Τρία βιβλία του Γιώργου Κατσούλα

Τρία βιβλία του Γιώργου Κατσούλα

pioni vs vasiliasSonata-violi-tselo

Το πιόνι απέναντι στον βασιλιά, Σονάτα για βιολί και τσέλο και Άνθρωπος, αυτός ο δρομέας, του Γιώργου Κατσούλα από τις εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ. Τρία βιβλία το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει από ένα αφήγημα, σε τρεις πολύ καλαίσθητες εκδόσεις. Κοινό στοιχείο και των τριών είναι ο Άνθρωπος. Ο ψυχισμός του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στον άλλο άνθρωπο, απέναντι στην τεχνολογία. Βαθιά ανθρωποκεντρικά κείμενα που προβληματίζουν έντονα τον αναγνώστη με τη γραφή του συγγραφέα να είναι λιτή μα και συνάμα απέριττη, αφήνοντας έξω περιττά στοιχεία επικεντρώνεται στην ουσία του θέματος που πραγματεύεται σε κάθε αφήγημα.

Δε θα ήταν σκόπιμο να anthropos dromeasαναφερθούμε με λεπτομέρειες σε καθένα από τα τρία βιβλία, μιας και το μέγεθός τους δεν είναι μεγάλο κι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η μαγεία της ανάγνωσης από εκείνον που επιθυμεί να τα μελετήσει. Πρόκειται όμως για την αντιπαράθεση μεταξύ άνισων δυνάμεων ενός ισχυρού κι ενός ανίσχυρου, ενός ταξιδιού στην ψυχή του ανθρώπου με φόντο μια ερωτική ιστορία μιας γυναίκας κι ενός άντρα και την αναμέτρηση ενός ανθρώπου και μιας μηχανής αντίστοιχα.

Οι τρεις ιστορίες δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως αλληλοσυμπληρώνονται. Οι χαρακτήρες είναι δοσμένοι ανάγλυφα και πολύ παραστατικά, οι σκέψεις τους εξωτερικεύονται με πολύ ωραίο τρόπο κι αυτό που μένει ως ‘γεύση’ στον αναγνώστη είναι ερωτηματικά που στο τέλος θα προκύψουν ενδεχομένως για τον ίδιο του τον εαυτό. Φιλοσοφικά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις με τον άνθρωπο πάντα στο κέντρο. Τρία βιβλία, που αν και μικρά σε μέγεθος, έχουν αρκετά πράγματα να πουν!

Επιμέλεια κειμένου

1 σχόλιο

  1. Κατσουλας Γιωργος

    Πολυ ωραιο αρθρο!Ευχαριστω πολυ!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Υποβολή συμμετοχής!

Εγγραφείτε στο newsletter

Αρχείο

Είσοδος