100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή – Πρόσκληση προς ποιητές (ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλαγή ημερομηνίας)

29.04.2014

 

 

Félix Bonfils(8 March 1831 – 1885)

 

 

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων»

Το μαζικό κίνημα των ποιητών 100 Thousand Poets for Change διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά παγκόσμιες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά, κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά θέματα. Οι δραστηριότητες στις εκδηλώσεις εμπλουτίζονται και με τη συμμετοχή μουσικών, ζωγράφων, φωτογράφων, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Μέσα από το κίνημα των 100 Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή, δίνεται η ευκαιρία στις παγκόσμιες κοινότητες μέσω της ποίησης και της τέχνης να υψώσουν τη φωνή τους σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους και τη χώρα τους μέσα από απαγγελίες, διαλέξεις, εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες .

 

Για το 2014 οι Παγκόσμιες εκδηλώσεις της Ποίησης θα ξεκινήσουν στις 27 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα ντοκουμέντα από τις παγκόσμιες εκδηλώσεις θα αρχειοθετηθούν στο πρόγραμμα ψηφιακής αρχειοθέτησης LOCKSS και θα διατηρούνται στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια (Stanford University), το οποίo έχει αναγνωρίσει τους «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» ως ιστορικό γεγονός, τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.

Ο ιδρυτής του γεγονότος αυτού, Michael Rothenberg, είναι ευρέως γνωστός ποιητής, στιχουργός, εκδότης του on-line λογοτεχνικού περιοδικού Bigbridge.org και ακτιβιστής για το περιβάλλον με έδρα την Βόρεια Καλιφόρνια.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ποιητές, καλλιτέχνες και εθελοντές να αποστείλουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected]

(οι όροι και οι πληροφορίες που αφορούν στην ποίηση παρακάτω)

Πρόσκληση Πανελλήνιας Ποιητικής Δράσης με θέμα:

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων».

Προσκαλούμε τους ποιητές και τις ποιήτριες να υποβάλλουν ένα ποίημά τους με θέμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Η Ελλάδα, η ειρήνη, η πολιτιστική κληρονομιά μας, η επιστροφή όλων των ελληνικών θησαυρών και κυρίως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα , εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα μας, παραμένουν θέματα επίκαιρα και Παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Όλα τα ποιήματα θα περάσουν από αξιολόγηση οκταμελούς επιτροπής, ώστε να παρουσιάσουμε ένα όμορφο και ολοκληρωμένο έργο στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 στη μεγάλη Παγκόσμια εκδήλωση της Ποίησης των 100Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή. Τα επιλεγμένα ποιήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα δίγλωσσο ebook.

 

 • Αργότερα σε συνεργασία με το περιοδικό Αίτιον και με το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πάντα με τη βοήθεια της κυρίας Μπαρνασά θα πραγματοποιηθεί έκδοση με τα ποιήματα που θα θεωρηθούν επάξια να σταθούν σε ένα βιβλίο. Φυσικά θα γίνει αφιέρωμα σε τεύχος του καλλιτεχνικού περιοδικού Αίτιον.
 • Θα γίνει παρουσίαση και εκδήλωση με τις απαγγελίες των ποιημάτων αρχικά στην Καβάλα, ο χώρος θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και άλλα δρώμενα, όπως μελοποιημένη ποίηση από χορωδία της πόλης, συνοδεία πιάνου κατά την απαγγελία και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που είναι στα πλαίσια της αισθητικής της εκδήλωσης ώστε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα. 

    • Αργότερα σε συνεργασία με το περιοδικό Αίτιον και με τη βοήθεια της κυρίας Μπαρνασά θα πραγματοποιηθεί έκδοση με τα ποιήματα που θα θεωρηθούν επάξια να σταθούν σε ένα βιβλίο. Φυσικά θα γίνει αφιέρωμα σε τεύχος του καλλιτεχνικού περιοδικού Αίτιον.
    • Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όλους όσοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον εξ’ αρχής και δέχθηκαν εγκάρδια να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους εθελοντικά.

 

~Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δώσουμε ένα ηχηρό και πολύ δυνατό μήνυμα με την κίνηση αυτή ως Έλληνες. Το βιβλίο και οι δράσεις όποιες κι αν είναι αυτές θα καταχωρηθούν στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, (Stanford University) ελεύθερα προς μελλοντική χρήση.~  

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Το θέμα της δράσης είναι «Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων».
 1. Απευθύνεται σε ενήλικες.
 1. Συμμετοχή μ’ ένα ποίημα, αδημοσίευτο, γραμμένο στη Νεοελληνική, σε οποιαδήποτε μορφή ποιητικής έκφρασης, με σωστή ορθογραφία, τόνους και σημεία στίξεως , η έκταση του ποιήματος να μην υπερβαίνει τους 30 στίχους.
 1. Υποβολή έργου σε μορφή word. Γραμματοσειρά Georgia. Μέγεθος γραμματοσειράς 11, επιλογή διάστιχου 1.0.

5. α) Κάθε συμμετοχή θα σταλεί με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ως θέμα του μηνύματος θα αναγράφεται ~100ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ~ .

Ο τίτλος του ποιήματος θα υπάρχει αρχικά. Το ονοματεπώνυμο και η ηλεκτρονική διεύθυνση του δημιουργού θα αναγράφονται στο τέλος του ποιήματος καθώς και στο ηλεκτρονικό μήνυμα.

β) Επίσης τα ποιήματά σας θα αποσταλούν και ταχυδρομικώς με απλή επιστολή στη διεύθυνση Ηρακλείου 3 Καβάλα Τ.Κ. 65 403, στο όνομα ~Ελένη Ιωάννου~ με την ένδειξη ~100THOUSAND POETS FOR CHANGE~.

Τα ποιήματα εκτυπωμένα σε Α4, σε 8 αντίτυπα, αρχικά θα αναγράφεται ο τίτλος και στο τέλος δεξιά το ονοματεπώνυμό σας.

 

Τα προσωπικά στοιχεία θα αναγράφονται σε άλλο φύλλο εκτύπωσης στον ίδιο φάκελο στην παρακάτω μορφή.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ:

 1. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων ορίζεται η 15η  Σεπτεμβρίου 2014 (νέα ημερομηνία) – (15η Αυγούστου 2014 η παλιά ημερομηνία), ώστε να μας δοθεί το χρονικό περιθώριο δημιουργίας του ebook, πριν την εκδήλωση της 27ης Σεπτεμβρίου 2014.
 1. Επιθυμία μας είναι οι συμμετέχοντες (όσοι έχουν τη δυνατότητα) να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που θα οριστούν (η ώρα, η μέρα και το μέρος που θα πραγματοποιηθούν θα ανακοινωθούν αργότερα). Θα σταλούν προσκλήσεις μέσω mail, επίσης θα ανακοινωθεί και στο διαδίκτυο.
 1. Με τη συμμετοχή στη δράση , οι δημιουργοί αποδέχονται ότι τα έργα που θα επιλεγούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ebook που θα δημιουργηθεί αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης και σε ενδεχόμενη έκδοση ποιητικού ανθολογίου.

      9.  Οι συμμετοχές δεν επιστρέφονται.

      10. Έγκυρες συμμετοχές, θεωρούνται όσες πληρούν στο σύνολο τους παραπάνω όρους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

Η κρίση των έργων θα γίνει από οκταμελή Κριτική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής:

 • Γεωργία Βιολιτζή-Καβάλα
 • Ελένη Ιωάννου-Καβάλα
 • Σωτηρία Κυρμανίδου-Σέρρες
 • Τούλα Μπαρνασά-Αθήνα
 • Χρύσα Βελησσαρίου-Λάρισα
 • Γιώργης Π.Δρυμωνιάτης-Αθήνα
 • Δημήτρης Παπαδημητριάδης-Αθήνα
 • Δήμος Χλωπτσιούδης-Θεσσαλονίκη

 

Εθελοντικά συμμετέχουν στην αξιολόγηση των ποιημάτων, στη φιλολογική επιμέλεια, στη μετάφραση, στην παρουσίαση και στην προώθηση της δράσης οι αξιότιμοι φίλοι (με αλφαβητική σειρά):

•           Γεωργία Βιολιτζή ( Φιλόλογος και μέλος του μορφωτικού τομέα του Σ.Φ.Γ.Τ.* Καβάλας, «Σχήμα Λόγου» ) Καβάλα

*Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

•           Ελένη Ιωάννου ( Εικαστικός, ποιήτρια, αρθρογράφος στο tovivlio.net, μέλος του Αίτιον ) Καβάλα

•           Σωτηρία Κυρμανίδου ( Συγγραφέας, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός  στο Ράδιο Κιβωτός ) Σέρρες

•           Τούλα Μπαρνασά ( Ποιήτρια, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του κινήματος Αίτιον, ραδιοφωνική παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα ) Αθήνα

•           Χρύσα Βελησσαρίου ( Συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια και καθηγήτρια Φυσικής, εκπρόσωπος του World Peace Poetry Canada στην Ευρώπη) Λάρισα

•           Γιώργης Π.Δρυμωνιάτης ( Συγγραφέας, ποιητής, ιδρυτικό μέλος του Αίτιον  ) Αθήνα

•           Δημήτρης Παπαδημητριάδης ( Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, εμπνευστής του www.maga.gr ) Αθήνα

•           Δήμο Χλωπτσιούδη ( Ποιητής, ιστορικός, φιλόλογος και αρθρογράφος στο tovivlio.net ) Θεσσαλονίκη

•           Φαίδων Θεοφίλου ( Συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος ) Αθήνα

~Ας ενωθούμε μέσα από την ποίηση για να δυναμώσουμε το Ελληνικό πνεύμα, το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μέσα μας εξωτερικεύοντάς το να ακουστεί στα πέρατα της γης. Ας ενωθούμε για να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω και να ενώσουμε τα μάρμαρα του πολιτισμού μας, του Παρθενώνα. Ας διεκδικήσουμε τις αξίες του παρελθόντος. Αν σεβαστούμε εμείς την Πολιτιστική Κληρονομιά μας θα τη σεβαστούν και οι άλλοι. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, ας μη το ξεχνάμε.~

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣEI 850 π.Χ. Όμηρος, επικός ποιητής.

Με εκτίμηση ___Ελένη Ιωάννου 

Εικαστικός, ποιήτρια, αρθρογράφος στο tovivlio.net, μέλος του Αίτιον

Επίσημος αντιπρόσωπος του κινήματος 100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή στην Καβάλα, εμπνεύστρια της δράσης) 

 

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: 100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή___Πρόσκληση προς ποιητές

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων»:
“ΑΙΤΙΟΝ” Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών

ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ

email: [email protected]

Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη (Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη)

 

“τοβιβλίο.net” διαδικτυακή βιβλιοθήκη

tovivlio.net

 

 

 

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας.

Και με όραμα την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Ακολουθήστε μας

Οι 10 χωρισμοί

Οι 10 χωρισμοί

ΟΙ 10 ΧΩΡΙΣΜΟΙ (εφηβικό σατιρικό)   Πρώτη φορά χωρίσανε, όταν ήμουνα 9, Αυτός έπαιζε χαρτιά, Αυτή όλο να φωνάζει, έφυγε για κανά μήνα, αλλά γύρισε κλαμένος και τα βρήκαν φυσικά. Μα η 2η φορά ήρθε μετά από λίγους μήνες, έλειψε όλο το βράδυ, κι όταν ήρθε το πρωί, τον...

Η Ήττα

Η Ήττα

Και τελικά πες μου. Γιατί να πετάξω; Ποιος ο λόγος τα σύννεφα να φτάσω; Έκανα το πρώτο βήμα και τόλμησα, έκανα το πρώτο άλμα με τόσες προσδοκίες. Τόσα σενάρια πιθανά, τόσες ελπίδες επιθυμητές. Αλλά, ξέχασα ότι η ζωή δεν είναι ποτάμι που κυλάει όπως επιθυμώ. Έκανα την...

O κόσμος μας

O κόσμος μας

Πόσο μικρή στα αλήθεια, μοιάζει η ζωή; Πόσο ασύστολα, παλεύει με τον χρόνο; σαν συμπυκνώνεται, σε μια μόνο στιγμή σε ένα παιχνίδι, που σε βρίσκει πάντα μόνο.   Πόσο μικρός μοιάζει ο κόσμος μας, αλήθεια;  σε ένα σύμπαν που ατέλειωτο φαντάζει όταν το συναίσθημα,...

Άνταμ Τολέντο: Καρδιά μου θυμήσου να γυρίσεις σπίτι νωρίς

Άνταμ Τολέντο: Καρδιά μου θυμήσου να γυρίσεις σπίτι νωρίς

Μπορείς να με λες Αδάμ ή ό, τι σου αρέσει Λέω στον φίλο μου Ρούμπιν στο όνειρό μου   Ξέρεις τι εννοώ Ρούμπιν Δώσε μου την εντολή σου Δώσε μου τις παραγγελίες σου   Είμαστε και τα δύο παιχνιδιάρικα παιδιά που συμπεριφέρονται σαν ενήλικες που θέλουν να γίνουν διάσημοι...

Αμείωτη ταλάντωση

Αμείωτη ταλάντωση

Και σιγανά είπε: «Είμαι λυπημένη Έχω κατάθλιψη Χρειάζομαι βοήθεια  την χρειάζομαι τώρα Γιατί είμαι εδώ πνιγμένη  Σε μία θάλασσα από ατυχή συμβάντα  και λάθος υποθέσεις Τη θεραπεύεις; Αυτή την έλλειψη γνώσεων που κυλά στα δικά μου  τα γονίδια Τη μαγεύεις; Την μάζωξη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Αμείωτη ταλάντωση

Αμείωτη ταλάντωση

Και σιγανά είπε: «Είμαι λυπημένη Έχω κατάθλιψη Χρειάζομαι βοήθεια  την χρειάζομαι τώρα Γιατί είμαι εδώ πνιγμένη  Σε μία θάλασσα από ατυχή συμβάντα  και λάθος υποθέσεις Τη θεραπεύεις; Αυτή την έλλειψη γνώσεων που κυλά στα δικά μου  τα γονίδια Τη μαγεύεις; Την μάζωξη...

Εν συντομία

Εν συντομία

Σκηνοθετούσε τη ζωή αρνιόταν την ανατομία του χρόνου ερωτοτροπούσε με τα προσωποποιημένα όνειρα βάδιζε πάνω σε θραύσματα νεκρών τρεφόταν με άγριο ρεαλισμό αγαπούσε τις πληγές των εβένινων πλασμάτων μετρούσε τις γραμμές του πεπρωμένου πάντα κατέληγαν σε θηλιές άγγιζε...

Γόρδιος δεσμός

Γόρδιος δεσμός

Δεκαπέντε πουλιά σε χρώμα χακί τα φτερά μας ξύρισαν σήμερα. Αναπνεύσαμε κάπως βαριά Αργά το απόγευμα Ιούνη του ‘20 σαν πέρασαν τα θεριά στον αέρα τρώγοντας τις σκεπές απ' τις παλιές οικοδομές. Τις σκέψεις κάρφωσαν σαν πόνο στο στομάχι κι ας είπαν άσκηση πως ήταν....

8 σχόλια

8 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Πρόσκληση Πανελλήνιας Ποιητικής Δράσης με θέμα: «Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων».”

  Αυτό κι αν είναι θέμα – και πρόκληση! Εύχομαι κι ελπίζω να βρω την αξιοσύνη και τον χρόνο να πάρω μέρος!

  Απάντηση
 2. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

  100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ,100χιλιάδες οράματα,100χιλιάδες ιδιαίτερες ψυχικές παρορμήσεις σε μια γιορτή, στη γιορτή των θαυμάτων! Στην άμπωτη του πολιτισμικού γίγνεσθαι ,αναζητούμε την ευφρόσυνη συγκίνηση, που προσδίδει η ποιητική γραφή με την οποία και από την οποία θα κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες θα συμβάλλουν στον επαναπατρισμό των παραλόγως αποσπασθέντων και απομακρυνθέντων μαρμάρων του Παρθενώνα! Καλή επιτυχία.

  Απάντηση
 3. Ελένη Σέττα

  Μεγάλη η πρόκληση για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. είμαι μαζί σας με τον ταπεινό μόχθο μου και με όλη την ψυχή μου.

  Απάντηση
 4. Σταύρος Βαρβέρης

  Με μεγάλη μου χαρά και ευθύνη είμαι και εγώ μαζί.

  Απάντηση
 5. drmakspy

  Από τους πρώτους υποστηρικτές του κινήματος 100.000 ποιητές για την αλλαγή πήρα μέρος σε όλες τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις με πολλά ποιήματα κάθε φορά και μάλιστα σε συνεργασία και με ζωγράφους όπου πίνακας γεννούσε ποίημα και ποίημα γεννούσε πίνακα… Ειδικά με την φίλη μου ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου είχαμε ήδη σκεφτεί για φέτος να γράψω πάνω σε πίνακά της με θέμα – οποία ευτυχής σύμπτωση! – τις Καρυάτιδες!!!! Έτσι υποδέχομαι την πρόσκληση – πρόκληση με πολλή χαρά… Βέβαια ο περιορισμός σε ένα ποίημα κάπως με στενεύει…. Αλλά δεν πειράζει… Οι παράλληλες εκδηλώσεις στον Βόλο, πρώτη πανελληνίως πόλη που αγκάλιασε την εκδήλωση και οδηγός για τις υπόλοιπες, θα μου δώσουν ευκαιρία και για άλλα…

  Απάντηση
 6. Nikos Sakkas

  Γεια σας,

  Βλέπω ότι η ημερομηνία του διαγωνισμού άλλαξε για 15/09 ενώ 27/09 φαίνεται ότι θα υπάρχει το ebook. Είναι αυτό σωστό ή έχω χάσει κάποια άλλη αλλαγή; Που αλήθεια θα αναρτηθεί το ebook;

  συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

  Νίκος Σακκάς

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου