Σκιά Στο Μυαλό

15.07.2013

Σκιά στο μυαλό
του Μιχάλη Τσαντίλα

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται με μεγάλη χαρά τον τραγουδοποιό Μιχάλη Τσαντίλα και τη δισκογραφική δουλειά του “Σκιά Στο Μυαλό”. Ένας δίσκος με έντεκα ιδιαίτερα και ξεχωριστά τραγούδια με κοινό  σημείο αναφοράς την ποιότητα και την εξαιρετική τους αισθητική που κυκλοφόρησε το 2012 από το Μετρονόμο.

Ο δημιουργός μας εξομολογείται:

Ο πρώτος μου δίσκος (ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι) κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο περίπου, τον Ιούνιο του 2012, από τον Μετρονόμο. Περιέχει 11 τραγούδια που γράφτηκαν μέσα σε μία δεκαετία, από το 1998 μέχρι και το 2007. Από την εφηβεία μου κιόλας ονειρευόμουνα να βγάλω δίσκο αλλά μου πήρε πολύ παραπάνω απ’ ό,τι υπολόγιζα αρχικά. Ευτυχώς βρέθηκαν στο δρόμο μου ο τραγουδοποιός Μάρκος Δεληβοριάς, που με παρακίνησε έντονα να τολμήσω επιτέλους την έξοδο στη δισκογραφία, και ο Κώστας Παρίσης, που ανέλαβε την παραγωγή και το μεγαλύτερο μέρος της οργανοπαιξίας. Μου έκαναν επίσης την τιμή να συμμετέχουν ο Τάσος Πέππας (Υπόγεια Ρεύματα), ο Κωστής Χριστοδούλου (www.topragma.com) και ο Χρήστος Χριστουδούλου (www.chrischristodoulou.com).

Παρακάτω λίγα λόγια για το κάθε τραγούδι:

1. Μια Σκιά

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από τα κομμάτια του άλμπουμ και για αυτό που του έδωσε τον τίτλο. Είναι από αυτά τα τραγούδια που ξεκινάς να τα γράφεις και δεν ξέρεις τι θέλεις να πεις ούτε πού θα σε βγάλουν. Μου αρέσει που υπαινίσσεται πράγματα, που δεν καδράρει το θέμα του.

2. Τι Κι Αν

Τραγούδι για τις αποστάσεις. Σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που το έγραψα, ακόμα μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι δικό μου…

3. Forgive Me

Όταν κάναμε τις προκαταρκτικές συζητήσεις με τον Κώστα Παρίση για το ποια τραγούδια θα μπουν στο άλμπουμ, εκείνος είχε κάποιες αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να ανακατέψουμε ελληνόφωνα με αγγλόφωνα. Εγώ πάλι το ήθελα αυτό το ανακάτεμα αφού με χαρακτηρίζει άλλωστε. Το συγκεκριμένο είναι από πολύ παλιά, από τον… προηγούμενο αιώνα, τότε που προσπαθούσα να μιμηθώ τους ήρωές μου. Καλούτσικα τα πήγα νομίζω…

4. Αρχάγγελος

Τραγούδια σαν κι αυτό με κάνουν να νιώθω ξεβράκωτος.

5. Ήθελα (σε ποίηση Νίκου Καββαδία)

Δύσκολα θα έπεφτα πάνω σε αυτό το ποίημα (ανήκει στην κατηγορία των «κρυφών» του ποιητή) αν δεν μου το έδειχνε το κορίτσι που γούσταρα ως φοιτητής. Με την πρώτη ανάγνωση ένιωσα ότι έλεγε αυτά ακριβώς που ένιωθα εγώ τότε και η σκέψη να το κάνω τραγούδι ήρθε αυτόματα. Ο Παρίσης έκανε εξαιρετική, αφαιρετική δουλειά στην ηχογράφησή του.

6. Μετά Τη Βροχή

Σπούδασα στα Χανιά και έμενα σε μια γκαρσονιέρα στη Χαλέπα. Από το παράθυρό μου μπορούσα να δω κάτω όλη την πόλη και μια μέρα, μετά τη βροχή, είδα στις στέγες των σπιτιών να καθρεφτίζεται ο ουρανός. Αυτή η εικόνα πυροδότησε την στιχουργική ιδέα, η οποία εξελίχθηκε όταν έπεσα πάνω σε κάποιες αλλαγές συγχορδιών που μου φάνηκαν να ταιριάζουν με το θέμα. Η κοπέλα που αναφέρεται στους στίχους δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, θα μπορούσε να αποτελεί και κωδικοποιημένη αναφορά στον εαυτό μου. Πάνε πολλά χρόνια από τότε για να θυμάμαι ακριβώς…

7. Take Me Away

Το δεύτερο αγγλόφωνο του άλμπουμ. Εγώ το είχα φανταστεί κάπως πανκ και χύμα, ο Κώστας Παρίσης, όμως, του έδωσε μια new wave κατεύθυνση, εξίσου ενδιαφέρουσα νομίζω.

8. Δεύτερη Ευκαιρία

Άκουγα το Stairway To Heaven και το A Day In The Life και ήθελα να γράψω κι εγώ ένα πολύπλοκο τραγούδι με εναλλασσόμενα μέρη. Καμία σχέση το αποτέλεσμα τελικά, αλλά… Οι στίχοι αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη αλλά παραδόξως μοιάζουν να περιγράφουν και το σήμερα.

9. Πιτσιρίκος (Τραγούδι Για Ένα Καναρίνι)

Το κορίτσι που λέγαμε πιο πάνω είχε ένα καναρίνι. Όταν τη ρώτησα πώς το λένε, μου είπε ότι δεν του δίνει όνομα γιατί το θεωρεί γρουσουζιά. Το βάφτισα εγώ επί τόπου και ξεκίνησε να με τρώει η ιδέα να γράψω ένα τραγούδι σχετικά. Όταν σχεδιάζαμε το άλμπουμ, το είχαμε αφήσει στην άκρη αλλά ο Φοίβος Δεληβοριάς, που το άκουσε σε μορφή ντέμο, το ξεχώρισε και μας άλλαξε γνώμη.

10. Τι Είναι Αυτό;

Γράφοντας τραγούδια, καμιά φορά μπορεί να φανείς τυχερός. Το συγκεκριμένο γράφτηκε μέσα σε μισή ώρα περίπου και ειδικά η μουσική ήρθε σχεδόν έτοιμη, σχηματισμένη. Οι στίχοι συμπληρώθηκαν σαν σκόρπια κομμάτια ενός παζλ που μπαίνουν με τυχαία σειρά στη θέση τους. Είναι ίσως το λιγότερο αγαπημένο μου τραγούδι από το άλμπουμ, πιθανότατα επειδή μιλάει για μια κατάσταση τελείως φανταστική, που εγώ δεν έζησα ποτέ.

11. Σημάδια Σου Στην Άμμο

Να το πάλι το κορίτσι της υπόθεσης, ξαπλωμένο στο κρεβάτι να χαζεύει κάποιο περιοδικό, εγώ απέναντί της με την ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια. Εκεί ήρθε η μελωδία. Τι ρώτησα πώς της φαίνεται. «Είναι το στυλ σου» μου απάντησε. Οι στίχοι ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια. Βγάζει αυτή τη νεανική αφέλεια και ανοιχτοκαρδία που όσο μεγαλώνεις σου φαίνεται υπερβολικά γλυκερή. Αλλά τη βγάζει αυθεντικά, νομίζω, οπότε μια χαρά.

Έγραψαν για το δίσκο ‘Σκιά στο μυαλό”:

“…ο ερασιτέχνης είναι ο καλύτερος επαγγελματίας. Είναι αυτός που θα βάλει όλο το μεράκι του, θα ματώσει οικονομικά, θα ξενυχτήσει και θα το ταλαιπωρήσει, θα ρωτήσει, θα σβήσει και θα γράψει μέχρι να φέρει όσο περισσότερο γίνεται το όνειρό του κοντά στην πραγματικότητα. Κριτικές για τον δίσκο θα βρείτε πολλές. Εγώ θα επιστήσω την προσοχή σας στους τρυφερούς στίχους και σε ένα απολύτως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συνθέσεων.”

Κώστας Θωμάς

“…Αυτή η κυκλοφορία έχει ένα ποιητικό χαρακτήρα καθώς τα τραγούδια είναι γραμμένα σε διαφορετικές χρονιές και περιόδους με παλιότερο αυτό του 1998, το «Ήθελα» σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Αυτό θα τολμούσα να πω, πως μου ακούγεται σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο που εκφράζει σκέψεις και προβληματισμούς μέσα από την συνοδεία της μουσικής…

…Η τελική εντύπωση της δουλειάς του Μιχάλη Τσαντίλα σαφώς είναι θετική. Ένα όμορφο άκουσμα, για χαλαρές στιγμές της ημέρας, το οποίο θα ακουστεί στο repeat από τους φίλους του είδους…”

Περικλής Πιτσολάντης, Hit Channel

“Υποστήριζα πάντοτε ότι τις ατέλειες στις κρίσεις ανάλογων εργασιών οφείλεις να τις παραμερίζεις όταν διακρίνεις την ικανότητα, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και τη διάθεση για δουλειά και εξέλιξη. Ο χρόνος και η τριβή θα αμβλύνουν τις γωνίες όταν ενυπάρχουν σαφώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Η περίπτωση του Μιχάλη Τσαντίλα ανήκει σαφώς  σε αυτή την κατηγορία και  τα χαρακτηριστικά αυτά, πρόδηλα μέσα στη δουλειά του, σε κάνουν να προσδοκάς το επόμενο, το καλύτερο με μια βάσιμη αισιοδοξία.”

Γιώργος Τσαγάκης, e-orfeas

Ο Μιχάλης Τσαντίλας γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Γεράκι Λακωνίας, στο Αμβούργο Δυτικής Γερμανίας και στη Σπάρτη. Στα σχολικά του χρόνια σπούδασε γαλλικά και πιάνο, εξέδωσε τη δική του εφημερίδα με τη βοήθεια του αδερφού του, Στυλιανού και, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έφτιαξε το πρώτο του ροκ συγκρότημα και ξεκίνησε να γράφει τραγούδια. Το 2002 πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρονικού Μηχανικού Τ.Ε. από το Α.Τ.Ε.Ι. Χανίων και συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως τραγουδοποιός έγινε το 2007, οπότε και συμμετείχε στον τελικό του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης με το τραγούδι “Και Τι Μ’ Αυτό;”. Το 2009, το τραγούδι του «Wayward Blues» συμπεριλήφθηκε στη διεθνή συλλογή Rock 4 Life International Volume 14 που κυκλοφόρησε από την αμερικανική εταιρεία Quickstar Productions και το 2011, ένα ακόμα τραγούδι του, με τίτλο «Μέσα Στον Πυρετό», βρήκε μια θέση στη συλλογή Αινίγματα Και Μυστικά 2 που διανεμήθηκε δωρεάν από την Underground Tapes. Η πρώτη του προσωπική δουλειά, με τίτλο Σκιά Στο Μυαλό, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012 από τον Μετρονόμο.

Το 2007 δημιούργησε το μπλογκ Δέντρο Μοναχό ενώ το 2008 άρχισε η συστηματική ενασχόλησή του με τη μουσική δημοσιογραφία, η οποία συνεχίζεται μέσω συνεργασιών με διάφορα διαδικτυακά και έντυπα περιοδικά του χώρου. Κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά Ορφέας, Mix Grill, Avopolis και στα έντυπα Sonik, Δίφωνο, Μετρονόμος, Manifesto και Σπάιντερ-Μαν.

Ακολουθήστε μας

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όταν η Ποίηση «εισβάλλει» στον χώρο της έβδομης Τέχνης προκύπτουν μικρά αριστουργήματα που συμπληρώνουν την μουσική, τις ερμηνείες και τα σκηνικά υπογραμμίζοντας κάθε καρέ της ιστορίας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραθέτω μερικές μόνο...

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

- γράφει η Άντια Αδαμίδου -   Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κυκλοφορούν περί τέχνης και έκφρασης στην εποχή μας, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες οπτικές, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα μαθήματα και φιλοσοφία ζωής. Ο Δημήτρης...

Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας – Δωρεάν σεμινάριο από το Ινστιτούτο Goethe

Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας – Δωρεάν σεμινάριο από το Ινστιτούτο Goethe

Δωρεάν σεμινάριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe με θέμα "Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας". Η τέχνη της μετάφρασης Πόσο συχνά επιλέγουν οι μεταφραστές τα βιβλία τα οποία μεταφράζουν; Κατά πόσον παίζουν οι κυρίαρχες τάσεις στο εκδοτικό τοπίο...

Ο Καραγκιόζης online!

Ο Καραγκιόζης online!

«ΜΥΘΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» Θησέας και Μινώταυρος Περσέας και Ανδρομέδα από τον Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή ONLINE STREAMING Ο ξεχωριστός Καραγκιοζοπαίχτης, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της άμεσης επαφής και...

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

"Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν. Έρχονται από το πουθένα." Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι έτοιμο και περιμένει το κοινό, μόλις ανοίξουν ξανά οι κλειστοί χώροι θεαμάτων. Σύντομα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.   Δείτε το τρέιλερ...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

"Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν. Έρχονται από το πουθένα." Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι έτοιμο και περιμένει το κοινό, μόλις ανοίξουν ξανά οι κλειστοί χώροι θεαμάτων. Σύντομα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.   Δείτε το τρέιλερ...

Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο: 121 παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν για τον κορονοϊό

Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο: 121 παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν για τον κορονοϊό

Τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνοεκδοτική ξεκίνησε έναν διαγωνισμό που απευθυνόταν σε μικρά παιδιά, νιώθοντας την ανάγκη να κάνει κάτι γι’ αυτά, να σκεφτούν, να φανταστούν και να εκφραστούν όπως εκείνα...

Κοσμάς Ξενάκης ‘Χασάπηδες και κριοφόροι’

Κοσμάς Ξενάκης ‘Χασάπηδες και κριοφόροι’

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Μία ενδιαφέρουσα έκθεση έργων του ζωγράφου Κοσμά Ξενάκη, πραγματοποιείται από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του 'Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης' (ΜΙΕΤ),[1] έκθεση που σχετίζεται με το...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου