Η Ευφροσύνη Καγιάρα-Περδικάκη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μέσα από τα έργα της δίνει στους μαθητές σημαντικά εφόδια για την Ελληνική γλώσσα! Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος; Τη γραφή την επέλεξα συνειδητά. Όταν θα αποχωρούσα από τη Δημόσια Εκπαίδευση, έψαχνα να βρω έναν όμορφο τρόπο αποχαιρετισμού. Απευθύνθηκα στη Δ/νση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, στον Δ/ντη του Λυκείου […]

Μέσα από τα έργα της δίνει στους μαθητές σημαντικά εφόδια για την Ελληνική γλώσσα!

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;
Τη γραφή την επέλεξα συνειδητά. Όταν θα αποχωρούσα από τη Δημόσια Εκπαίδευση, έψαχνα να βρω έναν όμορφο τρόπο αποχαιρετισμού. Απευθύνθηκα στη Δ/νση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, στον Δ/ντη του Λυκείου Στυλίδας, στην ΕΛΜΕ και στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Φθιώτιδας ώστε να συγχρηματοδοτήσουν ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Έτσι, έγινε εφικτή η έκδοση του 1ου βιβλίου μου: «Διαχρονικά και Σύγχρονα θέματα», που αφορούσε την παραγωγή λόγου και διανεμήθηκε δωρεάν. Στη συνέχεια με επέλεξε η ίδια η γραφή μου. Ένα αντίτυπο του 1ου βιβλίου πέρασε την «πύλη» του Εκδοτικού οίκου ΖΗΤΗ, πρόσεξαν το περιεχόμενό του και άρχισε η συνεργασία μου για την έκδοση του 2ου βιβλίου μου «Νεοελληνικός Λόγος». Το νέο βιβλίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2017 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη διδακτική πρόταση για το «σήμερα» και το «αύριο» στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας του Λυκείου. Το «κόστος» για να γράψει κανείς ένα βιβλίο είναι μεγάλο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύτιμο. Χρόνος, κόπος, θυσίες… Aλλά η προσωπική δημιουργία γεννά πολλά όμορφα συναισθήματα.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;
Το 2ο βιβλίο μου ήλθε ως «καρπός», ως φυσική συνέχεια του 1ου. Δεν θα έλεγα ότι ήταν καθαρή έμπνευση. Ίσως ήταν η ανάγκη να επικοινωνήσω ξανά με ό,τι αγάπησα στην επαγγελματική μου ζωή, το σχολείο και τους μαθητές. Ένας «δάσκαλος», εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, συνεχίζει να προσφέρει. Βρίσκει «δρόμο» ή ένα «μονοπάτι» για να βρεθεί πάλι κοντά τους.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Έμπνευση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μια απλή ιδέα ή απόφαση. Είναι μια καλλιτεχνική σύλληψη, που σε παρακινεί να δημιουργήσεις ένα σπουδαίο έργο. Έρχεται ξαφνικά αλλά για να υλοποιηθεί χρειάζεται –εκτός των άλλων– φυσικό ταλέντο. Η «υψηλή» έμπνευση αφορά την Τέχνη σε κάθε μορφή της, εικαστική (π.χ. ζωγραφική, αρχιτεκτονική), τονική (π.χ. λογοτεχνία, μουσική) και κινητική (π.χ. θέατρο, χορός).

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Η τελειομανία, δηλαδή η επιμονή στις λεπτομέρειες, στην ολοκληρωμένη «πρόταση», στην επαρκή απάντηση σε κάθε ερώτηση ή θέμα ανάπτυξης. Όταν γράφεις όμως ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου ότι απευθύνεσαι όχι μόνο σε συναδέλφους αλλά και σε παιδιά. Το παιδί θέλει συγκεκριμένο υλικό και σύντομες απαντήσεις. Έτσι το «έχουν συνηθίσει», έτσι το επιβάλλει το εκπαιδευτικό σύστημα. Ένας φιλόλογος -που διδάσκει το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας- πρέπει να επιλέγει κείμενα, ασκήσεις και θέματα παραγωγής λόγου, που αφενός μεν θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, αφετέρου δε, θα καλλιεργούν τη σκέψη, τον διαρθρωμένο λόγο και την κρίση του μαθητή. Καλείται, ως εκ τούτου, ο φιλόλογος – συγγραφέας να κάνει σωστή επιλογή «υλικού» για να βοηθήσει διδάσκοντες και διδασκομένους, ώστε να επιτευχθούν οι δύο παραπάνω στόχοι. Στην προκείμενη περίπτωση η «μαθηματικοποίηση» της σκέψης έρχεται να κάνει πιο εύκολη τη γραφή του. Άλλωστε ο προσχεδιασμένος προφορικός λόγος και η γραπτή έκφραση συνάδουν με τη μαθηματική σκέψη.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τον πλούτο της νεοελληνικής μας γλώσσας; Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την αγάπη στους μαθητές τους;
Ναι, έχει απομακρυνθεί. Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν έχουν καλή σχέση με το βιβλίο. Ιδιαίτερα οι μαθητές απαξιώνουν το σχολικό βιβλίο και κατ’ επέκταση κάθε βιβλίο. Προτιμούν την εύκολη και ευχάριστη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η γνώση όμως δεν αφομοιώνεται ούτε με φωτοτυπίες ούτε με τη γρήγορη εναλλαγή γνωστικών στοιχείων και εικόνων. Η ουσιαστική καλλιέργεια της σκέψης και της γλώσσας, η εμπέδωση της γνώσης και η κατάκτηση της μάθησης απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας τόσο με τα βιβλία όσο και με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Απαιτεί να μεταλαμπαδεύσουμε, ως εκπαιδευτικοί, στους μαθητές την αγάπη για το βιβλίο. Πρώτα από όλα, βέβαια, απαιτεί να αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τη δουλειά μας. Να καλλιεργήσουμε εκείνη τη σχέση «δασκάλου-μαθητή», η οποία σήμερα έχει φθαρεί. Γίνεται; Πολύ δύσκολο. Χρειάζονται θυσίες!

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Ναι, έχω συγκινηθεί πολλές φορές. Ο φιλόλογος, επειδή διδάσκει Λογοτεχνία, έρχεται πολύ συχνά σε μια άλλη αίσθηση επαφής με το βιβλίο. Το αισθητικό αποτέλεσμα που γεννιέται κάθε φορά είναι έντονο και τα συναισθήματα διαφορετικά, ανάλογα με την υπόθεση του λογοτεχνικού έργου. Το να ξεχωρίσεις, λοιπόν, ένα βιβλίο είναι σαν να αδικείς τα υπόλοιπα που έχεις διαβάσει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Τι να πρωτοδιαλέξεις ανάμεσα σε τόσες αγαπημένες φράσεις! Διαλέγω εκείνη τη φράση που αποτέλεσε την παρόρμηση για τη γραφή των βιβλίων μου: «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου», από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο έργο;
Όχι! Ολοκλήρωσα ένα εκπαιδευτικό έργο, που πιστεύω ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά συναδέλφους και μαθητές. Αν έγραφα ένα καινούριο βιβλίο, αυτό θα αφορούσε τη Λογοτεχνία. Θα έγραφα διηγήματα με κέντρο αναφοράς πάλι το σχολείο. Θα κατέγραφα όμορφες στιγμές αλλά και τα «τρωτά» του, τα «ευτράπελα» αλλά και τα σοβαρά, τα κωμικά αλλά και κωμικοτραγικά γεγονότα. Ίσως θα ήταν ένας τρόπος «διαμαρτυρίας» για τα κακώς κείμενα στη δημόσια εκπαίδευση.

Νεοελληνικός Λόγος (Α’, Β’ & Γ’ Λυκείου)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ

35 Κείμενα
350 Ασκήσεις – Απαντήσεις
84 Ανεπτυγμένα θέματα και έννοιες
Απαντήσεις στα θέματα παραγωγής λόγου των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ένα βιβλίο που ξεπερνάει τα όρια της σχολικής κοινότητας και βάζει τις βάσεις ώστε όλοι μας να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον πλούτο της γλώσσας μας!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Ευφροσύνη Ι. Καγιάρα – Περδικάκη κατάγεται από τη Φθιώτιδα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Εργάσθηκε ως φιλόλογος επί 34 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τα οποία εθήτευσε25 χρόνια σε Βαθμολογικό Κέντρο και 6 χρόνια σε Εξεταστικό Κέντρο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπήρξε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, ιδρυτικό και αιρετό μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Φθιώτιδας.
Δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά εργασίες για εκπαιδευτικά, φιλολογικά και κοινωνικά θέματα. Εξέδωσε δύο εκπαιδευτικά βιβλία: α. «Διαχρονικά και Σύγχρονα θέματα», Λαμία, 2010 (σελ. 250) και β. «Νεοελληνικός Λόγος», για την Α’ , Β’ και Γ’ Λυκείου, Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσ/νίκη, 2017

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου