“…όλοι μου έλεγαν να το τολμήσω και εγώ απλά το έκανα” – Γεωργία Αντωνιάδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας Γεωργία Αντωνιάδου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο δοτική της συνέντευξη!   Γεωργία Αντωνιάδου E-mail επικοινωνίας: : [email protected] Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις; Αν και πρόσφατα ξεκίνησα να γράφω, πριν δύο χρόνια για την […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας Γεωργία Αντωνιάδου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο δοτική της συνέντευξη!

 

Γεωργία Αντωνιάδου

E-mail επικοινωνίας: : [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Αν και πρόσφατα ξεκίνησα να γράφω, πριν δύο χρόνια για την ακρίβεια. Μπορώ να πω ότι αυτό που με ωθεί κυρίως να γράψω είναι η ανάγκη που νιώθω μέσα μου να βρεθώ ξανά στην θέση του αφηγητή μίας από τις πολλές ιστορίες που πλέον σκέφτομαι κάθε μέρα. Είναι αυτό το συναίσθημα ολοκλήρωσης που νιώθω όταν ολοκληρώνω ένα κεφάλαιο ή και μία μόνο παράγραφο και το ότι έχω δημιουργήσει κάτι δικό μου, κάτι μοναδικό και καινούριο. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν συν το ότι μόνο τότε νιώθω ήρεμη και επιτέλους στον κόσμο που θέλω να βρίσκομαι, συνεχίζω και θα συνεχίσω να γράφω.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Γράφω κυρίως ότι έχει σχέση με φαντασία, αγαπώ αυτό το είδος και πιστεύω είναι το κατάλληλο για μένα. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να γράψω ποτέ μυθιστορήματα αγάπης. Δυστυχώς δεν μου αρέσει να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία και ούτε θα μπορούσα να τα γράψω κατά συνέπεια.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Χάρη στον κλάδο στον οποίο γράφω η αλήθεια είναι πως θέλω να εκδώσω το βιβλίο μου στις εκδόσεις Πατάκη και ο κυριότερος λόγος είναι πως έχουν μία σειρά η οποία λέγεται «Μαύρη Σειρά». Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία αυτής της σειράς και μπορώ να πω ότι τα λατρεύω, έτσι θα ένιωθα μεγάλη τιμή και χαρά να ανήκει το βιβλίο μου στην σειρά αυτή.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες μου, αν και δεν έχω εκδώσει κανονικά ακόμα κάποιο βιβλίο μου παρά μόνο στο wattpad (σύντομα ελπίζω θα εκδοθεί το πρώτο), νιώθω πως είναι φίλοι και συμβουλάτορες τις ποιο πολλές φορές. Ποτέ μου δεν θέλω να τους δω ως πελάτες ή κριτές. Είναι δίπλα μας όποτε χάνουμε εμείς οι ίδιοι την πίστη μας και μας βοηθούν με την στήριξή τους. Τουλάχιστον εγώ αυτό έχω εκλάβει προς το παρόν.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μπορώ να σκεφτώ πολλές και υπέροχες κριτικές που μου έχουν πει ως τώρα. Ίσως αυτή που με συγκίνησε ποιο πολύ από όλες ήταν εκείνη που μια κυρία μου έδινε συγχαρητήρια για το βιβλίο μου και κυρίως για τον τρόπο που γράφω, τέλος με σύγκρινε με την Ρόουλινγκ και μου είπε χίλια μπράβο. Ειλικρινά ήταν η πρώτη φορά που δάκρυσα από κάποια κριτική. Και η χειρότερη, προς το παρόν δεν έχω κάποια άσχημη κριτική, πέρα του ότι είχα πολλά λάθη όταν ανέβαζα τα κεφάλαια και το ήξερα ήδη, όμως τίποτα περισσότερο από αυτό. Ο λόγος που δεν τα διόρθωσα φυσικά ενώ τα ήξερα ήταν πως ήδη τελείωνε το βιβλίο και θα ξεκινούσα τις διορθώσεις από την αρχή για να το στείλω σε εκδοτικούς. Έτσι προτίμησα να μην το κάνω στο wattpad αλλά να περιμένω να τελειώσω πρώτα.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί πραγματικά πολύ ο τρόπος που αντιδρούν συχνά οι εκδοτικοί οίκοι απέναντι στους νέους συγγραφείς. Το ίδιο ισχύει και για το εξωτερικό προς τους Έλληνες συγγραφείς, αντιδρούν σαν να είμαστε κάτι το κατώτερο, μα ξεχνούν πως εμείς είμαστε το μέλλον. Αυτό που μου αρέσει, μου αρέσει η βοήθεια που μπορείς να βρεις μερικές φορές από διάφορα άτομα που κάνουν σεμινάρια στον χώρο αυτό και γενικά είναι πρόθημα να σου λύσουν όλες σου τις απορίες. Το ίδιο ισχύει και με μερικούς εκδοτικούς, πολύ γρήγοροι στις απαντήσεις τους και βοηθούν πάρα πολύ στο να κατανοήσεις τα πάντα.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η αλήθεια είναι, μάλλον επειδή είμαι καινούρια στον χώρο, δεν υπάρχει κάποια ερώτηση που να με ενοχλεί. Εντάξει νιώθω περίεργα όταν βλέπω αναγνώστες να μισούν κάποιους από τους χαρακτήρες και να γράφουν πολλά άσχημα σχόλια προς αυτούς, αλλά και πάλι δεν με πειράζει. Διότι γνωρίζω πως δεν γίνετε όλοι να τους συμπαθούν όλους, εγώ τους νιώθω παιδιά μου και όπως και να έχει τους λατρεύω.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πολλοί θα με πουν ονειροπόλα όμως πιστεύω και θα συνεχίσω να το κάνω, πως όλοι γράφουμε από εσωτερική ανάγκη. Αν ξεκινήσεις μία φορά νομίζω είναι αδύνατον να το σταματήσεις, κάτι μέσα σου ουρλιάζει πως πρέπει να γράψεις, η φωνή στο κεφάλι σου σκέφτεται όλη μέρα πιθανές σκηνές και τέλος της ιστορίας που ήδη έχεις αρχίσει. Δεν θέλω να σκέφτομαι πως νοιάζονται για τα χρήματα και την δόξα, αυτό δεν μου φαίνεται ούτε σωστό μα ούτε και θα ήθελα να αγοράσω βιβλία από άτομα που το κάνουν γι’ αυτούς τους σκοπούς. Και όσο και αν πουν κάποιοι ότι ξέρεις δεν το καταλαβαίνεις ποιοι το κάνουν γι’ αυτό και ποιοι όχι, εγώ πιστεύω πως θα φαίνεται, γιατί όταν κάποιος γράφει από ανάγκη εσωτερική του βγαίνει αγάπη σε αυτό το πράγμα που δημιουργεί.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Επειδή όπως έχω ήδη επισημάνει είμαι καινούρια στον χώρο, ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι όταν στείλω το έργο μου να το απορρίψουν και να μου πουν πως δεν έχω το ταλέντο να γράφω. Πραγματικά θα με σκότωνε αυτό. Το ομορφότερο όνειρο που ήδη πραγματοποιήθηκε είναι η αποδοχή που είχα από τον κόσμο, δεν το περίμενα, όλοι μου έλεγαν να το τολμήσω και εγώ απλά το έκανα για να τους πω, ξέρετε κάτι; Ορίστε δεν μπορώ να το κάνω. Και τελικά μου είπαν εκείνοι βλέπεις; Οπότε δεν περίμενα να φτάσω τόσες προβολές να μιλάω με τόσα άτομα καθημερινά και να αγαπήσουν τόσο το βιβλίο μου. Το μεγαλύτερο όνειρο που περιμένω να πραγματοποιηθεί τώρα είναι να ακούσω μία θετική απάντηση από τον εκδοτικό που θέλω και να πιάσω στα χέρια μου την πρώτη μου ιστορία σε μορφή βιβλίου. Πραγματικά όνειρο!!!

10.  …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Τι πιστεύετε πραγματικά εσείς για τους νέους συγγραφείς στην εποχή μας; Και ποιος ήταν ο δικός σας εφιάλτης που παραλίγο να βγει αληθινός.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ  Γεωργία για την ανταπόδοση της…ιερής εξέτασης που πέρασες με τις ερωτήσεις μου, με μια εξίσου δύσκολη ερώτηση!

Καταρχήν θεωρώ πως ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία στη λογοτεχνική μας διαδρομή. Η μόνη διαφορά έγκειται στην εμπειρία που αποκομίζει κάποιος από την γραφή και τον τρόπο που την χρησιμοποιεί στο μέλλον. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμονα, ωστόσο το μόνο που με φοβίζει σε αυτό το μονοπάτι είναι όταν κάποιοι από εμάς ξεστρατίζουμε και μας κυριεύει η έπαρση.

Όσο για τους νέους λογοτέχνες, θα εκλάβω πως εννοείς Γεωργία όσους χρονικά άρχισαν να δημοσιεύουν έργα τους πρόσφατα. Ας θέσουμε ένα  πήχη στον ένα- ενάμιση τελευταίο χρόνο. Από τη σκοπιά αυτή παρατηρώ πως η δεξαμενή των ταλέντων στην χώρα μας είναι αστείρευτη, με ένα αρκετά σοβαρό επίπεδο, το οποίο δεν θεωρώ αμελητέο. Ο κυριότερος κριτής όμως όλων είναι η διάρκεια, η πίστη και η επιμονή των δημιουργών για αυτόβελτίωση και έκδοση των έργων τους είτε μέσω χρηματοδότησης από Εκδοτικούς οίκους, είτε με αυτοέκδοση. Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση έχει αντίκτυπο παντού. Ιδιαίτερα στις ψυχές …

Όσο για τον εφιάλτη της καθημερινότητας: Το να ζήσω κάποτε σε έναν κόσμο που να μην υπάρχει ανθρωπιά, χαμόγελο, έμπνευση, κατανόηση και αγάπη.

Ωστόσο υπάρχει και ένας μεταφυσικός μου εφιάλτης, για τον οποίο όμως δεν φτάνουν λίγες γραμμές για να τον περιγράψω…

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου