H Αλεξάνδρα Κλιάφα συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Το πρώτο της έργο είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη!   Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Θα γονάτιζα στο ύψος των ματιών του και θα έλεγα: «Με φωνάζουν Αλεξάνδρα. Το αληθινό μου όνομα είναι Αλμάρ και στο Μαγικό Δάσος είμαι λιοντάρι. Εσύ;» Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο […]

kliafa

Το πρώτο της έργο είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη!

 

 Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Θα γονάτιζα στο ύψος των ματιών του και θα έλεγα: «Με φωνάζουν Αλεξάνδρα. Το αληθινό μου όνομα είναι Αλμάρ και στο Μαγικό Δάσος είμαι λιοντάρι. Εσύ;»

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Ταιριάζει με το παιδί που κρύβω μέσα μου. Είναι ένας κόσμος φαντασίας και αισιοδοξίας.

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το πνεύμα του λιονταριού γεννήθηκε όταν πρωτοείδα ένα προϊστορικό αγαλματίδιο που παρίστανε έναν άνθρωπο ντυμένο με προβιά λιονταριού να χορεύει. Όταν διάβασα ότι επειδή διαμελίστηκε και λείπουν κομμάτια του έχει αναπτυχθεί μια διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων για το αν πρόκειται για γυναίκα ή άντρα, αποφάσισα ότι ήταν αυτό για το οποίο ήθελα να γράψω. Η Αλμάρ λοιπόν είναι ένα κορίτσι δώδεκα ετών που όνειρό της είναι να γίνει κυνηγός της φυλής. Η μοίρα της είναι προκαθορισμένη και είναι αυτή της επόμενης σαμάνου της φυλής. Καλείται λοιπόν να παλέψει για το όνειρό της και να πείσει και τους υπόλοιπους να την αποδεχτούν.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει το βιβλίο σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να το αφηγείστε;

Θα ήθελα να συγκρατήσουν ότι θα πρέπει να πιστεύουν στα όνειρά τους και να παλεύουν για αυτά.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Μια φίλη μου δεν είχε πληρωθεί έγκαιρα από την εποχική της δουλειά οπότε βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει στην τετράχρονη κόρη της ότι για εκείνη τη χρονιά δεν θα είχαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η μικρή, ώριμη για την ηλικία της, το δέχτηκε. Έφυγε από το δωμάτιο αλλά γύρισε μετά από λίγο. Στάθηκε μπροστά στη μητέρα της και της είπε: «Και πού θα αφήσει ο Άγιος Βασίλης τα δώρα;»

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά έχουν πολλά οπτικά ερεθίσματα που τα δέχονται από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Για να καταφέρεις να τους τραβήξεις την προσοχή θα πρέπει να γράφεις με αμεσότητα δημιουργώντας εικόνες.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Δεύτερη ζωή δεν έχει· στίχος από το «Παράπονο» του Ελύτη.

 

 Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Για κανένα λόγο. Θα έχανα κάτι από την ψυχή μου. Ακόμη και αν δεν ξαναεκδοθεί παιδικό μου μυθιστόρημα, θα  συνεχίσω να γράφω για την προσωπική μου ευχαρίστηση και να διαβάζω έργα άλλων.

 

Ετοιμάζετε  κάποιο καινούργιο έργο;

Ναι, απλώς δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή.

topneymatouliontarioy

Το πνεύμα του λιονταριού

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Εποχή των παγετώνων. Οι άνθρωποι ζουν σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα εχθρικό και αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους.  Η δωδεκάχρονη Αλμάρ είναι κόρη της Σίλο, της σαμάνου της φυλής. Από εκείνη διδάσκεται ένα σωρό μυστικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση των βοτάνων. Η νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει κυνηγός, κι ας μην το επιτρέπουν οι κανόνες της φυλής της, κι ας μην τη θέλουν στο πλευρό τους οι υπόλοιποι κυνηγοί.  Χάρη στη βοήθεια του Κίμο - ενός άντρα που είχε χάσει ολόκληρη τη φυλή του σε μια επίθεση των Άλλων, αυτών των τρομερά άγριων ανθρώπων - η Αλμάρ θα διδαχτεί τα μυστικά του κυνηγιού και του πολέμου. Είναι όμως πραγματικά έτοιμη να πολεμήσει ακόμα και για την ίδια της τη ζωή;  Και τι συνδέει αυτό το κορίτσι με το εύρημα δύο αρχαιολόγων το 1939 μ.Χ.;

Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της προϊστορικής εποχής και την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Η ιστορία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Αλεξάνδρα Κλιάφα γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1979. Αποφοίτησε από το ΙΕΚ ως σχεδιάστρια μέσω συστημάτων Η/Υ, και αργότερα από το ΕΑΠ, από το τμήμα Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες. 
Το 2013 κέρδισε την πρώτη θέση στον 58ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία μυθιστόρημα με θέμα την προϊστορική ζωή, με το έργο της Το πνεύμα του λιονταριού
Την ίδια χρονιά απέσπασε το Β΄ έπαινο στον Γ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των Βιβλιόφιλων Έδεσσας με το διήγημα Ελβετικός σουγιάς
Συμμετείχε στη συλλογή διηγημάτων Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙ (2012) και ηλεκτρονικά στο http://www.onestory.gr/ (2011) και στο tweet stories (2012). 
Το πνεύμα του λιονταριού αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου