Πόσα γνωρίζουµε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης; Τα µεγάλα και ένδοξα γεγονότα, οι µάχες και οι αγώνες των ραγιάδων µάς είναι γνωστά. Στις σελίδες της Ιστορίας ωστόσο υπάρχει πλήθος από άγνωστα περιστατικά, µαρτυρίες και διηγήσεις για τα καθηµερινά προβλήµατα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέφτονταν, τον αγώνα τους για επιβίωση, αλλά και πολλές αφανείς πράξεις σπουδαίων ανδρών, που φωτίζουν τον χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος τους.
”Διαβάστε για την ιστορία του πρώτου πυρπολικού της επανάστασης, το άδοξο τέλος της Μπουμπουλίνας, για τον περίφημο κλεφταρματολό Γιάννη Βρυκόλακα, πώς γινόταν κάποιες φορές η αναρρίχηση στον πατριαρχικό θρόνο, την απαγωγή της Γκόλφως του Καραϊσκάκη ή για το συνωμοτικό λεξιλόγιο της Φιλικής Εταιρείας”
Το βιβλίο αυτό, µέσα από σύντοµα κείµενα, κάποια σε µορφή ανεκδότων, προσεγγίζει την Ιστορία από ένα διαφορετικό πρίσµα· ρίχνει «αδιάκριτες» µατιές σε σηµεία που η έρευνα συχνά αποσιωπά ή αντιπαρέρχεται, προβάλλοντας το άγνωστο, το περίεργο, το «ασήµαντο» – που όµως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γοητευτικά. Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, σημαντικά και ασήμαντα στιμιότυπα της καθημερινής ζωής, ευτράπελα αλλά και πικρές αλήθειες, δολοπλοκίες και εμφύλιες αντιπαλότητες.
κάντε like στη σελίδα μας στο fb για άμεση ενημέρωση
Το περιεχόμενο του βιβλίου, χωρισμένο σε δυο ενότητες, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αυτή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι ένα ευχάριστο και διδακτικό συνάμα ανάγνωσμα που μπορεί να διαβαστεί μονομιάς ή σε δόσεις, καθώς είναι χωρισμένο σε αυτοτελείς νοηματικά μικρές παραγράφους. Μας μαθαίνει Ιστορία χωρίς να θυμίζει σχολικό εγχειρίδιο ή ένα συμβατικό βιβλίο Ιστορίας.
Πολλά συγχαρητήρια στους συγγραφείς του βιβλίου, Ιωάννη Γρυντάκη, Γεώργιο Δάλκο, Άγγελο Χόρτη και Έκτορα Χόρτη για την έρευνα, την επιμέλεια και τη συγγραφή του.
0 Σχόλια