τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Όταν ήμουν δάσκαλος, του Ιωάννη Κονδυλάκη

Όταν ήμουν δάσκαλος, του Ιωάννη Κονδυλάκη

ΤΙΤΛΟΣ: Όταν ήμουν δάσκαλος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιωάννης Κονδυλάκης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παλαιότερες μορφές ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη

ΕΙΔΟΣ: Νουβέλα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Καθημερινή ζωή, Κρήτη, Σχολείο, Φτώχεια/Βιοπάλη, Χιούμορ

ΔΙΑΦΟΡΑ: Κάποιες από τις απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις και ανάλυση του έργου μπορεί κανείς να βρει εδώ.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 61

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Ποια στοιχεία της εποχής που γράφτηκε στο έργο μπορεί κανείς να εντοπίσει στο περιεχόμενο του βιβλίου;
  2. Πώς αντιμετώπιζαν οι χωρικοί και οι γονείς τον νεοφερμένο δάσκαλο; Μπορείς να αναφέρεις αποσπάσματα του βιβλίου.
  3. Ποιες ήταν οι παιδαγωγικές μέθοδοι της εποχής, σύμφωνα με το βιβλίο; Προσπάθησε να τις συγκρίνεις με αυτές που θα εντοπίσεις στο παρακάτω απόσπασμα από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη. Ποιες είναι οι νέες μέθοδοι που προσπαθούν να υιοθετήσουν οι πρωταγωνιστές των δύο κειμένων;
  4. Πώς κρίνεις τον τρόπο διδασκαλίας του νέου δασκάλου; Ποια ήταν τα θετικά ποια τα αρνητικά σημεία των μεθόδων του;
  5. Ποια χαρακτηριστικά γραφής του συγγραφέα θα μπορούσες να καταγράψεις βασιζόμενος στο συγκεκριμένο κείμενο; Να αναφέρεις σχετικά παραδείγματα.
  6. Το βιβλίο θεωρείται ότι ανήκει στον τύπο της νουβέλας. Αφού μελετήσεις τα χαρακτηριστικά της από εδώ, να αιτιολογήσεις τον χαρακτηρισμό του κειμένου ως νουβέλα.
  7. Στο βιβλίο αναφέρεται ο Τολστόι και η Γιάσναγια Πολιάνα. Κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο και παρουσίασε με λίγα λόγια τη σύνδεση του συγγραφέα με τον παραπάνω τόπο.
  8. Ποιος ο ρόλος του έρωτα στην εξέλιξη της υπόθεσης; Θεωρείς ότι αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος του συγγραφέα ή όχι; Να αιτιολογήσεις την απάντησή σου.
  9. Παρουσίασε σύντομα βασικά στοιχεία της ζωής και του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη.
  10. Προσπάθησε να δώσεις ένα άλλο τέλος στην ιστορία.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θεόδωρος Στάμος 

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος