Ο Στέργιος Γούναρης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Τον συναντάμε «Εκεί που οι Θεοί πίνουν κοκτέιλ» και κουβεντιάζουμε για τη λογοτεχνία και όχι μόνο…Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;Η πρώτη μου επαφή με τη γραφή ήτανε και αυτή που αποτυπώθηκε ακέραια στο πρώτο μου βιβλίο “Η επιστροφή στο αληθινό Εγώ”. Έγιναν όλα τόσα γρήγορα και απρογραμμάτιστα. Αυτή η παρόρμηση φαίνεται […]

Τον συναντάμε «Εκεί που οι Θεοί πίνουν κοκτέιλ» και κουβεντιάζουμε για τη λογοτεχνία και όχι μόνο…

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;
Η πρώτη μου επαφή με τη γραφή ήτανε και αυτή που αποτυπώθηκε ακέραια στο πρώτο μου βιβλίο “Η επιστροφή στο αληθινό Εγώ”. Έγιναν όλα τόσα γρήγορα και απρογραμμάτιστα. Αυτή η παρόρμηση φαίνεται ξεκάθαρα και στο στυλ γραφής αυτού του βιβλίου. Ποτέ δεν είχα στα πλάνα μου να γράψω ένα βιβλίο, απλά έγινε και αποφάσισα να το αφήσω έτσι ακριβώς όπως γράφτηκε αρχικά. Αυθόρμητο, αληθινό και απλό.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;
Γράφω σημαίνει αδειάζω και γεμίζω. Με μία λέξη δημιουργώ. Όταν δημιουργείς κάτι αναλαμβάνεις μία βαριά ευθύνη που θα την κουβαλάς πάντα μαζί σου. Δεν είναι εύκολο αυτό. Το γράψιμο είναι μία πνευματική ανάγκη για εμένα και με ικανοποιεί στον απόλυτο βαθμό και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσω να το κάνω. Επίσης είναι μία διαδικασία ενδελεχής ενδοσκόπησης.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;
Δε θα έλεγα ότι υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που με ώθησε σε αυτή την ενασχόληση. Ήταν καθαρά μία εντολή που ήρθε εκ των έσω. Μπορεί να έπαιξε ρόλο το ότι ασχολούμουν χρόνια με τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία ή ίσως οι ήρωες των βιβλίων μου με ανάγκασαν να καταγράψω τις ιστορίες τους. Χα, χα! Και είναι όλοι τους σκληρά καρύδια, δεν μπορούσα να αρνηθώ!

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο “Εκεί που οι Θεοί πίνουν κοκτέιλ” θεωρώ οτι είναι το πιο ολοκληρωμένο και ώριμο έργο μου μέχρι τώρα. Ο ένας χρόνος που χρειάστηκε για να το ολοκληρώσω ήταν απαραίτητος. Είναι ένα βιβλίο που είχε τη μαγική δύναμη να παρασύρει και να καθηλώσει ακόμα και εμένα καθώς το έγραφα. Όσο περίεργο και να ακούγεται αυτό, ανυπομονούσα και εγώ να μάθω τι θα γίνει στη συνέχεια. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα που το ίδιο ένιωσαν και οι αναγνώστες μου. Μέχρι στιγμής είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που είχε και από την κριτική που δέχτηκε από αυτούς που το διάβασαν. Οι συνεχόμενες εναλλαγές λοιπόν, οι απροσδόκητες ανατροπές και το μυστήριο είναι κάτι που έχουν και τα δύο μυθιστορήματά μου και είναι κάτι που με ευχαριστεί στο έπακρον κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Όσο για την ιστορία, είναι πολύ δύσκολο να φανερώσω έστω και το παραμικρό, γιατί θα χαλούσε τη ροή ανάγνωσης κάποιου που θα ήθελε να το διαβάσει. Οι ήρωες του βιβλίου είναι τόσο ιδιαίτεροι, που θα μπορούσαν δύσκολα να περιγράφουν χωρίς την παράλληλη εξιστόρηση της υπόθεσης του βιβλίου.

Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που με εμπνέουν. Θετικά και αρνητικά. Σε αυτό το βιβλίο προσπάθησα να αφήσω τα αρνητικά στην άκρη. Συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης δεν υπήρχε, θα έλεγα όμως ότι με ενέπνεε η ίδια η ιστορία. Ήθελα το να δω όλη αυτή την ιστορία καταγεγραμμένη και ολοκληρωμένη. Ήταν σαν μία ταινία που ήθελα να δω μέχρι το τέλος, απλά εγώ ήμουν ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος και ο θεατής ταυτόχρονα. Τα πάθη λοιπόν και οι ανησυχίες των ηρώων είναι και δικά μου. Είναι πάθη που βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε όλους. Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν τη δύναμη ή την πνευματική ακεραιότητα για να τα αντικρίσουν και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θίγει το βιβλίο.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Ναι, υπάρχουν κάποια βιβλία που με έχουν συγκινήσει, αλλά δυστυχώς είναι λίγα. Φυσικά συγκίνηση μπορεί να προκληθεί και από κάτι εύθυμο, κάτι θλιβερό ή κάτι βαθύ και φιλοσοφικά εύστοχο. Τα βιβλία που με έχουν συγκινήσει λοιπόν είναι διαφόρων ειδών και μου είναι δύσκολο να αναφέρω μόνο ένα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Θεωρώ ότι είμαι τυχερός που δεν έχω κάποια αγαπημένη φράση, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να την ακολουθώ πίστα.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Αν και η φάρα των εκδοτικών οίκων είναι σάπια επί των πλείστον, αυτό δεν θα με σταματήσει από την έκδοση ενός καινούργιου βιβλίου. Ελπίζω αυτή τη φορά να συνεργαστώ με αληθινούς επαγγελματίες. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι ναι, ετοιμάζω κάτι το οποίο θα είναι πολύ δυνατό. Θα φανερώσω μόνο ότι θα είναι μυθιστόρημα και πάλι. Χρειάζεται όμως κάποιος χρόνος ακόμα για την ολοκλήρωσή του. Ελπίζω το επόμενο έτος να κυκλοφορεί ήδη. Αυτό που θα γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα όμως και με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι η μετάφραση των δύο μυθιστορημάτων μου στα αγγλικά και η κυκλοφορία τους σε ψηφιακή μορφή μέσω του Amazon Kindle.

Από τη βιβλιογραφία του Στέργιου Γούναρη

Εκεί που οι θεοί πίνουν κοκτέιλ
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή

Πώς θα σας φαινόταν, εάν από την ρουτίνα της καθημερινότητάς σας, ξαφνικά, βρισκόσασταν σε τροπικές παραλίες, κάτω από τη σκιά φοινικόδεντρων να πίνετε δροσερά κοκτέιλ παρέα με Θεούς και Αμαζόνες;
Γελάτε ε; Το θεωρείτε υπερβολική φαντασία όλο αυτό;
Προσέξτε, όμως, πως γελάει με την αντίδρασή σας και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, όταν το να πίνει κοκτέιλ με Θεούς και Αμαζόνες, ήταν απλά μία από τις αμέτρητες εμπειρίες που έζησε μέσα σε λίγες ημέρες.
Μία ανορθόδοξη περιπέτεια ξαφνικά τον έφερε αντιμέτωπο με σεξομανείς σοφούς, αυτοεξόριστους ινδιάνους, μυστικές αποικίες, ερωτικά απωθημένα και μυστηριακές εξαφανίσεις... Η περιπέτεια αυτή τον έκανε να πιστεύει, πλέον, στην εύθυμη και ονειρική πλευρά της ζωής και να ξεχάσει για πάντα τις ημέρες της βαθιάς του εφιαλτικής θλίψης…

Από τις Άνδεις... στο κρεβάτι σου!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Μία ανυπέρβλητη ερωτική περιπέτεια, που σαν κεντρικό της άξονα έχει την ανεύρεση του χαμένου πάθους στη μακροχρόνια σχέση δύο ιδιαίτερων ανθρώπων. Τι είναι αυτό που μπορεί να μετατρέψει την καθημερινή συζυγική ρουτίνα σε μία ανεπανάληπτη εμπειρία; Από ποια μονοπάτια σοφίας και αυτοκριτικής είναι διατεθειμένοι να περάσουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας για να βρουν ξανά αυτό το πολύτιμο συστατικό της αγάπης; Τι είναι αυτό που συνδέει τις Άνδεις με το μυστηριακό Uluru της Αυστραλίας και επηρεάζει την εξέλιξη των γεγονότων; Μόνο με έναν τρόπο θα μάθεις...

Η επιστροφή στο αληθινό εγώ
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βερέττας

"Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες να κατευνάσουν τα κτηνώδη ένστικτα των ανδρών ο κόσμος μας θα ήταν διαλυμένος ή εντελώς αποκρουστικός και άσχημος..."

"Ο άντρας με την συμπεριφορά του ανάγκασε τις γυναίκες να βελτιώσουν στον μέγιστο βαθμό τις αρετές τους, δηλαδή τις δυνάμεις τους, δηλαδή τα όπλα τους εναντίον των ανδρών... Αυτό ήταν μία δικαίωση για αυτές που τώρα έπαιρναν σε ένα μεγάλο βαθμό τα ηνία της εξουσίας στα χέρια τους, πάντα υπογείως όμως και σιωπηλά..."

"Η ικανότητα της γυναίκας στο να είναι πιο ανθρώπινη και αναγκαία στην Φύση σε σχέση με τον άντρα αποδεικνύεται από τον ρόλο που της έδωσε η Φύση..."

"Στην τελική ποιος άντρας θα μπορούσε να κατανοήσει και να συγκρίνει τον εαυτό του με την θεϊκή και απροσπέλαστη ομορφιά μίας γυναίκας που με το σίγουρο και μυστηριώδες περπάτημα της, αναδεύοντας μία ανυπέρβλητη σεξουαλική αύρα και στολισμένη μόνο με ένα ελαφρύ βάψιμο των φυσικών και αναλογικών χαρακτηριστικών του γαλήνιου προσώπου της, φορώντας ένα αέρινο φόρεμα που τονίζει το τέλεια δομημένο σώμα της με τις θελκτικές καμπύλες και τις σωστές αναλογίες, διασχίζει το πλακόστρωτο με φόντο τον απογευματινό ήλιο..."

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Στέργιος Γούναρης γεννήθηκε το 1986, στις Σέρρες. Τα τελευταία χρόνια έζησε στη Ρόδο και πλέον ζει στη Γερμανία. Τα ιδανικά της ατομικής ελευθερίας, της ρομαντικής αντίληψης της ομορφιάς και της αναζήτησης της σοφίας, με σκοπό την πνευματική ολοκλήρωση, όπως και η αναθεώρηση της αγάπης και των ανθρώπινων σχέσεων υπό το πρίσμα της ειλικρίνειας, της λογικής και της ευθυμίας συνυπάρχουν στο συγγραφικό του έργο. Το "Από τις Άνδεις... στο κρεβάτι σου" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου