“Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας, προκηρύσσει τον δεύτερο διαγωνισμό συγγραφής μικροαφηγήματος για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τι είναι το μικροαφήγημα;
Το μικροαφήγημα (microfiction, minifiction) είναι ένα υβριδικό και υπό διαμόρφωση είδος, το οποίο ενώ είναι γνωστό από παλιότερες εποχές της παγκόσμιας λογοτεχνίας (π.χ. μύθοι του Αισώπου, Βιβλικές παραβολές) και γνώρισε μεγάλη αίγλη τον 19ο αιώνα υπό την επίδραση του Πόε και του Τσέχωφ, επανέκαμψε την τελευταία εικοσαετία, με νέα ταυτότητα. Ασφαλώς, η συμβολή συγγραφέων του μοντερνισμού (Κάφκα, Μπόρχες κ.ά.) είναι σημαντική.
Η μικροαφήγηση απαιτεί έναν προσεκτικό και ενεργό αναγνώστη, αφού ενσωματώνει στο κείμενο την ίδια τη διαδικασία της ανάγνωσης και δοκιμάζει τα όρια της αφηγηματικότητας. Προϊόν της εποχής της τεχνολογίας σηματοδοτεί την αλλαγή της σχέσης μας με τον χρόνο, εφόσον ο συγγραφέας καλείται να ολοκληρώσει τη μινιμαλιστική του αφήγηση με τρόπο δραστικό ή και ανατρεπτικό, όσον αφορά τις ερμηνευτικές προσδοκίες.
Παρά τις διαφωνίες της κριτικής ως προς την ορολογία και τα χαρακτηριστικά του νέου είδους, υπάρχει ομοφωνία ως προς τη συντομία της έκτασής του, καθώς και το αιφνιδιαστικό του κλείσιμο, είτε λόγω της δραματικής κορύφωσης είτε της ανατρεπτικής ή χιουμοριστικής οπτικής του.
Ο αναγνώστης μπορεί να βρει εμπεριστατωμένη προσέγγιση του είδους και επαρκή βιβλιογραφία στο άρθρο της Κικής Δημοπούλου «Για τις μικροαφηγήσεις» στον συλλογικό τόμο Σελιδοδείκτες: για την ανάγνωση της λογοτεχνίας (πλήρες κείμενο).
Όροι συμμετοχής
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών (φοιτητές, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, διοικητικοί, κλπ), συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων του Ιδρύματος. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι θα πρέπει να δηλώνουν το Τμήμα και το έτος ολοκλήρωσης των σπουδών τους, προκειμένου να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους.
- Στον διαγωνισμό δεν μπορούν να λάβουν μέρος τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης, των μελών της Εφορείας της και των μελών των συνεργαζόμενων εταιρειών.
- H γλώσσα συγγραφής είναι η ελληνική.
- Ο κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα μίας μόνο συμμετοχής στο διαγωνισμό με ένα πρωτότυπο κείμενο, που δεν έχει δημοσιευθεί οπουδήποτε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών, προσωπικών blogs, κοινωνικών δίκτυων, κλπ.
- Η έκταση του κειμένου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 750 λέξεις.
- Το κείμενο θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά σε κάποια από τις μορφές Microsoft Word, Apache OpenOffice ή Rich Text Format.
- Στο κείμενο δεν θα πρέπει να αναγράφονται προσωπικά στοιχεία ή πάσης φύσεως στοιχεία ταυτοποίησης προσώπου. Οι πληροφορίες των διαγωνιζομένων θα συμπληρώνονται στην ειδική φόρμα υποβολής και θα τηρούνται για λόγους επικοινωνίας και μόνο από τη Βιβλιοθήκη για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για τον διαγωνισμό.
- Οι υποβολές κατατίθενται ηλεκτρονικά μέσα από ηλεκτρονική φόρμα έως και τις 15 Ιανουαρίου 2018.
- Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.
- Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητες.
Φόρμα συμμετοχής
Μπορείτε να υποβάλετε την εργασία σας μέσω της σχετικής φόρμας.