“Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων του Φανταστικού – ΦantastiCon, με τη φιλοξενία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (HAU) και του Hellenic American College, σας καλεί να ακονίσετε τη φαντασία σας, στολίζοντάς την με λέξεις, λαμβάνοντας μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος ΦantastiWords.
Γράψτε ένα διήγημα που ανήκει ξεκάθαρα στη λογοτεχνία του φανταστικού, με θέμα «Ξυπνώντας σε κόσμο ξένο», έως 4000 λέξεις και στείλτε το μέσω της φόρμας συμμετοχής που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2018.
Ο Νίο που παίρνει το κόκκινο χάπι, ο Γκρέγκορ Σάμσα που ξύπνησε μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα, ο Ριπ Βαν Ουίνκλ που πίνει ένα μαγικό ποτό και ξυπνάει μετά από είκοσι χρόνια, ο Άρθουρ Κάρτερ που κοιμάται και πηγαίνει στην Ονειροχώρα…
Το ξύπνημα αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικό ή μεταφορικό, μπορεί να συμβαίνει σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας (αρχή, μέση, τέλος). Πρέπει όμως να εντάσσεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο του Φανταστικού.
Θα βραβευτεί η καλύτερη ιστορία σε κάθε μία από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες της φανταστικής λογοτεχνίας, το fantasy, την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο. Οι νικητές θα ανακοινωθούν το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου στα πλαίσια του ΦantastiCon 2018.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων: 31 Μαΐου 2018.
Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν ανά κατηγορία οι:
Fantasy
-Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας.
-Νίκος Γαϊτανόπουλος , νικητής της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2017.
-Ελευθέριος Κεραμίδας, συγγραφέας – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.
Επιστημονική Φαντασία
– Κώστας Χαρίτος, συγγραφέας – μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.
-Χριστίνα Ζαμποπούλου, νικήτρια της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2017.
-Τέτη Θεοδώρου, συγγραφέας – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.
Τρόμου
-Γιώργος Δάμτσιος, συγγραφέας
-Ιωάννης Σιδέρης νικητής της κατηγορίας στον διαγωνισμό ΦantastiWords 2017.
-Γιώργος Βορέας Μελάς, συγγραφέας – μέλος της λογοτεχνικής ομάδας του ΦantastiCon.
Όροι συμμετοχής:
1. Τα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα στα ελληνικά, να ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού, να είναι αυτοτελή και το θέμα τους να είναι «Ξυπνώντας σε κόσμο ξένο». Ο τίτλος δεν είναι απαραίτητο να είναι ή να περιέχει τη φράση «Ξυπνώντας σε κόσμο ξένο».
2. Από το διαγωνισμό δεν αποκλείονται κείμενα που περιέχουν έντονη γλώσσα, περιγραφικό σεξ ή υπερβολική βία, όταν η χρήση των στοιχείων αυτών εξυπηρετεί την πλοκή ή το ύφος του κειμένου.
3. Το μέγεθος των κειμένων πρέπει να είναι αυστηρά μικρότερο των 4000 λέξεων.
4. Τα κείμενα θα πρέπει να κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή, σε αρχεία τύπου .doc, .docx, .rtf ή .pdf, με γραμματοσειρά Times New Roman, μεγέθους 12 στιγμών και με παράγραφο με εσοχή πρώτης γραμμής και διάστιχο 1,5. Το αρχείο πρέπει να περιέχει μόνο τον τίτλο του κειμένου και το ίδιο το κείμενο και τίποτε άλλο. Τα αρχεία τύπου .pdf δεν θα πρέπει να είναι κλειδωμένα.
5. Η υποβολή αιτήσεων για τον διαγωνισμό ξεκινάει την Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 και λήγει την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στις 23:59 ώρα Ελλάδος ενώ η αποστολή των κειμένων θα γίνει από την Πέμπτη 01 Μαρτίου έως τις 23:59 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018. Κείμενα εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου θα απορρίπτονται.
Η διαδικασία υποβολής έχει ως εξής:
α) συμπληρώνετε τη φόρμα που ακολουθεί.
β) λαμβάνουμε τα στοιχεία σας και σας στέλνουμε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που μας δώσατε.
γ) Απαντάτε στο μήνυμα αυτό, επισυνάπτοντας το αρχείο με το κείμενό σας.
6. Στο σώμα της φόρμας και μόνο σε αυτό πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα το πραγματικό όνομα και επώνυμο του συγγραφέα, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και μια ηλεκτρονική διεύθυνση.
7. Στο σώμα της φόρμας θα πρέπει επίσης να αναγράφεται το είδος του διηγήματος, όπως το κατατάσσει ο ίδιος ο συγγραφέας του. Οι τρεις επιλογές είναι: fantasy, επιστημονική φαντασία και τρόμος, όπως αυτές ορίζονται από την wikipedia στο λήμμα https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_genres και στις κατηγορίες fantasy, science fiction και horror.
8. Τα κείμενα δεν πρέπει να: έχουν βραβευτεί ή υποβληθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό ή σε λογοτεχνικό εργαστήριο ή σεμινάριο, να έχουν εκδοθεί ή δημοσιευθεί σε βιβλίο ή άλλο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό. Κάθε διαγωνιζόμενος συμμετέχει με ένα μόνο κείμενο. Κείμενα που προκύπτουν από συνεργασία δύο ή περισσοτέρων ατόμων δεν θα γίνονται δεκτά.
9. Στο πλαίσιο των σκοπών του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι και η προώθηση νέων συγγραφέων και η παρουσίαση των δημιουργιών τους στο κοινό, ο Σύλλογος δύναται να εκδώσει ανθολογία με τα διαγωνιζόμενα διηγήματα και/ή διηγήματα που συμμετείχαν ή διακρίθηκαν σε άλλους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ή θα διοργανώσει στο μέλλον ο Σύλλογος. Δεδομένου του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Συλλόγου και της χρήσης των εσόδων του αποκλειστικά για την ευόδωση των σκοπών του, ρητά δηλώνεται ότι ο κάθε διαγωνιζόμενος συγγραφέας παραχωρεί στο Σύλλογο, με μόνη την υποβολή της δημιουργίας του στον διαγωνισμό, τα παρακάτω δικαιώματα: 1) μη αποκλειστικό δικαίωμα ενσωμάτωσης του διηγήματος, ολοκλήρου ή τμημάτων του, σε άλλο έργο (ενδεικτικά ανθολογία) η οποία θα διατίθεται με τη μορφή βιβλίου, βιβλίου τσέπης, περιοδικού, ή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) κάθε είδους, 2) μη αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής, μετάδοσης ή με οποιονδήποτε τρόπο χρήσης ή εκμετάλλευσης του διηγήματος για διαφημιστικούς, εμπορικούς ή άλλους σκοπούς που αποβλέπουν στην προβολή του ίδιου του κειμένου.
Ο συγγραφέας συμφωνεί ανεπιφύλακτα ότι η χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα παραχώρηση των παραπάνω δικαιωμάτων στο Σύλλογο είναι απολύτως δίκαιη και εύλογη, διότι τα τυχόν καθαρά έσοδα του Έργου θα αναλωθούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου. Η μη αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων ωστόσο επιτρέπει στον κάθε συγγραφέα να εκμεταλλεύεται τη δημιουργία του παράλληλα με το Σύλλογο, με κάθε δυνατό τρόπο (ενδεικτικά, με έκδοση σε άλλο βιβλίο για κερδοσκοπικούς σκοπούς).
Η παραχώρηση των δικαιωμάτων γίνεται για πέντε χρόνια. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί το διήγημα σε κάποια έκδοση του Συλλόγου, ο Σύλλογος δεν δύναται πλέον να ασκήσει τα δικαιώματα άνευ ρητής αδείας του συγγραφέα.
10. Συμμετοχή στον διαγωνισμό επιτρέπεται σε ανηλίκους μόνο με την επισύναψη της έγγραφης συγκατάθεσης των κηδεμόνων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμμετοχή τους δε θεωρείται έγκυρη.
11. Από το διαγωνισμό αποκλείονται τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Φανταστικού – ΦantastiCon, οι υπάλληλοι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (HAU), οι υπάλληλοι του Hellenic American College, οι κριτές του διαγωνισμού, καθώς και οι άμεσοι συγγενείς τους (σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού).
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα έργα που δε θα τηρούν τους παραπάνω όρους δε θα κριθούν.”