Η Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Με το μικρό μου όνομα, διότι αυτομάτως το παιδί φέρνει στο μυαλό του το τριαντάφυλλο, σύμβολο αγάπης, ομορφιάς και ρομαντικής διάθεσης. Όσο για την ιδιότητά μου; Παραμυθού!

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Η ανάγκη να μοιραστώ με τα παιδιά, όχι μόνο τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματά μου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφική μου ενασχόληση, ξεκίνησε ως εκ θαύματος, έτσι ξαφνικά, λίγο μετά από μια περιπέτεια που είχα με την υγεία μου. Επίσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός της βράβευσης του πρωτόλειου έργου μου ”Η γερακίνα και ο κύκνος”.

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας;

Κριτήριο για να γράψω το βιβλίο μου ‘ Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια”, αποτέλεσε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (Bullying).  Ο Πέτρος, ένας μικρός μαθητής, θα αναμετρηθεί με τους δαίμονές του  και συγκεκριμένα, τους εκφοβιστές του σχολείου του. Μια μέρα, μετά από ένα ανελέητο κυνηγητό, ο ήρωας του βιβλίου θα παγιδευτεί στις δαιδαλώδεις στοές μιας σκοτεινής σπηλιάς, εκεί όπου κατοικεί η Καρκάγια!  Και η ιστορία ξεκινάει… Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, σε εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου.

 

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει το βιβλίο σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να το αφηγείστε;

Το κυριότερο νόημα που θέλω να περάσω στα παιδιά  μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου ”Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια”, είναι εκείνο της αυτοεκτίμησης. Αποτελεί το κλειδί για να κατανικήσουν τον φόβο τους. Το bullying δεν είναι ανίκητο. Έννοιες, όπως η ενθάρρυνση, η επιβράβευση, η αισιοδοξία, η πίστη στον εαυτό τους και η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που τους αγαπούν, είναι στοιχεία τα οποία αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους. Πανανθρώπινες αξίες, όπως η οικογένεια, η ευγενής άμιλλα, η φιλία, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η  ισότητα, δείχνουν τις προκλήσεις της ζωής και ανοίγουν τον δρόμο προς την ευτυχία των παιδιών.

 

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Ναι, μια φράση που με γεμίζει χαρά και ηθική ικανοποίηση: ”Κυρία Κωνσταντινίδου να συνεχίσετε να γράφετε βιβλία”. Η παρότρυνση συνοδεύεται και από τη σχετική ζωγραφιά, έργο μιας μαθήτριας από το Αγαθοβούλειο Δημοτικό  Σχολείο Γιαννιτσών.

 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Είναι απαιτητικοί αναγνώστες, αυστηροί κριτές και απρόβλεπτοι. Είναι δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή, αλλά όχι ακατόρθωτο. Γι΄αυτό, ο παραμυθογράφος οφείλει να είναι ειλικρινής μαζί τους και να διαθέτει χιούμορ και υπομονή. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, οι παραστατικές περιγραφές, οι οποίες προκαλούν έντονα συναισθήματα, έχουν τη δύναμη να ”αιχμαλωτίζουν” τους μικρούς αναγνώστες και να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Όσον αφορά την παρουσίαση ενός παιδικού βιβλίου, ο συνδυασμός της αφήγησης με ένα θεατρικό ή μουσικοχορευτικό δρώμενο, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους και θα κρατήσει την προσοχή τους σε εγρήγορση.

 

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

‘Κάλλιο αργά παρά ποτέ”.

Μια ελληνική παροιμία που σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος μια δουλειά, έστω και αργά, από το να παραμείνει αδρανής.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε το μαγικό κόσμο των παιδιών;

Μόνον εάν με εγκατέλειπαν οι φυσικές μου δυνάμεις. Ελπίζω ο Θεός να μου δίνει υγεία και φώτιση, ώστε να συνεχίσω να γράφω. Και αυτό, διότι η μυθοπλασία είναι για μένα ένα ταξίδι φανταστικό, γεμάτο υπερβάσεις, μια διέξοδος, μια φυγή από την πραγματικότητα. Εξάλλου, όλοι αντλούμε κουράγιο από την ελπίδα και το όνειρο, σε μια προσπάθεια να αγγίξουμε την ευτυχία και να κάνουμε τη ζωή μας πιο υποφερτή.

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

Έργα της συγγραφέως:

Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο

Ο Πέτρος, ένας μικρός μαθητής, θα έρθει αντιμέτωπος με τους εκφοβιστές του σχολείου του. Εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς τους, η ζωή του μετατρέπεται σε κόλαση. Κυνηγημένος από τους διώκτες του, θα εγκλωβιστεί στους σκοτεινούς λαβυρίνθους μιας υγρής σπηλιάς, εκεί όπου κατοικεί η Καρκάγια!

Η Καρκάγια! Τι να ΄ναι άραγε; Άνθρωπος ή στοιχειό;  Αλήθεια ή ψέμα; Μύθος ή πραγματικότητα; Ή μήπως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων με τη φύση;

Ο Ρήγας και η Ροζαλία

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο

Β΄ Έπαινος παραμυθιού

Δυο αδέλφια, ο Ρήγας και η Ροζαλία, ζούσαν ευτυχισμένα με τους γονείς τους σε ένα φιλήσυχο χωριό. Ώσπου μια μέρα, ένα αναπάντεχο γεγονός , έρχεται για να ανατρέψει την ήρεμη οικογενειακή ζωή τους και να την μεταβάλλει σε μια αγχώδη διαδρομή, γεμάτη θλίψη και πόνο, με τους ήρωες να εμπλέκονται σε περιπέτειες.

Μια συγκινητική ιστορία, με θέμα την αδελφική αγάπη. Το βιβλίο απευθύνεται  σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Άγριος Δούναβης

Μυθιστόρημα. Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Μαλλιάρης- Παιδεία

Ο Δούναβης χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, μεταφορικά και συμβολικά. Είναι το στοιχείο εκείνο που θα φέρει κοντά τον Στεφάν και τη Δανάη, δυο ανθρώπους αντίθετους σχεδόν από κάθε άποψη που θα γνωριστούν τυχαία και θα αγαπηθούν με πάθος. Όμως, η ασύμβατη προς τα κοινωνικά στερεότυπα σχέση τους, θα έρθει σε σύγκρουση με έναν κόσμο γεμάτο προκατάληψη.

Θα καταφέρει άραγε ο άγριος ποταμός να δώσει ζωή στα όνειρά τους ή θα τους παρασύρει στην άβυσσο;

ΛΕΥΚΩΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΠΟΙΗΣΗΣ 

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Λογοτεχνίας-ποίησης

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μαίανδρος

 

”Εάλω η Πόλις” ή ”Δάκρυα για τη Βασιλεύουσα”

Το ιστορικό διήγημά μου με θέμα την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους το 1453, συμπεριλαμβάνεται στο Λεύκωμα Λογοτεχνίας- Ποίησης, Ενότητα Β΄.

Λίγα λόγια για το διήγημά μου:  Ο Μιχαήλ και η Άννα, το ζευγάρι των ηρώων που πρωταγωνιστεί στο τραγικό σκηνικό, είναι χαρακτήρες αυθεντικοί. Ξεπηδούν ολοζώντανοι μπροστά στα μάτια μας και μας μεταφέρουν στον ιστορικό τους χρόνο και στα ιδεώδη του.

Η Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αρχαία Πέλλα, όπου παρακολούθησε και τις εγκύκλιες σπουδές της. Τελείωσε την Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Πολλά έργα της, όπως διηγήματα και παραμύθια έχουν συμμετάσχει σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και έχουν λάβει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις. Το 2009, το έργο της ”Η γερακίνα και ο κύκνος”, απέσπασε το Α΄ βραβείο παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών-Επιστήμης και πολιτισμού Κερατσινίου. Ο ”Άγριος Δούναβης” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Και τα δύο βιβλία της κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ”Μαλλιάρης-Παιδεία”. Πρόσφατη εκδοτική της παρουσία είναι τα δύο βραβευμένα παραμύθια της ”Ο Αμούρ στον αστερισμό του λύκου” και ”Ο Ρήγας και η Ροζαλία”. Το παραμύθι της ”Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια” ( εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, 2016) , με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), παραπέμπει στον τόπο που γεννήθηκε η συγγραφέας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της. Η συγγραφέας εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών και παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Έδεσσα.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Real News  Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου