Select Page

Σμαρώ: από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα, της Δέσποινας Χατζή

Σμαρώ: από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα, της Δέσποινας Χατζή

Κωνσταντινούπολη και Παρίσι, τα δύο ακραία τοπόσημα της ευρωπαϊκής χερσονήσου. Σε αυτούς τους δύο πόλους θα κινηθεί η σκιά της Σμαρώς, μιας συνεσταλμένης Ζαππίδας, που θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια του καθηγητή Κωνσταντίνου και θα ζήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, ικανά να της αλλάξουν τον εσωτερικό κόσμο, μιας και τον εξωτερικό έχουν αναλάβει να ανατρέψουν τα ιστορικά γεγονότα που ζουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1950. Σαράντα χρόνια αργότερα, ο γιος της Σμαρώς, Μηνάς, με έναν αποτυχημένο γάμο στο ενεργητικό του και μια εύθραστη σχέση με την κόρη του, Σμαρώ, προσπαθεί να βρει τα ίχνη της μητέρας του που εξαφανίστηκε όταν προέβη σε μια αδιανόητη κίνηση. Τι οδήγησε τη Σμαρώ να χαθεί από προσώπου γης; Τι λάθη έκανε που δεν μπορούσε να σηκώσει το φορτίο των συνεπειών;

Η κυρία Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα κείμενο βαθύτερο και πιο ουσιαστικό από το προηγούμενό της. Έγραψε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, γεμάτο πολλές και διαφορετικές πλοκές που συγκλίνουν όλες στην αφήγηση της ζωής της Σμαρώς, όμως χωρίς να καταφεύγει σε τετριμμένα στερεότυπα. Ένιωσα λες και η συγγραφέας πειραματιζόταν με τον εαυτό της και το κείμενό της, μιας και ποτέ δεν έφτανε τη γραφή της σε δεδομένες λύσεις, ούτε αναμασούσε πράγματα και καταστάσεις που έχουν γράψει άλλοι πιο πριν. Διαβάζοντας την περίληψη, περίμενα μια γυναίκα που είναι ανάμεσα σε δύο άντρες, στις αποφάσεις της οποίας προέχει η λογική και όχι το συναίσθημα, άντε να κάνει κι ένα παιδί και να συνεχίσει να τύπτεται από τις τύψεις που θα την οδηγήσουν να το σκάσει σε μια κοσμοπολίτικη ζωή, αφήνοντας πίσω της αποκαΐδια. Α, ας χτίσουμε και τα Σεπτεμβριανά του 1955 για να έχουμε αληθοφάνεια. Προς τιμήν της η κυρία Χατζή γύρισε την πλάτη σε όλα αυτά.

Η Σμαρώ είναι μια σεμνή κοπέλα, πιστή στην οικογένειά της και τα ιδεώδη τους. Γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Κωνσταντίνο, οπότε οι επαφές τους και τα συναισθήματά τους ντύνονται με την απαραίτητη χρυσόσκονη όμως τα αίτια που τους κρατούν μακριά είναι πιο σοβαρά: ο Κωνσταντίνος κινείται στους κύκλους του κομμουνισμού στη Μασσαλία κι έχει ως στόχο να μαζέψει αποδείξεις για να ξεσκεπάζει όσους φιλοχιτλερικούς κρύβονται ακόμη στη Γαλλία. Τα πρόσωπα που συναναστρέφεται και οι ανατροπές που έρχονται απρόσμενα στη ζωή του αφήνουν τη μορφή του να αργοσβήσει στη θύμηση της Σμαρώς. Έχουμε δηλαδή εντελώς αληθοφανή περιστατικά, ιστορικώς τεκμηριωμένα, και βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας. Οι δύο άνθρωποι, παρά την αμοιβαία αγάπη που εξακολουθεί να τους ενώνει, ανίσχυροι μπροστά στη μοίρα, αφήνονται να παρασυρθούν από τη δίνη των πράξεών τους.

Αυτή η ερωτική ιστορία περιστοιχίζεται από τους φίλους του Κωνσταντίνου στη Γαλλία και από την οικογένεια και την καθημερινότητα της Σμαρώς στην Κωνσταντινούπολη. Δίνονται πολλά φαιδρά και δραματικά περιστατικά από την άνετη ζωή της Σμαρώς, που σπουδάζει σε σημαντικό σχολείο, που περνά τα καλοκαίρια της στα Πριγκηπόννησα, που ενδιαφέρεται για τις φυσικές ομορφιές της πόλης της και για τη μόρφωσή της. Κι όλα αυτά ανατρέπονται με τα Σεπτεμβριανά του 1955. Οι γονείς της έζησαν τις δυσκολίες των Ελλήνων της Πόλης, τη στρατολόγηση του 1941 και το Βαρλίκ του 1942 και το αποκορύφωμα του αφελληνισμού της Πόλης κατέστρεψε ολοκληρωτικά τα σχέδιά τους. Και πάλι εδώ αποφεύγεται η παγίδα: τα Σεπτεμβριανά δεν είναι ένα πρόσχημα για να αναμετρηθεί ο έρωτας με τη μοίρα αλλά η αφήγηση των καταστροφών που οδήγησαν τη ζωή της Σμαρώς σε άλλο επίπεδο, μη αναμενόμενο και χειρότερο. Πώς αντέδρασε στην εξαφάνιση του Κωνσταντίνου; Τι έκανε στη συνέχεια της ζωής της και γιατί χάθηκε;

Πολλές φορές σε μυθιστορήματα που ασχολούνται με το χτες και το σήμερα σε μια διττή αφήγηση, κάποιο κομμάτι θα είναι πιο αδύναμο. Με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα πως στη «Σμαρώ» το χτες και το σήμερα είναι δύο σχεδόν αυτοφυείς οντότητες, καλά στερεωμένες, που έχουν και οι δύο να πουν κάτι στον αναγνώστη. Ο Μηνάς λοιπόν είναι παντρεμένος με την Όλγα και προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μέσα σε αυτόν τον γάμο, τη στιγμή που η έφηβη κόρη τους ανατρέπει όλα τους τα σχέδια κι ετοιμάζεται για σπουδές στο Παρίσι. Ο Μηνάς έχει μια πολύ καλή φίλη, την Αρλέτ, στην οποία εμπιστεύεται το παιδί του, αυτό το ταξίδι όμως είναι και η αφορμή να αρχίσει να αναζητά εντονότερα τα ίχνη της μητέρας του. Με άψογο χειρισμό της ιστορίας και με διακριτική εμβάθυνση στα θέλω και τα πιστεύω των ηρώων, η κυρία Χατζή ξεδιπλώνει μια χαίνουσα πληγή που προβληματίζει πολλά ζευγάρια ακόμη και σήμερα: γιατί μένουν μαζί; Τι τους κρατά πνιγμένους σε έναν γάμο που δεν έχει άλλο κοινό στοιχείο από ένα παιδί; Πόσο αληθινή ήταν η κραυγή της εγγονής Σμαρώς που είδε τους γονείς της για πρώτη φορά να επικοινωνούν ουσιαστικά όταν κατέληξαν στο διαζύγιο: «Γιατί δε χωρίζατε τόσα χρόνια πριν;». Θα εντοπίσει ο Μηνάς τη μητέρα του; Γιατί ο πατέρας του αρνείται τόσο επίμονα να του πει την αλήθεια; Τι υπάρχει στο σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του; Θα βρει σαν άντρας ένα νόημα στη ζωή του, έχοντας το θάρρος να πάρει διαζύγιο από την Όλγα; Τελικά, πόσο εύκολο είναι να κάνεις ένα βήμα προς την αυτογνωσία και την προσωπική σου ευτυχία;

Η «Σμαρώ» είναι ένα βιβλίο που εκμεταλλεύεται όλα τα στερεότυπα ενός ρομαντικού μυθιστορήματος για να τα προσαρμόσει στη δική της πλοκή, μετατρέποντάς τα σταδιακά σε κάτι ανώτερο από μια απλή ερωτική ιστορία. Στο κείμενο υπάρχουν πολλά συναισθήματα και προβληματισμοί που απασχολούν τον καθημερινό άνθρωπο και ίσως διαβάζοντάς το του δοθούν κάποιες ενδείξεις να επιλύσει τους δικούς του βραχνάδες. Είναι μια ιστορία πολυεπίπεδη, διαφορετική, με σωστό χειρισμό της πλοκής, αρμονική σύζευξη διαφορετικών χαρακτήρων και των ιστοριών που έχουν να αφηγηθούν και σε γενικές γραμμές κρύβει πολλά νοήματα πίσω από τις γραμμές χωρίς να απαιτεί ταυτόχρονα και την αδιάλειπτη προσοχή εκείνου που θα το εμπιστευτεί να τον ταξιδέψει γιατί μόνο μια συγγραφέας σαν την κυρία Χατζή ξέρει να περνάει αυτό που θέλει υποδόρια και σχεδόν ασυναίσθητα. Η «Σμαρώ» είναι και ως πλοκή και ως κεντρική ιδέα και ως αφήγηση φρέσκια και διαφορετική από κάθε άλλο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει ως τώρα.

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

229 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!