4. Το παγωτό στο χέρι

Δημοσίευση: 10.03.2017

Ετικέτες

Κατηγορία

 

«Αυτή είναι μία από τις εισόδους της Παλιάς Πόλης», λέει ο Πρόδρομος δείχνοντας την κεντρική πύλη. «Έναν καφέ, αγναντεύοντας αυτά τα τείχη, τον πίνω με μεγάλη ευχαρίστηση», ολοκληρώνει κλείνοντας το μάτι στη μικρή που τον παρατηρούσε μέσα από τον καθρέφτη.

Αυτό ήταν το παιχνίδι τους στο αυτοκίνητο. Ο Πρόδρομος να μιλάει, περιγράφοντας με ενθουσιασμό οτιδήποτε ανεπαίσθητο παρατηρούσε, όσο η μικρή με προσοχή τον άκουγε και του χάριζε χαμόγελα. Αποδεχόταν κάθε του μορφασμό και γελούσε δυνατά. Τις ελάχιστες φορές τής διαφωνίας της, μην καταλαβαίνοντας τις νέες λέξεις των περιγραφών, γούρλωνε τα μάτια. Κι ο Πρόδρομος, από τον καθρέφτη, καταλάβαινε και συνέχιζε με πιο δύσκολες και πολυσύλλαβες, μέχρι να την αναγκάσει ν’ ανασηκωθεί από το καρεκλάκι. Δε διαμαρτυρόταν συχνά. Πέραν του παιχνιδιού, της εξηγούσε όσο καλύτερα μπορούσε τις λέξεις, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα παραμύθια της. Της άλλαζε τις ιστορίες τους, κρατώντας το ευτυχισμένο τέλος. Όπου κι αν οδηγούσε η αλλαγή, το τέλος σφραγιζόταν με μια σειρά από χαμόγελα. Άλλοτε πάλι, δυνάμωνε τη μουσική και σιγοτραγουδούσε. Δειλά και κοφτά κοιτούσε στον καθρέφτη να την παρατηρήσει. Χάζευε την προσπάθειά της να ακολουθήσει τη μελωδία. Έχανε τα λόγια κι ο Πρόδρομος, δυναμώνοντας τη φωνή του, της τα υπενθύμιζε, κλείνοντάς της το μάτι. Η Πηγή τότε του χάριζε το πιο μεγάλο της χαμόγελο, στρέφοντας και πάλι το βλέμμα προς τα έξω.

Δυσκολεύτηκαν να βρουν θέση για το αυτοκίνητο. Στους δρόμους οι τουρίστες φωτογραφίζονται και σε ομάδες ξενάγησης ακολουθούν σημαιάκια με αριθμούς κατά δεκάδες. Ομαδοποιημένοι, σέρνονται σε σειρά, να δουν ό,τι προλάβουν να δουν. Αυτό ακριβώς αποφεύγει ο Πρόδρομος, την δίχως αίσθηση τής απόλαυσης των διακοπών. Από τις πρώτες κοινές διακοπές με την Καίτη, τον πρώτο χρόνο που ήταν μαζί, συνειδητοποίησε πως οι διακοπές συνοδεύονται με ανεμελιά. Αν όχι, μόνο διάλειμμα δεν είναι κι απόδραση από την καθημερινότητα. Τι ουρά για καφέ, για ψώνια, στο φανάρι, τι ουρά στο γκρουπ για τα αξιοθέατα.

Η Καίτη λύνει τη μικρή και της φοράει καπέλο. Ο Πρόδρομος, κρατώντας τη μέση του, τεντώνει την πλάτη και με το δεξί χέρι τραβά την μπλούζα.

«Τι ζέστη αλήθεια», αναφωνεί κλειδώνοντας το αυτοκίνητο. «Ελάτε από ‘δω», ολοκλήρωσε απλώνοντας το χέρι στη μικρή.

Το άλλο τής το κρατούσε η Καίτη. Περπατούν παίζοντας. Σηκώνουν τη μικρή σαν σε τραμπάλα από τα χέρια, όχι ψηλά, και γελά. Κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία ρωτώντας. Η μικρή παρατηρεί τα τουριστικά μαγαζιά, χαζεύοντας παιδάκια.

«Μαμά μου, θέλω παγωτό», της λέει τραβώντας το χέρι για να την ακούσει. «Φράουλα θέλω», συνεχίζει κοιτάζοντας τον πατέρα της.

Περιμένοντας στην ουρά, η Καίτη κοιτά στο πλάι πίνακες ζωγραφικής με τοπία τού νησιού. Ο Πρόδρομος ψάχνει με το βλέμμα την κοπέλα να τον εξυπηρετήσει. Νιώθει σπρώξιμο από περαστικούς. Δύο ιππείς τής Δημοτικής Αστυνομίας περνούν κάνοντας βόλτα. Στρέφει το κεφάλι του, ακούγοντας τα πέταλα στα βότσαλα και χτυπά το κινητό του. Αφήνει το χέρι τής μικρής για να το πιάσει από την τσέπη του.

«Παρακαλώ… ναι ναι, φτάσαμε μια χαρά. Έλα αγάπη μου, το παγωτό σου», απευθύνεται στη μικρή κρατώντας στο δεξί χέρι το χωνάκι θέλοντας να πληρώσει.

Παύση. Η μικρή δεν είναι δίπλα του. Γυρνά αναζητώντας την Καίτη.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Μα εγώ… ξέρω

Μα εγώ… ξέρω

Χτες το μεσημέρι, πήδηξε από τον 5ο ένας παππούς. Σκεπασμένος με μια κουβέρτα, λίγη ώρα μετά, στο αίμα μουσκεμένη,  να κρύβει το παράταιρο θέαμα της σπασμένης μαριονέτας. Φωνές, ασθενοφόρα, κόσμος. Κόσμος… κουτσομπολιά … μα εγώ ξέρω Ανέβηκα στην ταράτσα και κοίταξα...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Μα εγώ… ξέρω

Μα εγώ… ξέρω

Χτες το μεσημέρι, πήδηξε από τον 5ο ένας παππούς. Σκεπασμένος με μια κουβέρτα, λίγη ώρα μετά, στο αίμα μουσκεμένη,  να κρύβει το παράταιρο θέαμα της σπασμένης μαριονέτας. Φωνές, ασθενοφόρα, κόσμος. Κόσμος… κουτσομπολιά … μα εγώ ξέρω Ανέβηκα στην ταράτσα και κοίταξα...

5. Πού είναι;

5. Πού είναι;

«Είναι μαζί σου;», τη ρωτά εξερευνώντας τον κόσμο τριγύρω της. «Τι να είναι μαζί μου;», αποκρίνεται η Καίτη νιώθοντας τα πόδια να μουδιάζουν. «Η Πηγή είναι μαζί σου; Πού είναι;», συνεχίζει και το παγωτό γλιστρά από το χέρι. Συνειδητοποιεί πως το κινητό είναι ακόμη...

Προσμονή

Προσμονή

«Πόσο μάταιο είναι να κάθεσαι να γράψεις, όταν δεν έχεις σηκωθεί να ζήσεις!» Χ. Ντ. Θορώ (1817-62)   Ξημερώματα. Παραμονή της Παναγίας... Μήτε σε Παναγίες μήτε σε Χριστούς πίστευε η Λένα. Μικροαστισμός η θρησκεία, αποκούμπι για τους αδύναμους. Δεν είχε ανάγκη τον Θεό...

2 σχόλια

2 Σχόλια

  1. Ελένη Ιωαννάτου

    Βασίλη μου άρεσε η συνέχεια σου!! Μπράβο!!! Μου δημιουργήθηκε αγωνία για την μικρή ηρωίδα σου. Περιμένω την εξέλιξη…

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου