεντίνη, τραυματισμένη ψυχικά από ένα οδυνηρό γεγονός της εφηβείας της, ρίχνει το βάρος της και καμουφλάρει τις πραγματικές της ανάγκες πίσω από το χτίσιμο ενός ξενοδοχείου. Οι δυο γυναίκες δε θα σταματήσουν να έχουν επαφές, να εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους, να έχουν ανάγκη η μία την άλλη ενώ τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν σε μια σημαντική για το ξενοδοχείο βραδιά δολοφονείται η σύζυγος του Αλέξιου. Ποιος τη σκότωσε και γιατί; Πόσο μπλεγμένη θα αποδειχθεί αυτή η υπόθεση και πώς θα καταφέρει να ανακαλύψει την αλήθεια ο χωροφύλακας Όμηρος Καραμάλλης;

Το μυθιστόρημα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια καλογραμμένη ιστορία αγάπης: μια εποχή σαν την Μπελ Επόκ που επιτρέπει τους απαγορευμένους έρωτες, συνεχή εμπόδια και ανατροπές, μια πλειάδα καλοδουλεμένων χαρακτήρων, περιγραφές πλούτου και ευμάρειας, ιστορικά πρόσωπα σαν τον Περικλή Γιαννόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή που δίνουν αληθοφάνεια στο βιβλίο, και ένα όμορφο και στρωτό φινάλε. Εξωσυζυγικές σχέσεις, μανιοκαταθλιπτικές σύζυγοι, ερωτικά διλήμματα, απογοητεύσεις και καρδιοχτύπια, φανταχτερές βεγγέρες με πανάκριβα φαγητά και ποτά, το κουτσομπολιό τής καθώς πρέπει κοινωνίας δημιουργούν ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που αποφεύγει επιδέξια την αιματοβαμμένη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας από τους Βαλκανικούς και εντεύθεν, για να μην επιβαρυνθεί το κείμενο με τυχόν υπερβολικές συγκυρίες ή κραυγαλέο πόνο.

Οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος έχουν όνειρα, σχέδια, δύναμη και όρεξη για ζωή και δημιουργικότητα, οι γυναίκες αγωνίζονται να δείξουν την αξία του φύλου τους και να γκρεμίσουν τα στερεότυπα που επέβαλλαν στην κοινωνία οι άντρες, την ίδια στιγμή που κάποιοι από αυτούς ακροβατούν ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω», ενδόμυχα αρνιούνται να δουν στη γυναίκα κάτι παραπάνω από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της ενώ κάποιος φτάνει μέχρι και τον φόνο για να γίνει αυτό που εκείνος θέλει. Βρήκα ενδιαφέρουσα την περιπλεγμένη ζωή της Κλημεντίνης, που αν και παντρεμένη, κάποια γεγονότα και νέες γνωριμίες έφεραν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της. Μου άρεσε επίσης το παιχνίδι που κάνει η συγγραφέας, φέρνοντας στο «Πριγκιπότο» τη Νόρα Χιωτέλλη από το προηγούμενο βιβλίο, τα «Δεκατρία μπαλώματα» ενώ στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος γεννιέται ο Αργεντινός Χοσέ Θηρεσίας Αλφόνσο ντε Πρατ Αγουρδαμένδο, τον οποίο η κυρία Κουρτζή μας παρουσιάζει ως «ήρωα επόμενου βιβλίου»! Μήπως λοιπόν αργά αλλά σταθερά γεννιέται μια συγγραφέας που βαδίζει στα ίχνη της Johanna Lindsey και της Julia Quinn; Για να δούμε…

«Το Πριγκιπότο» είναι ένα ξενοδοχείο που έχει καλά κρυμμένα στους τοίχους του μυστικά και πάθη, απότοκα του παρελθόντος των ενοίκων, επισκεπτών και ιδιοκτητών του. Ανοίγει τις πόρτες του στις αναγνώστριες που θέλουν να ταξιδέψουν στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια κομψή περιοχή όπως αυτή της Κηφισιάς και στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, και τις καλωσορίζει σε μια τρυφερή και ρομαντική ιστορία που μοιράζονται μαζί τους η Κλημεντίνη και η Αμάντα. Μη βιαστείτε όμως να φύγετε μόλις σβήσουν τα φώτα από τη μεγάλη σάλα, γιατί τότε ξεκινάνε οι αποκαλύψεις και βγαίνουν στο φως τα κρυφά κι ανομολόγητα πάθη!

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου