Η Μαργαρίτα Αρβανίτη παρουσιάζει… Ψίθυροι στις Φλόγες

1.04.2014

 

Εκδόσεις Λιβάνη
ISBN: 978-960-14-2805-5

 

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη και τοβιβλίο.net βρέθηκαν στην εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ευαγγελίας Ευσταθίου 'Ψίθυροι στις Φλόγες' από τις εκδόσεις Λιβάνη την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 στον χώρο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων.

Λίγα λόγια  γνωριμίας με το περιεχόμενο του βιβλίου...
 

Ζωές καταστρέφονται μέσα σε μία νύχτα. Η λαίλαπα της φωτιάς κατακαίει ενοχές, αθωότητες, νιάτα και συνειδήσεις. Η εννιάχρονη Σεμίνα Μαργέτη παραδίδεται στο θάνατο της ψυχής της την ώρα που η μητέρα της αφήνει την τελευταία της πνοή ανήμπορη στις φλόγες. Μοναδική αμαρτία της Ηλέκτρας Φωτεινού είναι το ότι ερωτεύτηκε με πάθος λάθος άνθρωπο.

Ένας ο ένοχος, ή μήπως πολλοί;
Δαμιανός, Στέφανος, Ρούσσος. Τρία πρόσωπα που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τον ρου των γεγονότων. Κάποιοι εφησυχάζουν και κάποιοι βασανίζονται από ορμητικά ποτάμια αμφιβολίας. Ίσως και ενοχής. Οι ψίθυροι σιγανοί, σχεδόν βουβοί στην αρχή, χρόνο με το χρόνο αρχίζουν να κραυγάζουν. Και εκείνη, η μικρή Σεμίνα, που από ένα παιχνίδι της μοίρας έχει επιβιώσει, επιστρέφει ως Σεμέλη Σοφιανού είκοσι ένα χρόνια αργότερα, αναγεννημένη από τις ίδιες της τις στάχτες, για να πάρει την εκδίκησή της από τον υπαίτιο της τραγωδίας, ο οποίος ζει και βασιλεύει χάρη στα λεφτά της μητέρας της.
Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται όταν οι σύμμαχοι αποδεικνύονται εχθροί. Και οι εχθροί ίσως είναι εκείνοι που κρατάνε το κλειδί της αγάπης καθώς οι μάσκες πέφτουν.
Θα κοπάσουν μια μέρα οι ψίθυροι στις φλόγες; Θα αποκατασταθεί η αλήθεια; Θα μπορέσει να αναδυθεί η ελπίδα και να σκαρφαλώσει στο σκοτεινό ουρανό, όταν όλοι νόμιζαν πως θάφτηκε κάποτε ολόκληρη στις στάχτες;

Η Ευαγγελία Ευσταθίου απαντά σε ερωτήσεις της Μαργαρίτας Αρβανίτη

Τι σημαίνει για σένα «Ψίθυροι στις φλόγες» και γιατί αυτός ο τίτλος του βιβλίου.

O τίτλος έχει άμεση σχέση με την υπόθεση. Οι Ψίθυροι σημαίνουν πως υπάρχουν μυστικά που πρέπει να αναδυθούν στην επιφάνεια ώστε ν' αποκαλυφθεί η λυτρωτική αλήθεια. Και οι Φλόγες έχουν σχέση μ' ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στην κεντρική ηρωίδα όταν ήταν 9 ετών.

 

Τι είναι αυτό που σε ωθεί κάποια στιγμή να θελήσεις να γράψεις ένα βιβλίο.

Η ανάγκη να χαθώ στα άδυτα ενός διαφορετικού κόσμου, να επινοήσω χαρακτήρες που θα γίνουν σύντροφοί μου επί μακρόν, θα με διδάξουν και θα τους διδάξω. Είμαι ανήσυχο ον από μικρό παιδί και το μυαλό μου καταπιάνεται με ένα σωρό προβληματισμούς που, αντί να ασχοληθώ μαζί τους δοκιμιακά, ασχολούμαι μυθιστορηματικά. Αυτή είναι κατά βάση η ανάγκη μου.

 

Από ποια πεδία αντλείς τα θέματά σου; Φαντασία, γνώση, εμπειρίες ζωής;

Φαντασία κυρίως. Οι όποιες προϋπάρχουσες εμπειρίες μου καταγράφονται εντελώς ασυναίσθητα στο χαρτί μέσω των χαρακτήρων των ηρώων μου.

 

Πως πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα βιβλίο στον αναγνώστη ; Το λαμβάνεις υπ’ όψιν σου αυτό το ενδεχόμενο; Πιστεύεις ότι ο συγγραφέας έχει και κάποια αποστολή ;

Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ψυχαγωγικό μέσο, συντροφικό, πηγή γνώσεων, μέσο διαφυγής, προβληματισμού, ταύτισης ή απλής ανάπαυλας. Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο συγγραφέας γράφει πρωτίστως για τον εαυτό του, την ανάταση της δικής του ψυχής κι αν το αποτέλεσμα τύχει ανταπόκρισης από τη μεριά των αναγνωστών, είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

 

Στο βιβλίο σου αυτό ή σε κάποια από τα βιβλία σου υπάρχει και το δικό σου πρόσωπο μέσα ή αποστασιοποιημένη δημιουργείς χαρακτήρες στα μέτρα που επιθυμείς να επικοινωνήσεις κάθε φορά τα όσα θέλεις να επικοινωνήσεις;

Πάντα υπάρχει ο χαρακτήρας μου στα βιβλία μου. Μέσω του ενός ή του άλλου ήρωα εμφανίζονται διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς μου, των αγωνιών, των σκέψεων ή των προβληματισμών μου. Είμαι αλληλένδετη με τα βιβλία μου. Καταθέτω την ψυχή μου-όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό- δίνω πνοή στους ήρωές μου και μου είναι αδύνατο να πορευτώ ανεξάρτητα από αυτούς. Πότε καθοδηγώ και πότε με καθοδηγούν. Σχέση εξάρτησης πολλές φορές μα και απόλυτης εμπιστοσύνης.

 

Τι πιστεύεις ότι περιέχει το βιβλίο σου αυτό που μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των αναγνωστών.

Συναίσθημα, ανατροπές, πάθος, μυστικά, συγκινησιακές συγκρούσεις και ήρωες που περισσότερο από ποτέ, είναι ευκολότερο να ταυτιστεί κανείς.

 

Τι νιώθεις κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να δώσεις ένα καινούριο σου βιβλίο στο αναγνωστικό σου κοινό.

Αγωνία, συγκίνηση, φόβο για την αποδοχή, χαρά, προσμονή και γενικά ένα ποτάμι συναισθημάτων που δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν με ακρίβεια στο χαρτί.

 

Αν γινόσουν εσύ ηρωίδα μυθιστορήματος ποιος γενικός τίτλος βιβλίου, ποιο σενάριο σαν κεντρική ιδέα της ζωής σου θα μπορούσε να σε αντιπροσωπεύει.

Αν γινόμουν εγώ ηρωίδα στο βιβλίο της ζωής μου, ο τίτλος θα ήταν Μεταξύ γης και Ουρανού. Και το σενάριο θα ήταν ακριβώς αυτό: ένας διαρκής αγώνας δρόμου να παραμένω καρφωμένη στη γη φροντίζοντας τα πάντα γύρω μου την ώρα που το μυαλό μου πετάει στους αιθέρες....

 

Ζούμε σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, τι εύχεσαι για σένα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όλος ο κόσμος να έχει Υγεία και Πίστη.

ΠΡΩΤΕΣ  ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Lena Papanikolaou - Συγγραφέας

Ιλιγγιώδης ρυθμός αγωνία ένταση και αίσθημα από την πρώτη του σελίδα! Ξέρει ποτέ ακριβώς να αποκαλύψει και πότε να κρύψει κάτι! Mε μάγεψε με καθήλωσε! Όχι απλά βρήκε αντάξιο των προσδοκιών μου αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου! Το λάτρεψα! Αριστουργηματική πλοκή μυστηρίου που ξετυλίγεται ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Υπέροχοι ηρωες που σε παρασέρνουν στη δίνη του πάθους τους με μια ηρωιδα τόσο διαφορετική σε μια ιστορία που συναρπάζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Συστήνεται ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!!

 

Κωνσταντινα Κριτσωνη

Λοιπόν... ενώ ανυπομονούσα να τελειώσω τους "Ψιθύρους" φτάνοντας στην τελευταία σελίδα είχα το συναίσθημα της χαράς αλλά και της απώλειας... ήθελα να συνεχιστεί το ταξίδι! Ταξίδεψα με την Σεμέλη... τον Δαμιανό... τον Ρούσσο... τους λάτρεψα, τους αγάπησα, μίσησα, πόνεσα, γέλασα. Κράτησες την υπόσχεση σου... η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη και σίγουρα πρέπει να νιώσεις θρίαμβο γιατί ο "Άνεμος" είναι ακόμη στην καρδιά μου... αλλά μια καινούρια αγάπη ξεκίνησε με τους "Ψιθύρους" και μεγαλώνει! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για άλλο ένα υπέροχο ταξίδι!

Τι λέει η ίδια η συγγραφέας την επομένη, των πρώτων υπογραφών, ημέρα του βιβλίου της ....

 

 

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χθεσινή βραδιά! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αγκαλιές, τα χαμόγελα, την αγάπη που μου δόθηκε απλόχερα! Άνθρωποι που άφησαν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους για να είναι κοντά μου... μαθητές μου... γονείς μαθητών μου... συμμαθητές που είχα να δω 25 χρόνια... ομότεχνοι... πολλοί ομότεχνοι... όλοι ολόγυρά μου, δίπλα μου, μέσα στην ίδια μου την ψυχή! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όσα μου χαρίσατε χθες... δεν κρατήσατε στα χέρια σας το βιβλίο μου... κρατήσατε εμένα προσωπικά... Να σας έχει όλους ο Θεός καλά! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει από μικρή ηλικία, στην αρχή παραμύθια και στη συνέχεια διηγήματα. Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη και ένα γιο.

Ακολουθήστε μας

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

- γράφει ο Φιλόλογος & Συγγραφέας Χρίστος Σοροβέλης - Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη ο αγορευτής Περικλής υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι η πόλη δεν είναι έρμαιο κάποιου ή κάποιων πολιτικών, αλλά αποφασίζει ο λαός για την τύχη του. Ο Αθηναίος πολιτικός...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

- γράφει ο Φιλόλογος & Συγγραφέας Χρίστος Σοροβέλης - Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη ο αγορευτής Περικλής υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι η πόλη δεν είναι έρμαιο κάποιου ή κάποιων πολιτικών, αλλά αποφασίζει ο λαός για την τύχη του. Ο Αθηναίος πολιτικός...

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

- γράφει η Άντια Αδαμίδου -   Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κυκλοφορούν περί τέχνης και έκφρασης στην εποχή μας, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες οπτικές, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα μαθήματα και φιλοσοφία ζωής. Ο Δημήτρης...

«Θα πω τραγούδια όμορφα και άσματα σπουδαία»: Η Θέση της Καλεβάλα στη Weltliteratur

«Θα πω τραγούδια όμορφα και άσματα σπουδαία»: Η Θέση της Καλεβάλα στη Weltliteratur

- γράφει ο Ανδρέας Αντωνίου - Στα τελευταία μου άρθρα για τον Νεοφορμαλισμό και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η σύγχρονη κυπριακή ποίηση, έχω υποστηρίξει πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική/κυπριακή ποίηση είναι ο δρόμος της weltliteratur, δηλαδή τον...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Μαργαρίτα Αρβανίτη

    Από καρδιάς σου εύχομαι να έχεις πάντα λόγους να είσαι χαρούμενη , ευτυχισμένη με όσα είναι η ζωή σου, η καθημερινότητά σου και για πολλά πολλά χρόνια οι εμπενύσεις και τα βιβλία σου να μας χαρίσουν όμορφα ταξίδια της καρδιάς και του νου ! Καλοτάξιδο το βιβλίο σου γεμάτο ενδιαφέρουσες διαδρομές γεμάες χαρές , γνώσεις και εμπειρίες για σένα γεμάτες με τη χαρά της αποδοχής!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου