Το 2015 υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βύρωνα ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα, οπότε και εμφανίστηκαν αξιόλογες νεανικές και εφηβικές λογοτεχνικές φωνές από όλη την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση υπήρξε το εφαλτήριο για τον 2ο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2016 και ταυτόχρονα για τη δημιουργία της «Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς του Δήμου Βύρωνα». Ο 2ος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε είχε ως θεματικό άξονα τη «Λογοτεχνία και Επικαιρότητα» («Τι μπορείς να γράψεις ακούγοντας αυτά που ζεις;», όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Δήμητρα Νούση, συγγραφέας και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής) ενώ η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά, που αποτελείται από τους εφήβους και τους νέους που συμμετείχαν πέρυσι, συνέταξε ομαδικά κείμενα λογοτεχνικού διαλόγου βασισμένα επίσης στην επικαιρότητα, έχοντας υπ’ όψιν δύο πόλους: το «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα» και το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας. Σε αυτό το καλαίσθητο βιβλιαράκι δημοσιεύονται οι ανωτέρω φετινές προσπάθειες.
Το βιβλίο, άρτια δεμένο και σελιδοποιημένο, χωρίζεται ευδιάκριτα σε τέσσερα μέρη: οι απαραίτητοι χαιρετισμοί και εισαγωγές, τα διηγήματα και τα ποιήματα του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Έκφρασης Εφήβων και Νέων, τα ομαδικά γραμμένα διηγήματα της Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς και τα διηγήματα και ποιήματα των μελών της. Σε ξεχωριστή ενότητα παρατίθενται οι φωτογραφίες της Κωνσταντίνας Κουμπούλη από παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.
Στο 2ο μέρος, από την κατηγορία των Εφήβων, ξεχώρισα: την Ελευθερία-Σοφία Ντραγκάτι που καταφέρνει τον πόνο ενός άντρα που «αφουγκραζόταν το παρελθόν» να τον ξετυλίξει σε ελάχιστες σελίδες, χρησιμοποιώντας ωραίες εκφράσεις και κάνοντας επιτυχημένα πειράματα με τον τρόπο μεταβατικότητας από το αθώο χτες στο μοναχικό σήμερα και τη Γεωργία-Μαρία Δαρζέντα που ταυτίζει την πορσελάνινη «Κούκλα» της με τις ελπίδες της να επιβιώσει στον ξένο τόπο όπου βρέθηκε (με συγκίνησε πολύ αυτό το κειμενάκι). Από την κατηγορία των Νέων προτίμησα: τη Μαριλίνα Ράτση που μας συστήνει την «Κυρία Ερασμία» και γεμίζει με το μικρασιατικό δράμα που στάζει αίμα, δάκρυ και απορία τέσσερις πυκνές σε νόημα σελίδες και τη Σωτηρία Κ. Βασιλείου που με εξαιρετική δεξιοτεχνία, αστείρευτη φαντασία, πρωτότυπο λεξιλόγιο και ουχί βερμπαλιστικό γράψιμο περιγράφει «Τα ερυθρά κρόσσια του Πάσχα» με έναν τρόπο που δείχνει ωριμότητα σκέψης και καλό στυλ (δώστε λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτό το κορίτσι).
Στο 3ο και 4ο μέρος έχουμε κείμενα από τους νέους που έγραψαν και ταξίδεψαν τους αναγνώστες τους το 2015 και τώρα συνεχίζουν μέσα από το πρόγραμμα της Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ένα πείραμα, ένα εργαστήρι γραφής είναι η Νεανική Λογοτεχνική Συντροφιά, με εφήβους και νέους από όλη την Ελλάδα, που επικοινωνούσαν με mails, που ταξίδεψαν νοερά στην Πετρούπολη και περπάτησαν σε ίχνη συγγραφέων όπως ο Ιβάν Τουρκένιεφ ή η Άννα Αχμάτοβα, ο Αλεξάντρ Πούσκιν, ο Νικολάι Γκόγκολ και φυσικά ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι. Έτσι λοιπόν στα μεν συλλογικά κείμενα αυτό το ταξίδι πέτυχε με απόλυτα γοητευτικό εκφραστικά τρόπο, τα παιδιά δέσανε και βγάλανε αξιόλογα κείμενα εσωτερικής περιπλάνησης και ταξιδιού ψυχής, ενώ στη συνέχεια τα επιμέρους διηγήματα και ποιήματα προχωράνε τις γλωσσολογικές και λογοτεχνικές αναζητήσεις αυτών των νέων ένα βήμα πιο πέρα από τις περσινές δουλειές τους.
Σε γενικές γραμμές αυτή η υπέροχη ανθολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον δήμο Βύρωνα είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή για έναν δήμο. Έχει συγκεντρώσει αξιόλογες συγγραφικές απόπειρες, σημαντικές νεανικές φωνές και υπό την επιστασία άξιων ανθρώπων, που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτή η φωνή αρχίζει να εκπαιδεύεται περισσότερο, να αποδίδει καλύτερα, να γίνεται μία, ενιαία φωνή, που καλεί τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στα κείμενά της και είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει μακρόχρονη συνέχεια, γιατί τα δείγματα γραφής που διακρίθηκαν είναι όλα διαφορετικά, ποικίλα και έχουν ένα καλό μέλλον να τα υποδεχτεί.
Το βιβλίο που έχει ήδη διανεμηθεί στους δήμους της χώρας για να βρει τη θέση του στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες, έχει αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή και διατίθεται δωρεάν στην κάτωθι διεύθυνση: http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=7037. Στην ίδια διεύθυνση έχει αναρτηθεί και η προηγούμενη έκδοση με τα κείμενα των νέων και των εφήβων από τον 1ο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου Βύρωνα.
–
0 Σχόλια