Καλωσήρθατε, του Barroux

17.03.2018

Ένα πανέμορφο βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, για παιδιά από 3 ετών και πάνω, είναι το «Καλωσήρθατε» σε κείμενο και εικονογράφηση του Barroux. Φαινομενικά, είναι μια απλή και τρυφερή ιστορία για δύο πολικές αρκούδες που ψάχνουν ένα καινούριο σπίτι, όμως μέσα από αυτή την ιστορία διακρίνουμε θέματα όπως το προσφυγικό κι η υπερθέρμανση του πλανήτη, χωρίς καν να αναφέρονται! Η ζωηρή εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο κι η διασκεδαστική ιστορία, θα παρασύρει τα μικρά παιδιά και μπορεί κάλλιστα να γίνει η αφορμή για πολλές συζητήσεις και δραστηριότητες.

Πιο αναλυτικά, οι πολικές αρκούδες ζουν ευτυχισμένες σε ένα παγόβουνο, όταν αυτό σπάει κι οι τρεις από τις τέσσερις παρασύρονται μακριά πάνω σε ένα μικρό κομμάτι πάγου που όλο και μικραίνει.

Περνούν μέσα από θύελλες και φουρτούνες και φτάνουν σε διάφορα μέρη. Όμως, τα ζώα εκεί, δεν τις καλοδέχονται. Πότε είναι υπερβολικά πολλές, πότε είναι υπερβολικά… αρκούδες, πότε δεν καταδέχονται να τις κοιτάξουν καν. Κι η «παγοβάρκα» τους λιώνει όλο και πιο πολύ κάθε μέρα!

Ώσπου, φτάνουν σε ένα έρημο νησί και ζουν τελικά εκεί. Μια μέρα, από το καινούριο τους σπίτι, περνούν τρεις μαιμούδες που τους ζητούν να μείνουν κι αυτές εκεί. Τι θα κάνουν άραγε οι αρκούδες;

Με τόσο απλά λόγια, το βιβλίο αυτό μας δείχνει το ταξίδι ενός πρόσφυγα, την φύση που αργοπεθαίνει, την αδιαφορία μας μπροστά στον πόνο του άλλου αλλά και την ελπίδα στο τέλος. Την ελπίδα ότι αυτός ο φαύλος κύκλος κάπου θα σταματήσει. Κάποτε θα θυμηθούμε την ανθρωπιά μας. Μάλλον οι πολικές αρκούδες στην προκειμένη περίπτωση, έχουν περισσότερη ανθρωπιά από πολλούς ανθρώπους!

Δραστηριότητες

Σε επίπεδο τάξης, το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση αν θέλουμε να μιλήσουμε για το προσφυγικό ή για την υπερθέρμανση του πλανήτη ή ακόμα και για τις πολικές αρκούδες και πού ζουν! Είναι ιδανικό γιατί δεν δίνει υπερβολικά πολλές πληροφορίες και εξάπτει την περιέργεια των παιδιών ώστε να κάνουν υποθέσεις, να ρωτήσουν και να ερευνήσουν μόνα τους.

Μετά το διάβασμα του βιβλίου, καλό θα ήταν να αρχίσουμε με ερωτήσεις αναδιήγησης, μιας κι η δομή του προσφέρεται γι’ αυτό: Ποιοι είναι οι ήρωές μας; Τι πρόβλημα είχαν στην αρχή; Πού πήγαν πρώτα; Ποια ζώα συνάντησαν; Τις δέχτηκαν στο σπίτι τους; Μετά που πήγαν;  Στο τέλος τι έγινε; Αυτές δέχτηκαν τις μαιμούδες; Αν έχουμε εκτυπώσει τις εικόνες της ιστορίας, τα παιδιά μπορούν να τις σειροθετήσουν.

Και λίγες ερωτήσεις κριτικής σκέψεις: Οι πολικές αρκούδες γιατί πιστεύετε ότι καλωσόρισαν τις μαιμούδες; Γιατί κανένα άλλο ζωάκι δεν δέχτηκε τις ίδιες; Εσείς τι θα κάνατε;

Κι ερωτήσεις για να κάνουμε υποθέσεις: Γιατί ο πάγος έσπασε; Γιατί μετά έλιωνε σιγά σιγά;

Σε ένα μεγάλο χαρτί γράφουμε τις υποθέσεις των παιδιών. Έπειτα, βλέπουμε βίντεο με παγόβουνα που σπάνε και κάνουμε το πείραμά μας. Βάζουμε νερό στην κατάψυξη και νερό στο ψυγείο. Γράφουμε στις υποθέσεις μας αν πιστεύουμε ότι θα γίνει πάγος και στις δύο περιπτώσεις, σε μια από αυτές ή σε καμία. Έπειτα από λίγη ώρα, βλέπουμε ότι μόνο στην κατάψυξη που έχει την χαμηλότερη θερμοκρασία κι άρα είναι πιο κρύο, το νερό έγινε παγάκι. Πώς όμως σπάει και λιώνει το παγάκι, όπως έγινε με τις πολικές αρκούδες μας; Αφήνουμε ένα παγάκι σε μέρος χωρίς ήλιο, ένα παγάκι στην κατάψυξη, ένα παγάκι στον ήλιο κι ένα παγάκι σε μπρίκι. Παρατηρούμε ποιο λιώνει, ποιο όχι και ποιο λιώνει πιο γρήγορα. Καταγράφουμε τα συμπεράσματά μας, δηλαδή ότι ο πάγος έλιωσε γιατί κάνει περισσότερη ζέστη, πιο πολύ ζέστη απ’ όση πρέπει. Έτσι, μιλάμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου