H Γιώτα Αλεξάνδρου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε βιβλίο της ένα ταξίδι στην γνώση και την φαντασία, για κάθε παιδί! Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Όλα ξεκίνησαν από ένα ενθουσιώδες παιχνίδι σε ένα δημοτικό σχολείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εργαζόμουν ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής πριν από χρόνια. Η αγάπη μου για τα παραμύθια και τις ιστορίες αποτέλεσε το […]

alexandra_giotou1

Κάθε βιβλίο της ένα ταξίδι στην γνώση και την φαντασία, για κάθε παιδί!

 

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Όλα ξεκίνησαν από ένα ενθουσιώδες παιχνίδι σε ένα δημοτικό σχολείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εργαζόμουν ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής πριν από χρόνια. Η αγάπη μου για τα παραμύθια και τις ιστορίες αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Παραμυθορουφήχτρα» από τις Εκδόσεις Ωρίων. Το πρώτο μου βιβλίο.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Όλοι αφηγούμαστε ιστορίες από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ανακατασκευάζουμε το παρελθόν μας κάθε στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τους στόχους, τον συνομιλητή μας, στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε και να ορίσουμε τον κόσμο μέσα μας και γύρω μας. Η τέχνη του λόγου, όμως, απαιτεί μια ιδιαίτερη ικανότητα που προϋποθέτει συνεχή ενασχόληση, μελέτη, τριβή, καλλιέργεια.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες των βιβλίων σας;

Την ομορφιά της διαφορετικότητας. Τη χαρά του νοιάζομαι, μοιράζομαι, συμπορεύομαι, αγαπώ.

 

Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για το μέλλον του παιδικού βιβλίου;

Όσο θα γράφονται όμορφα βιβλία, έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξη.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός ή γονιός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;

Να το αγαπούν οι ίδιοι και να εκφράζουν αυτή τους την αγάπη με κάθε δημιουργικό τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Είναι γνωστό ότι ο γονιός και ο εκπαιδευτικός λειτουργούν ως αναγνωστικά πρότυπα για το παιδί.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Ναι, με πολλά. Ένα από αυτά ήταν το «Θαύμα» του R.J. Palacio.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

«Ταξιδιώτη, δρόμος δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας» του Ισπανού ποιητή Antonio Machado.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Γράφω ορμώμενη από την εσωτερική ανάγκη και επιθυμία να συνομιλήσω με το παιδί μέσα μου και τα παιδιά γύρω μου. Για τη χαρά του παιχνιδιού με τις λέξεις και τις ιδέες, όποτε έχω χρόνο και κέφι. Θα σταματούσα, αν έπαυε να υπάρχει η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας με αυτόν τον τρόπο.

Έργα της συγγραφέως

6

Φένια, η αγαπημένη των ήχων, εικονογράφηση: Έφη Λαδά, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2015, (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2012, υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2015 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).

Συμμετοχή με την ιστορία Φτερωτές αποστολές …άκρως επικίνδυνες! (εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου) στον συλλογικό τόμο Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο! του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015.

kladia

Τα κλαδιά της σοφίας, εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, μουσική: Γιάννης Μυγδάνης,  εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ, 2014, (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2014 του περιοδικού Ο Αναγνώστης).

 5

Θέλω να γίνω μάγος, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2014.

 

2

Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων, εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013, (Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, 2013).

 

1

Χάρης και Φάρις, εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού, εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ, 2013, (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης).

8

 

Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, εκδόσεις SUSAETA, (α’ έκδοση: Σεπτέμβριος 2011, β’ έκδοση: Απρίλιος 2012, γ’ έκδοση αναθεωρημένη: Φεβρουάριος 2015, Έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 2008).

xeirom

Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!,  εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, 2011.

7

Μια μάσκα γελάει και κλαίει, παραμύθι εικονογραφημένο από τα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης με τα οποία το συνέγραψε, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, 2009.

3

Παραμυθορουφήχτρα, υπότιτλος: Για μια Χούφτα Παραμύθια, θεατρικό έργο για παιδιά. Μουσική: Xαράλαμπος Γωγιός. Εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, 2004.

4

Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη! Χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα για παιδιά. Μουσική: Ηλίας Λιούγκος. Εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, 2003.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

giotou_b

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Λιβίσι της Μ. Ασίας. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ Αγγλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2015 είναι μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου