Ο Γιγαντοκυνηγός, του Δημήτρη Μελικέρτη

10.06.2018

Ένα βιβλίο που ήρθε για να μείνει είναι «Ο Γιγαντοκυνηγός» του Δημήτρη Μελικέρτη και τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 8 ετών και πάνω.

Ο Τζέιµς Καρούν είναι ένας Γιγαντοκυνηγός. Επάγγελμά του λοιπόν είναι να φυλακίζει γίγαντες. Τους δελεάζει µε απίθανα µουροδολώµατα, τους παγιδεύει µε το μαγικό του δίχτυ και στη συνέχεια, μεταφέροντας τους µε το κάρο-κλουβί, το οποίο σέρνουν φτερωτές λεοπαρδάλεις, τους φυλακίζει σ’ έναν τεράστιο λάκκο. Στην κατοχή του έχει εκατόν εβδοµήντα τέσσερις Γίγαντες. Γι’ αυτό το λόγο είναι ήρωας και διασηµότητα στο χωριό των ανθρώπων. Έχουν στήσει μάλιστα και άγαλμα στην πλατεία του χωριού. Ώσπου η σύντροφός του, η πριγκίπισσα Μελοντί, εξαφανίζεται και όλα δείχνουν πως πρόκειται για απαγωγή. Τι θα γίνει όταν ο Τζέιμς Καρούν θα χρειαστεί να εμπιστευτεί τον χειρότερό του εχθρό για να σώσει την αγαπημένη του;

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με τα κλασικά μοτίβα ενός παραμυθιού –πριγκίπισσες, γίγαντες-, δοσμένα όμως με μια σύγχρονη ματιά. Είναι ένα κείμενο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την αλαζονεία, την αξία της εμπιστοσύνης και ένα σωρό άλλες αξίες που στις μέρες μας τείνουν να εξαφανιστούν δυστυχώς, αξίες που θα συναντήσουν τα μικρά παιδιά όπως μεγαλώνουν. Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, γραμμένη με απλό μοντέρνο τρόπο, σχεδόν μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Τα σκίτσα των γιγάντων δίνουν μια ευχάριστη νότα στο βιβλίο, προκαλώντας γέλιο. Η μεταστροφή του γιγαντοκυνηγού στο τέλος προκαλεί συγκίνηση και σε γεμίζει ελπίδα. Γιατί όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία πριν τους κρίνουμε από την εμφάνιση.

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Πριν την ανάγνωση κρύψτε στα παιδιά τον τίτλο του βιβλίου και με βάση το εξώφυλλο αφήστε τα να μαντέψουν τον τίτλο.
  • Αφού το διαβάσετε, προτείνετε στα παιδιά να σκεφτούν άλλα ονόματα από γίγαντες και να κάνουν τα σκίτσα τους. Θα γελάσετε από το πόσο αστεία ονόματα θα μπορέσετε να βρείτε.
  • Το παραμύθι αυτό δίνει αφορμή για συζήτηση. Γιατί καμιά φορά κρίνουμε κάποιον από την όψη του; Τι είναι αυτά που μας κάνουν να λέμε πως κάποιος διαφέρει από εμάς; Διαφέρει όντως;

Δραστηριότητες για το σχολείο

  • Πριν την ανάγνωση δίνουμε στους μαθητές μόνο τον τίτλο του βιβλίου. Τους αφήνουμε να μαντέψουν την ιστορία που αφηγείται, γράφοντας ο καθένας μια σύντομη ιστορία.
  • Διαβάζουμε το βιβλίο. Μιας και το βιβλίο έχει ασπρόμαυρη εικονογράφηση, μπορούμε να προτείνουμε στους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες και να το εικονογραφήσουν χρησιμοποιώντας διάφορετικά υλικά και τεχνικές (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες, με κολάζ κλπ.). Εναλλακτικά μπορούμε να τους δώσουμε λευκά τετράγωνα από κόμικ και να τους δείξουμε πώς να το φτιάξουν.
  • Τέλος, παίρνουμε τυχαίες λέξεις μέσα από το βιβλίο και τους ζητάμε να φτιάξουν μια δική τους ιστορία βάζοντας τις λέξεις αυτές σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου