Ο νεκρός δολοφονήθηκε, της Έρης Ρίτσου

17.03.2018

σχόλια

Ένας τίτλος που σε ιντριγκάρει …και καλά κάνει. Ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται πλήρως σ αυτόν τον προκλητικό τίτλο. Αν γνωρίζεις, βέβαια, τη συγγραφέα από τα προηγούμενα έργα της δεν σε εκπλήσσει. Αλλά σε κάνει να τη θαυμάζεις ακόμα περισσότερο μια και κάθε έργο έχει πάντα τη μαγική ικανότητα να ανεξαρτητοποιείται από τον/ την δημιουργό του.

Αστυνομικό λοιπόν. Αλλά όχι ένα συμβατικό αστυνομικό αφού παράλληλα με την κύρια πλοκή εκτυλίσσεται και μια άλλη ιστορία, πολύ οικεία στην Ελλάδα των μνημονίων. Για να διηγηθεί τις «διαπλεκόμενες» ιστορίες της η συγγραφέας επιλέγει μια κοφτή, άμεση και γι αυτό πολύ δύσκολη γραφή, αφού δεν «επιτρέπει» λογοτεχνικά στολίδια. Η εξιστόρηση ξεκινάει στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 και συνεχίζεται καθημερινά για ένα περίπου μήνα. Τα κεφάλαια έχουν, αντί για τίτλο, ημερομηνία και είναι μικρά και ευανάγνωστα.

Η Ρίτσου με ικανή εμπειρία στην λογοτεχνική γραφή (τόσο σε μυθιστόρημα – διηγήματα- νουβέλες όσο και σε παιδικά βιβλία) μοιάζει στο έργο της αυτό, να κρατάει βελόνες πλεξίματος και μέρα με τη μέρα να το δημιουργεί. Στη μια βελόνα οι επικείμενοι φόροι, τα χειρότερα που μας περίμεναν και ήρθαν στο ραντεβού τους, η αμέλεια και ο πολιτικός αλληθωρισμός της κεντρικής εξουσίας προς την παραμεθόριο περιοχή. Στην άλλη βελόνα, το ενδιαφέρον των ντόπιων που μετατρέπει τους λαθρομετανάστες που ξεβράζει η θάλασσα σε ανθρώπους με προσωπικές ιστορίες. Στην ίδια αυτή βελόνα και το ενδιαφέρον και η ζεστασιά της Κοινότητας για τους ηλικιωμένους και η ομορφιά της Φύσης που δονεί τα πάντα στο γνώριμο τόπο που, αν και δεν ονοματίζεται, αποκαλύπτεται από λεπτομέρειες που δεν έχουν παραποιηθεί πως είναι ο τόπος καταγωγής, η Σάμος.

Και στη μέση, το «πλεκτό», η ιστορία γύρω από ένα πτώμα. Η διερεύνησή της από μια αστυνομικό γυναίκα, άλλο έξυπνο εύρημα, που ζει το προσωπικό της «μνημόνιο», πληρώνοντας βαρύ ψυχικό τίμημα για χρέη του παρελθόντος. Η πορεία της προς την διαλεύκανση του φόνου που φαίνεται σύντομη αλλά γρήγορα αυτό «το φαίνεται» αναιρείται. Ακριβώς όπως ο κόμπος στο κουβάρι που φαίνεται να λύθηκε αλλά μια μικρή άκρη του που παραμελήθηκε το μπερδεύει πολύ χειρότερα. Έτσι και εδώ κάθε νέο στοιχείο περιπλέκει την υπόθεση δραματικά. Οι περιπλοκές συνεχίζονται ξανά και ξανά εμπλουτίζοντας την ιστορία και διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος που επιτέλους το κουβάρι λύνεται με μια μεγάλη ανατροπή.

Ευτυχώς, είναι ήδη έτοιμο το επόμενο βιβλίο της με την ίδια «ηρωίδα» αστυνομικό για να δημιουργεί μια ευχάριστη αναμονή.

 

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου