Ο μικρός δράκος Καρύδας: Ταξίδι στον Βόρειο Πόλο του Ίνγκο Ζίγκνερ

9.06.2018

Η σειρά με τον μικρό δράκο Καρύδα του Ίνγκο Ζίγκνερ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά 6+ στην χώρα μας. Και πώς να μην είναι; Ο μικρός δράκος κι οι φίλοι του είναι αστείοι, μπλέκουν σε περιπέτειες και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά κι όποιον βρίσκεται στο δρόμο τους.

Έτσι και στο τελευταίο βιβλίο της σειράς «Ο μικρός δράκος Καρύδας: Ταξίδι στον Βόρειο Πόλο» ο μικρός δράκος Καρύδας κι οι φίλοι του, ο Όσκαρ και η Ματίλντα, βρίσκουν στην παραλία του νησιού τους έναν λιπόθυμο πολικό αρκούδο. Τον βοηθούν να συνέλθει και του υπόσχονται ότι θα τον γυρίσουν πίσω στην πατρίδα του, τον Βόρειο Πόλο. Κι έτσι, μπαίνουν μέσα στη βάρκα τους κι αρχίζουν να ταξιδεύουν. Εκεί, θα τους βοηθήσει μια μικρή φώκια και θα αντιμετωπίσουν τους δύο πολικούς αρκούδους που κάνουν τη ζωή δύσκολη στον Μπγιόρν – έτσι λένε τον ξενηστικωμένο πολικό αρκούδο – καθώς του κλέβουν το φαγητό! Θα τα καταφέρουν με τη δύναμη της φιλίας και της συνεργασίας;

Είναι ένα βιβλίο με τόσο χιούμορ που θα κάνει τα παιδιά να πέσουν κάτω από τα γέλια. Κι αν κι έχει αρκετό κείμενο, ο ρυθμός κι η εικονογράφηση το κάνουν δημοφιλές ακόμα και σε μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν. Μέσα από την ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν πολύ έμμεσα και κάποιες πληροφορίες για τον Βόρειο Πόλο και τα πλάσματα που κατοικούν εκεί. Το πιο σημαντικό; Χωρίς καν να αισθάνονται ότι γίνεται «μάθημα», καθώς έχουν παρασυρθεί από την ιστορία.

Δραστηριότητες για το σπίτι

Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό, ένα κομμάτι πάγο και μια αυτοσχέδια βαρκούλα με τον δράκο Καρύδα και τους φίλους του μέσα (μπορεί να είναι πλαστικά ζώα ή να τα φτιάξουμε με πλαστελίνη. Η «βάρκα» μπορεί να είναι ένα μικρότερο μπολάκι). Ο πολικός αρκούδος βρίσκεται πάνω στο κομμάτι πάγου και οι φίλοι μας προσπαθούν να τον σώσουν πριν να λιώσει! Ιδανικό παιχνίδι τώρα με τη ζέστη!

Φτιάχνουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας με ρολά υγείας και παίζουμε κουκλοθέατρο την ιστορία! Πώς να τα φτιάξετε αναλυτικά εδω . Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικά έχετε στο σπίτι!

Δραστηριότητες για την τάξη

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ψάχνουμε πληροφορίες για τον Βόρειο Πόλο, τις πολικές αρκούδες και τις φώκιες. Χωριζόμαστε σε ομάδες και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ψάξει από κάτι. Κόβουμε και κολλάμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε σε ένα μεγάλο ταμπλό, ζωγραφίζουμε ό,τι μας έκανε εντύπωση και το παρουσιάζουμε στην υπόλοιπη τάξη.

Συνεχίζουμε την ιστορία μετά το τέλος της. Τι μπορεί να έγινε όταν ο Μπγιόρν, ο πολικός αρκούδος, πήγε πιο βόρεια κι έπρεπε να κυνηγήσει μόνος του; Τι εμπόδια αντιμετώπισε; Ποιος τον βοήθησε; Βρήκε τελικά φαγητό; Πώς ήταν το τοπίο εκεί; Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά κι αυτά φτιάχνουν τη δικιά τους ιστορία την οποία καταγράφουμε σε δικό μας βιβλίο και την εικονογραφούμε.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου